Fästingar är som bekant otäcka små kryp som kan bära på farliga sjukdomar. Det är därför viktigt att avlägsna dem från din hund snarast möjligt vid upptäckt. Men hur tar man bort en fästing på sin hund på bästa sätt?
Använd gärna en fästingborttagare eller pincett för att ta bort fästingar på din hund – undvik att använda händerna för att göra detta. Skruva försiktigt loss fästingen och försök avlägsna den utan att den går sönder så att huvudet med mundelen lämnas kvar. Se också till att inte klämma fästingen.
Okej, nu har vi alltså berättat i korthet hur man tar bort en fästing på sin hund på ett enkelt och effektivt sätt. I resterande del av denna artikel kommer vi att gå in i detalj på hur du bör gå tillväga. Vi kommer även berätta vad du INTE bör göra när du avlägsnar fästingar.
Ta bort fästingar snarast möjligt
Om din hund vistas i skog och mark är risken stor att den för eller senare får en fästing eller två. Detta gäller även om du använder dig av fästingmedel. För fästinghalsband och andra förebyggande preparat kan bara i viss utsträckning skydda mot fästingbett. Ingen av de produkter som syftar till att hålla fästingar borta ger ett hundraprocentigt skydd.
Som tur är sprids dock inte fästingburna sjukdomar omedelbart vid det tillfälle då fästingen biter sig fast på hunden. Så du har ett fönster på ungefär 24 till 36 timmar inom vilket du sannolikt kan avlägsna fästingen utan att din hund smittas. Med det sagt är det viktigt att regelbundet kolla igenom hunden och snarast möjligt avlägsna de fästingar som hittas.
Så gör du för att ta bort en fästing från din hund
Det viktigaste att tänka på är att så snabbt som möjligt avlägsna de fästingar som du hittar på din hund. Det enklaste sättet att ta bort en fästing från en hund är med hjälp av en speciell fästingborttagare. Det går dock även att använda sig av en pincett eller liknande.
Fästingar tenderar ofta att sätta sig på följande platser på hundar:
- i skrevet
- på och omkring öronen
- mellan tårna
- i ansiktet
- på svansen
- kring analen.
Om du har en hund med lång päls eller såväl underull som täckhår, kan det vara värt att blåsa ur pälsen med en fön. På så vis kommer du att blottlägga hyn och enklare kunna se de fästingar som eventuellt har bitit sig fast eller befinner sig i pälsen. Använd med fördel en hundfön eller en vanlig hårfön för att göra detta, men tänk på att använda låg värme för att inte bränna hunden.
Det är viktigt att försöka hitta eventuella fästingar så tidigt som möjligt, helst inom 24-36 timmar från det att de har satt sig i pälsen. Detta för att minimera risken för smittspridning om det skulle vara så att fästingen ifråga bär på en smittsam sjukdom.
Undvik att göra detta
Det finns även ett antal saker att ha i åtanke när du tar bort fästingar på din hund. Du bör till exempel inte försöka avlägsna dem med dina fingrar. Om du ändå skulle bestämma dig för att göra detta, bör du använda en bit papper eller liknande och tvätta händerna efteråt. Du vill inte få fästingens saliv eller blod, eller andra kroppsvätskor, på dina fingrar. Rengör även området kring fästingbettet på din hund.
En annan sak som du bör tänka på när du tar bort en fästing är att inte klämma eller krossa den. Genom att göra detta riskerar du att pressa ut smittsamma vätskor via mundelen på fästingen. Detta ökar risken för en infektion, både hos din hund och hos dig själv. Använd hellre en fästingborttagare för att på ett säkert sätt avlägsna fästingen.
Du behöver inte oroa dig om mundelen på fästingen skulle stanna kvar i kroppens hud. Detta kan hända ibland om fästingen har bitit sig fast ordentligt. Det hela kan liknas vid att en speta har hamnat i kroppen, och mundelen kommer att trilla bort inom bara några få dagar.
Det är vanligt att man som hundägare använder sig av vaselin, nagellack och andra medel på fästingen. Detta i syfte att försöka kväva den. Men om du gör detta riskerar fästingen snarare att kräkas på din hund, vilket är ytterligare ett sätt att öka risken för en infektion. Av samma anledning är det ingen bra idé att försöka bränna fästingen med en tändare eller dylikt.
Du bör inte heller försöka dränka fästingen i till exempel ett glas eller i diskhon. Risken finns nämligen att ytspänningen får fästingen att flyta ovanpå vattnet, vilket gör att den enkelt kan krypa tillbaka ut från denna. Spola hellre ner fästingen i toaletten eller se till att verkligen trycka ner den under vattenytan så den drunknar.
Avslutande tankar
Som hundägare bör du vänja dig vid tanken på att din hund kan få fästingar. Det finns flera olika sätt att skydda sig mot dessa, men denna typ av produkter minskar endast risken för fästingbett – det finns inget skydd som garanterat håller alla fästingar borta. Du bör därför gå igenom din hund rutinmässigt i jakten på fästingar, och när du hittar sådana bör dessa avlägsnas på ett effektivt och säkert sätt.