Slovenský cuvac – en vaksam herdehund från Slovakien

Slovenský cuvac är en stor vit hund från Slovakien. De är kraftigt byggda och har tjock päls och en robust benstruktur. Det är en vall-, herde- och vakthund som är livlig, vaksam och orädd. Rasen kräver en erfaren ägare.

Fakta om slovenský cuvac

Mankhöjd hanar:62-70 cm
Mankhöjd tikar:59-65 cm
Vikt hanar:36-44 kg
Vikt tikar:31-37 kg
Rasklubb:Klubben för gårds- och boskapsvaktare
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Slovenský cuvac är en hundras från Slovakien där det slovakiska ordet čuvač står för att lyssna. Närmare bestämt kommer rasen från Tatrabergen som är den högsta delen i bergskedjan Karpaterna. I detta bistra och tuffa klimat har de funnits sedan urminnes tider. Där har hundarna hjälpt bönderna med att både valla och vakta djurhjordar. Detta är med andra ord en boskapsväktare som skyddar boskap mot rovdjur.

Rasen delar släktskap med andra vita bergshundar och är väldigt lik andra vallhundar som polski owczarek podhalanski från Polen och kuvasz från Ungern. Under 1930-talet började man med avelsarbetet av professor Anton Hruza från den veterinärmedicinska högskolan i staden Brno i nuvarande Tjeckien. Man påbörjade stamboken och rasen har sedan dess utvecklats och stabiliserats i rastyp. 1964 erkändes rasen av den internationella organisationen FCI.

Slovenský cuvac är en ovanlig syn i Sverige. I slutet av 2022 fanns endast en enda hund registrerad hos Jordbruksverket.

Slovenský cuvac

Användningsområde och mentalitet

Slovenský cuvac är en vall-, herde- och vakthund. Trots sin kraftiga kroppsbyggnad rör sig hundarna både snabbt och smidigt oavsett vilken slags terräng eller tid på året som hunden rör sig på. De förflyttar sig oftast i trav.

Rasen är självständig, vaksam och alert. Den är även tålig, modig och är alltid beredd till försvar, även när det kommer till stora rovdjur som varg och björn. Temperamentet är livligt men jämnt. Hundarna är också trogen och varsam med barn. De behöver dock en erfaren ägare.

Hälsa och pälsvård

Eftersom antalet individer är så få i Sverige kan man inte göra en korrekt bedömning av hälsotillståndet inom rasen. Livslängden sägs vara cirka 11-13 år. 

Pälsen ska vara kort, luftig och åtsittande på huvud och ben. Den ska inte dela sig på ryggen. Täckhåren är cirka 5-15 cm lång och vågiga. Underullen ska vara fin, tät och dold av täckhåren. Hanarna ska ha en riklig man. Normal fäller hunden två gånger om året och badas vid behov. Pälsvården beskrivs som minimal.

Vanliga frågor om slovenský cuvac

Hur är en slovenský cuvac?

Slovenský cuvac är en oerhört trogen och modig hundras som alltid är redo att jaga bort eventuella inkräktare. Detta oavsett om inkräktaren ifråga är en björn eller en varg. Rasen är vit för att kunna särskiljas från vilda djur på nätterna.

Liknande artiklar