Västgötaspets – en av våra nordiska hundraser

Nordiska hundraser – alla raser som härstammar från Norden

Allt som allt finns det 29 nordiska hundraser. Vissa av dessa har först nyligen blivit erkända som raser internationellt sett. Andra har istället en väldigt lång historia. Till exempel höll sig vikingarna med hundar för jakt, boskapsvallning samt för att vakta sina gårdar. Vissa av de raser som härstammar från Norden har därför en lång historia och är sprungna ur vikingatidens hundar. Två exempel på dessa är västgötaspets och norsk buhund.

I denna artikel belyser vi våra nordiska hundraser och berättar mer om dessa. Läs vidare för att stifta bekantskap med de raser som härstammar från Norden!

Lista över alla nordiska hundraser

Som redan har nämnts finns det sammanlagt 29 nordiska hundraser. Av dessa kommer fem från Danmark, fem från Finland, en från Island, sju från Norge och tolv från Sverige. Dansk-svensk gårdshund är en hundras som, precis som namnet antyder, delas av Danmark och Sverige.

I listorna nedan kan du se vilka raser som har sin hemvist i respektive nordiskt land:

Danska hundraser

Danmarks flagga

Bland våra nordiska hundraser är fem från Danmark:

Läs mer om alla danska hundraser här!

Finska hundraser

Finlands flagga

Även Finland representeras av fem raser:

Läs mer om alla finska hundraser här!

Isländska hundraser

Islands flagga

Island har bara en enda inhemsk hundras: den isländska fårhunden.

Läs mer om alla isländska hundraser här!

Norska hundraser

Norges flagga

Norge representeras av inte mindre än sju nordiska hundraser:

Läs mer om alla norska hundraser här!

Svenska hundraser

Sveriges flagga

Sverige är det land som har flest nordiska hundraser med sina 12 inhemska raser:

Tidigare hade vi även en trettonde inhemsk hundras vid namn dalbohund. Den finns dock inte längre utan tillhör nu de utdöda hundraserna.

Läs mer om alla hundraser från Sverige här!

Bland våra nordiska hundraser finns många hundar med jakt i sig

Här uppe i Norden har flera olika typer av hundar utvecklats under årtusendenas gång. Dessa nordiska hundraser har anpassat sig till vårt kyliga klimat samt nordbornas livsstil och behov. Historiskt sett har jakt varit en viktig del av vår kultur och därför är det också fullt logiskt att hela 19 av 29 raser är utpräglade jakthundar. I vår kultur är jakten än idag viktig och för jägaren är hunden ett väldigt viktigt redskap.

De allra flesta av våra nordiska hundraser är erkända som renrasiga hundar av den internationella kennelklubben FCI. Alla raserna erkänns dock av Svenska Kennelklubben (SKK) samt övriga organisationer inom Nordisk Kennelunion (NKU). Detta innebär att alla de övriga raserna från Norden erkänns i Sverige och vice versa.

Jämthunden är en av de nordiska hundraserna och klappas här av en jägare

Även samojedhunden räknas ibland som en nordisk hundras

Samojedhunden härstammar från Sibirien i norra Ryssland. Men även denna ras räknas ibland som en nordisk hundras. Anledningen till detta är att Norsk Kennelunion sedan 1969 ansvarar för dess rasstandard. Vad detta innebär i praktiken är att alla de nordiska kennelklubbarna tillsammans delar ansvaret för denna ras.

Närbild på en samojedhund

Avslutande tankar om nordiska hundraser

De hundraser som härstammar från Norden har i många fall en lång och anrik historia. Vissa raser är dock relativt nya och har inte funnits med oss fullt lika länge. Det är också en spännande mix av olika typer av hundar som hör till kategorin nordiska hundraser. Broholmer är lysande ett exempel på en ras som på många sätt sticker ut från mängden men dess användningsområde är i stort sett detsamma som de flesta övriga raser.

En övervägande majoritet av de nordiska hundraserna är nämligen mer eller mindre utpräglade jakthundar. Detta har som sagt sin orsak i nordbornas historia och kultur – vi är ett folk som gärna jagar med hund. Därför är det också fullt logiskt att många av de hundraser som har sin hemvist i Norden är kända för att vara just jakthundar.

Äger du själv någon av de nordiska hundraser som vi lyfter fram i denna artikel? Vilken ras har du i sådana fall valt att skaffa och varför? Skriv gärna en kommentar i kommentarsfältet nedan där du berättar!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *