Cocker spaniel är en av flera bra hundraser för barnfamiljer, här liggandes i en soffa med två barn

Hundraser för barnfamiljer – 25 barnvänliga hundar

Letar du efter en hund som passar bra i en familj med barn? Det finns många bra hundraser för barnfamiljer som stämmer bra in på denna beskrivning. I princip kan vilken hund som helst funka bra tillsammans med barn. I slutändan handlar det mycket om hundens nivå av vardagslydnad samt dess ålder och storlek. Med detta sagt finns det såklart vissa lite mer barnvänliga hundar.

25 hundraser för barnfamiljer

I denna lista tipsar vi om 25 bra hundraser för barnfamiljer. Som redan har nämnts är hundar individer och därmed funkar vissa vovvar bättre med barn än andra. Därför behöver vi generalisera lite grann och titta på de som överlag kan anses vara lite mer barnvänliga hundar.

American staffordshire terrier

American staffordshire terrier

American staffordshire terrier är en av de mest tillgivna raserna som finns. De gör sig bland annat bra som terapihundar och som sällskapshundar. Dessutom är detta barnvänliga hundar som gärna umgås med de yngre familjemedlemmarna.

Australian shepherd

Australian shepherd

Australian shepherd är lättsamma hundar som gärna busar med barn. De brukar dessutom funka bra tillsammans med andra husdjur. Rasen är väldigt smart och lättränad. En ”aussie” vill gärna vara sina ägare till lags och är överlag ganska lätt att ha att göra med.

Beagle

Två beaglar

Beagle är en smart, vänlig och lagom stor ras för barn. Därför kvalar den in på denna lista över lämpliga hundraser för barnfamiljer. Detta är en social ras som gärna umgås med människor i allmänhet och även barn. De är lojala och knyter lätt an till ungar. Med tanke på att dessa hundar kan vara ganska ljudliga kanske det inte är den allra bästa rasen för familjer med nyfödda eller småbarn. Dess skall och andra ljud kan nämligen lätt väcka unga barn som sover.

Berner sennenhund

Berner sennenhund i snö

Berner sennenhund är en betydligt rejälare hundras för barnfamiljer än de övriga raserna på denna lista. Dessa jättar kan nämligen vara barnvänliga hundar som ofta är lugna och trevliga mot barn. Det är dock viktigt att ta rasens stora storlek i beaktande innan man väljer att skaffa en hund av denna ras.

Bichon frisé

Bichon frisé

Bichon frisé är en fluffig liten hundras som älskar att leka och vanligtvis är ganska lugn. Dessa hundar är tillgivna, charmiga och har också gott om energi. Eftersom detta är en mindre hund är den inte heller skrämmande eller överväldigande för mindre barn. Likt andra barnvänliga hundraser kan dock dessa vovvar varna barn som är alltför lekfulla eller hårdhänta.

Border collie

Närbild på en border collie som lutar på huvudet

Border collies är utmärkta sällskapshundar för såväl barn som vuxna. Detta är en vallande hundras som behöver socialiseras och tränas för att komma till sin rätt. Ett potentiellt problem är att dessa hundar lätt kan få för sig att försöka valla mindre barn. Men i övrigt är detta generellt sett en barnvänlig ras.

Bostonterrier

Närbild på en bostonterrier

Bostonterrier är en liten till medelstor hundras som gärna kan bo i lägenhet. Detta är därför en av de bättre hundraserna för barnfamiljer som bor i en stad eller centralt i en tätort. Dessa barnvänliga hundar är sällan aggressiva och gillar att leka med barn. Ibland kan de bli lite väl upphetsade eller råka knuffa omkull mindre barn, men det är i sådana fall oavsiktligt och de menar bara väl.

Boxer

Boxer på en landsväg

Boxer är en lekfull hundras som gärna leker med barn. Detta är en pigg och energisk ras som kan matcha ett barns närmast ändlösa energi. Dessutom vistas dessa hundar gärna utomhus. De har också en lite barnslig personlighet som många barn kan uppskatta. De är dock ganska stora och kan ibland vara lite buffliga. Därför är det viktigt att du övervakar deras lek med framför allt mindre barn.

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel är en liten och vänlig ras som vanligtvis gillar människor och andra hundar. De älskar att leka men kan även nöja sig med att gosa och låta sig klappas. Detta gör att de passar bra in bland de övriga hundraser för barnfamiljer som vi tipsar om här.

Collie

Collie

Collie är en av de mest intelligenta raserna. Detta kommer knappast som någon överraskning för dig som har sett tv-serien Lassie. Dessa hundar är extremt lojala och de gillar dessutom att umgås med barn. Om den långa pälsen bekymrar dig kan du välja bort den långhåriga varianten till förmån för den korthåriga collien.

Cocker spaniel

Cocker spaniel

Cocker spaniel är barnvänliga hundar som är vänliga, lugna och älskar att ha roligt. Detta gäller särskilt om hunden växer upp tillsammans med barn. Vuxna hundar som inte är vana vid barn kan passa bättre i ett hem med lite äldre barn som vet hur man bör bete sig mot en hund.

Engelsk bulldogg

Engelsk bulldogg

Engelsk bulldogg är en hundras med platt nos som likt andra trubbnosiga raser bör ta det relativt lugnt. Dessa hundar gillar att leka och busa lite grann men främst under kortare stunder. Därefter kan de gärna lägga sig och vila en stund. De är vänliga och tillgivna samt tolererar bus med barn. Därmed är även detta barnvänliga hundar som förtjänar sin plats på denna lista.

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel är en hundras som inte bör förväxlas med cocker spanieln. Även om dessa två raser har ett liknande utseende är dessa vovvar större och mer energiska än cockern. De är framavlade för att agera jakthundar och gillar att leka när de inte jobbar. De har dock en utpräglad jaktinstinkt och kan därför plötsligt börja jaga vilt eller smådjur. Detta är viktigt att vara uppmärksam på under promenaderna.

Fransk bulldogg

Närbild på en fransk bulldogg

Fransk bulldogg är en ganska tyst och lättsam hundras som inte kräver en egen trädgård för att må bra. Rasen har oproportionerligt stora öron för sitt huvud samt en lite mindre kroppshydda. Detta gör att den är lätt att särskilja från den betydligt större engelska bulldoggen. En ”fralla” är ofta vaken och lekfull samtidigt som den även är anpassningsbar och lätt att ha och göra med.

Golden retriever

Golden retriever

Golden retriever är i mångt och mycket en lite mer pälsad version av labradoren. Dessa bägge raser har också ett snarlikt temperament: de är lugna, tålmodiga och vänliga. En golden har mycket energi som den behöver få utlopp för på ett konstruktivt sätt. Utöver regelbunden motion och mental aktivering kan den gärna apportera bollar eller leka med barn i skolåldern.

Griffon bruxellois

Griffon bruxellois

Griffon bruxellois är en av de allra minsta hundraserna för barnfamiljer på denna lista. Det gör att den inte lämpar sig väl för lite klumpigare eller mer hårdhänta barn. Däremot är detta barnvänliga hundar som gärna leker med lite försiktigare ungar. De är lojala, smarta och har en stor personlighet förpackad i en ganska liten kropp.

Irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier är en av de lite mer allergivänliga hundraserna på listan. Med detta sagt finns det förstås ingen garanti för att ett barn eller en vuxen med pälsdjursallergi tolererar rasen. När det kommer till barnvänliga hundraser är det dock svårt att göra listan komplett utan att inkludera denna ras. Dessa barnvänliga hundar älskar nämligen att leka, inte minst när de får jaga bollar eller liknande.

Irländsk röd setter

Irländsk röd setter

Irländsk röd setter är en hundras med mycket energi och rasen kan ibland vara för mycket för de allra minsta barnen. Däremot är detta en utmärkt lekkamrat för lite äldre barn. Dessa hundar älskar nämligen att apportera bollar och liknande. Dessutom följer den gärna med på friluftsaktiviteter av olika slag. Detta är med andra ord en aktiv hundras som bör erbjuda tillräckliga mängder aktivering för att må bra.

Labrador retriever

Svart labrador retriever

Labrador retriever är en av de allra bästa hundraser för barnfamiljer som du kan hitta. Dessa vovvar är lojala och barnvänliga hundar som sällan tenderar att vara aggressiva. Detta är istället en utåtriktad, vänlig, lugn och tillgiven hundras. De funkar ofta bra tillsammans med såväl barn som andra husdjur. En ”labbe” kräver dock ganska mycket yta att röra sig på och vill gärna ha en trädgård att springa i.

Mops

Närbild på en mops mot en orange bakgrund

Mops är en lekfull hundras som gärna leker med barn. Med tanke på att rasen kan ha vissa andningsbesvär bör den dock inte överansträngas. Därför kan det vara en bra idé att hålla lekstunderna relativt korta och erbjuda hunden vila mellan dessa. Men detta är en barnvänlig hund med en lite lägre energinivå. Därför passar denna lilla vovve bra in på vår lista över hundraser för barnfamiljer.

Newfoundlandshund

Newfoundlandshund

Newfoundlandshund är ytterligare en av de lite större hundraserna för barnfamiljer som vi lyfter fram här. Detta är verkligen en vänlig jätte som är väldigt duktig på att simma men också på att umgås med barn. De är stora, fluffiga och tålmodiga vilket är egenskaper som många barn och föräldrar uppskattar.

Pudel

Pudel

Pudel är en väldigt smart hundras som dessutom har ett härligt temperament. Rasen har mycket energi och kan därmed matcha ett barns outtömliga energireserv. Dessa hundar är dessutom tillgivna, tålmodiga och finns i fyra olika storlekar. Storpudeln är den största varianten och är den som ofta funkar bäst i en barnfamilj. Detta då den är den mest rejäla och robusta av de olika pudlarna.

Tysk schäferhund

Närbild på en tysk schäferhund mot en abstrakt bakgrund

Tysk schäferhund är en extremt lojal och beskyddande hundras från Tyskland som dock måste tränas en hel del. Schäfrar är lekfulla och kan framför allt i unga år gärna leka med barn. De kan också vara väldigt tillgivna sina familjemedlemmar men mer vaksamma gentemot främlingar. En schäfer är väldigt smart och kan i princip läras att utföra vilken uppgift som helst.

Ungersk vizsla

Ungersk vizsla

Ungersk vizsla är en hundras från Ungern som kräver en hel del motion. Därför hör det kanske inte till vanligheten att den förknippas med hundraser för barnfamiljer. Men i själva verket är detta ett väldigt bra val av ras för en aktiv familj med äldre barn. För dessa hundar är

Yorkshireterrier

Yorkshireterrier som tittar fram bakom en soffkudde

Yorkshireterrier är en mindre hundras som ofta funkar bra ihop med barn. Detta förutsätter dock att hunden socialiseras ordentligt som valp. Dessutom är det viktigt att tänka på att ”yorkien” kan bete sig lite annorlunda kring barn än runt vuxna. Det är viktigt att dra gränser och att barnen respekterar hunden för att alla ska kunna trivas tillsammans i hushållet.

Avslutande tankar om hundraser för barnfamiljer

Det finns som sagt många bra hundraser för barnfamiljer att välja bland. Det är dock inte alla hundar som är barnvänliga och passar in i ett hem med barn. Dessutom är det viktigt att barnen ifråga agerar på ett respektfullt sätt mot hunden. Till exempel bör de inte stirra på den, röra sig alltför snabbt, skrika mycket eller gnälla högt.

Det är också viktigt att du som förälder kan läsa av tecken på rädsla eller ångest hos hunden i dess interaktion med barn. Detta är någonting som forskningen visar att många hundägare har svårt för.

Det finns dessutom vissa raser som ofta är ett lite sämre val för barnfamiljer. Några exempel på sådana är akita, chow chow, siberian husky och alaskan malamute. Men som alltid finns det såklart skillnader på individnivå där vissa hundar är mer barnvänliga än andra. Med detta sagt är dessa fyra raser några exempel på hundraser som barnfamiljer med mindre barn generellt sett bör undvika att skaffa.

Har du själv någon av de hundraser för barnfamiljer som vi tar upp i denna lista? Eller har du erfarenheter av mer eller mindre barnvänliga hundar som skiljer sig åt från det perspektiv som vi lyfter fram här? Skriv då gärna en kommentar och dela med dig av dessa till oss och våra läsare!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *