Perdigueiro português – fågelhunden från Portugal

Perdigueiro português är en stående fågelhund från Portugal. Det är en medelstor hund med vägvinnande rörelser. De är cirka 52-56 cm i mankhöjd och väger mellan 16 och 27 kg beroende på kön. Hundarna är vackert gula i olika skiftningar och kan också ha vita tecken. Det är en utpräglad jakthund som är intelligent, listig, arbetsvillig och nyfiken. Den är även väldigt vänlig och lugn.

Fakta om perdigueiro português

Mankhöjd hanar:ca 56 cm
Mankhöjd tikar:ca 52 cm
Vikt hanar:20-27 kg
Vikt tikar:16-22 kg
Specialklubb:Specialklubb för Kontinentala Fågelhundar
Rasgrupp:Grupp 7 (Stående fågelhundar)
Perdigueiro português

Historia

Perdigueiro português är en hundras från Portugal. Namnet perdigueiro kommer från det portugisiska namnet på rapphöna och rasnamnet betyder portugisisk pointer på sitt hemspråk.

Detta är en gammal ras. Vissa menar att rasens ursprung går att spåra ända från 1100-talet medan andra menar att det snarare är 1300-1400-talet. Den går åtminstone att spåra från 1300-talet då rasen var känd som podengo de mostra. Hundarna hade redan då en god förmåga att ställa fågel och användes bland annat vid jakt med falk.

Perdigueiro português utvecklades ur andra stående fågelhundsraser och har ett gemensamt ursprung med bracco italiano och perdiguero de burgos vilket är den spanska pointern. Under 1300- och 1400-talet föddes hundarna upp främst hos adeln och kungahusen. Under 1500-talet kallades rasen perdigueiro användes den dock också av den övriga befolkningen.

Efter första världskriget dog rasen nästan ut. Under 1920-talet inleddes därför ett restaureringsarbetet för att rädda och återuppbygga rasen. En grupp uppfödare och jägare samarbetade under början av 1900-talet för att definiera rasens karaktärsdrag och spridning. Man upprättade en stambok 1932 och rasstandarden skrev 1938. Rasen har även varit en del av avelsunderlaget för den engelska pointern.

Rasen är internationellt erkänd av FCI. I Portugal är den en av de populäraste hundraserna. I Sverige är den dock ovanlig. Det fanns endast tre registrerade individer hos Jordbruksverket i slutet av 2021.

Användningsområde och mentalitet

Perdigueiro português är en utpräglad jakthund. Det är en intelligent och listig hundras som arbetar med uthållighet och livlighet. De visar med all tydlighet när de har hittat ett spår och kan bli ointresserade av det som sker runt dem. De är tåliga, har en stark arbetsmoral och har ett gott samarbete och kontakt med sin förare.

Rasen är mycket vänlig, lugn och tillgiven. Den är nyfiken men kan vara något högdragen mot andra hundar.

Perdigueiro português

Hälsa och pälsvård

Eftersom antalet individer är så pass få i Sverige kan man inte göra en korrekt bedömning av deras hälsotillstånd. Livslängden är cirka 12-14 år.

Perdigueiro português har en hård, kort, tjock, sträv och tät päls. Den är kortare på bland annat huvudet. Den saknar underull. Pälsen är mycket lättskött.

Vanliga frågor om perdigueiro português

Hur är en perdigueiro português?

Perdigueiro português är en jakthund som är uthållig, arbetsvillig och intelligent. Rasen är mycket vänlig, lugn och tillgiven. Den är nyfiken men kan vara något högdragen mot andra hundar.

Liknande artiklar