Kuvasz – en herdehundsras med uråldrig historia

Kuvasz är en smart, lojal och beskyddande hundras med ett jämnt temperament. Rasen härstammar från Ungern och dess historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Traditionellt sett har dessa hundar använts för att vakta boskap. Idag används de främst som lojala sällskapshundar.

Fakta om kuvasz

Mankhöjd hanar:71-76 cm
Mankhöjd tikar:66-70 cm
Vikt hanar:48-62 kg
Vikt tikar:37-50 kg
Rasklubb:Svenska Kuvaszklubben
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Kuvasz är en hundras med en anrik historia. Man tror att deras förfäder levde i Turkiet och i Tibet. Rasen ska sedan ha introducerats i Ungern av de stammar med magyarer som invandrade till landet. Detta skedde för drygt ett årtusende sedan.

Rasens moderna släktträd kan spåras tillbaka till Ungern och medelåldern. Dessa modiga och robusta hundar var då utmärkta vakthundar för landets herdar. Kuvaszen är en herdehund som är skicklig på att vakta boskap. Tack vare sitt lugna och tålmodiga temperament kan de försvara boskapsdjur från såväl vargar som från större rovdjur, såsom björnar.

Under 1400-talet fattade den ungerske kungen Mattias I Corvinus (1443-1490) tycke för rasen. Han använde sina hundar som vakthundar och jakthundar. Enligt legenden ska han ha haft ett större förtroende för sina vaktande hundar än vad han hade för sina mänskliga väktare. Kungen ska till och med ha sovit i sin sängkammare tillsammans med en flock kuvaszer.

Även andra adelsmän och andra högt uppsatta människor fatta tycke för dessa hundar. Detta tack vare att den ungerske kungen visade så hög uppskattning för hundrasen. Detta ledde till att rasens popularitet ökade kraftigt. Även Vlad III Dracula (1431-1476) blev med tiden en kuvaszägare. Hunden ifråga fick han som en gåva av Mattias I Corvinus. Därmed kan även Vlad Pålspetsaren knytas till hundrasens historia. Vlad Ţepeş, som han också hette, var för övrigt den transsylvaniske furste som den fiktiva legenden om Dracula bygger på.

Under andra världskriget decimerades antalet hundar av denna ras. Vid krigets slut fanns det faktiskt mindre än 30 kuvaszer kvar. Ungerska entusiaster lyckades dock rädda rasen från att dö ut och idag är den väldigt populär i Ungern. Rasen blev godkänd internationellt 1963 och kom först därefter till vårt land. I Sverige finns dock fortfarande inte mer än 261 registrerade hundar av detta slag.

Kuvasz

Om kuvasz som familjehund

Om du är en oerfaren hundägare bör du troligtvis inte välja en kuvasz. För även om dessa hundar är lojala och tillgivna sina familjer leds de bäst av någon med mer erfarenhet av hundägande. Till exempel gör hundens storlek, styrka och vaktinstinkt att den behöver ett bestämt ledarskap för att inte ställa till med problem.

En kuvasz är ofta väldigt hängiven sin familj och har ofta ett stort tålamod med familjens barn. Med det sagt är det naturligtvis också viktigt att barnen i hushållet lär sig att interagera med hunden på ett respektfullt sätt. Det är också viktigt att lära sig hundens kroppsspråk så att man förstår när den känner sig obekväm. Därför lämpar sig rasen bäst som familjehund i en familj med lite äldre barn.

Och även om dessa hundar är väldigt tillgivna sina familjer gäller inte detsamma med främlingar. De kan gärna hålla sig på avstånd från främmande personer och ibland till och med vara misstänksamt inställda till dessa. Detta gör dem till utmärkta vakthundar men de kan också upplevas som lite hotfulla av vissa gäster.

Med tanke på rasens storlek och övriga egenskaper är det viktigt med socialisering från en ung ålder. Genom att socialisera hunden mycket i en tidig ålder kan man ofta förhindra att vaktbeteendet växer sig alltför starkt. Det är också viktigt att man ger dessa hundar mycket utrymme att röra sig på och daglig motion. Detta för att förhindra att de blir uttråkade och utvecklar problembeteenden eller hälsorelaterade besvär. För även om detta inte är en av de allra mest energiska och aktiva hundraserna behöver de fortfarande ges sina dagliga promenader.

Kuvasz eller pyrenéerhund?

Det finns både likheter och skillnader mellan kuvasz och pyrenéerhund. Bägge dessa raser är stora till växten och har en fluffig vit päls. Båda raserna är också skickliga vakthundar som också är bra på att vakta boskap.

En kuvasz är dock ett bättre val av ras om du:

  • vill ha en stor och kraftfull vakthund
  • kan erbjuda hunden tillräckligt mycket socialisering
  • vill träna din hund så att den kan bete sig även i stressande situationer
  • har äldre barn i familjen.

En pyrenéerhund är istället ett bra val om du:

  • har yngre barn i familjen
  • vill att hunden ska vara mer tillgänglig för främmande gäster
  • inte bryr dig om att hunden är något av en nattugla.

Vanliga frågor om kuvasz

Hur är kuvasz till sättet?

En kuvasz är intelligent, modig och nyfiken. Den skyddar sin familj och är misstänksam gentemot främlingar. Om en familjemedlem verkar vara i fara agerar dessa hundar på eget bevåg.

Hur länge lever en kuvasz i genomsnitt?

Den genomsnittliga livslängden för en kuvasz är cirka 10 till 12 år.

Liknande artiklar