Hund kvinna sover campingplats

Kvinnor sover bättre med hundar än med män

Vissa hundägare sover gärna tillsammans med sin(a) hund(ar), kanske till och med hellre än med en annan människa. Om du tycker att hundar är bättre än människor, är du långt ifrån ensam. Och om du dessutom är kvinna, finns det vetenskapligt stöd för ditt val av sängpartner.

Jag har tidigare gått igenom hur du kan avvänja din hund från att sova i sängen och även tipsat om det motsatta – vad du kan göra för att få din hund att vilja sova i sängen med dig. Hur du väljer att göra är naturligtvis upp till dig, men nu finns det alltså belägg för att det även finns positiva aspekter med att sova med sin hund.

I en ny studie har forskare i Buffalo funnit att hundägande kvinnor inte bara är lyckligare när de sover bredvid sina hundar, utan att de faktiskt även sover bättre på detta sätt. Kvinnorna i studien rapporterade att de stördes mindre i sin sömn, samt kände sig såväl tryggare som mer bekväma när de sov tillsammans med sina fyrbenta kompanjoner än när de sov på egen hand eller bredvid människor.

Just detta är dock en svaghet i studien, att resultaten bygger på egenrapporterad data snarare än övervakade sömnstudier. Detta gör att studiens resultat, om än fascinerande, inte får riktigt samma tyngd.

Om studien

I studien deltog 962 amerikanska kvinnor som intervjuades om sina sömnvanor. 55 procent av deltagarna i studien uppgav att de delade säng med åtminstone en hund medan 31 procent sov tillsammans med en eller flera katter. 57 procent av de tillfrågade sov även med en mänsklig partner, vilket innebär att det finns flera kvinnor i studien som delar säng med såväl människor som djur.

Enligt studien är hunden den allra bästa sängpartnern. Hundar är mindre benägna att väcka sina ägare mitt i natten jämfört med katter, och detsamma gäller även när hundars sömnbeteende jämförs med andra människors. Hunden ger också kvinnan en större känsla av trygghet och bekvämlighet än katter och andra människor.

Flera fördelar att sova med hundar

Fördelarna med att dela säng med ens hund slutar dock inte vid ökad trygghet och bekvämlighet samt en bättre nattsömn. Hundägare som sover tillsammans med sina hundar rapporterar även att de går och lägger sig och vaknar tidigare än de som sover tillsammans med katter.

Detta kan ha att göra med att det är ett lite större ansvar att vara hundägare än kattägare. Om din katt behöver gå på toaletten medan du sover, använder han eller hon helt enkelt sin kattlåda för att utföra sina behov. Om hunden blir nödig klockan sex på morgonen, är du så illa tvungen att gå upp och rasta din hund.

I en annan studie har forskare även funnit att även män sover bättre tillsammans med hundar. I den studien fann man dock även att människans sömncykel kan störas av att låta hunden sova i sängen istället för någon annanstans i sovrummet. Så de blandade resultaten kanske snarast visar på behovet för ytterligare studier på människor och hundar som sover tillsammans.

Berätta gärna i kommentarsfältet nedan om du sover tillsammans med din hund eller katt, och huruvida du upplever att din sömnkvalitet blir bättre eller sämre av detta.

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Kvinnor sover bättre med hundar än med män”

  1. Monica Dorado

    Vår labradortik sover alltid med oss i dubbelsängen. Och alla 3 sover så bra. Vår förre labradorhane sov på golvet nedanför mig, matte, på ett gammalt täcke. Det gick bra det också

    1. Sebastian Liljegren

      Hej Monica! Ja, det gäller att hitta det som fungerar bäst för familjen och det kan vara olika från hund till hund.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *