Studie visar att kvinnor sover bättre med hundar

Hund kvinna sover campingplats

Senast uppdaterad: den 6 augusti 2019.

Vissa hundägare sover gärna tillsammans med sin(a) hund(ar), kanske till och med hellre än med en annan människa. Om du tycker att hundar är bättre än människor, är du långt ifrån ensam. Och om du dessutom är kvinna, finns det vetenskapligt stöd för ditt val av sängpartner.

Jag har tidigare gått igenom hur du kan avvänja din hund från att sova i sängen och även tipsat om det motsatta – vad du kan göra för att få din hund att vilja sova i sängen med dig. Hur du väljer att göra är naturligtvis upp till dig, men nu finns det alltså belägg för att det även finns positiva aspekter med att sova med sin hund.

I en ny studie har forskare i Buffalo funnit att hundägande kvinnor inte bara är lyckligare när de sover bredvid sina hundar, utan att de faktiskt även sover bättre på detta sätt. Kvinnorna i studien rapporterade att de stördes mindre i sin sömn, samt kände sig såväl tryggare som mer bekväma när de sov tillsammans med sina fyrbenta kompanjoner än när de sov på egen hand eller bredvid människor.

Just detta är dock en svaghet i studien, att resultaten bygger på egenrapporterad data snarare än övervakade sömnstudier. Detta gör att studiens resultat, om än fascinerande, inte får riktigt samma tyngd.

Om studien

I studien deltog 962 amerikanska kvinnor som intervjuades om sina sömnvanor. 55 procent av deltagarna i studien uppgav att de delade säng med åtminstone en hund medan 31 procent sov tillsammans med en eller flera katter. 57 procent av de tillfrågade sov även med en mänsklig partner, vilket innebär att det finns flera kvinnor i studien som delar säng med såväl människor som djur.

Enligt studien är hunden den allra bästa sängpartnern. Hundar är mindre benägna att väcka sina ägare mitt i natten jämfört med katter, och detsamma gäller även när hundars sömnbeteende jämförs med andra människors. Hunden ger också kvinnan en större känsla av trygghet och bekvämlighet än katter och andra människor.

Flera fördelar att sova med hundar

Fördelarna med att dela säng med ens hund slutar dock inte vid ökad trygghet och bekvämlighet samt en bättre nattsömn. Hundägare som sover tillsammans med sina hundar rapporterar även att de går och lägger sig och vaknar tidigare än de som sover tillsammans med katter.

Detta kan ha att göra med att det är ett lite större ansvar att vara hundägare än kattägare. Om din katt behöver gå på toaletten medan du sover, använder han eller hon helt enkelt sin kattlåda för att utföra sina behov. Om hunden blir nödig klockan sex på morgonen, är du så illa tvungen att gå upp och rasta din hund.

I en annan studie har forskare även funnit att även män sover bättre tillsammans med hundar. I den studien fann man dock även att människans sömncykel kan störas av att låta hunden sova i sängen istället för någon annanstans i sovrummet. Så de blandade resultaten kanske snarast visar på behovet för ytterligare studier på människor och hundar som sover tillsammans.

Berätta gärna i kommentarsfältet nedan om du sover tillsammans med din hund eller katt, och huruvida du upplever att din sömnkvalitet blir bättre eller sämre av detta.

Sebastian Liljegren

Sebastian livnär sig som frilansskribent samt utvecklar och driver sajter inom en rad olika nischer, däribland flera på ämnet hund. Han har för närvarande själv två hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehållit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har även lång och gedigen erfarenhet av att ställa ut hund, även om han åtminstone för stunden har dragit sig tillbaka från utställningsringarna för att fokusera på andra aktiviteter. Läs mer om mig här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste artiklarna

link to Hundar förlänger våra liv

Hundar förlänger våra liv

Att hundägare lever längre är ingen sprillans ny sanning. Vi har länge känt till att människor med hund tenderar att vara lyckligare och mer aktiva i vardagen än andra individer. Det är därför inte förvånande att det nu också bekräftas att vi genom vår livsstil även kan uppnå en högre levnadsålder.
link to Intervju med Baggen

Intervju med Baggen

Baggen är ett familjeföretag från byn Baggböle vid Umeälven, där de sedan början av 1990-talet har producerat hundprodukter. Deras hundförarbälte är verksamhetens flaggskepp men produktsortimentet har såväl bredd som djup. Jag har givits möjlighet att intervjua Daniel Vännman på Baggen om företagets historia och produktutbud.