Hundraser från Ungern – allt om de ungerska raserna

Det finns flera hundraser från Ungern som ungrarna har haft stor nytta av i mer än tusen år. Idag finns det nio ungerska hundraser och dessa används som vallhundar, vakthundar och jakthundar. De olika raserna skiljer sig förstås åt vad gäller storlek, kroppsbyggnad, päls och arbetsuppgift. Till exempel är den ungerska vizslan slank och rörlig medan komondoren istället är kraftigare och mer kraftfull.

En sak som kännetecknar hundraserna från Ungern som grupp är att de har ett jämnt temperament. De är också generellt sett modiga och är alltså mer av arbetande hundar än knähundar. Läs vidare för att få reda på vilka de olika ungerska raserna är!

Erdélyi kopó (transsylvansk hund)

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó är en hundras från Ungern vars namn betyder ”transsylvansk hund”. Likt många andra ungerska raser är denna ras väldigt modig samtidigt som den har ett jämnt temperament. Rasen var populär som jakthund och gårdshund på medeltiden. Det tog dock lång tid innan rasen blev officiellt erkänd av FCI – så skedde först 1968.

En gång i tiden fanns det faktiskt två varianter av denna ras. Den ena var långbent och användes för jakt på större vilt medan den andra var kortbent och istället jagade mindre vilt. Bägge dessa hundar riskerade dock att dö ut och försvinna. Rasen fick dock ett uppsving mot slutet av 1960-talet, men idag finns det bara långbenta hundar av denna ras. Lär gärna vår artikel om utdöda hundraser för att lära dig mer om de raser som tyvärr har gått ur tiden.

Komondor

Komondor

Komondor är utan tvekan den mest särpräglade ungerska hundrasen. Den är lätt att känna igen på håll tack vare den speciella pälsen. I hemlandet ses denna ras som en hundarnas konung. Den har till uppgift att skydda boskap mot rovdjur och är byggd för att kunna göra detta. Dessa hundar är till synes lugna men samtidigt alltid redo att agera så fort en fara uppstår.

Korthårig ungersk vizsla

Korthårig ungersk vizsla

Korthårig ungersk vizsla är kanske den mest populära av alla hundraser från Ungern. Det är faktiskt inte omöjligt att du genast känner igen den utan att veta att det är en ungersk ras. Dessa hundar avlades från början fram för att göra jägare sällskap vid jakt. Men de är också väldigt rörliga och är därför en utmärkt hundras för löpning att springa med . Vizslan har mycket energi och trivs bäst i ett aktivt hushåll.

Kuvasz

Kuvasz

Kuvasz är en annan känd hundras från Ungern. Man tror att rasen ursprungligen kan ha kommit från Sibirien eller Tibet. Det var dock ungrarna som gjorde rasen populär under medeltiden. Denna ungerska ras är känd för att vara stor och stabil vilket gör den till en utmärkt boskapsväktare. Dessutom är detta en mångsidig gårdshund som även kan användas för att vakta en fastighet eller familj.

Magyar agar

Magyar agar

Magyar agar är någonting så sällsynt som en ungersk hundras av typen vinthund. Rasen ser mer ut som en slags robust greyhound än någonting annat. Men detta är alltså en alldeles egen hundras från Ungern med en lång och anrik historia. Denna ras har nämligen funnits i landet sedan slutet av 800-talet. Tidigare hjälpte dessa hundar ridande jägare att jaga vilt, framför allt rådjur och hare.

Mudi

Mudi

Mudi är en hundras från Ungern som i mångt och mycket liknar en blandning av puli och pumi. Riktigt så enkelt som att så skulle vara fallet är det dock inte. Däremot är mudin resultatet av korsningar mellan puli och pumi samt tyska spetshundar. Den är betydligt mer sällsynt än sina bägge kusiner men godkändes av den internationella kennelklubben FCI redan 1966.

Puli

Puli

Puli är förmodligen den äldsta av de tre ungerska raserna som agerar vallhund. Den är dock mindre en komondoren men har en liknande päls. Dessutom är även denna ras duktig på att vakta. Rasen tros ha kommit till Ungern för många århundraden sedan. Idag är det en populär sällskapshund såväl i sitt hemland som i andra länder runt om i världen.

Pumi

Pumi

Pumi är en hundras från Ungern som är en skicklig vallhund. Man tror att den har avlats fram från den äldre rasen puli. Pumins mer kännetecknande egenskap är dess vikta men samtidigt uppåtstående öron. Öronen ger ett typiskt vaket och glatt utseende, vilket är ganska passande för denna ras. Dessa hundar är relativt små och faktiskt ganska fårlika.

Strävhårig ungersk vizsla

Strävhårig ungersk vizsla

Strävhårig ungersk vizsla är en variant av vizslan som är utvecklad först på senare tid. De bägge raserna påminner en hel del om varandra vad gäller temperament och utseende. Den strävhåriga rasen har dock en sträv päls och även en kraftigare benstomme. Rasen kom till genom att korthårig ungersk vizsla korsades med korthårig vorsteh under 1930-talet. Även detta är en skicklig jakthund, om än en skäggig sådan.

Vanliga frågor om hundraser från Ungern

Vilka hundraser från Ungern finns det?

Det finns flera hundraser som härstammar från Ungern. Några exempel på ungerska hundraser är: komondor, kuvasz, magyar agar, mudi, puli och pumi. Även Erdélyi kopó samt korthårig och strävhårig ungersk vizsla kommer från detta europeiska land.

Liknande artiklar