Hund sover i sängen

Hjälp, min hund vill inte sova i sängen med mig!

”Min hund vill inte sova i sängen med mig” är ofta den moderna hundälskarens stora dilemma. Du har kanske testat flera olika metoder för att få din hund att vilja sova tillsammans med dig i sängen, men misslyckats.

Så vad kan du göra åt att din hund inte vill sova i sängen med dig? Du kan försöka uppmuntra din hund att sova i sängen med dig. Var dock noga med att ge hunden valfriheten att själv kunna välja var den vill sova. Många hundar föredrar det hårda och kalla golvet framför den mjuka och varma sängen. Vissa hundar väljer självmant att slutligen krypa upp i sängen, men det kan ta månader eller till och med år. Det är därför viktigt att ha tålamod och inte ägna för mycket energi åt detta till synes oansenliga ”problem”.

Min hund vill inte sova i sängen. Vad kan jag göra?

Jag hade själv detta ”problem” med min första hund. Han ville absolut inte sova i sängen utan föredrog det hårda golvet framför sängens mjuka och varma bekvämlighet. Med tiden började han dock bli lite mer bekväm av sig och gillade plötsligt att ligga i sängen.

I egenskap av pälshund blev det snart för varmt för hans tycke, vilket innebar att han skiftade mellan att ligga på golvet och i sängen. Under loppet av en natt kunde han flera gånger växla mellan sina olika sovplatser. Han hoppade därför upp i sängen, sov där en stund, och hoppade sedan ner på golvet igen för att sova lite där. Sedan upprepades proceduren.

Det viktiga är att hunden själv väljer att sova i sängen eller att inte göra detta. På så sätt styr hunden över vad denne tycker är bekvämt. Han eller hon kan rotera mellan olika underlag, mjuka som hårda.

Ge gärna din hund valmöjligheter. Gör plats i sängen men även på golvet, ställ fram en hundbädd på en annan plats i sovrummet. Låt hunden få välja var den vill sova. Med tiden kanske din hund plötsligt vill sova i sängen med dig?

Min hund vill inte sova med mig. Hur kommer det sig?

Det kan finnas flera olika anledningar till att din hund inte vill sova med dig. Vissa hundar föredrar att sova ensamma.

Dessa är några av de möjliga orsaker till att din hund hellre sover i sin hundbädd:

  • Sängen är för varm. En hunds kropp genererar värme på samma sätt som en människokropp. Och hundar har redan en kroppstemperatur som är några grader högre än vår. Såvida det inte är svalt och skönt för hunden i ditt sovrum, kan den därför välja att sova på ett svalare ställe såsom golvet eller nära en dörr eller ett fönster med drag.
  • Sängen är för mjuk. Precis som oss människor har hundar preferenser när det kommer till det underlag som de sover på. En alltför mjuk madrass kan i hundens tycke brista när det kommer till att stödja kroppsvikten. Dessutom kan hundar som har vissa hjärtsjukdomar uppleva sängen som obekväm. Istället för den mjuka sängen kan en hund ofta föredra ett hårt och svalt golv att sova på.
  • Sängen är för liten. Vissa hundar gillar att sträcka ut sig ordentligt. När de tvingas dela säng med oss människor, finns det inte alltid tillräckligt mycket utrymme för att de ska kunna göra detta på ett bekvämt sätt. Hunden riskerar också att tvingas sparka dig på benen eller i ansiktet några gånger innan den hittar den rätta positionen. Och om du sparkar på hunden eller ligger och vrider och vänder på dig under natten, kan hunden av denna anledning föredra att ligga på golvet, i soffan eller på någon annan plats där den får vara ifred.

Fler anledningar till att din hund inte vill sova med dig

Det är också möjligt att hunden sover bredvid sängen eller till och med i ett annat rum under natten. Genom att göra detta kan en hund som ser det som sin uppgift att skydda dig medan du sover säkerställa att ingen inkräktare kommer förbi honom eller henne. Hunden kan se det som att den överger sin post om den lägger sig i sängen för att sova med dig, och den vill inte göra sin husse eller matte besviken.

Vissa hundar väljer att inte sova med sin husse eller matte av den enkla anledningen att de inte gillar sängen. Hundar är djur som föredrar att sova i en lya. De gillar att krypa ihop i ett litet, mörkt och slutet område. Av denna anledning kan din hund uppleva att sängen är alltför öppen och otrygg.

Hund som sover på golvet
Vissa hundar föredrar att sova på golvet framför att sova i sängen

Min hund sover på mig. Varför?

Många djur, däribland hundar och katter, gör detta efter att de har lärt känna dig. Detta kan ses som ett tecken på att din hund känner sig trygg och bekväm med dig. Vissa hundägare kan uppleva att detta med tiden blir irriterande. Om du vill att din hund slutar sova på dig, kan du sätta gränser och visa att du inte vill ha riktigt så mycket uppmärksamhet.

Varför ligger min hund nära mig?

Vissa menar att detta har med flockinstinkt att göra, och att detta är ett tecken på att du är en medlem i hundens flock. Hunden visar tillgivenhet och närhet genom att ligga nära dig. Om hunden inte skulle känna sig trygg hos dig skulle den förmodligen lägga sig någon annanstans.

Att din hund väljer att ligga nära dig kan ses som en vidareutveckling av det band ni började knyta till varandra då ni för första gången träffades. Hunden känner sig trygg av att ha dig i närheten och vill gärna att du bekräftar att du finns där för honom eller henne.

För att ge din hund denna bekräftelse och tillgivenhet, kan du låta hunden ligga nära dig i åtminstone några minuter. Om du skickar iväg hunden kan den börja fundera över sin roll i livet, särskilt om det händer upprepade gånger. Att få vara nära dig gör hunden glad och får den att känna sig trygg.

Glöm aldrig bort det faktum att du för din hund inte främst är en människa, utan en lite udda medlem i dess flock!

Hur kan jag få min hund att sova i sin egen säng?

Du kan få din hund att sova i sin hundbädd genom att låta hunden bekanta sig med bädden och uppmuntra honom eller henne att använda den. Lär gärna hunden ett kommando såsom ”Gå och lägg dig!” och peka mot bädden. De första gångerna kanske hunden bara undersöker sin hundbädd. Du kan placera några godbitar i bädden för att ge hunden positiva associationer till den.

Under de första dagarna kan du uppmuntra hunden när denne väljer att lägga sig i sin bädd. Du kan till exempel ge den beröm, klappa den och ge den lite mer godis. Allt för att den har valt att gå till sin bädd och lägga sig där. Även detta hjälper hunden att associera sitt beteende med någonting positivt. Tvinga aldrig hunden att lägga sig i bädden, då detta kan ge motsatt effekt och ge hunden negativa associationer.

Med tiden kan du genom denna inlärning få hunden att förstå att hundsängen är en plats där han eller hon ska slappna av och vilja ligga. När detta sitter kan du flytta bädden till valfri plats. Hundbädden behöver inte nödvändigtvis vara placerad bredvid sängen. Du kan också använda denna teknik för att lära hunden att sova i sin säng i andra rum som du har placerat en hundbädd i.

Om hunden trots allt hoppar upp i din säng under natten, kan du visa missnöje med ett tydligt ”Nej!”. Ta sedan hunden tillbaka till sin bädd om den inte självmant går bort till denna. Därefter förstärker du det önskade beteendet genom beröm och skapar positiva associationer. Upprepa detta så ofta som det krävs.

Tänk dock på att hunden ibland kan vilja sova någon annanstans än i sin bädd, till exempel om det blir för varmt. Då ska du naturligtvis inte klanka ner på din hund.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *