Hur mĂ„nga timmar ska hunden sova per dygn? 🕖


Hund som sover

Forskare och husdjursexperter Àr osÀkra pÄ varför hundar sover sÄ pass mycket som de gör, men det Àr faktiskt vanligt att en hund sover bort Ätminstone halva

Om du har en hund och skulle gissa, vad tror du dĂ„ att den gör i detta nu? Sannolikheten Ă€r stor att hunden sover. Forskare och husdjursexperter Ă€r osĂ€kra pĂ„ varför hundar sover sĂ„ pass mycket som de gör, men det Ă€r faktiskt vanligt att en hund sover bort Ă„tminstone halva dygnet. Detta gör att mĂ„nga hundĂ€gare stĂ€ller sig frĂ„gan: ”Hur mĂ„nga timmar ska hunden sova?”.

En teori Àr att hundars kortare sovintervall gör att blott 10 procent av deras sömn Àr sÄ kallad REM-sömn. Motsvarande siffra för oss mÀnniskor, som Àr vakna hela dagen och sedan sover en lÀngre stund pÄ natten, Àr 25 procents REM-sömn. Detta gör att hundar behöver mer sömn totalt sett för att kunna fÄ den vila de sÄ vÀl behöver.

SĂ„ exakt hur mĂ„nga timmar ska hunden sova per dygn? Den genomsnittliga hunden sover mellan 12 och 14 timmar per dygn. Valpar, som spenderar mycket energi Ă„t att utforska vĂ€rlden och lĂ€ra sig nya saker, behöver sĂ„ mycket som 18 till 20 timmars sömn. Även Ă€ldre hundar sover ofta mer, liksom vissa raser tenderar att göra.

Hur mycket hunden ska sova beror inte i första hand pÄ om hunden Àr stor eller liten till storleken. SÄvÀl mindre som större raser tillhör de hundraser som gÀrna sover lite extra mycket under ett dygn. Dock tenderar större hundar sÄsom newfoundlandhundar, mastiffer och liknande att sova lÀngre Àn andra.

Vill du fÄ tips pÄ hundsÀngar? LÀs gÀrna min genomgÄng av hundbÀddar dÀr jag tipsar om den bÀsta hundbÀdden!

Hur mÄnga timmar hunden ska sova beror pÄ hur hundens dag ser ut

Som vi nÀmnt ovan, tenderar hundar att sova ungefÀr 50 procent av tiden. 30 procent av dygnet ligger de ner men Àr vakna och blott 20 procent av tiden Àr de aktiva. Till skillnad frÄn oss mÀnniskor, som vilar enligt ett regelbundet schema, Àr hundar dock mer flexibla med sin sömn. Hundar kan utan problem vakna upp sÄ fort det hÀnder nÄgot, till exempel att brevbÀraren kommer och sticker in post genom brevinkastet. De kan ocksÄ somna nÀr de Àr uttrÄkade.

Hundar sover ocksÄ mindre nÀr de har mer att göra. Arbetande hundar, sÄsom fÄrhundar och polishundar, sover mindre Àn de rasfrÀnder som inte har mycket mer att göra Àn att ta det lugnt i bostaden hela dagen.

Aktiva hundar
Aktiva hundar behöver mer sömn Àn passiva hundar

DÄ bör du bli orolig över din hunds sömn

Hundars sömnvanor kan alltsÄ variera ganska kraftigt. En sak som du bör vara uppmÀrksam pÄ Àr dock om dessa vanor förÀndras drastiskt. Om du till exempel har en vanligtvis aktiv hund som plötsligt sover hela tiden, eller vice versa, kan det vara en god idé att kontakta en veterinÀr för att sÀkerstÀlla att hunden inte lider av nÄgot sjukdomstillstÄnd. Ibland kan det vara sÄ enkelt som att hundens kost behöver lÀggas om en aning, eller sÄ kan det vara mer komplicerade problem sÄsom en hjÀrtsjukdom eller en sköldkörtelsjukdom som gör hunden ovanligt trött.

Om du upplever att din hund sover sÄ pass mycket pÄ dagen att den har svÄrt att sova pÄ natten, kan du aktivera hunden mer pÄ dagen. SÄvÀl fysisk som mental aktivering kan med fördel anvÀndas för att trötta ut hunden. En hund som har en trÄkig dagsrutin tenderar att sova alltför mycket under dagen. Detta kan ofta leda till att hunden utvecklar diverse problembeteenden pÄ grund av att den Àr understimulerad.

Drömmer hundar?

Hundar verkar onekligen drömma pÄ samma sÀtt som vi mÀnniskor gör. Och deras hjÀrnor uppvisar ocksÄ ett beteende som liknar mÀnniskans.

I en studie som publicerades 2008 pÄvisade forskarna att REM-sömnen hos hundar minskar i takt med en ökande Älder. Det verkar dÀrmed som att valpar drömmer mer Àn vad vuxna hundar gör.

Ibland kan du se hur din hund rycker i kroppen och rör benen som om den tycks springa i sin dröm. Vissa hundar kan ocksĂ„ ge ifrĂ„n sig smĂ„ ljud eller skĂ€lla nĂ€r de sover. Detta Ă€r en fullt normal del av REM-sömnen, det vill sĂ€ga den del av sömnen dĂ„ hunden ”drömmer”.

SÄ Àven om det inte med sÀkerhet gÄr att veta att hundar drömmer pÄ samma sÀtt som oss fyrbenta, verkar det vÀldigt troligt att sÄ Àr fallet.

Varför sover min hund med öppna ögon?

Om du mÀrker att din hund sover med öppna ögon, finns det ingen anledning till oro. Du kanske har upptÀckt att hunden gör detta nÀr du har strÀckt dig mot den för att klappa honom eller henne pÄ huvudet och hunden inte har reagerat pÄ din hand? NÀr du dÄ tittar nÀrmare visar det sig att hunden snarkar. Ja, din hund kan sova med öppna ögon. Hur Àr detta möjligt?

Även om detta Ă€r en egenskap som inte alla hundar delar, kan vissa hundar faktiskt sova med ögonen öppna. Detta Ă€r nĂ„gonting som kan överraska mĂ„nga hundĂ€gare lite innan de blir uppmĂ€rksamma pĂ„ denna förmĂ„ga. Det Ă€r ganska fascinerande att se detta om du aldrig tidigare har sett det, inte minst dĂ„ du tydligt kan avgöra i vilket ögonblick som hunden vaknar upp.

Sebastian Liljegren

Sebastian Ă€r vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehĂ„ll Ă„t kunder inom en rad olika branscher. Han driver Ă€ven hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för nĂ€rvarande tvĂ„ hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehĂ„llit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har Ă€ven lĂ„ng och gedigen erfarenhet av att stĂ€lla ut hund, Ă€ven om han Ă„tminstone för stunden har dragit sig tillbaka frĂ„n utstĂ€llningsringarna för att fokusera pĂ„ andra aktiviteter.

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Senaste artiklarna