Hund som sover

Hur många timmar ska hunden sova per dygn?

Om du har en hund och skulle gissa, vad tror du då att den gör i detta nu? Sannolikheten är stor att hunden sover. Forskare och husdjursexperter är osäkra på varför hundar sover så pass mycket som de gör, men det är faktiskt vanligt att en hund sover bort åtminstone halva dygnet. Detta gör att många hundägare ställer sig frågan: ”Hur många timmar ska hunden sova?”.

En teori är att hundars kortare sovintervall gör att blott 10 procent av deras sömn är så kallad REM-sömn. Motsvarande siffra för oss människor, som är vakna hela dagen och sedan sover en längre stund på natten, är 25 procents REM-sömn. Detta gör att hundar behöver mer sömn totalt sett för att kunna få den vila de så väl behöver.

Så exakt hur många timmar ska hunden sova per dygn? Den genomsnittliga hunden sover mellan 12 och 14 timmar per dygn. Valpar, som spenderar mycket energi åt att utforska världen och lära sig nya saker, behöver så mycket som 18 till 20 timmars sömn. Även äldre hundar sover ofta mer, liksom vissa raser tenderar att göra.

Hur mycket hunden ska sova beror inte i första hand på om hunden är stor eller liten till storleken. Såväl mindre som större raser tillhör de hundraser som gärna sover lite extra mycket under ett dygn. Dock tenderar större hundar såsom newfoundlandhundar, mastiffer och liknande att sova längre än andra.

Vill du få tips på hundsängar? Läs gärna min genomgång av hundbäddar där jag tipsar om den bästa hundbädden!

Hur många timmar hunden ska sova beror på hur hundens dag ser ut

Som vi nämnt ovan, tenderar hundar att sova ungefär 50 procent av tiden. 30 procent av dygnet ligger de ner men är vakna och blott 20 procent av tiden är de aktiva. Till skillnad från oss människor, som vilar enligt ett regelbundet schema, är hundar dock mer flexibla med sin sömn. Hundar kan utan problem vakna upp så fort det händer något, till exempel att brevbäraren kommer och sticker in post genom brevinkastet. De kan också somna när de är uttråkade.

Hundar sover också mindre när de har mer att göra. Arbetande hundar, såsom vallhundar och polishundar, sover mindre än de rasfränder som inte har mycket mer att göra än att ta det lugnt i bostaden hela dagen.

Aktiva hundar
Aktiva hundar behöver mer sömn än passiva hundar

Då bör du bli orolig över din hunds sömn

Hundars sömnvanor kan alltså variera ganska kraftigt. En sak som du bör vara uppmärksam på är dock om dessa vanor förändras drastiskt. Om du till exempel har en vanligtvis aktiv hund som plötsligt sover hela tiden, eller vice versa, kan det vara en god idé att kontakta en veterinär för att säkerställa att hunden inte lider av något sjukdomstillstånd. Ibland kan det vara så enkelt som att hundens kost behöver läggas om en aning, eller så kan det vara mer komplicerade problem såsom en hjärtsjukdom eller en sköldkörtelsjukdom som gör hunden ovanligt trött.

Om du upplever att din hund sover så pass mycket på dagen att den har svårt att sova på natten, kan du aktivera hunden mer på dagen. Såväl fysisk som mental aktivering kan med fördel användas för att trötta ut hunden. En hund som har en tråkig dagsrutin tenderar att sova alltför mycket under dagen. Detta kan ofta leda till att hunden utvecklar diverse problembeteenden på grund av att den är understimulerad.

Drömmer hundar?

Hundar verkar onekligen drömma på samma sätt som vi människor gör. Och deras hjärnor uppvisar också ett beteende som liknar människans.

I en studie som publicerades 2008 påvisade forskarna att REM-sömnen hos hundar minskar i takt med en ökande ålder. Det verkar därmed som att valpar drömmer mer än vad vuxna hundar gör.

Ibland kan du se hur din hund rycker i kroppen och rör benen som om den tycks springa i sin dröm. Vissa hundar kan också ge ifrån sig små ljud eller skälla när de sover. Detta är en fullt normal del av REM-sömnen, det vill säga den del av sömnen då hunden ”drömmer”.

Så även om det inte med säkerhet går att veta att hundar drömmer på samma sätt som oss fyrbenta, verkar det väldigt troligt att så är fallet.

Varför sover min hund med öppna ögon?

Om du märker att din hund sover med öppna ögon, finns det ingen anledning till oro. Du kanske har upptäckt att hunden gör detta när du har sträckt dig mot den för att klappa honom eller henne på huvudet och hunden inte har reagerat på din hand? När du då tittar närmare visar det sig att hunden snarkar. Ja, din hund kan sova med öppna ögon. Hur är detta möjligt?

Även om detta är en egenskap som inte alla hundar delar, kan vissa hundar faktiskt sova med ögonen öppna. Detta är någonting som kan överraska många hundägare lite innan de blir uppmärksamma på denna förmåga. Det är ganska fascinerande att se detta om du aldrig tidigare har sett det, inte minst då du tydligt kan avgöra i vilket ögonblick som hunden vaknar upp.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *