Chihuahua – en väldigt liten, lätt och populär hundras

Chihuahua är nog en hundras som de flesta känner igen, både till namn och utseende. Det är nämligen världens minsta hundras och väger mellan 1 och 3 kg. 2014 kom rasen med i Guinness rekordbok då hunden Milla endast var 9,65 cm lång från nos till svansspets.

Rasen finns i två hårlag: korthårig och långhårig. De är lika men den långhåriga varianten har en lång och silkig päls. Denna ras finns i alla möjliga färger och färgkombinationer. Färgen merle är dock inte tillåten.

Denna ras är en väldigt populär och sköt i höjden under 2000-talet. På grund av sin storlek har rasen kunnat ses hos olika kändisar som Paris Hilton och i filmer som Chihuahuan i Beverly Hills och Legally Blonde. 

En chihuahua är en stolt hund med stort självförtroende. Dessutom är den modig och vet hur man ska charma människor. Det är viktigt med regelbunden motion, fast uppfostran och tidig social träning för att en chihuahua ska växa upp till en välanpassad vuxen individ.

Fakta om chihuahua

Höjd:ca 15-25 cm
Vikt:1-3 kg
Rasklubb:Chihuahuacirkeln
Rasgrupp:Grupp 9 (Sällskapshundar)

Historia

Det finns olika teorier om ursprunget men det mesta pekar på att det är Mexiko som är rasens ursprungsland. Rasen fått namnet från en av landets största delstater och heter i sitt hemland chihuahueño. Man har dock funnit avbildningar av hundar som påminner om chihuahua på målningar i skelett på Malta och i Egypten. Detta tros kunna förklaras av spanjorernas och erövrarnas handelsrutter till Kina och Medelhavsområdet.

Man tror att hundarna levde vilt i Mexiko men att de under toltekernas tid fångades in och domesticerades. Det finns avbildningar av toltekernas små hundar, techichi, exempelvis i Tula som utsmyckningar på husen. Man har även funnit avbildningar på stenar från Cholulapyramiderna som man återanvände när man byggde ett kloster. Detta skedde på 1530-talet i Mexikos södra delar.

För toltekerna hade dessa hundar en stor rituell betydelse. De begravdes med sin rika ägare i syfte att ta på sig dessa människors synder och leda dem till dödsriket. Aztekerna tog under 1200-talet sedan över vissa av toltekernas seder vilket inkluderar förhållande mellan ägare och hund. När Cortés 1521 krossade aztekernas rike tror man att hundarna levde kvar hos lokala indianer. I mitten av 1800-talet uppmärksammade amerikaner rasen och blev populär i bland annat Texas under senare delen av 1800-talet.

Vissa menar att den moderna rasen härstammar från en blandning mellan techichi och små hundar från Texas, Arizona och Mexiko. De ursprungliga hundarna hade mer tillplattade nosar. När aveln påbörjades i USA avlade de in dvärgpinscher. 1904 skrevs den första rasstandarden i USA och rasen erkändes av den amerikanska kennelklubben. Rasen är internationellt erkänd av FCI.

Chihuahua

Chihuahua är en populär hundras över hela världen. Den blev utnämnd till världens fjärde mest populära hundras 2012/2013. I vårt land är den också väldigt populär – 2021 var detta den 13:e mest populära hundrasen i Sverige. I slutet av 2021 fanns det 13 407 korthåriga och 13 715 långhåriga individer som var registrerade hos Jordbruksverket. De första hundarna kom till Sverige 1951. Den fick sitt genombrott i vårt land omkring sju år senare.

Användningsområde och mentalitet

Chihuahua är en renodlad sällskapshund. Men man ska inte underskatta storleken och anta att rasen endast ska ligga på soffan. Det är nämligen en aktiv ras som vill gärna följa med på olika upptåg och aktiviteter. Rallylydnad, agility och hundutställningar – endast ägarens och hundens intresse sätter stopp. Den står gärna i centrum och visar upp vad den kan.

Som med alla hundar behöver även en chihuahua regelbunden motion och en fast uppfostran. Alla hundar är individer och temperamentet kan därför variera inom rasen. Tidig social träning är viktigt. Detta för att hunden inte ska bli nervös eller till och med argsint. Socialiseringen är också viktig för att hunden inte ska bli orolig i nya omgivningar och för att kunna komma överens med människor och djur.

Rasen är kvick, livlig och alert hund. Den är mycket intelligent och modig. Den är kärleksfull och väldigt lojal mot sin ägare. De trivs bäst i flock och vill gärna inte bli lämnade ensam under långa stunder. En chihuahua kräver uppmärksamhet och kan till och med leka skadad.

Hunden har en stor flock- och ägarinstinkt. Det innebär att den har en vaktinstinkt och högljutt försvarar sin ägare och flock samt sitt revir mot faror och främlingar. När faran sedan är över kommer hunden gärna för att lägga sig hos främlingen för att kela. De kan också bli för fäst vid sin ägare och försöka dominera denne.

Dessa hundar tycker gärna om att ligga under filtar och täcken vilket gör det viktigt att ha koll på innan man sätter sig i soffan eller lägger sig i sängen. Barn, och givetvis vuxna, behöver lära sig hur man hanterar hunden med tanke på deras storlek. Den föredrar oftast hundar av sin egen ras. Denna hundras kan ibland vara ganska skällig.

Hälsa och pälsvård

För att komma till bukt med rasens problem med patellaluxation ingår den i den svenska kennelklubbens hälsoprogram. Det innebär att alla uppfödare ska undersöka patellan på de tilltänkta avelsdjuren innan en parning kan ske. Rasen ingår även i de särskilda rasspecifika domaranvisningarna. En chihuahua kan bli gammal – 14-18 år är inte helt ovanligt. Detta är faktiskt den hundras som förväntas leva allra längst av alla raser.

Chihuahua kräver ingen särskild pälsvård, oavsett vilket hårlag den har. Den korthåriga har en kort päls som är tätt åtsittande över hela kroppen. Eventuell underull gör att hårstråna är något längre. En långhåriga chihuahuan har en fin och silkig päls som är slät eller lätt vågig. För mycket underull ska inte finnas.

Den långhåriga varianten bör kammas någon gång i veckan för att tovor inte ska uppkomma. Den korthåriga kan man borstas med en borsthandske då och då. Rasen fäller men det blir inte så mycket på grund av storleken. Båda varianterna ska badas när de blir smutsiga. Under kallare perioder kan de behöva kläder för att inte frysa.

Chihuahua

Chihuahua som familjehund

Chihuahua är en trevlig, lojal och sällskaplig familjehund så länge den får sina behov tillgodosedda och blir respekterad. Den behöver få uppmärksamhet och vill inte bli lämnad under långa stunder. Den behöver också få fast uppfostran, tidig social träning och regelbunden motion.

Chihuahua eller pomeranian?

Dessa två raser är av modell mindre. Även om en chihuahua kan vara långhårig så har den dock långt ifrån lika mycket päls som en pomeranian. Båda är utpräglade sällskapshundar och hänger gärna med på olika aktiviteter. Raserna är pigga och lojala sin ägare.

Chihuahua eller papillon?

Även papillon är en dvärghund. Båda raserna är sällskapshundar men kan ses inom olika hundsporter. De är bägge livliga raser som tycker om att vara med när något händer. Pälsvården hos raserna är enkel och de kan båda bli mycket gamla.

Chihuahua eller yorkshireterrier?

Även dessa två raser är mindre. En chihuahua väger som mest 3 kg och en yorkshireterrier får väga max 3,2 kg. De är bägge sällskapshundar men kan hänga på inom olika aktiviteter och hundsporter. Bägge raserna är pigga, alerta och modiga. De behöver båda en fast uppfostran. En yorkshireterrier kräver mer pälsvård än en chihuahua, även den långhåriga varianten.

Vanliga frågor om chihuahua

Är chihuahuan allergivänlig?

En chihuahua anses inte tillhöra de mer allergivänliga hundraserna.

Är chihuahua en skällig hundras?

Chihuahua är en ras som kan vara skällig. När den försvarar sin ägare, flock eller revir skäller den gärna högljutt för att varna. För att minska skällandet behöver man börja träna detta i tidig ålder.

Är chihuahuor smarta?

Chihuahua är en intelligent ras.

Är chihuahua en bra familjehund?

En chihuahua kan vara en bra familjehund så länge den får det som den behöver.

Hur många valpar får en chihuahua?

En kull för mindre hundar såsom chihuahua brukar få 1-4 valpar. Detta kan dock skilja sig åt mellan individer.

Hur gammal blir en chihuahua?

Chihuahua är en ras som kan uppnå en hög livslängd. Det är inte ovanligt att en chihuahua blir 15 år eller äldre.

Hur är chihuahua?

Chihuahua är en aktiv hund som är kvick, alert och livlig. Den är intelligent och modig. Hunden är lojal mot sin ägare och försvarar sin flock och revir och kan vara skällig. De vill inte vara ensamma för länge och vill ha mycket uppmärksamhet.

När blir en chihuahua könsmogen?

Oftast blir en hund könsmogen vid 6-15 månaders ålder. För mindre raser som chihuahua sker detta oftast tidigare jämfört med andra större raser.

När löper en chihuahua för första gången?

En tik löper för första gången oftast vid 7-12 månader. Hos  vissa mindre raser som chihuahua kan det ske redan vid fyra månaders ålder.

När slutar chihuahua växa?

Det finns inget exakt svar på när en chihuahua slutar växa. Detta är individuellt men runt 10-12 månader har generellt en chihuahua växt klart på höjden.

Liknande artiklar