Hundraser från Island – allt om isländska hundraser

Island är en liten önation som är belägen i norra Atlanten, strax söder om den norra polcirkeln. Allt som allt har ön cirka 320 000 invånare. Därmed är landet det mest glesbefolkade av alla länder i Europa. Mot bakgrund av detta är det inte särskilt märkligt att det inte finns så många hundraser från Island. Faktum är att det bara finns en enda inhemsk isländsk hundras: den isländska fårhunden.

Isländsk fårhund

Två isländska fårhundar
Ilsländsk fårhund är den enda inhemska isländska hundrasen.

Isländsk fårhund är en hundras som är tillgiven, vänlig och lekfull. Dessa hundar väldigt lojala sällskapshundar som gärna vill vara tillsammans med sina familjemedlemmar. De funkar bra med barn och är tillräckligt små för att inte utgöra någon större fara för yngre barn. Därmed skulle rasen kunna vara med på vår lista över lämpliga hundraser för barnfamiljer. Vi har dock valt att plocka ut 25 andra raser som är med i listan – i den länkade artikeln kan du läsa dig till vilka dessa är.

Vanliga frågor om hundraser från Island

Vilka hundraser härstammar från Island?

Isländsk fårhund är den enda hundras som härstammar från Island. Faktum är att denna ras är lika gammal som landet i sig. När landet på 870-talet befolkades av människor från den norska västkusten hade dessa med sig förfäderna till denna hundras.

Vad användes isländska hundar till historiskt?

De nordbor som kom till Island under vikingatiden använde sina hundar för att vakta och valla boskap. De isländska hundarna vaktade och vallade då får, hästar och nötkreatur.

Finns det hundar på Island idag?

Ja, i huvudstaden Reykjavik fanns det tidigare ett hundförbud. Detta gällde dock aldrig på landsbygden och hundarna har varit viktiga för landsbygdsinvånarna ända sedan vikingatiden. Vikingarna importerade hundar till ön för mer än tusen år sedan.

Liknande artiklar