Hundar som ser ut som rävar: 8 rävliknande hundraser

Hundar som ser ut som rävar omslagsbild

“Din hund ser ut som en räv!” – den meningen kan man ibland få höra om man har någon av nedanstående hundraser. Det finns många raser som påminner om en vanlig rödräv eller en fjällräv. Nedan listar vi 8 raser med hundar som ser ut som rävar.

Viktigt att poängtera är att man inte bör välja hundras alltför lättvändigt. Detta gäller i synnerhet flera av de raser som listas nedan. Dessa kräver en hundvan ägare och mycket stimulans. Man ska därför inte välja en ny familjemedlem enbart utifrån hur den ser ut.

1. Shiba

En ras som säkert många människor kan förväxla med en räv är den vackra shiban, speciellt den röda varianten. Detta är kanske den av alla de hundar som ser ut som rävar som är allra mest rävlik.

Den japanska nationalrasen kan beskrivas med egenskaperna stolt, självständig och nyfiken. Den kan också vara reserverad mot främlingar och känsliga för kroppsspråk. Shiban är också en aktiv hund som kräver en hel av sin ägare och anses av en del inte som en första hund. 

2. Eurasier

Den vackra tyska rasen eurasier kan också vara en hundras som förväxlas med en räv. Detta gäller inte minst om hunden är röd utan tecken eller röd med creme-tecken. Eurasiern är dock större än räven. Det är en självsäker, lugn och uppmärksam ras. Den kan dock vara reserverad mot främlingar vilket kräver en hel del socialträning. 

3. Akita

En annan hundras som också kan vara röd och som kan se ut som en räv är den ståtliga akitan. Denna stolta japanska hundras kräver också att ägaren har en del kunskap om hund. Egenskaper hos en akita är bland annat lugn och lojal men med en stark integritet. 

4. Finsk spets

Finsk spets är Finlands nationalras och är en vacker röd hund som främst används inom jakt. Detta gör det ännu enklare att förväxla den med en räv i skogen. En finsk spets är både modig och temperamentsfull och har lätt till skall. Den kräver mycket fysisk och psykisk stimulans för att den ska må bra då den annars kan skapa problem. 

5. Korea jindo dog

En hund som inte är så vanlig i Sverige, men som liknar en räv, är korea jindo dog. Då tänker vi framförallt på de fall där hunden ifråga har färgen röd fawn. Korea jindo dog är dock större än en räv. Den har en stark jaktinstinkt och används bland annat som jakthund i Korea. Den är vaksam, modig och trogen, men är inte förtjust i andra djur. Rasen kräver en ägare som har stor hundvana. 

6. Volpino italiano

En annan ras som relativt enkelt kan förväxlas med en räv eller fjällräv är den vita eller röda volpino italiano. Ordet volpino betyder till och med liten räv! Denna söta mindre hund används främst som sällskapshund men gillar att hänga med på det mesta. Rasen är positiv, modig och lättlärd. Den älskar sin familj och har inte så stor jaktlust. Däremot har den en viss vaktinstinkt och kan ha ganska lätt till skall.  

7. Isländsk fårhund

Den isländska fårhunden är en annan ras som påminner en del om räven då de bland annat förekommer i olika nyanser av rött. Rasen är en gårds- och vallhund som driver med skall. Den är alert, orädd och nyfiken. Den isländska fårhunden kräver både fysisk och psykisk motion och stimulans. 

8. Japansk spets

Den vita lilla japanska spetsen är en ras som påminner en hel del om en fjällräv. Den används kanske främst som sällskapshund men används inom många olika sporter såsom agility och freestyle. Den japanska spetsen är en glad, arbetsvillig och pigg hund som älskar sin familj. Den kan dock ha lätt till skall som flera av spetsraserna.

Liknande artiklar:

Sebastian Liljegren

Sebastian är vd för Contentsmedjan AB och bloggar flitigt här på Hund24. Han är en stor djurälskare och har för närvarande två hundar av rasen eurasier. Sebastian har även lång och gedigen erfarenhet av att ställa ut hund. Åtminstone för stunden har han dragit sig tillbaka från utställningsringarna för att fokusera på andra aktiviteter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste artiklarna