Cesky fousek – den allsidiga jakthunden från Tjeckien

Cesky fousek är en mångsidig fågelhund och duktig i både vatten och på land. Det är därför inte förvånande att det är en populär ras i både hemlandet Tjeckien och Slovakien. Det är en medelstor, strävhårig och ädel typ som har en gammal historia. Rasen är lättlärd och tillgiven sin ägare. En utmärkande egenskap hos denna ras är dess skägg och mustasch. 

Fakta om cesky fousek

Mankhöjd hanar:60-66 cm
Mankhöjd tikar:58-62 cm
Vikt hanar:28-34 kg
Vikt tikar:22-28 kg
Specialklubb:Specialklubb för Kontinentala Fågelhundar
Rasgrupp:Grupp 7 (Stående fågelhundar)

Historia

Cesky fousek kallas även för tjeckisk fousek och är en gammal rastyp. Den kommer från tidigare kungariket Böhmen i det nuvarande Tjeckien. Man har i ett brev daterat 1348 funnit hur den böhmiske kungen Karl IV lovordade sina jakthundar av denna rastyp (böhmiska hundar).

Rasen var en vanlig syn i Tjeckien och Slovakien innan första världskriget. Den första rasklubben bildades så tidigt som 1886 men av någon anledning förbjöds, antagligen på grund av de politiska turbulenta åren i Östeuropa under denna tid. Under 1920-talet dog nästan rasen ut på grund av kriget och dess följder. 

1924 grundades en ny rasklubb som påbörjade arbetet med att återuppbygga rasen. Man använde några av de typiska och ursprungliga exemplaren tillsammans med viss inkorsning av tyska vorsteh. Cesky fousek sägs vara en av de mest använda jakthundsraserna i Tjeckien och Slovakien. 

Rasen erkändes internationellt av FCI 1963. Det är en mycket ovanlig ras i Sverige. Enligt Jordbruksverket fanns det i slutet av 2021 endast fem registrerade individer i vårt land. 

Cesky fousek som luktar på ett föremål i snön

Användningsområde och mentalitet

Cesky fousek är en stående fågelhund. De anses vara mångsidiga då de har de egenskaper som krävs för att arbeta i olika terränger: på land, i vatten, på fält och i skogen. Hundarna används till jakt på olika typer av höns, som apportör vid andjakt och som eftersökshund för att spåra skadat vilt. Viltspår är med andra ord en lämplig aktivitet att ägna sig åt om du äger denna hundras.

Dessa hundar är både väldigt starka och uthålliga. Trots att de har en medfödd rovdjursskärpa är de lättlärda. De är dessutom vänliga, lojala och tillgivna sin ägare. 

Hälsa och pälsvård

Eftersom antalet hundar i rasen är så pass få i Sverige går det inte att bedöma hälsotillståndet i rasen. Den anses dock vara en generellt frisk ras. Livslängden är cirka 12-15 år. Det betyder att en hund av denna ras förväntas leva ungefär lika länge som till exempel en berton, cairnterrier eller dvärgpudel.

Pälsen hos en cesky fousek består av tre olika strukturer. De har en mjuk och tät underull, grova täckhår samt hårda och raka stickelhår på olika delar av kroppen, till exempel på ryggen och skuldrorna. Pälsen anses vara lättskött men kräver som de flesta andra hundar en regelbunden genomborstning. De fäller underullen på sommaren. 

Vanliga frågor om cesky fousek

Vilken grupp tillhör cesky fousek?

Cesky fousek tillhör grupp 7 som består av stående fågelhundar.

Liknande artiklar