En av flera hundraser som skyddar boskap mot varg

11 hundraser som skyddar boskap mot varg och andra rovdjur

Många hundar har unika egenskaper och talanger som gör dem bättre lämpade än andra för vissa jobb eller aktiviteter. Till exempel är vissa raser duktiga på agility medan andra är riktigt bra på att jobba med sin nos. Andra är istället trevliga sällskapshundar eller hjälper oss människor på andra sätt. I denna lista fokuserar vi på hundraser som skyddar boskap mot varg och andra rovdjur.

11 hundraser som skyddar boskap mot varg och andra rovdjur

Har du får, getter, höns, får eller grisar? Det finns många exempel på boskapsdjur som befinner sig en bit ner i näringskedjan. Dessa djur kan ofta falla offer för köttätande vilddjur. Detta alldeles oavsett vilka åtgärder du vidtar för att skydda ditt boskap från dessa.

Men det finns faktiskt vissa hundar som är bättre än andra på att hålla rovdjuren borta från boskapsdjur. Dessa är ofta stora, starka, bekväma med att bo och leva utomhus samt går bra tillsammans med får och andra tamdjur. Nedan finner du en sammanställning över 11 hundraser som skyddar boskap mot varg och andra rovdjur!

Bergamasco

Bergamasco är en tålmodig och tyst italiensk hundras med en lång historia. Denna boskapsväktare är en utmärkt vakthund som är skicklig på att vakta boskap mot rovdjur. Detta är den primära uppgift som denna ras har haft historiskt sett.

Dessa hundar är inte aggressiva utan istället alerta och vaksamma gentemot främlingar. Dessutom har rasen en väldigt hög arbetsmoral. Hundarna blir vanligtvis cirka 13 till 15 år gamla och väger 32-38 kg (hanar) respektive 26-32 kg (tikar).

Bergamasco

Kangal çoban köpegi (anatolisk herdehund)

Kangal çoban köpegi (anatolisk herdehund) är en stor och stark hundras som härstammar från Turkiet. Rasen är känd för att ha en bra syn och hörsel. Detta gör detta till en bra hundras för att skydda boskapsdjur mot rovdjur. Dessutom har rasen en ganska lång livslängd dessa hundar blir inte sällan 13 till 15 år gamla. Med en vikt på 40 till 65 kg har den en imponerande storlek och vikt som kan avskräcka eventuella angripare.

En hund som denna kräver en erfaren hundägare som klarar av att hantera hunden. För även om dessa jyckar vanligtvis är lugna och tillgivna behöver de tränas för att kunna bli effektiva boskapsväktare.

Kangal çoban köpegi

Kavkazskaja ovtjarka

Kavkazskaja ovtjarka är en riktigt stor och tuff hundras som härstammar från Kaukasien. Detta är en väldigt gammal ras som i århundraden har använts för att försvara fårflockar i bergskedjan Kaukasus. Detta från rovdjur såsom varg och björn. Därav har dessa hundar blivit kända som något av vargdödare.

Dessa massiva jyckar är givna på en lista över hundraser som skyddar boskap från varg och andra rovdjur. De skyddar sitt aggressivt revir från alla möjliga hot och är dessutom intelligenta hundar. De kan dock vara ganska envisa och ha en stark egen vilja. Därför kan de vara ganska svåra att träna för oerfarna hundägare. Detta fick bland annat en man i Västra Götaland erfara då han blev uppäten av sina två hundar.

Kavkazskaja ovtjarka

Komondor

Komondor är en fårhund från Ungern som ser ut lite som en stor golvmopp. Under pälsen döljer sig dock en stor muskelmassa, så du bör inte låta dig luras av rasens utseende. Dessa hundar är i själva verket stora, starka och självständiga försvarare av boskapsdjur. Därför kvalar de lätt in på den här listan över hundraser som vaktar boskap mot varg och andra rovdjur.

Hundar av denna ras blir ungefär 10 till 12 år gamla och väger omkring 40 till 60 kg.

Komondor

Kuvasz

Kuvasz är ännu en ungersk hundras som är given på denna lista. Kombinationen av hundarnas stora storlek och tapperhet gör att dem lämpar sig väl för att avvärja angrepp från rovdjur. På senare år har dock många börjat använda rasen som sällskapshund snarare än något annat.

Dessa stora jyckar blir ofta 10 till 12 år och väger 37 till 62 kg.

Kuvasz

Maremmano abruzzese

Maremmano abruzzese

Maremmano abruzzese är en italiensk fårhund som är känd för att vara lojal och alert. Detta gör den till ett utmärkt val för den som vill använda sin hund för att vakta boskapsdjur mot rovdjur. Dessa hundar kan med fördel vakta en rad olika tamdjur, såsom ankor, får eller höns.

Dessa hundar är lite mindre än många andra raser på denna lista. I genomsnitt väger de omkring 35 till 52 kg. De blir vanligtvis cirka 13 år gamla.

Mastin español

Mastin español är en spansk mastiff som är känd för att vara intelligent och vänligt sinnad. Dessa hundar är vaksamma och har ett väldigt distinkt skall. Dessutom är de stora och kraftiga vilket gör att de kan avskräcka rovdjur från att attackera boskapsdjur i dess närhet.

Dessa hundar är så pass stora att det är extra viktigt med ordentlig träning redan från en ung ålder. För även om en mastiff av denna storlek bara leker och lattjar kan den lätt råka skada ett mindre barn. Dessa hundar kan nämligen väga mellan 50 och 70 kg. De blir omkring 10 till 12 år gamla.

Mastin español

Polski owczarek podhalański

Polski owczarek podhalański användes ursprungligen för att skydda boskapsdjur i bergen i södra Polen. Än idag är detta en av de hundraser som skyddar boskap mot varg och andra rovdjur allra bäst. Detta beror på att dessa hundar är väldigt lojala och gärna utför denna uppgift till perfektion.

Rasen är känd för att funka bra som familjehund då den är vänlig mot barn. Detta trots att rasen är väldigt självständig. Dessa hundar blir omkring 10 till 12 år gamla och väger cirka 45 till 65 kg.

Polski owczarek podhalanski

Pyréneerhund

Pyrenéerhund är en fluffig hundras som skyddar boskap mot varg och andra rovdjur. Dessa hundar är självsäkra och orädda, vilket gör dem väl lämpade för denna uppgift. Dessutom har de inget problem med att leva utomhus även när det är kyligare utomhus.

När dessa jyckar inte tvingas skydda boskapsdjur mot rovdjur är de lugna och trevliga familjehundar. Men så fort en inkräktare närmare sig blir de orädda försvarare av sin flock.

Rasen känns lätt igen på sin vita, fluffiga päls och sin stora storlek. Dessa hundar lever i cirka 10 till 12 år och väger omkring 35 till 60 kg.

Pyrenéerhund

Pyreneisk mastiff

Pyreneisk mastiff är ytterligare en av de hundraser som skyddar boskap mot varg och andra rovdjur som är given på listan. Dessa hundar är nämligen väldigt skickliga på att skydda sin flock. De är dessutom självständiga och löser därför uppgiften på ett utmärkt sätt. De fattar ofta beslut helt på egen hand, utan sina ägares inblandning.

Denna stora ras blir ofta 10 till 13 år gammal och väger ungefär 81 kg.

Pyreneisk mastiff

Tibetansk mastiff

Tibetansk mastiff är ännu en stor och fluffig hundras som gärna skyddar boskapsdjur från angripande rovdjur. Detta är en väldigt gammal hundras som har använts för just detta ändamål av nomader i Mongoliet och Nepal.

Dessa hundar blir vanligtvis 12 till 15 år gamla och väger omkring 34 till 68 kg.

Tibetansk mastiff

Avslutande tankar om hundraser som skyddar boskap mot varg och andra rovdjur

I listan ovan tipsar vi om 11 bra hundraser som skyddar boskap mot varg och andra rovdjur. Tycker du att någon duglig boskapsväktare saknas på denna lista? Skriv då en kommentar och berätta detta så ska vi överväga att lägga till den i listan!

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”11 hundraser som skyddar boskap mot varg och andra rovdjur”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *