Hund i säng

Var ska hunden sova? I sängen? I sovrummet?

När din hund sover rofullt andas den in och ut. Ibland rycker det till i kroppen och han eller hon börjar sparka med sina tassar, som om hunden jagar någonting i sömnen. Men var ska hunden sova? I sängen? På en egen plats i sovrummet? Eller kanske någon annanstans?

En vuxen hund sover cirka 12 timmar om dagen, det vill säga halva dygnet. Var hunden sover har betydelse för dess känslomässiga och fysiska hälsa så väl som din familjs välmående.

Så var ska hunden sova? Huruvida hunden ska sova i sängen eller någon annanstans i sovrummet bestämmer du själv. Det kan vara trevligt att sova tillsammans med sin hund i sängen, men det kan potentiellt sett även ha vissa nackdelar. Dessutom föredrar vissa hundar att inte sova i sängen, medan andra tycker att det är den bästa sovplatsen som finns.

Hur ska hunden sova?

De flesta hundar som sover inomhus har sin sovplats antingen vid husses eller mattes fötter eller vid sidan av sängen. Hunden kan sova på golvet, på en filt eller i en hundsäng som är placerad på en tempererad plats i rummet, skyddad från drag. Det är fullt naturligt för en hund att sova i sovrummet när bostaden är tömd på människor under dagen eftersom hunden känner att sängen luktar som dig. Din hund kan även ha flera ”sekundära” hundsängar eller andra sovplatser i andra rum, där er familj gillar att samlas. Eller så föredrar hunden att sova i sin bur, en plats där han eller hon kan dra sig undan och njuta av den avskildhet som hundburen erbjuder.

Om du tänker efter en stund, inser du att det finns lika många olika slags hundbäddar som det finns hundar, webbplatser på nätet eller hundbutiker fyllda till bredden med hundsängar. De kommer i alla former och prisklasser, vilket gör att de kan fylla behoven hos såväl den enklaste hundägaren som den nyblivne miljonären. Dessa är bara några exempel på hundsängar:

  • Korgar. En korg med en kudde är en vanlig hundsäng. Hundar som gillar att tuggar kan dock ta sönder korgen och skada sig själva genom att svälja vassa stickor. Om din hund gillar att tugga på sin ”sänggavel”, kan en billig plastkorg vara ett bättre alternativ.
  • Filtar. Du kan använda filtar för att bädda med dessa i din hunds säng, eller så kan du använda en gammal flanellskjorta med din doft. Se till att inreda bädden med brandsäkra och tvättbara material, och tvätta dessa på regelbunden basis.
  • Hundsängar med upphöjd kant. Vissa hundbäddar är utformade på ett sätt som ger hunden en upphöjd kant runtom sängen att bädda ner sig kring. Dessa tillverkas generellt sett främst för mindre hundar men finns även i större modeller. En säng av denna modell kan ge din hund det skydd och den bekvämlighet som den föredrar.
  • Saccosäckar. En saccosäck är en hundsäng formas och anpassas efter din hunds form när hunden byter liggställning. Dessa bäddar tål ofta fukt bättre än andra.
  • Upphöjda plattformer. Vissa hundar föredrar att ligga på golvet, medan andra föredrar att sova på en upphöjd plattform. En låg plattform med en ram av aluminium eller trä, täckt med canvas, kan vara precis vad din hund vill ha.
  • Hundburar. Det är sällan fel att ha en hundbur som din hund kan dra sig tillbaka i när den så vill. Denna typ av ”hundgrotta” finns att köpa i flera olika storlekar och stilar, varav flera är portabla. En hundbur kan inte bara underlätta övergången för din valp till sitt nya hem, utan även den vuxna hunden kan se buren som en tillflyktsort på så väl hemmaplan som borta.
Hundsäng korg
Korg som hundsäng

Ska hunden sova i sängen eller i sovrummet på en egen sovplats?

Huruvida hunden ska sova i sängen eller någon annanstans i sovrummet, behöver du själv fatta beslut om. Ska hunden få sova i sängen med eller utan dig? Vissa vill att hunden sover i sängen, medan andra föredrar att den sover på en egen sovplats i sovrummet.

Om du bestämmer dig för att dela sängen med din hund, bör du vara medveten om de situationer som kan uppstå. Dessa är några exempel på sådana:

  • Har du någon gång sovit över hos en bekant och upptäckt att du tvingas dela säng med familjens hund? Även om du är en hundälskare kan det kännas obekvämt att sova med en främmande hund bredvid sig. Dina gäster kan lätt få sin nattsömn förstörd om din hund går omkring och slickar dem på fötterna under natten.
  • En maktkamp, eller ett ”kärleksdrama” om du så vill, kan ibland uppstå när en person som är singel och låter hunden sova i sängen tar hem en dejt. Bråk kan lätt uppstå om hunden nekas tillgång till sin vanliga sovplats. Det är dock långt ifrån säkert att din dejt vill dela säng med din hund.
  • Barn och tonåringar som har ett nära förhållande till sina hundar struntar ofta i föräldrarnas uppmaningar att inte låta hunden sova i sängen. Detta leder ofta till att föräldrarna ger upp och låter barnet dela säng med sin hund. Detta kan dock vara en dålig idé. När barnet växer upp och inte längre vill sova med sin hund, kan detta resultera i nattliga maktkamper.

Om du väljer att låta hunden sova i sängen bör du vara förberedd på att ovanstående situationer kan inträffa. Det kan därför vara en bättre idé att låta hunden sova i sovrummet men på en egen sovplats.

Hund sover i sängen
Hund som sover i sängen

Var ska valpen sova på natten?

Var valpen ska sova på natten beror likt ovanstående situationer på dina personliga preferenser. Ofta uppmanas nya hundägare att till exempel stänga in den nya valpen i köket och låta den sova där. Det finns förstås för- och nackdelar med de olika tillvägagångssätt som finns att välja mellan.

När jag har fått hem en ny valp har jag dock låtit valpen sova i sovrummet, bredvid sängen. Den främsta anledningen till att jag har valt att inte ha valpen i sängen är på grund av rädsla för att den ska komma till skada. När valpen har gnytt oroligt har jag sträckt ner handen för att lugna den. Detta har funkat väldigt bra för mig, men med det sagt kanske ett annat sätt fungerar bättre för dig.

Valp sova

En annan vanlig fråga som jag besvarar här på sajten är hur många timmar hunden ska sova per dygn.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *