Bästa hundbädden [Bäst i test]

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för VetZoo.

Din hund förtjänar naturligtvis det allra bästa i komfortväg. Om du har en större hund kan det dock visa sig vara en utmaning att hitta den rätta hundbädden. Det är viktigt för hundens hälsa och bekvämlighet att du köper den bästa hundbädden till din hund. Detta gäller särskilt om hunden dessutom är äldre eller lider av kroniska besvär som ger värkande leder eller trötthet.

I denna artikel går vi igenom vilka som är de bästa hundsängarna för såväl större och mindre hundar som valpar. Vi har stor egen erfarenhet av diverse hundbäddar. Inför skrivandet av denna artikel har vi även gjort ytterligare efterforskningar. Detta har gjort det möjligt för oss att sammanställa och presentera en topplista över årets allra bästa hundbäddar.

Bia Bed = bästa hundbädden

Bia bed
Bia Bed

Bia är en väldigt populär bädd med polyesterstoppning. Denna bädd ger ett bra stöd åt hundens rygg och är samtidigt skonsam mot dess leder. Tack vare att överdraget är gjort av slitstarkt konstläder, är bädden både hållbar och lätt att rengöra.

Behöver man en hundbädd eller inte?

I ärlighetens namn är det inte en absolut nödvändighet att du införskaffar en hundsäng. Många hundar vill inte ha, och behöver ingen hundbädd eller massproducerad hundmadrass. Å andra sidan tycker många jyckar att det är bekvämt med en mjuk bädd eller madrass att ligga på.

I grund och botten behöver hundar bara en varm och bekväm plats att sova på. Detta är många gånger en bädd som du har köpt i butik. Det kan dock lika gärna vara en hög med filtar, en kudde eller en fluffig matta.

Våra hundar varierar mellan att sova direkt på golvet och att sova i en hundbädd eller på en hundmadrass eller filt. Vi tycker att man bör ge sin hund möjligheten att själv välja mellan olika slags sovplatser. Men för att besvara frågan ”Behöver man en hundbädd eller inte?”, så är det alltså inget måste.

Hur stor hundbädd bör jag köpa? (Storleksguide)

När vi människor köper sängar åt oss själva, vet vi ofta hur stor sängen bör vara. Till exempel skulle en två meter lång man inte vara särskilt bekväm i en alltför kort säng. På samma sätt behöver inte ett litet barn en stor dubbelsäng.

Men Vilken storlek på hundbädd är lämpligast för just min hund, är säkert en fråga som du ställer dig? Och visst kan det vara svårt att veta hur stor hundbädd man bör köpa. Därför har vi tagit fram nedanstående storleksguide som en slags riktlinje.

Det kan vara svårt att hitta den rätta storleken på en hundsäng. Det finns nämligen inget standardmått på hundbäddar, så du bör istället mäta din hund och gå efter dess mått. Men vilken betydelse har det då om din hund gillar att kura ihop sig till en boll snarare än att sträcka ut?

Mät din hund för att hitta rätt storlek på hundbädden

Mät din hund från nosen ända bak till svansroten. Du bör välja en hundsäng som är åtminstone så lång. Det är viktigt att ha i åtanke att bädden inte bara är till för att sova i. Därför rekommenderar vi inte att du köper en mindre bädd till en hund som gillar att kura ihop sig.

Din hund bör ha tillräckligt mycket utrymme för att kunna vila i bädden och även ligga där och tugga på ben eller hundleksaker. Lägg därför hellre till några centimeter för att hitta den rätta storleken – hellre något för stor än lite för liten. Om du känner dig osäker bör du alltså välja den större bädden.

Vilken hundbädd är bäst?

Så vilken hundbädd är bäst – vilken ska jag välja? Detta är förstås väldigt svårt att svara på kortfattat. För det finns helt enkelt så många olika modeller, färger och mönster att välja mellan. Om du till exempel ska ställa din nya hundbädd i sovrummet, vill du kanske ha en bädd som passar väl in med inredningen i övrigt.

Med det sagt rekommenderar vi dig att spana in vår topplista över årets bästa hundbäddar längre upp på denna sida. Dessa generella rekommendationer är nämligen väldigt gångbara i de allra flesta fall.

Hundbädd för stora hundar

Hundar är inte flockdjur men gillar att umgås med andra. Detta innebär dock inte för den skull inte att de inte föredrar att ha ett eget utrymme i bostaden. En hundbädd är ett av de tillbehör som man bör köpa när man skaffar hund. Genom att välja rätt bädd, kan du få en hundsäng som hunden har glädje av i många år.

Din hund ger dig ovillkorlig kärlek och utgör ett ovärderligt sällskap. Därför är det väl klart att hunden förtjänar sitt alldeles egna, bekväma sovutrymme. En hundbädd utgör din fyrbenta väns territorium, där han eller hon känner sig trygg och kan vila ut. Och när din hund kan vila rofullt, kan även du göra detsamma.

Hundsäng eurasier
Eurasiern Dwight njuter i fulla lag av sin hundbädd

Om du inte gillar att dela soffa med din hund är en hundbädd ett måste. Detta gäller särskilt för stora hundar, eftersom en jycke på 30-40 kilo lätt kan ta upp sin beskärda del av utrymmet i soffan. Om du dessutom har en hundras som fäller mycket, kan du också tvingas rensa soffan från hundhår med jämna mellanrum. Att byta ut en hundbädd är betydligt billigare än att tvingas ersätta vardagsrumssoffan. Detta även om du köper en hundsäng av hög kvalitet.

Stora hundar drabbas oftare av sjukdomstillstånd såsom ledinflammation och höftledsdysplasi. Detta då deras skelett bär omkring på en större vikt. Och det hårda golvet ger inte ett tillräckligt bra stöd för trötta och värkande leder. Även om en filt kan vara skön och bekväm, finns det inget bra substitut för en bra hundbädd.

Att tänka på vid köp av hundbädd för stora hundar

När du ska köpa en hundbädd för stora hundar är viktigt att säkerställa att bäddens storlek är tillräcklig för din hund. Det är dock även värt att kontrollera bäddens material och hållbarhet. Du bör även ta hänsyn till andra faktorer för att garantera hundens komfort. Dessa är några av de saker som du bör ta hänsyn till:

 • Storleken på hundbädden. En hundsäng ska vara tillräckligt stor för att din hund ska kunna sova bekvämt i den. Detta utan att benen och tassarna hänger utanför (såvida hunden inte själv väljer att låta dem göra detta). Om du äger en större hund kan det urval av hundbäddar som du har att välja mellan vara lite mer begränsat. Mät gärna det utrymme som din hund vanligtvis sover på. Gå sedan efter detta när det kommer till hundbäddens storlek (eller se storleksguiden en bit upp i detta inlägg).
 • Kvalitet. En hundsäng bör vara tillräckligt robust för att kunna stödja din hunds vikt. Den ska även ge dess skelett och leder avlastning när hunden vilar. När du ska köpa en hundbädd för stora hundar bör du därför tänka till lite. Generellt sett bör du hålla utkik efter bäddar med tjockt, ortopediskt skum snarare än fyllning av låg kvalitet. Du slipper då bevittna hur skummet plattas till av hundens vikt och får hundsängen att snarare likna en pannkaka. Stora hundar behöver en rejälare bas att vila vikten på.

Hundbädd för små hundar

Du som ska köpa en hundbädd för små hundar har sannolikt ett större utbud att tillgå än ägare till större hundar. Trots detta är storleken på bädden en viktig faktor att ta hänsyn till. Detta så du inte köper alltför stor hundsäng som din hund ”drunknar i”. Och faktum är att storleken är långt ifrån den enda aspekten att väga in i beslutet.

Att tänka på vid köp av hundbädd för små hundar

Dessa är några av de egenskaper som en bra hundbädd för små hundar bör ha:

 • Rätt storlek. Om du har en mindre hund bör inte storleken ha samma betydelse vid köpet av hundbädd som om din hund vore större. Med det sagt, bör du ändå anstränga dig för att hitta en hundsäng med de rätta måtten för din jycke.
 • Högkvalitativt skum. En hundbädd bör vara bekväm och ge ett tillräckligt gott stöd för att ge din hunds leder och muskler avlastning i samband med vila. Leta gärna efter en bädd med högkvalitativt, tätt, ortopediskt skum – på samma sätt som när du är på jakt efter en säng till dig själv. Detta då denna typ av skum ger utmärkt komfort och avlastning för ömmande leder och muskler.
 • Tvättbart överdrag. Det är en god idé att hålla utkik efter hundbäddar som har avtagbara, tvättbara överdrag så du enkelt kan rengöra bädden. Oavsett huruvida din hund håller tätt eller lider av urinläckage, kommer bädden med tiden att bli smutsig. Det är därför nödvändigt att den på ett enkelt och smidigt sätt kan rengöras.
 • Hållbarhet. Tuggar din hund gärna på saker och ting? Eller gräver den gärna med tassarna innan den lägger sig ner? Då kan det vara värt att köpa en hundbädd med god hållbarhet. Det innebär att bädden bör vara tillverkad av nylon eller kanvas. Dessa material är dessutom enkla att hålla rent om din hund tenderar att fälla mycket.

Hundbädd för valpar

När du välkomnar en valp till familjen kommer du nog ägna hela första veckan åt att gosa med valpen. Du lär även fylla mobilkameran med foton på den lilla krabaten. Men när den initiala upphetsningen har lagt sig börjar det bli hög tid att tänka till. Om hunden inte redan har en hundbädd behöver du nu köpa en.

Men vad bör man då hålla utkik efter när man shoppar runt efter en hundbädd för valpar?

Att tänka på vid köp av hundbädd för valpar

Det första beslutet du måste fatta är hur pass stor bädd du ska köpa. Ska du skaffa något tillfälligt som passar valpens nuvarande storlek eller en större hundbädd som valpen kan växa in i? Om din hund är mindre är valet ganska enkelt – den hundsäng som du köper till din chihuahua idag kommer passa hunden för alltid.

Men om din valp är en labrador eller av en annan större ras, kommer den att behöva en betydligt större hundsäng som vuxen. Och det finns för- och nackdelar med bägge alternativen. En mindre bädd ger en ökad trygghetskänsla när hunden är valp. Å andra sidan kommer du behöva lägga ut mer pengar senare när du behöver byta ut den mot en större.

Andra saker som är värda att tänka på är din hunds personlighet och hundrasens egenskaper. Är valpen korthårig och blir därmed lätt kall, eller är den långhårig och kommer snarare att bli för varm i sin bädd? Det finns flera olika slags bäddar att välja mellan beroende på om du behöver en svalare eller varmare hundbädd. Väg gärna även in om din hund gärna gräver med tassarna i bädden, för i sådana fall kan du behöva en mer hållbar hundbädd.

Har du redan nu på känn att valpen är lite orolig av sig? Då kan det vara värt att köpa en bädd med höga kanter som han eller hon kan ”gömma sig i”. Du som har en hund som fortfarande tränar på att bli rumsren kan med fördel köpa en hundbädd som är vattenresistent. Och en hund som löper risk att drabbas av höftledsdysplasi kan gynnas av en hundsäng med minnesskum.

Hundbädd med höga kanter eller hundmadrass?

Ibland kan en hundbädd med höga kanter vara att föredra framför en madrass-liknande hundsäng. Ta gärna hänsyn till din hunds vanliga sovvanor och personlighetsdrag när du väljer mellan olika typer av bäddar.

Gillar hunden att krypa ihop till en boll i mindre utrymmen? Då kan en hundbädd med höga kanter förse den med ett tryggare och mer begränsat område att sova i. Även mer osäkra hundar kan ofta gilla den ökade integritet och trygghet som en hundsäng av denna typ ger.

Har du istället har en hund som gillar att rulla omkring och sträcka ut ordentligt? Då kan en kudde eller hundmadrass-aktig säng vara mer lämplig.

Hundbädd med tak

En hundbädd med tak är ett utmärkt val för dig med en hund som:

 • Är orolig av sig – Denna typ av hundsäng kan få din hund att känna sig extra trygg.
 • Gillar sin hundbur – En hund som är bekväma med att sova i en bur kommer med största sannolikhet även att gilla en hundbädd med tak. Detta då den ger en liknande känsla av skydd och trygghet.
 • Gillar att grotta in sig – Hundar som gillar att grotta in sig är som klippta och skurna för hundbäddar som har ett tak.
 • Mindre hundar – De flesta hundbäddar med tak är mindre och passar endast små hundar eller valpar.
 • Hundar som lätt fryser – Hundbäddens höga väggar och avgränsade utrymme gör det enklare för hunden att behålla värmen. Detta gör de särskilt lämpliga för hundar med mindre päls som tenderar att frysa. Ett annat alternativ är en hundbädd med värme (läs gärna mer om dessa nedan).

Hundbädd med värme

Är du på jakt efter en hundbädd mot kyla, d.v.s. en hundsäng som hjälper din hund att behålla värmen även under årets kallare dagar? Då bör du titta på en eluppvärmd hundbädd.

Denna typ av bädd lämpar sig väl för dig som bor där det är lite kallare. Men den är även ett bra val för dig som vill säkerställa att bädden håller hunden varm när han eller hon sover. Det finns det någonting på marknaden som tillgodoser såväl dina som din hunds behov. Detta oavsett storleken på din hund och din budget.

Fördelarna med en hundbädd med värme

Den mest uppenbara fördelen med en eluppvärmd hundbädd är om du har en mindre eller yngre hund. Om din valp lätt blir kall kan en uppvärmd hundsäng vara precis vad du behöver. En hundbädd som skyddar mot kyla är särskilt användbar om din jycke är såväl korthårig som mindre till storleken eller valp. Hunden kan då sova bekvämt utan att ligga under en hög med filtar.

Även äldre hundar kan dock dra nytta av en hundbädd med värme. Som du säkert känner till är värme utmärkt inte bara mot kyla utan också mot värkande leder. Därför kan en hundsäng av denna modell låta din äldre hund sova bekvämt under hela natten. Den kan även ge hunden lite lindring under dagen om den känner av värken.

Förhöjd hundbädd med ben för utomhusbruk

Om din hund gärna följer med på äventyr utomhus kan det vara smart att införskaffa en upphöjd bädd. En förhöjd hundbädd med ben kan utgöra ett utmärkt komplement till den bekväma inomhusbädden.

Utomhus är dock förhöjda hundbäddar att föredra framför andra. Dessa har ben och är därmed upphöjda några centimeter över marken. Det innebär att din hund slipper ligga i det tidvis fuktiga gräset. Under varma sommardagar får hunden dessutom en naturlig luftcirkulation under sig. Den hjälper till att hålla honom eller henne svalare.

Hållbar hundbädd som inte går att bita sönder

Det kan vara frustrerande för dig som hundägare att ha en liten vandal i bostaden som älskar att tugga sönder saker. Så det är fullt förståeligt att du söker efter den bästa hundbädden för hundar som tenderar att tugga sönder bäddar.

Men hur kan man då se till att hunden sover bekvämt om natten när han eller hon vägrar att låta hundsängen vara hel? Lösningen är enklare än vad du kanske tror – du införskaffar helt enkelt en hållbar hundbädd som inte går att bita sönder.

Genom att köpa en slitstark hundbädd sparar du inte bara dig själv mödan att ständigt tvingas shoppa efter nya bäddar. Du slipper dessutom uppsöka att din hund sätter i sig bäddens potentiellt farliga material. Hunden kanske tuggar på sin bädd av ren uttråkning eller på grund av att det kliar i munnen i samband med att nya tänder växer fram. Oavsett orsak är en hållbar hundbädd som inte går att bita sönder lätt värd sin vikt i guld!

Vattenresistent hundbädd som är lätt att rengöra

När det kommer till åldrande hundar, kan en bädd med ortopediskt minnesskum ofta vara att föredra. Du bör dock även överväga att välja ett vattenresistent material som är lätt att rengöra. Särskilt om det är så att din hund har vissa problem att hålla tätt. Eller välj åtminstone en hundsäng med ett överdrag som är avtagbart och går att tvätta i maskin. Då kan du enkelt hålla bädden ren och fräsch.

Bädden kommer med tiden att bli smutsig och börja lukta illa. Detta oavsett om din hund är unge eller äldre, korthårig eller långhårig och fäller, lär inkontinent eller alltid håller tätt. Det är därför en stor fördel att kunna rengöra den på ett lätt och smidigt sätt. Du skulle ju inte själv vilja sova i en säng med gamla lakan som inte har tvättats på flera år, eller hur?!

Lämplig hundbädd vid kvalsterallergi

Är din hund kvalsterallergiker? Då bör du känna till att hundbäddar, särskilt om de inte regelbundet tvättas och ersättas, kan utgöra en grogrund för kvalster. Dessa kan trigga din hunds allergisymtom.

Vissa material i hundbäddar kan orsaka en allergisk reaktion, inte minst om din hund har haft sin bädd under en längre tid. Med tiden kan nämligen kvalster och även loppor samlas i bädden.

Hundbäddar är ofta fyllda med minnesskum av latex eller syntetiska material. Bägge dessa material är förvisso resistenta mot tillväxten av kvalster och mögel. Men ansamlingen av hudceller från din hund på skummets yta och under överdraget möjliggör för kvalstren att öka i antal. Det är därför viktigt att du väljer en hundsäng som omgärdas av rätt material.

Men vilken är då den bästa hundbädden vid kvalsterallergi? Ett material av 100 % bomull, hampa eller tätt vävda mikrofiber kan vara att föredra. Detta då dessa i mindre utsträckning framkallar allergiska reaktioner. Till exempel är hampa en naturligt odlad gröda som inte besprutas med kemikalier. Samtidigt är materialet hållbart och resistent mot solskador.

Ortopedisk hundbädd

Kände du till att man numera tillverkar ortopediska hundbäddar med minnesskum? Genom att köpa en sådan användbar och modern hundsäng kan du ge din hund avlastning från dess dagliga värk. Även om hunden inte lider av till exempel ledvärk, erbjuder en sådan här bädd den absolut bästa komforten.

Att tänka på vid köp av ortopedisk hundbädd

När du shoppar runt efter en ortopedisk hundbädd bör du försäkra dig om att du köper en riktigt bra sådan. Dessa bäddar har nämligen många fördelar för din hund, bland annat de vi går igenom här nedanför.

 • Komfort. De flesta av oss som har sovit i en säng med riktigt minnesskum vet vilken skillnad det gör. Dessa sängar är väldigt bekväma och ger utmärkt stöd för den som sover i dem. Din hund kommer sannolikt att uppskatta sin ortopediska bädd!
 • Fördelar för äldre hundar. Åldrande hundar drabbas ofta av olika slags problem som kommer med åldrandet. Två exempel på sådana är muskelförlust och ledvärk. Om du har en äldre hund som är inne i sina bästa år, bör du definitivt ge hunden lite extra stöd och avlastning. Dess sömn kommer att bli mer kvalitativ och hunden kommer därför kunna vara mer aktiv under dagen.
 • Fördelar för skadade hundar. Om din hund har drabbats av en skada på leder eller muskler, nyligen eller tidigare, kan den lida av värk och smärta. Genom att då hunden en mer bekväm och stödjande miljö att sova i, kommer du få glädjen att se hur mycket bättre hunden mår under dagen.

Som du ser är fördelarna med ortopediska hundbäddar betydande, och din hund kommer att tacka dig. Särskilt hundar som leder av ledvärk eller höftledsdysplasi gynnas mycket av att få sova i en säng med minnesskum.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *