Hundraser från Finland – allt om de finska raserna

Det finns inte fler än fem hundraser från Finland. Trots detta är flera av dem ikoniska och har blivit populära husdjur även utanför sitt hemland. Du kanske inte omedelbart skulle känna igen alla de finska hundraserna om du stötte på dem utomhus. Vissa är nämligen lite mer välkända än andra men även de övriga raserna börjar faktiskt bli allt mer vanliga.

Läs vidare för att lära dig mer om de hundraser som härstammar från vårt grannland i öst!

Finsk lapphund

Finsk lapphund

Finsk lapphund är den enda av dessa hundraser från Finland som kvalar in på listan över Sveriges mest populära raser. Historiskt sett har dessa hundar använts för att valla renar. Hundarna har nämligen hållits av samerna men är alltså idag en ganska vanlig sällskapshund. Den är ingen ovanlig syn i bland annat Finland och Sverige men desto ovanligare utanför Norden.

Finsk spets

Finsk spets

Finsk spets är en ras som även kallas för finnspets och är Finlands nationalhund. Detta är en trevlig hundras som dock är känd för att vara ganska snacksalig. Detta har att göra med att rasen har en historia av att skälla när de får syn på bytesdjur. Denna ras används framför allt som en jakthund men många hundägare använder den även som en sällskapshund. I detta hänseende påminner rasen om övriga hundraser från Finland.

Finsk stövare

Finsk stövare

Finsk stövare är sinnesbilden av en arbetande hundras och den har under årens lopp vunnit stor respekt för sin arbetsvilja. Denna ras är framavlad för att kunna spåra upp såväl större som mindre vilt. Än idag används rasen främst som jakthund snarare än som renodlad sällskapshund. Utanför sitt hemland är den dock ganska ovanlig. I Finland är detta dock en populär stövare som kan spåra vilt i timtals utan att tröttna.

Karelsk björnhund

Karelsk björnhund

Karelsk björnhund är en finsk hundras som närmast ses som en nationalskatt i Finland. Rasen är väldigt rörlig och orädd – den har använts för att jaga storvilt såsom älg, vildsvin och till och med björn. Därav har rasen fått sitt namn, och till skillnad från övriga finska hundraser har denna ras också en stor kamplust.

Lapsk vallhund

Lapsk vallhund

Lapsk vallhund är en energisk ras som likt många andra hundraser från Finland ofta används som vallhund och jakthund. Dessa hundar kräver ganska mycket motion och aktivering varje dag för att må bra. De är intelligenta och gillar att ha ett jobb att utföra. De kan också vara ganska högljudda när de jobbar – skällandet har närmast kommit att bli ett av rasens kännetecken.

Vanliga frågor om finska hundraser

Hur många finska hundraser finns det?

Det finns fem hundraser från Finland. Raserna är: finsk lapphund, finsk spets, finsk stövare, karelsk björnhund och lapsk vallhund.

Liknande artiklar