Australian Shepherd – en av de vallande hundraserna

Vallande hundraser – 25 vallhundar som gärna vallar boskap

Många hundar ingår i den rasgrupp som heter vall-, boskaps- och herdehundar. I skrivande stund tillhör inte mindre än 53 hundraser denna grupp. Kärt barn har som bekant många namn och dessa hundar kallas för vallhundar, boskapshundar, boskapsvallare eller herdehundar. I denna artikel kikar vi närmare på 25 vallande hundraser som gärna ägnar sig åt att valla boskap!

25 vallande hundraser

Vallhundar är ofta väldigt intelligenta och aktiva hundraser. De är ofta ganska lättränade hundar men kräver samtidigt mycket mental och fysisk aktivering. De raser som härstammar från regioner med kallare klimat har ofta en lång eller dubbel päls. Detta för att ge dem skydd mot kylan i de bergstrakter där hundarna jobbar. Andra raser är istället vana att arbeta i varmare klimat och kan då ha en kortare päls.

Med detta sagt går vi nu vidare till vår lista med 25 vallande hundraser!

Australian cattledog

Australian cattledog

Australian cattledog är en hundras från Australien som har avlats fram för att valla boskap i den australiensiska hettan. Rasen har tagits fram genom att korsa bland annat dingo, dalmatiner och collie. Resultatet av dessa korsningar är en denna tuffa, smarta och energiska hundras. Denna ras mår bäst av en rejäl portion daglig motion och mental aktivering.

Australian kelpie

Australian kelpie

Australian kelpie är en liten till medelstor hundras som gärna valla boskap. Den utför sin uppgift relativt självständigt och du själv behöver inte övervaka eller ingripa i arbetet särskilt mycket. Rasen är som sagt självständig och kan därför vara svår att ha i en stadsmiljö. Detta är mer av en gårdshund som kräver en rejäl portion motion.

Australian shepherd

Australian shepherd som vallar ett får

Australian shepherd är trots det vilseledande namnet på rasen inte från Australien. Den har istället utvecklats i USA, men dess förfäder kommer trots allt från känguruns hemland. Aussien är en utmärkt vallhund som är smart och rörlig. Detta är en bra hundras för dig som vill vandra, springa eller tävla i hundsporter med din hund.

Bearded collie

Bearded collie

Bearded collie är en vallhundsras som kommer från Skotland. Dessa hundar är intelligenta och har ett stort motionsbehov. De kan ibland vara ganska envisa och bör därför tränas målmedvetet redan i en ung ålder.

Beauceron

Beauceron

Beauceron är än vaken och lydig hundras från Frankrike. Dessa hundar passar bäst ihop med en tydlig och erfaren hundägare som är målmedveten i sin hundträning. Som tur är lär rasen sig nya saker snabbt och jobbar gärna för att vara till lags. Den behöver få utlopp för all sin energi genom daglig motion och aktivering.

Belgisk vallhund

Belgisk vallhund

Belgisk vallhund är en hundras från Belgien som i själva verket finns i fyra olika varianter. En av dessa kallas malinois och är en vallande hundras som även används som polishund. Dessa hundar kan jobba hårt och länge samt är väldigt smarta. De testar gärna sina gränser och behöver därmed en erfaren hundägare som kan träna sin hund ordentligt.

Bergamasco

Bergamasco som springer på en äng

Bergamasco är en gammal hundras som kännetecknas av sitt moppliknande utseende. Detta är väldigt lojala och vaksamma hundar som dessutom är ganska självständiga. Det är därför viktigt att de tränas ordentligt. De kan vara avvaktande mot främlingar men är i övrigt tillgivna och utför gärna de uppgifter som du ger dem.

Berger picard

Berger picard

Berger picard är en vallande hundras som gärna vistas med sin familj. Rasen är livlig och känns lätt igen på sina uppstående öron. Dessa hundar är lättlärda och kräver mycket motion och aktivering för att vara lyckliga. De är väldigt uppmärksamma och gör sig därför bra som vakthundar. De kan vara reserverade mot främlingar och bör därför socialiseras tidigt.

Border collie

Border collie som vallar en skock får i en fårhage

Border collie är en vallhund som kommer från de brittiska öarna. Där har rasen i mer än ett århundrade använts för att valla får. Rasen är förmodligen den allra mest intelligenta av alla hundraser. Den måste få ett jobb att utföra, oavsett om uppgiften är att valla boskap eller att tävla i en hundsport. Hunden behöver utmanas för att vara nöjd och lycklig.

Bouvier des flandres

Bouvier des flandres

Bouvier des flandres är en vacker och modig hundras som är tillgiven sin familj. De älskar att jobba och är dessutom väldigt smarta. Därmed är de väldigt lättränade hundar som står nära sina familjemedlemmar. De är dock ofta reserverade mot främmande människor och hundar.

Briard

Närbild på en briard

Briard är en ras som likt den berömda osten kommer från området Brie i Frankrike. Detta är en mångsidig hundras som används för att valla och vakta boskap. Det finns dock andra hundraser som skyddar boskap mot rovdjur minst lika effektivt. Med detta sagt är denna franska ras väldigt uppskattat för sina vallande och boskapsvaktande egenskaper. Dessa hundar är vänliga och välkomnande gentemot människor men sköter orubbligt och hänsynslöst sin uppgift på fälten.

Canaan dog

Närbild på en canaan dog

Canaan dog är en hundras som kan ha en tendens att vakta och vara reserverad mot främlingar. Därför är det viktigt att dessa hundar får träffa många olika människor och hundar i en tidig ålder. De är dock lätta att träna och gör sig bra som lojala och självsäkra vallhundar.

Collie

Långhårig collie som sitter i gräset

Collie är en ras som kommer från Skottland och är känd för sin förmåga att valla boskapsdjur. Denna ras gjorde sig känd när den långhåriga collien Lassie visades på tv och i filmer. Rasen finns dock även i en korthårig variant. Dessa hundar är ytterst intelligenta och lojala samt gör sig bra som familjehundar. De kan vara reserverade mot främlingar men är inte aggressiva mot dessa.

Finsk lapphund

Närbild på en finsk lapphund

Finsk lapphund är en finsk ras som ursprungligen användes för att valla renar uppe i norr. Idag är ”lappisen” dock en mer utpräglad sällskapshund. Detta är en familjevänlig hundras som gärna vill ha sällskap och ogillar att lämnas ensam. Den kan vara reserverad mot främlingar och bör därför socialiseras mycket som valp.

Isländsk fårhund

Isländsk fårhund som sitter i gräset

Isländsk fårhund är den enda hundrasen i världen som härstammar från Island. Under vikingatiden för drygt 1 000 år sedan förde nybyggare med sig denna hund till Island. Det är en medelstor hundras som är duktig på att valla får och utföra andra arbetsuppgifter. Likt många andra vallande hundraser kräver rasen mycket motion.

Norsk buhund

Norsk buhund som går på ett gräsfält

Norsk buhund är en lättlärd hundras som dessutom är väldigt snabbfotad och rörlig. Den har en tjock päls som gör att den även trivs bra i snö och kyla. Dessa hundar är v illiga att vara till lags och älskar att umgås med sin familj.

Old english sheepdog

Old english sheepdog som springer över ett fält

Old english sheepdog är en ras som dök upp i 1700-talets England. Där användes den för att driva boskap till marknader. Detta är en stor och uthållig hundras som är tillgiven och lekfull men allt annat än lat. Den kräver därför dagliga promenader och bör även få möjlighet att springa fritt.

Puli

Puli

Puli är en vallande hundras som har använts för denna uppgift i århundraden. Rasen härstammar från Ungern och har en stark vaktinstinkt. Den är också duktig på att valla och driva fårskockar. Om den inte har några får att valla kan det hända att den försöker valla sina tvåbenta familjemedlemmar. Denna vallar nämligen gärna såväl mindre husdjur som barn, höns och andra varelser. Den ser ut som en golvmopp och liknar därmed en annan ungersk hundras, nämligen komondoren.

Pumi

Pumi

Pumi är ännu en ungersk hundras på denna lista över vallande hundraser. Denna smarta och självsäkra ras har en ganska stark egen vilja. Den gillar att jobba och leka närmast oändligt mycket. Därför är detta en ras som lämpar sig bäst för aktiva hundägare.

Pyrenéerhund

Pyrenéerhund som vallar en skock får

Pyrenéerhund är en stor hundras som gärna vallar boskap på öppna ytor. Detta är den allra största av alla vallande hundraser i världen. Det är också en effektiv boskapsvaktare som kan vakta boskapsdjur mot såväl varg som björn. Dess tjocka päls skyddar hunden från vädrets makter när den jobbar högt upp i bergen. Den vallar boskap genom att patrullera runt flocken och samtidigt hålla ögonen öppna för eventuella faror.

Shetland sheepdog

Shetland sheepdog

Shetland sheepdog är en fårhund som kommer från de skotstka Shetlandsöarna. Detta är en väldigt aktiv och rörlig vallhund. Den är lätt att träna då den är både intelligent och villig att vara till lags. Dessa aktiva och rörliga jyckar lyckas ofta bra inom diverse hundsporter, såsom agility och hundfrisbee. Dessutom skyddar den gärna sin familj och gör sig därför bra som vakthund.

Tysk schäferhund

Tysk schäferhund

Tysk schäferhund är nog en av de första hundarna som du kommer att tänka på när du föreställer dig vallhundar, boskapshundar och herdehundar. Denna tyska hundras har avlats fram för att valla boskap och arbeta på andra sätt. Den mångsidiga schäfern används bland annat inom polisväsendet och krigsmakten. Dessa hundar är ofta väldigt intelligenta, lojala och träningsvilliga.

Västgötaspets

Västgötaspets

Västgötaspets är precis som namnet antyder en hundras från Sverige. Det är en vänlig hundras som är livlig, lekfull och tillgiven. Dessa vallhundar gillar att motioneras genom långa promenader, löprundor och vandringar. De har en tendens att vara ganska ljudliga. Dessutom kräver de mycket socialisering i ung ålder.

Welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan är en variant av corgin som är lite längre i kroppen. Detta är en uråldrig hundras som har funnits med oss i tusentals år. Den må likna en knähund till utseendet men är i själva verket en väldigt skicklig vallhund. Trots sin ringa storlek kräver rasen mycket motion.

Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke är en liten hund med en stor personlighet. Den avlades ursprungligen fram för att användas som vallhund men används idag främst som sällskapshund. När rasen används för att valla boskap gör den detta genom att nafsa boskapsdjuren i hälarna. Detta får hjorden att röra sig framåt. Corgin har en låg tyngdpunkt och är rörlig, vilket gör att den kan undvika storboskapens hovar.

Så jobbar vallande hundraser

Som du märker finns det många sorters vallande hundraser i varierande storlek. Dessa förekommer över hela världen och är anpassade för att valla boskap på ett effektivt sätt. Denna uppgift utför de i allt från klippiga bergsområden till plana fält. De jobbar dessutom ofta i alla möjliga väder.

Boskapsvallare utför sin uppgift på lite olika sätt. Till exempel håller sig border collien framför flocken med boskapsdjur. Den använder sin blick för att stirra på de djur som vandrar ifrån flocken och håller på så vis ihop hjorden. En australian cattledog eller corgi driver istället boskapsdjuren framför sig. Dessa raser håller sig med andra ord vanligtvis bakom flocken.

Sedan finns det vissa vallhundar som kombinerar dessa två metoder, såsom australian shepherd och old english sheepdog. Belgiska vallhundar, tyska schäferhundar och briarder är istället vaktande och vallande herdehundar. Även dessa raser kan gärna leda en större skock får till betesmarker och förhindra att vissa får vandrar bort från skocken.

Ett problem med många vallhundsraser är att deras instinkt att valla sitter så djupt i ryggmärgen att vallandet kan bli ett problem. Till exempel kan de även försöka valla sina mänskliga familjemedlemmar genom att nafsa dem i hälarna. Precis som andra oönskade beteenden går dock även detta ”problembeteende” att träna bort.

Vallhund i form av border collie som vallar får på ett gräsfält
Border collien är en vallande hundras som ofta jobbar framför flocken, men här håller den sig bakom fåren.

Vanliga frågor om vallhundar

Vad är en vallhund?

Vallhundar kallas de hundar som används för att valla boskapsdjur. Dessa tillhör rasgrupp 1 (vall-, boskaps- och herdehundar).

Vad gör en vallhund?

En vallhund vallar boskapsdjur. Hundarna förflyttar de djur som betar på en öppen yta från en plats till en annan. Detta kallas att valla.

Är vallhundar skälliga?

Ja, vissa vallhundar kan vara ganska skälliga. Detta beteende går dock ofta att träna bort om det går till överdrift.

Vad kännetecknar en vallhund?

Vallhundar är ofta snabba och rörliga samt villiga att arbeta. De jobbar ofta i ett högt tempo under kortare stunder. Även de lite mindre vallhundarna är vanligtvis starka och muskulösa.

Hur fungerar en vallhund?

Vissa vallhundar vallar en flock boskapsdjur genom att skälla, springa i cirklar kring flocken samt nafsa djuren i hälarna. Andra hundar jobbar istället genom att vara tysta och stirra på boskapsdjuren. Bägge dessa arbetsmetoder kan vara effektiva.

Vad kostar en vallhund?

Priset för vallhundar varierar något beroende på ras och andra faktorer. En renrasig vallhund brukar vanligtvis kostar från ungefär 15 000 kr och uppåt.

Är schäfer en vallhund?

Ja, den tyska schäferhunden är en vallhund. Historiskt sett har den använts för att bland annat vakta och valla får. Än idag används denna ras på vissa håll för att utföra denna uppgift.

Bör jag skaffa en vallhund som sällskapshund?

Du kan välja att skaffa en vallhund som sällskapshund. Det är dock viktigt att du är medveten om att dessa hundar ofta har ett stort motionsbehov. De behöver aktiveras och mår allra bäst om de får en uppgift att utföra.

Avslutande tankar om vallande hundraser

En vallhund kan vara den perfekta följeslagaren för dig som har en skock får eller andra boskapsdjur som behöver vallas. De vallande hundraser som vi listas här kan dock även få utlopp för sin höga energi på andra sätt. Med detta sagt är det viktigt att de ges möjligheten att jobba genom att utföra en uppgift.

Har du själv någon av raserna i denna lista? Brukar du i sådana fall låta din hund valla eller hur gör du för att hålla den trött och nöjd? Berätta gärna detta för oss i kommentasfältet nedan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *