Hjärtrytm DCM

Spannmålsfria hundfoder bakom hjärtsjukdom hos hundar?

Den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration (FDA) har undersökt fler än 500 rapporterade fall där spannmålsfria hundfoder kopplas till hjärtsjukdomen dilaterad kardiomyopati (DCM). De foder som har varit inblandade i undersökningarna har en hög andel linser, ärtor, potatis eller andra alternativa kolhydratskällor som huvudingrediens.

Hela 16 varumärken kan enligt myndigheten vara kopplade till en förhöjd risk för hjärtsjukdom hos hundar. FDA rekommenderar dock inte hundägare att sluta ge sina hundar ett visst varumärke, trots att vissa veterinärer redan går så långt som att avråda från användning av spannmålsfria hundfoder.

Redan i juli 2018 varnade FDA om hundfoder baserade på potatis, linser eller ärtor. Genom det tillkännagivande som myndigheten nyligen publicerade har dock 16 varumärken identifierats och offentliggjorts.

Följande varumärken är rangordna i stigande ordning efter antal fall kopplade till dem, från 10 till 67 st:

 • Rachael Ray Nutrish
 • Nutro
 • NutriSource
 • Nature’s Variety
 • Orijen
 • Natural Balance
 • California Natural
 • Merrick
 • Fromm
 • Nature’s Domain
 • Blue Buffalo
 • Earthborn Holistic
 • 4Health
 • Taste of the Wild
 • Zignature
 • Arcana

Med det sagt rekommenderar jag inte dig att byta hundfoder om du ger din hund något av ovanstående foder – jag ger själv mina hundar ett spannmålsfritt foder för känsliga magar. Jag rapporterar bara om det senaste rönet när det kommer till spannmålsfria hundfoder och den eventuella hälsorisken som vissa av dessa produkter kan medföra.

Risker med såväl torrfoder som våtfoder

De flesta av de rapporterade fall som har undersöks kopplas till hundfoder i form av torrfoder. Även våtfoder, färskfoder och halvtorrt foder cirkulerar i utredningen. Som jag nämnt ovan, rekommenderar dock inte FDA att du som hundägare förändrar din hunds diet utifrån de fynd som jag här rapporterar om.

”Vi säger inte använd inte dessa varumärken, vi berättar bara för hundägare att samarbeta direkt med sina veterinärer eftersom vi fortfarande undersöker.”

Lindsay Haake, talesperson för FDA.

Se även min relaterade artikel om att forskare avråder från hundfoder i form av rått kött.

Foderallergi sällan kopplat till spannmål

Enligt Dr. Anna Gelzer, docent vid University of Pennsylvanias avdelning för veterinärmedicin, har spannmålsfria hundfoder ingen vetenskapligt bevisad fördel. Hon vet inte riktigt hur trenden med spannmålsfria foder började, men antar att det har att göra med en ökad efterfrågan från konsumenter på vad som verkade vara ett mer hälsosamt alternativ till traditionella hundfoder.

”Den kom inte från den vetenskapliga sidan. Om du tänker på vargar, kan de inta innehållet hos de idisslande djur som de lever på, så de är uppenbarligen kapabla att äta spannmål. Det finns ingen vetenskaplig anledning att köra utan spannmål.”

Dr. Anna Gelzer, docent vid University of Pennsylvanias avdelning för veterinärmedicin.

Generellt sett när en hund utvecklar foderallergi, beror detta på ett protein. Därför rekommenderar ofta din veterinär att du byter till ett hundfoder med en annan proteinkälla.

Gelzer menar också att ett av de största problemen med hjärtsjukdomen DCM är att hundar inte uppvisar symtom på denna – såsom letargi och andningssvårigheter – förrän hunden är väldigt sjuk.

Även ordföranden för veterinärföreningen AVMA, Dr. John de Jong, är inne på samma linje som Gelzer:

”Hela den spannmålsfria grejen är en populär myt. Om de tittar på hundarnas släktingar i det vilda, såsom prärievargar, vargar och hyenor, så lever de på bytesdjur. De djur som de lever på är vanligtvis växtätare, så de får i sig spannmål ändå.”

Dr. John de Jong, ordförande för American Veterinary Medical Association (AVMA).

Ökad risk hos golden retrievers

Enligt FDA löper golden retrievers ökad risk att drabbas av DCM. Detta på grund av att de kan vara genetiskt mer mottagliga för att drabbas av taurinbrist, vilket det finns belägg för potentiellt kan leda till DCM.

Forskning har utförts på DCM hos golden retrievers där bland annat den möjliga kopplingen mellan hjärtsjukdomen och hundfoder har undersökts. Många av de fall där golden retrievers drabbas av DCM kopplas till brist på taurin. Om du som ägare till en golden retriever tror att din hund kan ha drabbats av detta bör du kontakta din veterinär för undersökning och rådgivning.

Råd till hundägare

FDA råder hundägare vars hund uppvisar möjliga symtom på DCM eller andra hjärtsjukdomar, såsom minskad energi, hosta, andningssvårigheter eller kollapser, att snarast möjligt kontakta sin veterinär. Om symtomen är allvarliga och din veterinär inte är tillgänglig, kan du behöva uppsöka en akutveterinär.

Även Dr. John de Jong, ordförande för veterinärföreningen American Veterinary Medical Association (AVMA), manar till lugn hos hundägare:

”Det är inte ett överväldigande antal fall där ute. Vi vet att det existerar och vi vet att det finns en hög korrelation; vissa av de fodren räcker.”

”Om det inte är trasigt behöver du inte laga det.”

Dr. John de Jong, ordförande för American Veterinary Medical Association (AVMA).

Detta händer härnäst

FDA kommer att fortsätta sin undersökning och även samla in ytterligare information för att försöka ta reda på huruvida det finns en specifik koppling mellan hundfoder och dilaterad kardiomyopati (DCM). De utlovar även fortsatta uppdateringar och tillkännagivanden i takt med att processen fortskrider.

Ger du din hund ett spannmålsfritt hundfoder, och kommer du i sådana fall fortsätta att göra detta eller byta till något annat foder? Delge mig gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*