Bästa våtfoder till hund

Bästa våtfoder till hund i olika prisklasser

Inlägget innehåller reklam genom annonlänkar för Dogman och VetZoo.

När det kommer till hundmat är våtfoder till hund ofta det dyraste fodret du kan hitta. Dessa hundfoder är tänkta att i hög grad likna den naturliga kost som hundar lever på idet vilda. Maten är fuktig och fylld med viktiga näringsämnen, men den kan tyvärr vara ganska kostsam jämfört med hundfoder.

Bästa våtfodret för hundar i olika prisklasser

I syfte att hjälpa dig hitta det allra bästa våtfoder på marknaden som ryms inom din budget för hundmat, har vi gjort omfattande research. Vi har i våra efterforskningar undersökt en rad olika produkter inom denna produktkategori. Dessa har vi sedan rangordnat och sållat bland för att slutligen välja ut det allra bästa fodret i respektive prisklass.

För i egenskap av hundägare för står vi att du vill ge din hund det mest näringsrika, godaste och bästa våtfodret. Detta kan dock vara ett svårt beslut att fatta då det finns så pass många olika foder att välja bland. Vi har därför valt att begränsa urvalet till just ett foder per kategori.

Premiumklassen: Applaws Chicken, Beef, Liver & Veg

Applaws Chicken, Beef, Liver & Veg våtfoder
Applaws våtfoder på konserv är ett populärt val bland hungäare.

Se pris i butik!

Applaws Chicken, Beef, Liver & Veg på konserv är ett våtfoder som bör falla de allra flesta hundar i smaken. Fodret har nämligen en naturlig konsistens och är helt fritt från artificiella smaktillsatser, färgämnen och konserveringsmedel. Faktum är att det till och med är glutenfritt!

Fördelar:

  • hög kvalitet
  • naturligt

Nackdelar:

  • högre kilopris än billigare våtfoder
  • är tänkt som komplement till ett mer välbalanserat foder

Våtfoder eller torrfoder?

För att kunna välja det allra bästa våtfodret till din hund behöver du ta hänsyn till flera olika aspekter. Detta då denna typ av hundfoder inte är lika billigt som vissa andra sorters foder. Om du har en tajt budget för hundmat är därför kanske inte våtfoder någonting för dig och din hund. Då kan istället torrfoder vara ett bra alternativ.

Det finns en pågående debatt kring huruvida torrfoder eller våtfoder är det bästa fodret för hundar, och denna har pågått ända sedan fodertillverkningen industrialiserades. Ett läger består av de som hävdar att våtfoder är bättre eftersom de innehåller fukt som underlättar för hunden att hålla sig hydrerad. På andra sidan av skiljelinjen står de som istället hävdar att torrfoder är bättre då det är ett mer prisvärt foder.

För att kunna välja det bästa fodret för just din hund behöver du därför känna till de grundläggande skillnaderna mellan dessa bägge foder. Du gissade rätt – det är just dessa vi kommer gå in på härnäst!

Våtfoder och torrfoder
Våtfoder och torrfoder – vilket är bäst? Kanske en kombination?

Torrfoder

Torrfoder ger mer hundfoder och näring för pengarna. Detta då de torra foderkulorna innehåller mindre fukt och istället mer av de olika näringsämnena. Till exempel kan 100 gram torrfoder innehålla blott 10 % fukt, vilket då innebär att 90 % av fodret är torkad näring i form av proteiner, fetter och kolhydrater.

Fördelarna med ett torrt foder är flera: det är billigare och mer bekvämt att ge sin hund detta. Maten kan stå framme utan att bli dålig och de hårda foderkulorna bidrar i viss grad till att främja en god munhälsa hos hunden.

Nackdelen är att det inte är fuktigt nog för att kunna erbjuda särskilt mycket vätska. Detta är dock inget problem om din hund dricker vatten ur sin vattenskål.

Vi har skrivit en artikel där vi tipsar om det bästa torrfodret för hundar. Genom att läsa den kan du ta del av våra produktrekommendationer när det kommer till denna typ av foder.

Våtfoder

Den stora nackdelen med våtfoder är att det innehåller så pass mycket vätska att näringsvärdet vanligtvis är lägre i jämförelse med torrfoder. Om vi återigen jämför en fodermängd om 100 gram som ovan, kan fukten här uppgå till hela 80 %. Det innebär att blott 20 % återstår i form av näringsämnen.

Därför ligger många av de bästa våtfoder för hundar som vi presenterar ganska lågt i näring. I vissa fall kan proteinhalten vara s å låg som mellan 8 och 11 procent, men i andra fall är den högre och uppemot 18 procent. Detta skiljer sig dock markant gentemot de 30 % protein som vissa foder innehåller.

När du ger ett våtfoder till hunden blir detta dessutom dåligt ganska fort. Och när så sker kan du inte ge din hund fodret på nytt, vilket innebär att du tvingas slänga det och därmed köpa större kvantiteter.

Med det sagt är inte våtfoder för hundar enbart negativt. Tvärtom är denna typ av foder väldigt användbara om det skulle vara så att din hund inte dricker tillräckligt mycket vatten. Våta foder kan även ges till hundar som är sjuka eller återhämtar sig från någon slags skada. Ett våtfoder kan även få kräsna hundar att äta bättre, då det doftar och smakar mer för hunden än ett torrfoder.

Vissa hundägare väljer dock att kombinera dessa bägge foder för att kunna nyttja fördelarna med respektive sort. Detta är inte ovanligt och genom att göra detta kan du på många sätt få det bästa av bägge världar.

Våtfoder till hundar liknar i mångt och mycket kattmat men är väldoftande för hunden.

Att tänka på vid val av våtfoder till din hund

Om du känner dig osäker på vilket våtfoder till din hund som du ska välja, kan du följa nedanstående riktlinjer för att fatta ett bättre beslut. För tvärtemot vad många hundägare tror är inte alla produkter i denna kategori likvärdiga.

Näringsinnehållet bör tydligt framgå

Även om det näringsinnehåll som deklareras för ett våtfoder egentligen är en grov uppskattning av näringssammansättningen, bör denna tydligt framgå på såväl produkten som på produktsidan på nätet. Genom att läsa denna kan du få en bra bild av hur mycket protein, fett, kolhydrater, fiber och vätska som utgörs av fodret. Välj gärna en produkt med en högre halt av råprotein.

Bör innehålla mycket animaliskt protein

Den första ingrediensen i innehållsförteckningen för ett våtfoder bör alltid vara animaliskt protein. Kontrollera gärna vilket djur som proteinet kommer ifrån. Du bör inte välja att foder där det endast står angivet att det kommer från ”kött” – detta säger nämligen ingenting om vilket djur som är proteinkällan. Det bör hellre stå ”nöt” eller ”kyckling” etc.

Fodret bör även innehålla grönsaker och spannmål

Grönsaker och spannmål är utmärkta kolhydratkällor som även är rika på vitaminer och mineraler. De ger även din hund de essentiella aminosyror som kompletterar aminosyrorna i de animaliska proteinerna.

Vi rekommenderar dig inte att haka på trenden och välja ett spannmålsfritt hundfoder. Om du ändå skulle välja att göra det finner du våra produktrekommendationer inom denna kategori i den länkade artikeln.

Undvik gärna artificiella ingredienser

Det finns inga goda argument för att välja ett våtfoder med artificiella ingredienser eller andra skadliga kemiska ämnen. Dessa kan ibland användas i våtfoder och annan hundmat för att tillsätta mer smak, färg eller förlänga fodrets hållbarhet. Även mindre mängder av sådana ämnen kan vara rentav skadliga för din hund att konsumera.

Vanliga frågor om våtfoder för hundar

Hur mycket våtfoder till hund bör man ge?

Hur mycket våtfoder din hund bör ges beror på vilken produkt du väljer att utfodra den med. Följ anvisningarna på förpackningen eller på leverantörens hemsida om du känner dig osäker. Detta gäller för såväl den mängd foder som du ger din hund som för antalet måltider per dag.

Vilket är det bästa våtfodret för hundar?

Vilket som är det bästa våtfodret för hundar är en fråga som kan ge mängder av olika svar beroende på vem du frågar. I denna artikel försöker vi dock att ge hundägare vägledning i frågan, och ovan kan du se vilka våta hundfoder som vi rekommenderar i olika prisklasser.

Kan det löna sig att köpa våtfoder för hund i storpack?

Ja, det kan onekligen vara lönsamt att köpa våtfoder för hund i storpack snarare än i mindre kvantiteter. Precis som med de matvaror som vi människor köper i butik blir det ofta billigare att köpa större mängder av ett hundfoder.

Bör man ge våtfoder till en hund med känslig mage?

Det finns säkert våtfoder för hundar med känslig mage som kan vara lämpliga att ge om din hund är lite ”krasslig i kistan”, oavsett om detta tillstånd är tillfälligt eller permanent.

Brit Mono Protein som vi rekommenderar i denna artikel är ett lämpligt foder för hundar med känslig mage. Vi rekommenderar även att du läser den artikel där vi tipsar om torrfoder för känsliga magar.

Kan jag ge ett våtfoder till min seniorhund?

Ja, det kan absolut vara en god idé att ge ett våtfoder till en seniorhund. Anledningen till detta är främst att äldre hundar ofta har en sämre tandhälsa än yngre jyckar. Och ett vått foder är fuktigare och enklare för hunden att tugga i sig. Det tillför dessutom extra vätska till hundar som dricker dåligt.

Avslutande tankar

Om du väljer att ge våtfoder till hunden är detta sannolikt uppskattat av din hund. Dessa hundfoder är nämligen såväl näringsrika som välsmakande och liknar mer människoföda än torrfoder. Men dessa foder kan dock vara dyrare än att köpa säckar med torra foderkulor.

Så du bör överväga om du enbart ska ge din hund ett vått foder, ett torrt sådant eller en kombination av bägge sorterna. I denna artikel försöker vi guida dig till det bästa våtfoder som ryms inom din budget. Detta genom att dela in flera utmärkta foder utifrån deras respektive prisklass. Förhoppningsvis kan du med hjälp av denna information finna ett hundfoder som du och din hund blir nöjda med!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *