Hundar som ser ut som vargar grafik

Hundar som ser ut som vargar: 15 varglika hundraser

Hunden härstammar som bekant från vargen. Det är därför inte alls konstigt att det finns många hundar som ser ut som vargar. Dessa är lagliga och betydligt säkrare att äga än riktiga ulvar. Nedan finner du vår lista över vargliknande hundraser.

1. Alaskan malamute

Alaskan malamute

Alaskan malamute avlades ursprungligen fram för att dra laster långa sträckor. Dessa stora och kraftfulla hundar kan väga uppemot 45 kg. Trots sin styrka är det dock en vänlig hundras. Rasen är också känd för att sällan skälla.

Malamutens tjocka päls och tecken i ansiktet gör att den påminner mycket om en varg. Dessa varglika hundar finns dessutom i olika färger som påminner om vargens färger.

Detta är ett umärkt val av hundras om du vill ha en lojal och intelligent hund. Samtidigt kan dessa hundar vara väldigt oberoende och påhittiga. Detta är egenskaper som har tjänat rasen väl i de tuffa förhållanden där den historiskt sett har levt.

Alaskan malamute har också en ganska stor jaktlust. Rasen lämpar sig därför mindre väl för familjer med andra djur i hushållet.

2. Belgisk vallhund

Belgisk vallhund

Den belgiska vallhunden härstammar inte oväntat från Belgien. Detta är en elegant hundras med hundar som ser ut som vargar. Dessa jyckar har ett lite säreget utseende. Det finns faktiskt fyra olika varianter av belgisk vallhund:

  • groenendael
  • laekenois
  • malinois
  • tervueren.

Historiskt sett har belgiska vallhundar främst vallat får. Idag gör de fortfarande detta men används även för andra ändamål. ”Belgaren” är en brukshund som även används som polishund men kanske oftast som ren sällskapshund.

Dessa hundar är alerta och vaksamma samt alltid redo att agera. De kan vara reserverade mot främlingar och har en viss skärpa. De gör sig därför bra som vakthundar men lämpar sig mindre bra för nybörjare.

3. Canadian eskimo dog

Canadian eskimo dog

Canadian eskimo dog kallas ibland även för kanadensisk husky. Detta är en arbetande hundras som historiskt sett har använts för att jaga och dra slädar. Det är en stor hundras med hundar som kan väga upp 30-43 kg. Det är också en ganska ovanlig och tråkigt nog utrotningshotad ras.

Dessa hundar är smarta, starka, lojala och energiska. De lämpar sig dock mindre bra för familjer med mindre hundar i hushållet. Detta då canadian eskimo dog har en ganska utpräglad jaktinstinkt. De trivs också bättre i kyligare klimat och drabbas lätt av värmeslag i varmare sådana.

4. Ceskoslovenský vlciak

Ceskoslovenský vlciak

En annan vargliknande hundras är den tjeckoslovakiska varghunden. Ceskoslovenský vlciak är det korrekta namnet på denna ras. Rasen togs ursprungligen fram för att användas inom den tjeckiska militären. På senare år har de dock endast använts för sök- och spåruppdrag samt för att valla boskap.

Ceskoslovenský vlciak avlades fram medvetet som en del i en vetenskaplig studie. Dess historia är därför mer väldokumenterad än vad fallet är med vissa andra blandraser och varghybrider.

Hundrasen sägs vara särskilt träningsbar även om det inte är någon border collie. En ceskoslovenský vlciak ska också kräva en hängiven ägare som gärna ägnar mycket tid åt att arbeta med sin hund.

5. Finsk lapphund

Finsk lapphund

Den finska lapphunden är en nordisk hundras med en fluffig päls och ett typiskt spetsutseende. Deras utseende är väldigt varglikt vad gäller huvud och päls. Finska lapphundar är dock mindre än vargar.

Viill du ha en hund som älskar sin familj men är reserverad mot främlingar? Då kan en finsk lapphund vara ett utmärkt val. De gillar gärna att ta det lugnt med familjen men kan även ägna sig åt agility och andra aktiviteter.

6. Grönlandshund

Grönlandshund

Grönlandshunden är en nordisk hundras som är van vid tuffa väderförhållanden. De älskar att arbeta och kan lätt bli destruktiva om de tvingas vara inaktiva. Dessa hundar gillar att ströva omkring på stora ytor och har en utpräglad jaktinstinkt. Dessa hundar bör därför inte leka med barn utan en vuxens uppsikt.

Även om grönlandshundar är väldigt oberoende kan de dock även bli lojala och tillgivna. Men om du ska skaffa en sådan här hund bör du vara en erfaren och tålmodig hundägare. Du bör inte vara rädd att ta på dig rollen som flockledare och visa vem som bestämmer.

7. Kai

Kai

Hundrasen kai har sitt ursprung i antikens Japan. Där upptäcktes den i bergen nära Fuji. Detta är sannolikt en av de ädsta och ”renaste” japanska hundraserna. Därför är det inte heller förvånande att dessa hundar ser ut som vargar. Tack vare sin randiga päls har denna hundras dock givits smeknamnet ”tigerhund” i Japan.

Kai är en väldigt lojal och tillgiven hundras. De är utmärkta kompanjoner för såväl familjer som för personer som lever ensamma. Dessa hundar har dock en hög energinivå och kan lätt bli destruktiva om de känner sig uttråkade. Därför bör du kanske inte välja denna hundras om du inte är en van hundägare.

8. Saarloos wolfhond

Saarloos wolfhond

Saarloos wolfhond är en ras som avlades fram under 1930-talet. Den holländska uppfödaren Leendert Saarlos ligger bakom rasen och har även givit namn åt den. Det dröjde dock drygt 50 år innan den blev internationellt erkänd. Först 1981 erkändes hundrasen av Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Saarloos wolfhond har inte bara ett namn som för tankarna till vargen. Detta är hundar som ser ut som vargar i väldigt hög grad. De har en kroppstyp som är lik vargens och även ett vargliknande ansiktsuttryck.

Dessa hundar sägs vara såväl smarta som tillgivna. Men likt många andra varghybrider visar de sällan ett stort intresse för att vara sina ägare till lags.

9. Samojedhund

Samojedhund

Samojedhunden är en rysk hundras som är stark och välbyggd. Dessa hundar ser ut som vargar men är lugna, hängivna och vänliga. De har en vacker vit päls och gillar aktiviteter såsom vandring och drag.

Samojedhundar är utmärkta familjehundar som är lekfulla och fungerar bra med barn. Inom rasen finns dock vissa hälsoproblem såsom höftdysplasi, njursjukdom och diabetes.

10. Shikoku

Shikoku

Den japanska hundrasen shikoku kallas ibland för japansk varghund. Detta beror på att dessa hundar har ett vargliknande ansikte. Dessa hundar ser inte bara ut som vargar utan har ägnat sig åt att jaga vilt i de japanska bergen.

Shikokuns ansiktsmask påminner mycket om de ansiktsmasker som förknippas med arktiska slädhundar. Detsamma går för övrigt även att säga om pälsen. Den största skillnaden är att shikoku har en akitliknande svans och lite mindre öron. Dessa alerta och trevliga hundar är idag uppskattade familjemedlemmar som gärna skyddar sin ”flock”.

11. Siberian husky

Siberian husky

Siberian Husky är en hundras som är känd för sin tjocka päls samt sina spetsiga och uppåtstående öron. Likt alaskan malamute hur huskyn varglika färger och tecken i ansiktet. Dessa medelstora hundar väger uppemot 27-28 kg och finns tillgängliga i varierande färger.

En siberian husky är i regel väldigt lojal, intelligent och arbetsvillig. Historiskt sett har de hjälpt befolkningen i Sibirien att frakta tunga laster.

Huskies är energiska och aktiva hundar som i mångt och mycket påminner om vargen. Detta är alltså inte bara hundar som ser ut som vargar utan de delar även vissa beteenden. Till exempel ylar en husky hellre än att skälla. De är också skickliga rymmare som har ett stort behov av att tillhöra en flock.

En siberian husky bör inte skaffas av hundägare som bara vill ha en vargliknande hund. Den behöver nämligen mycket motion och aktivering för att få utlopp för sin energi. Huskyn kan därför lägga sig till med oönskade beteenden om den inte aktiveras tillräckligt.

12. Tamaskan

Tamaskan

Tamaskan är en ganska okänd hundras som enligt uppgift är en korsning mellan malamute och husky. Även andra slädhundsraser sägs vara inblandade i genpoolen. Det är inte heller omöjligt att varg förekommer relativt sent i dess släktträd. Tamaskan är en blandrashund från Finland som har skapats av Lynn Hardey. Rasen är inte godkänd av någon av de större kennelklubbarna världen över.

Tamaskan påminner om siberian husky när det kommer till temperament och lynne. De sägs fungera bra med ägare som kan hantera deras höga energi. Anledningen till att vi har med denna ras över vår lista över hundar som ser ut som vargar är förstås dess utseende. Likt vilda vargar finns denna hundras i såväl grå färg som med svartare teckning.

13. Tysk schäferhund

Tysk schäferhund

Tyska schäferhundar är kanske inte den första rasen man associeras med varglika hundraser. Men faktum är att de tillhör de hundar som ser ut som vargar. Graden av varglikhet varierar dock på individnivå. Vissa individer är mer lika sina förfäder än vad andra är.

Tyska schäferhundar med lite längre päls ser ofta mer varglika ut. Även större och lite kraftigare individer liknar ofta vargar i större utsträckning.

Schäfern tenderar att fälla ganska mycket. Dessa hundar är samtidigt väldigt populära bland svenska hundägare. Detta tack vare att de är tillgivna, lojala, intelligenta och beskyddande.

14. Västgötaspets

Västgötaspets

Västgötaspets är en svensk hundras som har ett speciellt utseende. Detta är hundar som ser ut som vargar blandat med corgi. Det är en ganska kort ras som alltså är vargliknande mer till utseendet än dess övriga fysiska egenskaper. Västgötaspetsen är att betrakta som något av en minivarg.

Denna hundras tros ha samexisterat med vikingarna för cirka 1 200 år sedan. Likt corgi är västgötaspetsen en vallhund. När den inte vallar boskap leker den gärna med sin familj. Detta är ett utmärkt val av hundras för barnfamiljer och aktiva hushåll. I den länkade artikeln tipsar vi om fler raser som är barnvänliga.

15. Östsibirisk lajka

Östsibirisk lajka

Den östsibiriska lajkan är den allra största av de ryska lajkorna. Detta är inte bara en vargliknande hund utan även en mångsidig sådan. Historiskt sett har den använts som jakthund och slädhund samt för att driva boskap.

Östsibiriska lajkor vakar över sitt territorium och kan bli aggressiva mot andra hundar. Detta gäller inte minst gentemot hundar som tar sig in på dess mark. Dessa lajkor är dock vanligtvis inte aggressiva mot människor men kräver en hel del socialisering och träning. Detta är inte en lämplig ras för ovana hundägare.

Värt att känna till om hundar som ser ut som vargar

I princip vem som helst kan skaffa sig en alaskan malamute eller siberian husky. Men du bör tänka dig noga för innan du skaffar någon av de hundar som ser ut som vargar som listas här. Detta gäller i synnerhet de raser som faller under kategorin varghybrider.

Du bör vara medveten om att dessa hundraser kan vara mer svåra att hantera för ovana ägare. Såvida du inte är väldigt erfaren bör du överväga att istället skaffa en hundras för nybörjare.

Stora hundar behöver inte bara särskilt stora hundbäddar och burar. De behöver också en hel del motion för att inte bli uttråkade och destruktiva. Detta är inte bara fallet med varghybrider utan även de övriga raser som återfinns i vår lista.

Det är viktigt att understryka vikten av att inte köpa hundar som ser ut som vargar enbart på grund av deras utseende. För hundens mentalitet och lynne är precis lika viktiga egenskaper som de rent estetiska. Och om vilda vargar hade varit människans bästa vän hade vi inte behövt avla fram hundar.

Med det sagt kan du förstås vilja ha en vargliknande hund. Du behöver bara säkerställa att hundrasens temperament, personlighet och motionsbehov stämmer överens med ditt eget.

Avslutningsvis vill vi uppmuntra dig som läsare att berätta om dina egna erfarenheter. Har du själv ägt en vargliknande hund? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet till denna artikel!

Liknande artiklar

6 reaktioner på ”Hundar som ser ut som vargar: 15 varglika hundraser”

  1. Padi Kjellström-Matseke

    Jag gillar verkligen den här listan. Saknar Shiloh schäfer. Ursprungligen en blandning alaskan malamute och schäfer. Otroligt varglik.

  2. Hej Padi och tack för tipset! Nu har vi visserligen tagit med en ras här som inte är godkänd av FCI. Generellt sett försöker vi dock hålla oss till erkända raser. Men visst skulle Shilo Shepherd platsa på denna lista lika väl som vissa andra hundraser. ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *