Hund sover i sängen

10 steg: Avvänj din hund från att sova i sängen

Hur kan man avvänja sin hund från att sova i sängen? Hur kan man lära hunden att sova på golvet? Och utsätter en hund i sängen dig för bakterier? Dessa frågor kommer jag att besvara i detta inlägg.

Det kan framstå som en oskyldig gest att låta din hund krypa upp i sängen på kvällen. Även om jag själv ofta låter mina hundar sova i sängen, kan denna inbjudan potentiellt sett orsaka vissa beteendeproblem hos hundar. Några exempel på sådana problem är olydnad och utåtagerande. Faktum är att du kan underminera ditt ledarskap i flocken genom att låta hunden få intrycket att det är han eller hon som bestämmer.

Så hur kan man avvänja sin hund från att sova i sängen? Genom att använda positiv förstärkning kan du lära hunden att sova i sin bädd eller på golvet. Det är viktigt att vara bestämd och konsekvent vid inlärningen. Genom att följa nedanstående 10 steg kan du på kort tid avvänja din hund från att sova i sängen.

Jag vill även passa på att tipsa om min guide där jag utser den bästa hundbädden!

10 steg till att avvänja din hund från att sova i sängen

För att lära din hund att sova på golvet eller i sin hundbädd, kan du använda dig av följande 10-stegsmetod:

1. Iaktta hunden när den sover

Genom att iaktta din hund när den sover kan du enklare hitta en hundbädd som han eller hon kommer känna sig bekväm med att sova i. Undersök hundens kroppsspråk när den sover.

Så väljer du rätt hundbädd för din hund:

 • Om din hund gillar att sträcka på sig när den sover, bör du satsa på en bekväm rektangulär madrass.
 • Om han eller hon gillar att krypa ihop till en liten boll, kan en rund eller oval bädd med hög kant vara ett bättre alternativ.
 • Äldre hundar samt individer med ledinflammation (artrit) kan ofta känna sig som mest bekväma på en madrass med memoryskum.

2. Köp en hundbädd

När du tittar på hundbäddar, bör du tänka på att du ofta får det du betalar för. Billiga hundbäddar går generellt sett sönder lättare och kanske bara håller i några månader. Ju bättre kvalitet hundbädden har, ju längre kommer den också att hålla.

Vid köp av hundbädd bör du ta hänsyn till hundens sovstil, ålder och din budget. Det finns en rad olika slags hundsängar att välja mellan, såsom:

 • Ortopediska hundbäddar: Ortopediska hundbäddar är långa madrasser som ger ortopediskt stöd. Dessa lämpar sig bäst för äldre hundar som behöver lite extra stöd. De är också rymliga, så om din hund gillar att sträcka ut sig när den sover kan detta vara ett bra val.
 • Runda hundsängar med kant: Runda hundbäddar med en förhöjd kant föredras ofta av hundar som gillar att kura ihop sig när de sover.
 • Hundkuddar: Hundkuddar är enkla hundbäddar som mest liknar en stor kudde. Dessa är bra alternativ för hundar som gillar att sträcka ut ordentligt när de sover.
 • Uppvärmda hundbäddar: En uppvärmd hundsäng kan vara ett bra alternativ på vintern, om du har en hund som är äldre eller lite mindre och har lite svårt att bevara sin kroppsvärme.

3. Placera bädden på ett bekvämt ställe i exempelvis sovrummet eller vardagsrummet

Även om du vill avvänja din hund från att sova i sängen, vill du inte göra det obekvämt för hunden. Se därför till att placera hundbädden på ett bekvämt ställe som han eller hon är bekant med.

Bädden bör stå i ett rumstempererat område och inte nära ett drag eller en öppen dörr. Försök gärna att hitta en plats i en lite mörkare del av rummet.

4. Lägg hundens favoritleksaker i närheten av bädden

För att öka dina möjligheter att avvänja din hund från att sova i sängen, bör du placera hundens favoriter bland dess hundleksaker nära bädden. På så sätt framstår hundbädden som mer lockande. Du kan också placera en tröja med din doft i hundbädden för att locka hunden att lägga sig ner i den.

5. Rasta din hund ordentligt innan läggdags

Genom att rasta hunden ordentligt innan det är dags för den att gå och lägga sig, ökar du sannolikheten för att du kan avvänja den från att sova i sängen. Om hunden är trött och har mindre energi att kämpa emot, har du större möjligheter att få den att sova i sin hundbädd.

6. Led hunden till dess bädd

Led din hund till hundbädden, kanske med hjälp av lite godis för att uppmuntra den. På så sätt kommer hunden att koppla ihop bädden med en belöning.

Plocka aldrig upp din hund och placera den i dess bädd. Detta kommer nämligen ge hunden negativa associationer till hundsängen.

Hund sover på golvet
Hund som sover på golvet

7. Ge din hund kommando att gå och lägga sig

Var tydlig när du beordrar hunden att gå och lägga sig. Ge inte din hund någon belöning i form av godis förrän han eller hon har lagt sig i bädden.

Så fort din hund reser sig upp och går ifrån bädden, säger du ”Nej” och leder lugnt honom eller henne tillbaka till bädden. Upprepa sedan kommandot ”Gå och lägg dig”. Öka successivt tiden från det att gett kommandot till dess att du belönar hunden för att den ligger i sin bädd.

Med tiden kommer din hund att lära sig kommandot och förstå vad som förväntas av den.

8. Ignorera hundens nattliga gnäll

Du bör förvänta dig att mötas av ledsna ögon när du säger åt hunden att gå och lägga sig. Din hund kan också visa sitt missnöje genom att gnälla eller gny under natten. Genom att falla för detta kommer du dock att förstärka hundens negativa beteende och förhindra att han eller hon avvänjs från att sova i sängen.

9. Korrigera din hund om den hoppar upp i sängen

Det är viktigt att du korrigerar hunden om han eller hon hoppar upp i sängen under natten. Detta för att sätta en gräns och lära hunden att sova i sin egen bädd.

Om din hund hoppar upp i din säng, ber du honom eller henne att gå och lägga sig (i sin bädd). Om hunden inte gör som du säger, kan du antingen plocka upp den och placera den på golvet eller varsamt knuffa ner honom eller henne från sängen.

10. Använd positiv förstärkning för att korrigera hundens beteende

Många hundägare sprutar vatten på sin hund med eller bestraffar oönskat beteende på annat sätt. Positiv förstärkning är dock att föredra före bestraffning som ett sätt att träna hundar.

Belöna din hund om han eller hon går och lägger sig i sin hundbädd utan att du leder dit honom eller henne. Belöna också om hunden lägger sig ner i bädden på ditt kommando. På så sätt kommer hunden att associera sin bädd med belöning och uppmuntran istället för bestraffning och negativa känslor.

Hur kan man lära hunden att sova på golvet?

För att lära hunden att sova på golvet kan du med fördel följa ovanstående 10 steg. Proceduren är densamma, med enda skillnaden att du lär hunden att sova på golvet istället för i en hundbädd.

Utsätter en hund i sängen mig för bakterier?

Ja, genom att ha hunden i sängen utsätter du dig potentiellt sett för bakterier. Om din hund leker med, trampar i eller äter avföring (sitt eget eller andra djurs), kan han eller hon överföra vissa bakterier eller parasiter till dig. Två exempel på sådana är salmonella och hjärtmask.

De flesta hundar trampar i alla möjliga slags saker under promenader. Risken för att du genom att ha en hund i sängen utsätter dig för bakterier är därför relativt hög.

Ett sätt att minska denna risk är att ta för vana att gå igenom och torka hundens tassar efter varje promenad.

Liknande artiklar

6 reaktioner på ”10 steg: Avvänj din hund från att sova i sängen”

 1. Susanne Hansson

  Tack ,,kan jag av vänja min hund att ligga i sängen trots att jag låtit henne göra det sedan valp och är nu start 2 år/ eller är det synd om henne ? Hundar känner väl inte så,,, är inte så fräscht tänker jag nu ,,, har mkt med sig in trots noggrann tork efter kvälls rundan ,
  Tacksam för svar

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Susanne,

   Jag tycker absolut att du kan avvänja din hund från att sova i sängen om det är din önskan. Vi djurägare tenderar ofta att förmänskliga våra djur och deras känslor, även om de inte alltid ser på saken ur samma perspektiv som vi gör.

   Du kan med fördel följa stegen i artikeln och erbjuda en hundbädd eller liknande för henne att sova i istället. Som av en händelse skrev jag nyligen en artikel där jag tipsar om 20 snygga hundbäddar – kika gärna där (om du inte redan har en bädd för hunden). Lycka till!

 2. Hej! Hur kan man lära hunden att inte sova i sängen när han gjort så länge? Problemet är att han hoppar upp när vi sover och vi märker sällan att han är i sängen förrän på morgonen….

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Sara! Har du kikat igenom vår 10-stegslista? En skön hundbädd kan vara en bra start för att göra sängen mindre lockande. Men även om en sådan redan finns är risken stor att hunden emellanåt hoppar upp och lägger sig i sängen. För hundar är vanedjur och följer ofta sitt invanda mönster.

   Därför kan ni behöva varsamt knuffa ner hunden från sängen och få den att lägga sig i sin egen säng. Men detta är förstås svårt i det specifika fallet då ni inte upptäcker det förrän på morgonen. Men jag tror det är viktigt att försöka vara konsekvent på den här punkten för att bryta mönstret.

 3. hej! har två äldre små hundar, som jag tog över när dom var 8 och 9 år. Dom har alltid sovit i sängen hos förra ägaren och även hos mig. Är nu gravid och vill vänja av dom. Funderar 10-stegsmetoden på äldre hundar med gamla vanor? =)

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Hanna! Man brukar ju säga att det inte går att lära en gammal hund att sitta. Jag tror dock att 10-stegsmetoden är den bästa strategin även för äldre hundar som har vant sig vid att sova i sängen. Jag har själv två hundar i den åldern och den ena sover alltid på golvet eller i sin bädd medan den andra växlar mellan golvet/bädden och sängen.

   Om hundarna skulle hoppa upp i sängen kan du lyfta/fösa ner dem och vara konsekvent med det. Kanske kan du vid behov blockera möjligheten för dem att hoppa upp med benet eller genom att bulla upp ett täcke eller dylikt? Nyckeln är att vara konsekvent så bör du nå dit du vill i sinom tid. Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *