Norsk älghund, svart – den svarta älghunden från Norge

Norsk älghund svart är en typisk spetshund som är kvadratiskt byggd, har upprättstående öron och en svans som är upprullad över ryggen. Som namnet antyder är den främst svart med eventuellt några små stänk av vitt på tår och bröst.

Det är en gammal hundras och en jakthund som är specialiserad på älg. Den är djärv och energisk och är inte lämplig som enbart en sällskapshund.

Fakta om norsk älghund, svart

Mankhöjd hanar:46-49 cm
Mankhöjd tikar:43-46 cm
Vikt hanar:23-27 kg
Vikt tikar:18-25 kg
Specialklubb:Svenska Älghundklubben
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Norsk älghund svart är som namnet antyder en hundras från Norge. Rasnamnet i hemlandet är norsk elghund sort.

Detta är en gammal hundras vars kända historia börjar redan på 1700-talet. Som en mer renodlad ras har den funnits från mitten av 1800-talet. Då ökade intresset av rasen i samband med att älgstammen växte. Hundarna köptes då från samerna och deras uppfödning men också så kallade kalixhundar från Sverige samt svarta hundar från Karelen. Man ville få fram en hund som var lätt byggd och hade kort päls. Resultatet blev snarlikt den hund som vi känner igen idag.

Den blev officiellt erkänd sedan 1877. 1900 deltog rasen som egen ras för första gången på en utställning. Innan dess hade den dömts tillsammans med norsk älghund grå och jämthund.  Redan 1901 skrevs förslaget till den första rasstandarden under namnet “sort dyrehund” men det tog ytterligare nio år innan standarden fastställdes.

Intresset för norsk älghund, svart sjönk under mellankrigstiden och de första åren efter andra världskriget. Situationen förbättrades dock under 1950- och 60-talen då jaktproven visade på en duktig bandhund. Det var främst uppfödare i landskapet Trøndelag som tog ett ansvar för rasens utveckling. Detta har gjort att rasen har stabiliserats sedan dess. Rasen är dock både sällsynt i sitt hemland såväl som i Sverige. I slutet av 2021 fanns endast 233 hundar registrerade hos Jordbruksverket medan det fanns 8061 av den vanligare norsk älghund grå.

Rasstandarden antog av den svenska kennelklubben 1935 och den är också internationellt erkänd av FCI. För att kunna bli utställningschampion måste hunden ha meriter från jaktprov för älghund. Detta för att det viktigaste med aveln har varit att få fram en jakthund som är allsidig, har stor jaktlust och en god samarbetsvilja med jägaren.

Illustration av norsk älghund, svart

Användningsområde och mentalitet

Norsk älghund svart är en jakthund som är specialiserad på älg men går även bra på björn. Den används främst som ledhund (bandhund) i hemlandet. Det är en djärv, modig och energisk hund som inte passar som enbart en sällskapshund.

Hälsa och pälsvård

Rasen är en frisk och sund ras överlag. Det kan förekomma höftledsdysplasi (HD).

Pälsen på en norsk älghund svart består av något långa och styva täckhår med mjuk underull. Pälsen ska vara tät, grov och tätt åtliggande. Underullen är viktig för att tåla regn, kyla och snö. Hunden fäller sin päls regelbundet. Det är en lättskött päls som enbart kräver sedvanlig omvårdnad. Hunden badas vid behov.

Norsk älghund, svart

Norsk älghund, svart eller gråhund?

Förutom att den ena är grå och den andra svart så är det mycket som påminner om varandra vid första anblicken. De är både norska hundar, specialiserade för jakt på älg och ingen passar enbart som sällskapshund. Den gråa används främst vid löshundsjakt medan den svarta används som ledhund. Bägge raserna är djärva, modiga och energiska, överlag friska med lättskötta pälsar. Norsk älghund svart är dock mer atletisk.

Vanliga frågor om norsk älghund, svart

Hur skiljer sig norsk älghund, svart från gråhund?

Norsk älghund svart används främst som ledhund vid jakt på älg medan gråhunden mestadels används vid löshundsjakt. Även färgen skiljer sig åt som namnen antyder. Norsk älghund svart är också mer atletisk.

Liknande artiklar