Hur snabbt springer en hund

Hur snabbt springer en hund? Vilken ras är snabbast?

Om du någonsin har sprungit i kapp med din hund i trädgården eller i en hundrastgård, känner du redan till att hundar är väldigt snabba djur. Vissa jyckar är riktigt skickliga löpare, men hur snabbt springer en hund egentligen?

Hur snabbt en hund springer har att göra med hundens ras och kroppssammansättning. Låga hundraser med korta ben, såsom basset hound och tax är långsammare än långbenta raser som whippet och greyhound. Världens snabbaste hundras är just greyhound – den används därför ofta till hundkapplöpning.

Nedan går vi bland annat igenom vilka som är världens snabbaste hundraser på långdistans och exakt hur snabbt vissa av de bästa hundarna på kort distans sprintar.

Hur snabb är världens snabbaste hund på långdistans respektive kortare sträckor?

Om du blundar och föreställer dig en riktigt snabb hund är sannolikheten stor att du tänker på en greyhound. Denna hundras kan som mest komma upp i hastigheter om närmare 70 km/h. Detta gör att greyhounds kan mäta sig med geparder vid långdistanslöpning. På kortare distanser kommer dock geparden göra processen kort med hunden – geparden kan sprinta i över 90 km/h.

Utöver greyhounden finns det även ytterligare ett antal hundraser som är skickliga löpare. Några exempel på dessa är saluki, skotsk hjorthund och vizla. Denna trio har allesamman visat sig kunna nå topphastigheter på över 60 km/h. Schäfer och border collie är också snabba hundraser – dessa bägge raser kan komma upp i närmare 50 km/h.

Faktum är att även boxerhundar kan springa snabbt. Dessutom är vissa mindre hundar snabbare än vad man kan tro. En hundras som jack russel terrier kan likt den italienska vinthunden komma upp i omkring 40-50 km/h.

Greyhound hundkapplöpning
Greyhound är världens snabbaste hund på korta distanser.

Gemensamma egenskaper hos snabba hundar

Alla ovan nämnda hundraser har vissa gemensamma egenskaper, nämligen en djup bröstkorg, proportioneligt långa ben samt en slimmad kroppsform. De har dessutom den ”motor” och lungkapacitet som krävs för att kunna springa väldigt snabbt och dessutom en bra räckvidd som gör att de täcker mycket mark när de springer.

Vissa hundraser mer uthålliga löpare än andra

Värt att känna till är dock att dessa hundar generellt sett har klockats för sprinttider. Det betyder att de kommer upp i väldigt höga hastigheter under kortare sträckor och inte kan bibehålla den höga farten över längre distanser.

Med det sagt finns det vissa hundar som har uthållighet nog att hålla en hög hastigheter på långdistans och kan spring en engelsk mil på fem till sex minuter (i vissa fall på bättre tid än så). Till exempel lyckades en weimaraner tillsammans med sin ägare under 2016 springa denna sträcka på blott fyra minuter och 13 sekunder.

Hur snabbt springer en hund på långdistans?

När det kommer till hundar som är snabba på långdistans handlar det mindre om topphastighet och mer om uthållighet. Uthålliga hundar kan nämligen bibehålla en hög hastighet under en längre tid. Detta gör dem till utmärkta löpkompisar för människor som gillar att springa långt.

Några exempel på hundraser som lämpar sig utmärkt för långdistanslöpning är:

Fler bra hundraser för löpning kan du hitta i den länkade artikeln!

I synnerhet siberian husky klarar av att springa långa sträckor utan att äta och dricka. Detta är värt att ta hänsyn till när du köper foder till din husky.

Så hur snabbt springer en hund på långdistans? Ovan nämnda hundraser samt hundar av liknande storlek kan över längre distanser bibehålla en hastighet om cirka 15 till 25 km/h. Ett bra exempel på detta är slädhundar som inte sprintar hela tiden utan istället springer i ett tempo som de kan upprätthålla över tid. Detta gör att de kan färdas längre sträckor på imponerande tider.

Siberian husky långdistans
Siberian husky är skicklig på att löpa längre distanser.

Avslutande tankar

Oavsett om din hund är en riktig sprinter eller mer av en långdistanslöpare, eller kanske rentav en soffliggare, behöver alla hundar röra på sig. Hur mycket motion en hund behöver varierar förstås utifrån en rad olika faktorer. I den länkade artikeln går vi igenom motionsbehovet för olika hundraser.

Med ett midjebälte blir löpturen dessutom en fröjd för dig som hundägare – bältet ger dig händerna fria och låter dig fokusera på själva löpningen. Så oavsett om du har tänkt ställa upp i ett motionslopp som RUN with your DOG eller bara springa på egen hand, är löpning en fantastiskt aktivitet för hundägare att ägna sig åt tillsammans med sin(a) fyrbenta kompis(ar)!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *