Hundar avundsjuka

Kan hundar bli avundsjuka på varandra?

Du älskar såklart din hund och den älskar dig tillbaka. Men kan även din hund uttrycka en känsla av svartsjuka gentemot andra? Kan hundar bli avundsjuka på varandra?

Ja, din hund kan bli avundsjuk när du interagerar med en annan hund. Din hund kan se den andra hunden som en potentiell rival och därmed bli svartsjuk när du ger den uppmärksamhet hundar är därmed en av få djurarter som kan uppvisa denna typ av beteende.

En studie som har publicerats i Psychological Science pekar på att så är fallet. Forskarna fann nämligen att hundar till och med kan visa avundsjuka gentemot sin rival trots att denne inte är närvarande. Det räcker helt enkelt med att hunden ifråga föreställer sig sin rival för att svartsjukan ska kunna infinna sig.

Ytterligare undersökningar har tidigare gjorts. Drygt 80 % av de tillfrågade hundägarna har då uppgivit att de har iakttagit ett svartsjukt beteende hos sina hundar. Detta i samband med att hundägarna har visat andra hundar uppmärksamhet. Det kan till exempel yttra sig i att den avundsjuka hunden drar i kopplet, ger ifrån sig ljud eller på andra sätt verkar frustrerade.

Men den nya studien i Psychological Science tar det hela till en helt ny nivå. Enligt den kan nämligen hundar bli svartsjuka bara genom att föreställa sig hur deras ägare interagerar med en potentiell rival. Rivalen har i denna fråga varit en väldigt realistisk men ändå artificiell hund.

Slutsatsen är att hundar kan bli avundsjuka på varandra

Amalia Bastos vid universitetet i Auckland är huvudförfattare till forskningsrapporten och beskriver resultatet så här:

Forskningen visar det som många hundägare bestämt tror – hundar kan uppvisa ett avundsjukt beteende när deras mänskliga kamrat interagerar med en potentiell rival. Vi ville studera detta beteende mer utförligt för att avgöra om hundar, likt människor, kan föreställa sig en situation mentalt som framkallar svartsjuka.

Hunden är därmed en av få djurarter som kan bli svartsjuk på ett liknande sätt som oss människor. En liknelse kan göras till ett människobarn som blir avundsjuk när dess mor visar tillgivenhet till ett annat barn. Hos människor är svartsjuka nära kopplat till självmedvetenhet. Detta är en anledning till att det är så intressant för beteendevetare som forskar kring djurs beteenden att hundar kan uppvisa detta beteende.

Det är dock för tidigt att säga att hundar kan bli avundsjuka på varandra på exakt samma sätt som vi människor kan bli. Däremot är det nu fastställt att de kan uppvisa ett svartsjukebeteende i vissa situationer. Detta även då den hund som de är avundsjuka på inte är synlig för dem.

Därför kan hundar bli svartsjuka

Ofta blir en hund svartsjuk till följd av en förändring såsom att familjen har fått tillskott i form av en:

  • valp eller äldre hund
  • bebis
  • inneboende eller ny mänsklig familjemedlem.

Oavsett vad man väljer att kalla det är det svartsjuka beteendet ofta oönskat och ibland rentav farligt. Därför bör du vara vaksam på om din hund:

  • Visar aggressiva tendenser. Några exempel på sådana är att hunden biter eller nafsar på det djur eller den person som stjäl dess uppmärksamhet. Det kan också röra sig om att din hund morrar åt den andra hunden eller bråkar med den.
  • Söker uppmärksamhet. Söker din hund uppmärksamhet i större utsträckning än vanligt? Hunden kanske gärna sätter eller lägger sig nära dig och slickar på din hand eller ditt ansikte? Detta är i sådana fall ett tecken på tillgivenhet och att din hund söker din uppmärksamhet.
  • Utför sina behov inomhus. Om din hund kissar eller bajsar på platser där den inte får kan hunden försöka säga dig något.
Hund som tittar avundsjukt på en annan hund som leker med en boll
Resursförsvar är ett vanligt problem hos hundar som är avundsjuka på varandra.

Så kan du förhindra att två hundar blir avundsjuka på varandra

Har du två hundar som du upplever blir avundsjuka på varandra? Eller har du kanske en hund som blir svartsjuk på en ny tillfällig eller permanent familjemedlem? Då kan det kännas skönt att veta att det finns lösningar på detta problem!

Nedan beskriver vi hur du gå tillväga för att försöka få en svartsjuk hund att acceptera en ny familjemedlem. Du kan även använda dessa metoder för att få två hundar som blir avundsjuka på varandra att komma bättre överens:

  • Spendera mer tid tillsammans med din(a) hund(ar). Har det kommit in en ny bebis i familjen kan hunden ofta bli lite negligerad. Det är såklart inte lika enkelt att spendera tid med hunden som tidigare i en sådan tid. Men det är viktigt att du försöker göra detta i så stor utsträckning som möjligt. Umgås och lek med din hund och se till att den får sina vardagliga promenader och mycket gos.
  • Introducera den nya familjemedlemmen för hunden. När en ny familjemedlem ska göra entré är det viktigt att introduktionen sker på rätt sätt. Du bör nämligen introducera den nya familjemedlemmen för din hund. Låt de bägge lära känna varandra och ägna lite tid i varandras närvaro. Om det rör sig om två hundar kan du börja med att ge dem varsitt eget utrymme med separata matskålar, hundbäddar, leksaker m.m. Med tiden kan du sedan försöka fösa ihop dem om det fungerar bra.
  • Undvik potentiella konfliktytor. Vaktar din hund sina leksaker och sin mat från sin ”rival”? Då kan det vara värt att försöka undvika potentiella konflikter genom att minimera konfliktytorna. Du kan förhindra att två hundar som är avundsjuka på varandra bråkar om leksaker, mat och andra resurser. Läs mer om resursförsvar för att lära dig mer om detta!

Avslutande tankar

Hundar kan bli avundsjuka på varandra och även på mänskliga rivaler. Därför är det viktigt att du känner till detta och är uppmärksam på de signaler som indikerar svartsjuka hos din hund. På så sätt kan du enklare identifiera beteendet och sedan ta itu med det.

Har du själv erfarenhet av en hund som blir svartsjuk på en annan hund eller kanske på en människa? Kommentera nedan och berätta vilka erfarenheter du har och hur du har löst problemet!

Liknande artiklar