Labrador mot svart bakgrund – en av de hundraser med svart päls som är mest populär

10 hundraser med svart päls – lista över svarta hundar

Svarta hundar kan ge något av flera olika intryck beroende på vilken ras det rör sig om. Vissa hundraser med svart päls ser ståtliga och sofistikerade ut medan andra framstår som lite farligare och mer skräckinjagande för främlingar. Oavsett vilken färg en hund har på sin päls varierar dock hundens personlighet på individnivå. Vissa stämmer väldigt väl överens med rasstandarden medan andra skiljer sig åt från denna på en del punkter.

När du funderar på vilken som är den bästa hundrasen för dig är färgen en av de egenskaper som du bör lägga minst vikt vid. Du bör istället välja hundras med omsorg utifrån de olika rasernas storlek, temperament och motionsbehov. Men när alla dina kriterier på dessa områden är uppfyllda kan du såklart välja en hund med den färg som du personligen gillar bäst!

Så får svarta hundar sin kolsvarta färg

De svarta hundar som vi tar upp i denna artikel har fått sin färg utifrån sin pigmentering. I hundvärlden är svart den gen som är dominant och därför finns det många hundraser med svart päls. Faktum är att alla hundar antingen har en svartbrun eller gulröd pigmentering rent genetiskt. Alla de övriga färgerna uppstår till följd av olika genetiska faktorer men det är alltså dessa pigment som ligger till grund för hundens färg.

Pigmenteringen påverkar inte bara hundens päls utan även dess hud och ögon. Det är också därför som det finns vissa hundraser med blå ögon. Hundens pigmentering kan bland annat skapa olika färger och mönster. För att en hund ska få en svart färg behöver den ha tre gener som ger en svart pigmentering, en tät färgning och en fyllig färg. Alla dessa gener är dominanta och därför är svarta hundraser långt ifrån ovanliga.

Som du kanske redan känner till har hundar ett lite annorlunda färgseende jämfört med oss människor. Hundar är dock inte färgblinda och svart tillhör de färger som din hund uppfattar lika väl som du själv.

Lista över hundraser med svart päls

Som vi har nämnt ovan finns det många svarta hundar av olika raser. Här fokuserar vi dock på några av de hundraser med svart päls där den svarta färgen är allra vanligast.

Affenpinscher

Affenpinscher tillhör de små hundraser som många hundägare gillar skarpt. Dessa krabater har avlats fram för att hålla råttor och annan ohyra borta. Rasens namn är faktiskt tyska för ”apterrier”, vilket många anses är ett lämpligt namn på denna lite apliknande hund. Dessa små hundar har en stor personlighet samt är charmiga och underhållande sällskapshundar.

Om du skaffar denna ras bör du borsta hundens päls varannan vecka för att förebygga tovor och pälsen bör även klippas med några månaders mellanrum. Du kan klippa eller trimma hunden själv genom att följa vår länkade guide.

Affenpinscher

Belgisk vallhund (groenendael)

Belgisk vallhund är en ras från Belgien som finns i flera olika varianter varav groenendael är en av dessa. Därmed kvalar rasen in på denna lista över hundraser med svart päls trots att de övriga varianterna har en annan pälsfärg. Rasen är känd för att vara en hårt arbetande sådan med hundar som är lättränade och fyllda med energi. Dessa svarta hundar har en päls som faktiskt är ganska lätt att sköta om – du behöver bara borsta den varje vecka och duscha din hund ibland.

Belgisk vallhund (groenendael)

Flatcoated retriever

Flatcoated retriever är en stor hundras som vissa ibland tror är en svartfärgad golden retriever. Så är dock inte fallet utan dessa svarta hundar är mer aktiva och kräver därför mer motion än sin kusin. Dessutom har de alltså en glänsande svart päls som ligger platt mot kroppen. Det är också denna päls som har givit rasen dess namn. Utöver svart finns denna hundras även i en leverbrun färg, men den svarta är betydligt vanligare.

Flatcoated retriever

Labrador retriever

Labrador retriever är har länge varit den mest populära hundrasen i Sverige såväl som i många andra länder. Labbar är kända för att vara en utmärkt familjehund och dessutom är detta en utpräglat snäll hundras som vanligtvis är väldigt lätt att ha och göra med. Denna ras är väldigt aktiv och behöver därför mycket motion varje dag. Trots att rasen finns i flera olika färger har vi valt att räkna den som en av de hundraser med svart päls som vi belyser i denna artikel.

De har en kort päls som är vattentät och dessa hundar fäller faktiskt en hel del. Därför bör du vara beredd på att regelbundet behöv städa bort fälld päls från ditt hem. Detta kan du med fördel göra med hjälp av en bra dammsugare mot hundhår. I den länkade artikeln tipsar vi om några modeller som är särskilt bra mot just hundpäls.

Labrador retriever

Mops

Mops är en ras som framför allt har till uppgift att vara en lojal och tillgiven sällskapshund. Dessa jyckar är ofta beige till färgen med en svart mask men det finns även individer som är helt svarta hundar. Trots att hundarna är små till storleken har de en stor personlighet och de har dessutom en ganska kraftig kroppsform. Då de fäller en hel del bör du vara redo att borsta din hund regelbundet om du skaffar denna hundras.

Mops

Newfoundlandshund

Newfoundlandshund är en jättestor hundras som samtidigt är känd för att vara väldigt snäll och trevlig. Dessa hundar funkar ofta väldigt bra med barn. I grund och botten är detta en arbetande ras som har använts av kanadensiska fiskare för att rädda människor i iskalla vatten. Denna uppgift passar rasen väldigt bra för med sin stora och starka kropp samt sin rejäla och vattentäta päls. Dessutom har rasen simhud mellan sina tår och är duktig på att simma. Men hundarna kan även jobba på land med att vakta bostäder och dra vagnar.

Detta är ofta svarta hundar men rasen kan även vara grå, brun eller svartvit i pälsen. Vi väljer dock att ta med den på denna lista över svarta hundraser då den svarta färgen är vanlig i rasen.

Newfoundlandshund

Puli

Puli är en medelstor hundras med en kompakt kroppsbyggnad. Rasen har en lång päls som ser ganska vildvuxen och ovårdad ut. Den bildar faktiskt filtade band eller snören som lite grann liknar rastaflätor. Detta är en vallande hundras från Ungern som är aktiv och vaksam samt duktig på att skydda boskapsdjur från varg och andra rovdjur. Rasen hör såklart hemma på denna lista över hundraser med svart päls men det finns inte bara svarta hundar av denna ras. Vissa individer har istället en vit eller grå päls.

Puli

Rysk svart terrier

Rysk svart terrier är en ras som till utseendet påminner ganska mycket om en riesenschnauzer. Både raserna är stora, svarta och bägge är dessutom skäggiga hundraser. Precis som namnet på denna ras antyder finns den endast i svart. Detta är en arbetande hundras som kräver en erfaren hundägare för att komma till sin rätt. Denna päls behöver borstas varannan vecka och även klippas ner med jämna mellanrum.

Rysk svart terrier

Schipperke

Schipperke är en av flera raser på denna lista över hundraser med svart päls som historiskt sett har använts som råttfångare i Europa. Rasens namn betyder faktiskt ”liten skeppare” på flamländska och dess historia sträcker sig ända tillbaka till medeltiden. Dessa hundar är charmiga och små i storleken. De är ofta svarta hundar med mörkbruna ögon men pälsen kan även ha någon av flera andra färger även om detta är mer ovanligt. Då rasen är skeptisk mot främlingar kan den användas som varnande vakthund.

Schipperke

Skotsk terrier

Skotsk terrier är en ras med svarta hundar som förvisso även kan vara brindle (tigrerad) eller vetefärgad. Detta är en kortbent hundras med en ganska avlång kropp som mynnar ut i en uppåtstående svans. Rasen har använts för att jaga allt från råttor och räv till grävling. Än idag tar dessa hundar gärna hand om eventuella skadedjur som de får vittring på.

Skotsk terrier

Avslutande tankar om hundraser med svart päls

Om du gillar svarta hundar bör du hitta en ras som passar dig i denna lista över hundraser med svart päls. Det finns trots allt flera olika raser att välja mellan – båda i olika storlekar och med varierande egenskaper i övrigt. Som vi redan har påpekat bör du dock inte skaffa en hund enbart utifrån dess pälsfärg. Rasens mentalitet och andra egenskaper är också viktiga faktorer som du bör väga in i ditt beslut.

Utöver de hundraser med svart päls som vi har tagit med i denna lista finns det även fler raser med helt eller delvis svarta hundar. Till exempel kan även eurasier vara svarta. Några ytterligare exempel är: norsk älghund (svart), pudel och svensk lapphund. Vi har dock valt att begränsa antalet raser lite grann för att göra listan lite mer överskådlig.

Har du själv en svart hund och i sådana fall av vilken ras? Kommentera också nedan om du tycker att vi har glömt en hundras med svart päls som bör finnas med i listan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *