BÀsta vÄtfoder till hund i olika prisklasser

 • Av: Sebastian Liljegren
 • Datum: 23 oktober, 2020
 • LĂ€stid: 9 min.

InlÀgget innehÄller reklam genom annonlÀnkar för Dogman och VetZoo.

NÀr det kommer till hundmat Àr vÄtfoder till hund ofta det dyraste fodret du kan hitta. Dessa hundfoder Àr tÀnkta att i hög grad likna den naturliga kost som hundar lever pÄ idet vilda. Maten Àr fuktig och fylld med viktiga nÀringsÀmnen, men den kan tyvÀrr vara ganska kostsam jÀmfört med hundfoder.

BÀsta vÄtfodret för hundar i olika prisklasser

I syfte att hjÀlpa dig hitta det allra bÀsta vÄtfoder pÄ marknaden som ryms inom din budget för hundmat, har vi gjort omfattande research. Vi har i vÄra efterforskningar undersökt en rad olika produkter inom denna produktkategori. Dessa har vi sedan rangordnat och sÄllat bland för att slutligen vÀlja ut det allra bÀsta fodret i respektive prisklass.

För i egenskap av hundÀgare för stÄr vi att du vill ge din hund det mest nÀringsrika, godaste och bÀsta vÄtfodret. Detta kan dock vara ett svÄrt beslut att fatta dÄ det finns sÄ pass mÄnga olika foder att vÀlja bland. Vi har dÀrför valt att begrÀnsa urvalet till just ett foder per kategori.

Premiumklassen: Applaws Chicken, Beef, Liver & Veg

Applaws Chicken, Beef, Liver & Veg vÄtfoder
Applaws vÄtfoder pÄ konserv Àr ett populÀrt val bland hungÀare.

Se pris i butik!

Applaws Chicken, Beef, Liver & Veg pÄ konserv Àr ett vÄtfoder som bör falla de allra flesta hundar i smaken. Fodret har nÀmligen en naturlig konsistens och Àr helt fritt frÄn artificiella smaktillsatser, fÀrgÀmnen och konserveringsmedel. Faktum Àr att det till och med Àr glutenfritt!

👍 Fördelar:

 • hög kvalitet
 • naturligt

👎 Nackdelar:

 • högre kilopris Ă€n billigare vĂ„tfoder
 • Ă€r tĂ€nkt som komplement till ett mer vĂ€lbalanserat foder

Mellanklassen: Brit Mono Protein Lamb & Rice

Brit Mono Protein Lamb & Brown Rice
Brits vÄtfoder Mono Protein med Lamb & Rice Àr ett prisvÀrt alternativ.

Se pris i butik!

Brit Mono Protein med smak av lamm och kött Ă€r ett vĂ€ldoftande och vĂ€lsmakande vĂ„tfoder. Detta Ă€r ett helfoder – du behöver dĂ€rför inte anvĂ€nda ett kompletterande hundfoder om du ger din hund denna produkt.

Kruxet med detta foder Àr att du behöver öppna konserven i bÀgge Àndar, för att sedan trycka ut innehÄllet som en korvliknande massa. DÀrefter skrivar du upp fodret och fryser sedan in det i lagom stora portionsbitar för din hund.

👍 Fördelar:

 • helfoder
 • bra vĂ„tfoder för hundar med kĂ€nslig mage eller foderallergi

👎 Nackdelar:

 • krĂ€ver viss förberedelse

Budgetklassen: Bozita Kalkon

Bozita Kalkon
Bozitas vÄtfoder med kalkon Àr vÄrt budgetval.

Se pris i butik!

Bozita Kalkon Àr ett vÄtfoder som Àr fritt frÄn sÄvÀl spannmÄl som GMO (genmodifierade livsmedel). Det innehÄller 100 % animaliskt protein i form av bitar i gelé. Denna produkt Àr svensktillerkad och innehÄller fÀrskt svenskt kött. Det Àr ett helfoder som inte behöver kompletteras med annan hundmat.

👍 Fördelar:

 • innehĂ„ller svenskt kött
 • tillverkad i Sverige

👎 Nackdelar:

 • förpackningen kan inte Ă„terförslutas

VĂ„tfoder eller torrfoder?

För att kunna vÀlja det allra bÀsta vÄtfodret till din hund behöver du ta hÀnsyn till flera olika aspekter. Detta dÄ denna typ av hundfoder inte Àr lika billigt som vissa andra sorters foder. Om du har en tajt budget för hundmat Àr dÀrför kanske inte vÄtfoder nÄgonting för dig och din hund. DÄ kan istÀllet torrfoder vara ett bra alternativ.

Det finns en pÄgÄende debatt kring huruvida torrfoder eller vÄtfoder Àr det bÀsta fodret för hundar, och denna har pÄgÄtt Ànda sedan fodertillverkningen industrialiserades. Ett lÀger bestÄr av de som hÀvdar att vÄtfoder Àr bÀttre eftersom de innehÄller fukt som underlÀttar för hunden att hÄlla sig hydrerad. PÄ andra sidan av skiljelinjen stÄr de som istÀllet hÀvdar att torrfoder Àr bÀttre dÄ det Àr ett mer prisvÀrt foder.

För att kunna vĂ€lja det bĂ€sta fodret för just din hund behöver du dĂ€rför kĂ€nna till de grundlĂ€ggande skillnaderna mellan dessa bĂ€gge foder. Du gissade rĂ€tt – det Ă€r just dessa vi kommer gĂ„ in pĂ„ hĂ€rnĂ€st!

VĂ„tfoder och torrfoder
VĂ„tfoder och torrfoder – vilket Ă€r bĂ€st? Kanske en kombination?

Torrfoder

Torrfoder ger mer hundfoder och nÀring för pengarna. Detta dÄ de torra foderkulorna innehÄller mindre fukt och istÀllet mer av de olika nÀringsÀmnena. Till exempel kan 100 gram torrfoder innehÄlla blott 10 % fukt, vilket dÄ innebÀr att 90 % av fodret Àr torkad nÀring i form av proteiner, fetter och kolhydrater.

Fördelarna med ett torrt foder Àr flera: det Àr billigare och mer bekvÀmt att ge sin hund detta. Maten kan stÄ framme utan att bli dÄlig och de hÄrda foderkulorna bidrar i viss grad till att frÀmja en god munhÀlsa hos hunden.

Nackdelen Àr att det inte Àr fuktigt nog för att kunna erbjuda sÀrskilt mycket vÀtska. Detta Àr dock inget problem om din hund dricker vatten ur sin vattenskÄl.

Vi har skrivit en artikel dÀr vi tipsar om det bÀsta torrfodret för hundar. Genom att lÀsa den kan du ta del av vÄra produktrekommendationer nÀr det kommer till denna typ av foder.

VĂ„tfoder

Den stora nackdelen med vÄtfoder Àr att det innehÄller sÄ pass mycket vÀtska att nÀringsvÀrdet vanligtvis Àr lÀgre i jÀmförelse med torrfoder. Om vi Äterigen jÀmför en fodermÀngd om 100 gram som ovan, kan fukten hÀr uppgÄ till hela 80 %. Det innebÀr att blott 20 % ÄterstÄr i form av nÀringsÀmnen.

DÀrför ligger mÄnga av de bÀsta vÄtfoder för hundar som vi presenterar ganska lÄgt i nÀring. I vissa fall kan proteinhalten vara s Ä lÄg som mellan 8 och 11 procent, men i andra fall Àr den högre och uppemot 18 procent. Detta skiljer sig dock markant gentemot de 30 % protein som vissa foder innehÄller.

NÀr du ger ett vÄtfoder till hunden blir detta dessutom dÄligt ganska fort. Och nÀr sÄ sker kan du inte ge din hund fodret pÄ nytt, vilket innebÀr att du tvingas slÀnga det och dÀrmed köpa större kvantiteter.

Med det sagt Àr inte vÄtfoder för hundar enbart negativt. TvÀrtom Àr denna typ av foder vÀldigt anvÀndbara om det skulle vara sÄ att din hund inte dricker tillrÀckligt mycket vatten. VÄta foder kan Àven ges till hundar som Àr sjuka eller ÄterhÀmtar sig frÄn nÄgon slags skada. Ett vÄtfoder kan Àven fÄ krÀsna hundar att Àta bÀttre, dÄ det doftar och smakar mer för hunden Àn ett torrfoder.

Vissa hundÀgare vÀljer dock att kombinera dessa bÀgge foder för att kunna nyttja fördelarna med respektive sort. Detta Àr inte ovanligt och genom att göra detta kan du pÄ mÄnga sÀtt fÄ det bÀsta av bÀgge vÀrldar.

VÄtfoder till hundar liknar i mÄngt och mycket kattmat men Àr vÀldoftande för hunden.

Att tÀnka pÄ vid val av vÄtfoder till din hund

Om du kÀnner dig osÀker pÄ vilket vÄtfoder till din hund som du ska vÀlja, kan du följa nedanstÄende riktlinjer för att fatta ett bÀttre beslut. För tvÀrtemot vad mÄnga hundÀgare tror Àr inte alla produkter i denna kategori likvÀrdiga.

NÀringsinnehÄllet bör tydligt framgÄ

Även om det nĂ€ringsinnehĂ„ll som deklareras för ett vĂ„tfoder egentligen Ă€r en grov uppskattning av nĂ€ringssammansĂ€ttningen, bör denna tydligt framgĂ„ pĂ„ sĂ„vĂ€l produkten som pĂ„ produktsidan pĂ„ nĂ€tet. Genom att lĂ€sa denna kan du fĂ„ en bra bild av hur mycket protein, fett, kolhydrater, fiber och vĂ€tska som utgörs av fodret. VĂ€lj gĂ€rna en produkt med en högre halt av rĂ„protein.

Bör innehÄlla mycket animaliskt protein

Den första ingrediensen i innehĂ„llsförteckningen för ett vĂ„tfoder bör alltid vara animaliskt protein. Kontrollera gĂ€rna vilket djur som proteinet kommer ifrĂ„n. Du bör inte vĂ€lja att foder dĂ€r det endast stĂ„r angivet att det kommer frĂ„n ”kött” – detta sĂ€ger nĂ€mligen ingenting om vilket djur som Ă€r proteinkĂ€llan. Det bör hellre stĂ„ ”nöt” eller ”kyckling” etc.

Fodret bör Àven innehÄlla grönsaker och spannmÄl

Grönsaker och spannmÄl Àr utmÀrkta kolhydratkÀllor som Àven Àr rika pÄ vitaminer och mineraler. De ger Àven din hund de essentiella aminosyror som kompletterar aminosyrorna i de animaliska proteinerna.

Vi rekommenderar dig inte att haka pÄ trenden och vÀlja ett spannmÄlsfritt hundfoder. Om du ÀndÄ skulle vÀlja att göra det finner du vÄra produktrekommendationer inom denna kategori i den lÀnkade artikeln.

Undvik gÀrna artificiella ingredienser

Det finns inga goda argument för att vĂ€lja ett vĂ„tfoder med artificiella ingredienser eller andra skadliga kemiska Ă€mnen. Dessa kan ibland anvĂ€ndas i vĂ„tfoder och annan hundmat för att tillsĂ€tta mer smak, fĂ€rg eller förlĂ€nga fodrets hĂ„llbarhet. Även mindre mĂ€ngder av sĂ„dana Ă€mnen kan vara rentav skadliga för din hund att konsumera.

Vanliga frÄgor om vÄtfoder för hundar

Hur mycket vÄtfoder till hund bör man ge?

Hur mycket vÄtfoder din hund bör ges beror pÄ vilken produkt du vÀljer att utfodra den med. Följ anvisningarna pÄ förpackningen eller pÄ leverantörens hemsida om du kÀnner dig osÀker. Detta gÀller för sÄvÀl den mÀngd foder som du ger din hund som för antalet mÄltider per dag.

Vilket Àr det bÀsta vÄtfodret för hundar?

Vilket som Àr det bÀsta vÄtfodret för hundar Àr en frÄga som kan ge mÀngder av olika svar beroende pÄ vem du frÄgar. I denna artikel försöker vi dock att ge hundÀgare vÀgledning i frÄgan, och ovan kan du se vilka vÄta hundfoder som vi rekommenderar i olika prisklasser.

Kan det löna sig att köpa vÄtfoder för hund i storpack?

Ja, det kan onekligen vara lönsamt att köpa vÄtfoder för hund i storpack snarare Àn i mindre kvantiteter. Precis som med de matvaror som vi mÀnniskor köper i butik blir det ofta billigare att köpa större mÀngder av ett hundfoder.

Bör man ge vÄtfoder till en hund med kÀnslig mage?

Det finns sĂ€kert vĂ„tfoder för hundar med kĂ€nslig mage som kan vara lĂ€mpliga att ge om din hund Ă€r lite ”krasslig i kistan”, oavsett om detta tillstĂ„nd Ă€r tillfĂ€lligt eller permanent.

Brit Mono Protein som vi rekommenderar i denna artikel Àr ett lÀmpligt foder för hundar med kÀnslig mage. Vi rekommenderar Àven att du lÀser den artikel dÀr vi tipsar om torrfoder för kÀnsliga magar.

Kan jag ge ett vÄtfoder till min seniorhund?

Ja, det kan absolut vara en god idé att ge ett vÄtfoder till en seniorhund. Anledningen till detta Àr frÀmst att Àldre hundar ofta har en sÀmre tandhÀlsa Àn yngre jyckar. Och ett vÄtt foder Àr fuktigare och enklare för hunden att tugga i sig. Det tillför dessutom extra vÀtska till hundar som dricker dÄligt.

Avslutande tankar

Om du vÀljer att ge vÄtfoder till hunden Àr detta sannolikt uppskattat av din hund. Dessa hundfoder Àr nÀmligen sÄvÀl nÀringsrika som vÀlsmakande och liknar mer mÀnniskoföda Àn torrfoder. Men dessa foder kan dock vara dyrare Àn att köpa sÀckar med torra foderkulor.

SÄ du bör övervÀga om du enbart ska ge din hund ett vÄtt foder, ett torrt sÄdant eller en kombination av bÀgge sorterna. I denna artikel försöker vi guida dig till det bÀsta vÄtfoder som ryms inom din budget. Detta genom att dela in flera utmÀrkta foder utifrÄn deras respektive prisklass. Förhoppningsvis kan du med hjÀlp av denna information finna ett hundfoder som du och din hund blir nöjda med!

Liknande artiklar:

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Ta bort fÀsting pÄ hund

Previous Post

Hur tar man bort en fÀsting pÄ sin hund?

Next Post

BÀsta laxoljan till hund: fiskolja för hundar

BĂ€sta fiskoljan till hund