Hjärtrytm DCM

Spannmålsfria hundfoder bakom hjärtsjukdom?

Den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration (FDA) har undersökt fler än 500 rapporterade fall där spannmålsfria hundfoder kopplas till hjärtsjukdomen dilaterad kardiomyopati (DCM). De foder som har varit inblandade i undersökningarna har en hög andel linser, ärtor, potatis eller andra alternativa kolhydratskällor som huvudingrediens.

Hela 16 varumärken kan enligt myndigheten vara kopplade till en förhöjd risk för hjärtsjukdom hos hundar. FDA rekommenderar dock inte hundägare att sluta ge sina hundar ett visst varumärke, trots att vissa veterinärer redan går så långt som att avråda från användning av spannmålsfria hundfoder.

Redan i juli 2018 varnade FDA om hundfoder baserade på potatis, linser eller ärtor. Genom det tillkännagivande som myndigheten nyligen publicerade har dock 16 varumärken identifierats och offentliggjorts.

Följande varumärken är rangordna i stigande ordning efter antal fall kopplade till dem, från 10 till 67 st:

 • Rachael Ray Nutrish
 • Nutro
 • NutriSource
 • Nature’s Variety
 • Orijen
 • Natural Balance
 • California Natural
 • Merrick
 • Fromm
 • Nature’s Domain
 • Blue Buffalo
 • Earthborn Holistic
 • 4Health
 • Taste of the Wild
 • Zignature
 • Arcana

Med det sagt rekommenderar jag inte dig att byta hundfoder om du ger din hund något av ovanstående foder – jag ger själv mina hundar ett spannmålsfritt foder för känsliga magar. Jag rapporterar bara om det senaste rönet när det kommer till spannmålsfria hundfoder och den eventuella hälsorisken som vissa av dessa produkter kan medföra.

Om du trots allt vill byta till ett foder med spannmål kan du hitta det bästa hundfodret i olika kategorier i min länkade artikel.

Risker med såväl torrfoder som våtfoder

De flesta av de rapporterade fall som har undersöks kopplas till hundfoder i form av torrfoder. Även våtfoder, färskfoder och halvtorrt foder cirkulerar i utredningen. Som jag nämnt ovan, rekommenderar dock inte FDA att du som hundägare förändrar din hunds diet utifrån de fynd som jag här rapporterar om.

”Vi säger inte använd inte dessa varumärken, vi berättar bara för hundägare att samarbeta direkt med sina veterinärer eftersom vi fortfarande undersöker.”

Lindsay Haake, talesperson för FDA.

Se även min relaterade artikel om att forskare avråder från hundfoder i form av rått kött.

Foderallergi sällan kopplat till spannmål

Enligt Dr. Anna Gelzer, docent vid University of Pennsylvanias avdelning för veterinärmedicin, har spannmålsfria hundfoder ingen vetenskapligt bevisad fördel. Hon vet inte riktigt hur trenden med spannmålsfria foder började, men antar att det har att göra med en ökad efterfrågan från konsumenter på vad som verkade vara ett mer hälsosamt alternativ till traditionella hundfoder.

”Den kom inte från den vetenskapliga sidan. Om du tänker på vargar, kan de inta innehållet hos de idisslande djur som de lever på, så de är uppenbarligen kapabla att äta spannmål. Det finns ingen vetenskaplig anledning att köra utan spannmål.”

Dr. Anna Gelzer, docent vid University of Pennsylvanias avdelning för veterinärmedicin.

Generellt sett när en hund utvecklar foderallergi, beror detta på ett protein. Därför rekommenderar ofta din veterinär att du byter till ett hundfoder med en annan proteinkälla.

Gelzer menar också att ett av de största problemen med hjärtsjukdomen DCM är att hundar inte uppvisar symtom på denna – såsom letargi och andningssvårigheter – förrän hunden är väldigt sjuk.

Även ordföranden för veterinärföreningen AVMA, Dr. John de Jong, är inne på samma linje som Gelzer:

”Hela den spannmålsfria grejen är en populär myt. Om de tittar på hundarnas släktingar i det vilda, såsom prärievargar, vargar och hyenor, så lever de på bytesdjur. De djur som de lever på är vanligtvis växtätare, så de får i sig spannmål ändå.”

Dr. John de Jong, ordförande för American Veterinary Medical Association (AVMA).

Ökad risk hos golden retrievers

Enligt FDA löper golden retrievers ökad risk att drabbas av DCM. Detta på grund av att de kan vara genetiskt mer mottagliga för att drabbas av taurinbrist, vilket det finns belägg för potentiellt kan leda till DCM.

Forskning har utförts på DCM hos golden retrievers där bland annat den möjliga kopplingen mellan hjärtsjukdomen och hundfoder har undersökts. Många av de fall där golden retrievers drabbas av DCM kopplas till brist på taurin. Om du som ägare till en golden retriever tror att din hund kan ha drabbats av detta bör du kontakta din veterinär för undersökning och rådgivning.

Råd till hundägare

FDA råder hundägare vars hund uppvisar möjliga symtom på DCM eller andra hjärtsjukdomar, såsom minskad energi, hosta, andningssvårigheter eller kollapser, att snarast möjligt kontakta sin veterinär. Om symtomen är allvarliga och din veterinär inte är tillgänglig, kan du behöva uppsöka en akutveterinär.

Även Dr. John de Jong, ordförande för veterinärföreningen American Veterinary Medical Association (AVMA), manar till lugn hos hundägare:

”Det är inte ett överväldigande antal fall där ute. Vi vet att det existerar och vi vet att det finns en hög korrelation; vissa av de fodren räcker.”

”Om det inte är trasigt behöver du inte laga det.”

Dr. John de Jong, ordförande för American Veterinary Medical Association (AVMA).

Detta händer härnäst

FDA kommer att fortsätta sin undersökning och även samla in ytterligare information för att försöka ta reda på huruvida det finns en specifik koppling mellan hundfoder och dilaterad kardiomyopati (DCM). De utlovar även fortsatta uppdateringar och tillkännagivanden i takt med att processen fortskrider.

Ger du din hund ett spannmålsfritt hundfoder, och kommer du i sådana fall fortsätta att göra detta eller byta till något annat foder? Delge mig gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan!

Liknande artiklar

8 reaktioner på ”Spannmålsfria hundfoder bakom hjärtsjukdom?”

 1. Min Welsh springer Spaniel på sex år har fått ett blåsljud på hjärtat. Förtjockade klaffar.Veterinären som gjorde ultraljud bad mig byta till foder med spannmål. Han får även taurintillskott nu. Om 3 månader ska vi tillbaka och se om det skett någon förändring. Veterinären nämnde samma undersökning som nämns här.

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Rose-Marie! Det var tråkigt att höra men samtidigt bra att han får behandling. Vi håller tummarna för en positiv förändring vid återbesöket!

 2. Dorthe Johansson

  Hej, tack för bra upplysning. Mina får spannmålsfritt Taste of The wild, är dock inte helt nöjd. Har testat Royal Canine valp, RR adult, RR mops foder(som de blev feta av, har testat i 2 omgånger), haft ngr till o Orijen som jag var mest nöjd med. Dock försöker jag hitta ett foder utan ärtor då jag under min uppväxt alltid hörde att man inte skulle ge ärtor till hundar. Jag märkte verkligen av det när jag köpte Taste of The wild burkmat, det klarar de inte. Tack för ordet/Dorthe

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Dorthe! Det tycks vara stört omöjligt att hitta ett spannmålsfritt foder utan ärtor. Jag ger mina hundar Bozita Robur Sensitive Grain Free Reindeer och även det innehåller ärtstärkelse. Jag kan även rekommendera Buddy Pet Foods olika hundfoder, men även de innehåller dessvärre ärtor.

 3. Hej!

  Min hund fick diagnosen DCM i måndags. Professorn och kardiologen Jens Häggström vid SLU frågade direkt vid EKG vilket foder hunden får. Sedan ett par år tillbaka spannmålsfritt… Vi håller just nu på att byta foder. Känns horribelt att jag eventuellt bidragit till detta genom att ge min hund spannmålsfritt…

  Mvh Erika

  1. Hej Erika och tack för din kommentar! Det var väldigt tråkigt att höra! Spannmålsfria hundfoder KAN leda till detta besvär hos hundar men det är inte den enda orsaken. Oavsett orsak tycker jag inte att du ska se det som att du har bidragit till det – du har ju agerat utifrån din hunds bästa och valt ett spannmålsfritt foder av en anledning. Det hela är mer komplicerat än att man tvärsäkert kan konstatera att en hund får DCM på grund av fodret, utan en mer omfattande utredning och diagnos. Så försök att blicka framåt och fortsätt att vara den bästa matte du kan vara för din hund!

 4. Hej! Jag läste om detta precis när jag hade fått min senaste hund i höstas. Så jag har gett max 1/4 foder med baljväxter i (hade redan köpt), och avvaktar vad man kommer fram till.

  Igår träffade jag en säljare av ett fodermärke, och som sade att man hade kommit fram till att sambandet var felaktigt, det är ingen fara med spannmålsfritt. Han var säljare för ett märke som har foder med spannmål, utan spannmål (varav vissa med baljväxter andra med bara potatis).

  Stämmer detta verkligen? Jag hittar ingen info hur jag än söker på FDA, pubmed eller generellt i google. För mig framstår det som att man fortfarande inte har utrett färdigt.

  När jag sökte på sjukdomen på FDAs sida, så kom det inte upp något alls som var nyare än 2019. Det verkar också konstigt, det borde finnas nyare info där än tre år gamla publikationer.

  Ingen blir gladare än vi vanliga hundägare om DCM skulle visa sig bero på något annat än baljväxter. Det är svårt att välja foder när fodren som är bäst på många sätt, ofta har baljväxter, och fodren med spannmål har en slagsida mot skräpfoder baserade på spannmål. Jag känner att vi är begränsade till (under valpstadiet) 2 foder just nu.

  DCM-problemet, djurskyddsaspekter gällande ingående ingredienser, inte köpa ingredienser från Kina, FÖR hög proteinhalt/FÖR mycket spannmål, tokiga balans Ca/P eller för mycket Ca gör att mycket går bort. För egen del känns det inte heller bra att så många foder har 2 % linfrön i (ej reducerade på giftiga ämnen). Det är ändå en hel del, 2 % om man max ska äta 1 msk per dag som människa på 70 kg. Fabrikanterna menade att linfröna visserligen var giftiga, men att det var så liten mängd. 2 % är alltså inte en liten mängd.

  1. Hej Emma och tack för din kommentar! Vad jag kan se pågår fortfarande FDA:s utredning av denna fråga. Ärftlighet tycks vara den allra vanligaste faktorn men FDA menar att i extremt sällsynta fall kan tillståndet uppkomma på grund av fodret. Vi får helt enkelt avvakta och se vad de kommer fram till i slutändan.

   Jag har dock gett mina hundar spannmålsfritt foder i många år och den ena hunden är idag drygt 11 år samt har goda värden. Min tanke är att det verkar vara ganska vanligt med spannmålsfria hundfoder här i Sverige och ändå anger större veterinärkedjor diverse möjliga orsakssamband men inte foder. Kanske att det i extremt sällsynta fall kan finnas någon koppling, men så länge som man ger sin hund ett kvalitetsfoder från ett känt varumärke tror jag faktiskt inte att man behöver vara särskilt orolig.

   Med detta sagt blir det såklart intressant att se vad FDA till slut kommer fram till i sin utredning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *