Bästa spårhalsband

Spårhalsband för eftersök m.m.

Om du vill träna spår med din hund ute i terrängen, då är det bra att införskaffa ett spårhalsband. På så sätt ger du din hund optimal rörelsefrihet och den slipper hindras av något. Tänk på att införskaffa ett spårhalsband av hög kvalité, på så sätt kan du använda det under många år.

Ett spårhalsband passar perfekt under såväl vardagens promenader och bus som spår och allmän hundträning. Se till att skaffa ett halsband av rätt storlek som är bekvämt för din hund och inte riskerar att skava.

Det optimala halsbandet kommer underlätta för din hunds spårträning. Det underlättar nämligen träningen och gör så att spårlinan inte tvinnas.

Vad är ett spårhalsband och vad används det till?

Ett spårhalsband är precis som det låter – ett speciellt hundhalsband som är specifik framtaget för att användas vid spår. De flesta spårhalsband är tillverkade av olika former naturläder för att vara extra bekväma för din hund. Dessutom är de då extra hållbara och har en riktigt bra kvalité.

Ett spårhalsband är utformat för att användas vid spår, spårträning och viltspår. Det kan dock med fördel användas även vid allmän hundträning och även vid dagliga promenader. Det är helt enkelt ett bra all round-halsband som passar extra bra för dig som vill träna spår med din hund. Halsbandet hindrar inte din hund utan sitter lätt och enkelt runt dess hals.

En stor fördel med att använda ett halsband vid spår är att det är enkelt att ta på din hund. Du drar det bara över huvudet eller sätter det runt halsen. Många har dessutom snabbknäppen vilket gör det extra enkelt. Halsband är riktigt populära att använda just på grund av dess enkelhet. Dessutom kommer din hund knappt märka att det sitter runt dess hals.

Det här skiljer ett spårhalsband från ett vanligt hundhalsband

Om du bara tittar lite snabbt så ser ett spårhalsband likadant ut som ett vanligt hundhalsband. Det är inte så konstigt med tanke på att det inte finns så många olika utformningar för ett halsbandför hundar. De båda skiljer sig dock åt på en viktig punkt och det är just denna del som gör ett halsband till ett spårhalsband.

Ett spårhalsband har nämligen en ”svirvel”, ofta kallad lekare, där kopplet eller spårlinan fästs. Lekaren kan snurra runt medan linan som sitter fast i den snurrar. Den rör sig helt enkelt samtidigt som hunden rör sig. På så sätt slipper du att linan snurrar och tvinnar ihop sig. Lekaren är en väsentlig del av ett spårhalsband. Om den inte fanns utan istället var fast skulle linan tvinna sig hela tiden. Den gör helt enkelt spårningen extra behändig och enkel för både dig och din hund.

Ett sårhalsband är även ofta bredare än ett vanligt hundhalsband. Detta för att fördela trycket över hundens hals så att den inte ska få en strypkänsla när den börjar dra. Ett smalt halsband är inte alls lämpligt för spårning, speciellt om du har en hund som är starkt benägen att dra.

Spårhalsband eller spårsele – är det en ren preferensfråga?

Det kan ibland vara lite omdiskuterat om du ska använda ett spårhalsband eller en spårsele när du tränar spår. Vissa anser att en spårsele är mycket snällare mot hundens kropp, medan andra anser att ett spårhalsband är enklare och bekvämare för hunden. Vissa anser att ett spårhalsband ger hunden strypkänslor medan andra tycker att en sele förhindrar hundens naturliga rörelsemaskin.

Halsband eller sele, det är egentligen frågan. Det här brukar vara ett hett omdiskuterat ämne såväl på internet som på jaktträffar. Vilket du vill använda är såklart upp till dig och din hund. Det finns många fördelar och nackdelar med både spårhalsband och spårsele. Allt som oftast är det just en prefenrensfråga om dels vilket man föredrar och dels är van vid att använda. Ett hundkoppel är extra enkelt att sätta på din hund, speciellt om den är lite motsträvig.

Testa dig fram för bäst resultat

Om du är osäker på om du bör införskaffa en sele eller ett halsband finns det en enkel lösning på problemet. Vi tycker nämligen att det bästa är att testa båda delarna och se vilken sort som passar dig bäst. Om du är nöjd med valet kommer din hund säkerligen också att vara det. Det som talar till spårhalsbandets fördel är just lekaren som förhindrar spårlinan att tvinna sig under träningen.

En nackdel med ett spårhalsband kan vara att det syns mycket mindre än en spårsele. En spårsele har oftast starka färger och reflexiva delar så att din hund ska synas väl ute i naturen och mörkret. På så sätt behöver ingen missta din hund för att vara något annat typ av djur. Ett spårhalsband är dock mycket mindre och synd därmed inte lika mycket. Oftast är det tillverkat av naturläder vilket ger det en beige eller brun färg. Med ett halsband får du alltså inte samma trygga effekt som en sele ger.

Tänk på det här när du köper spårhalsband

När du köper ett spårhalsband är det viktigt att du köper ett i rätt storlek. För att komma fram till vilken storlek halsbandet ska ha bör du mäta omkretsen på hundens huvud över öronen. Halsbandet får inte vara för litet så att hunden irriteras av det. Det får dock heller inte vara så stort att det enkelt kan komma av över hundens huvud om den drar sig bakåt. Köp gärna ett spårhalsband som är justerbart i storleken så att du kan anpassa det efter just din hund.

Det är bra att köpa ett spårhalsband som har en lekare. På så sätt kommer du inte riskera att din spårlina eller ditt koppel tvinnar sig och slår knut på sig självt. Många spårhalsband har en stel aluminiumsats som gör så att halsbandets form bibehålls. På så sätt skyddas hunden mot att strypas och kvävas när den börjar dra i söket. Det här är en viktig egenskap som ditt spårhalsband gärna ska ha för att vara så säkert som möjligt för din hund.

Tänk också på att spårhalsbandet ska vara tillverkat av ett vattentåligt material som kan stå emot alla former av smuts och lera. På så sätt drar du inte med någon smuts hem. Ett rent halsband är dessutom bekvämare och fräschare för din hund.

Det finns gott om spårhalsband att införskaffa både i vanliga butiker och på nätet. Det finns halsband i alla budgetklasser. Därmed har du stor valfrihet när du ska införskaffa halsbandet. Tänk dock på just passform och kvalité för att göra ett bra köp.

Så här spårar du med spårhalsband

Att träna med ett spårhalsband är riktigt roligt. Både du och din hund kommer ha en kul tid och din hund kommer verkligen att få utlopp för sin energi. Vilken hund tycker nämligen inte om att spåra ute i naturen?

När du använder ett spårhalsband bör du använda det tillsammans med en spårlina. På så sätt får du absolut störst fördel av halsbandet. En spårlina kommer nämligen att underlätta för både dig och för hunden vid all sorters träning, spår eller ej.

Börja med att lägga ut ett spår. Spårets längd och svårighet beror på hur erfaren din hund är när det kommer till att spåra. Använd en klöverfot eller din hunds favoritgodis för att spåra. Dra med spåret längs med marken innan du släpper iväg din hund på eftersök. Släpp iväg spårlinan när hunden börjar söka, glöm bara inte bort att koppla in den i hundens spårhalsband först.

Kombinera halsband med lina för bäst resultat

Om det är bäst att använda spårhalsband eller spårsele kommer nog antagligen alltid att vara omtvistat. Vi tycker inte att du bör lägga någon vikt vid hur andra gör när de tränar sina hundar. Istället bör du testa vad som passar dig bäst. Alla tränar nämligen på olika sätt med sina hundar. Dessutom är vissa hundar stora och andra små, vissa hundar tycker om att dra och andra är motsträviga när det ska tas på en sele.

Ett spårhalsband är enkelt att använda och ofta tillverkat i bekvämt naturläder. Det är enkelt att ta på och halsbandet har en lekare som underlättar för spårlinan när du tränar med din hund. Det finns helt enkelt många positiva egenskaper med ett spårhalsband, bara kom ihåg att använda det med rätt verktyg. Utan en spårlina blir det nämligen svårare att spårträna oavsett vilket halsband eller vilken sele du använder.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *