Mat som hundar kan äta

Mat som hundar kan äta: livsmedel som är säkra att ge hunden

Som hundägare vill du ofta kunna dela med dig av din goda mat till din fyrbenta kompanjon. För det krävs ett stort mått av självdisciplin för att behålla maten för sig själv när hunden tigger. Så bör man ge sin hund den typ av mat som hundar kan äta men inte nödvändigtvis behöver konsumera?

Det finns två läger när det kommer till denna fråga: vissa tycker inte att hundar bör äta människomat, men andra tycker att det är helt okej. Vi tillhör det senare lägret, förutsatt att maten ifråga inte är farlig eller giftig för hundar. Så länge som du ger din hund måttliga mängder av säkra livsmedel är det ingen stor grej.

För att underlätta din tillvaro har vi tagit fram en lista med livsmedel som är säkra att dela med sig av till hunden. Så fortsätt läsa för att få tips på mat som hundar kan äta!

Tänkvärt om mat som hundar kan äta

Innan vi hoppar vidare till listan är det värt att nämna några förhållningsregler:

  • Din hund bör i första hand äta sitt hundfoder. Det är dock okej att utöver detta ge små mängder av andra livsmedel som är säkra för hundar att äta. Dessa bör dock betraktas som ett slags godis och inte någon huvudrätt.
  • Det går bra att dela med sig till hunden av lite tillagat kött, kyckling, fisk och liknande. Men det är viktigt att säkerställa att inte livsmedlen är saltade eller innehåller andra kryddor och potentiellt farliga ingredienser.
  • Vissa livsmedel bör du aldrig ge till din hund. Två exempel på sådana är choklad och vitlök. Om du undrar varför hundar inte kan äta choklad får du reda på svaret i den länkade artikeln.

Mat som hundar kan äta

Så länge som den mängd av de säkra livsmedel som du ger till din hund begränsas, finns det faktiskt en hel del mat som hundar kan äta. Men som vi redan har varit inne på bör en övervägande majoritet av hundens dagliga kaloribehov tillgodoses genom ett kvalitativt hundfoder. Våra tips på sådana finner du genom att läsa våra rekommendationer inom kategorin det bästa hundfodret just nu.

Men när det kommer till livsmedel för människor bör din hund inte äta mer än max 10 % av sina dagliga kalorier därigenom. Det betyder att minst 90 % av hundens dagsbehov bör tillgodoses genom ett renodlat hundfoder. Värt att notera är också att dessa siffror kan variera något beroende på hundens ras, ålder och aktivitetsnivå.

När det kommer till mat som hundar kan äta är det också viktigt att ha i åtanke att din hund potentiellt sett kan vara allergisk mot ett eller flera livsmedel. Men för sakens skull förutsätter vi att så inte är fallet och hoppar raskt vidare till listan över hundsäkra livsmedel!

Hund vill ha människomat
Det finns mänsklig mat som hundar kan äta, men undvik potentiellt farliga livsmedel.

Tillagad, osaltad kyckling

Urbenad och osaltad kyckling som har tillagats ordentligt kan vara ett gott och proteinrikt mellanmål för hunden. Även kycklingskinnet och fettet är okej att ge till hunden, så länge som skinnet inte har kryddats.

Du kan tillaga kycklingen på vilket sätt du än önskar, men det bästa är att antingen tillaga den i ugnen eller att koka den. Det är även möjligt att grilla eller steka kycklingen, men du bör då minimera användningen av olja eller smör.

Tillagad och osaltad lax (och andra fisksorter)

Tillagad lax är rik på omega-3-fetter och kan därför vara nyttigt för hundens päls och immunförsvar. Den kan därför utgöra ett alternativ till laxolja för hundar. Men det är viktigt att laxen är tillagad – rå eller inte tillräckligt tillagad lax är farligt för hundar att äta.

Så om du vill kunna ge din hund lax bör du säkerställa att den tillagas ordentligt. Se även till att avlägsna eventuella ben innan du ger laxen till hunden.

Även andra sorters fisk kan vara okej att ge till hunden. Även här förutsätter detta att fisken har tillagats och inte är saltad. Men undvik gärna tonfisk och andra fisksorter som kan innehålla höga nivåer av kvicksilver.

Tillagat och osaltat nötkött

Nötkött är säkert för hundar att äta så länge som det är tillagat och osaltat. Många hundar älskar dessutom köttsmaken. Alla sorters benfritt nötkött går bra att ge till hunden, men allra bäst är att ge mer fettsnåla köttbitar.

Hela köttbitar behöver i regel bara tillagas till medium eller mer. Nötfärs bör dock vara medium-well eller mer tillagad om den ska ges till en hund. Detta beror på att risken för att färsen ska innehålla bakterier är högre än vad fallet är med hela köttbitar.

Ägg

Ägg är helt okej att ge till hunden så länge som det är kokt eller stekt. Ett rått ägg bör förvisso inte vara farligt för hunden, men du bör undvika att ge din hund detta livsmedel rått. Anledningen till detta är risken för salmonellaförgiftning.

Och även om du ger din hund ett kokt ägg bör du inte salta ägget. Se dessutom till att hunden inte sätter skalet i halsen.

Ost

Ost är rikt på A-vitamin, kaklcium och hälsosamma fettsyror. Många hundar tilltalas också av ostsmaken. Därför kan ost i olika former vara ett slags godis som hunden värderar högt.

Värt att notera är dock att även hundar kan vara laktosintoleranta. Och om så är fallet med din hund kan osten göra magen orolig och gasig. Då kan det vara bättre att ge hunden något annat gott och säkert livsmedel. Tänk också på att ost är ett kaloritätt livsmedel och därför bör ges i väldigt begränsade mängder.

Yoghurt

Yoghurt utan tillsatser och smakämnen är säker för hundar att äta och kan dessutom användas för att lura i hunden tabletter. Detta livsmedel är rikt på kalcium och protein och kan dessutom utgöra ett alternativ till probiotika för hundar.

Men var noga med att kolla så att yoghurten inte innehåller xylitol. För detta artificiella sötningsmedel är väldigt giftigt för hundar. Läs därför innehållsförteckningen noga innan du låter hunden smaka på yoghurten.

Jordnötssmör

Jordnötssmör är säkert för hundar att äta såvida det inte innehåller tillsatser såsom socker, salt eller xylitol. Xylitol är ett artificiellt sötningsmedel som är väldigt giftigt för hundar. Därför bör du försäkra dig om att jordnötssmöret inte innehåller detta ämne innan du låter din hund smaka.

Likt ost är även jordnötssmör väldigt kaloritätt och bör därför konsumeras i måttliga mängder. Detta gäller inte minst för hundar som är överviktiga eller har andra hälsobesvär.

Kokt ris

Kokt ris är säkert för hundar att äta och ingår vanligtvis i den skonkost som rekommenderas av veterinärer vid kräkningar. Ris är faktiskt ett vanligt förekommande spannmål i hundfoder och det är därför fullt logiskt att det även som rent livsmedel är okej att dela med sig av.

Om din hund inte visar något större intresse för riset kan du tillsätta lite hundsäker benmärk för att hotta upp det hela. En fördel med kokt ris är att det kan hålla i upp till en vecka i kylen.

Kokt pasta

Kokt pasta är säkert för hundar att äta. Även pasta med fyllning kan vara okej beroende på vilka ingredienser den innehåller. Du bör dock undvika att använda kryddor eller såser av olika slag. Särskilt ingredienser som lök och vitlök är farliga för hundar.

Med det sagt finns det inte någon större nytta för hundar att äta pasta vad gäller näringsinnehållet. Men som något gott tilltugg då och då är det okej att ge. Se dock till att inte salta vattnet innan du kokar pastan.

Popcorn

Hundar tål popcorn och detta är ett perfekt tilltugg till filmkvällen. Helt vanliga popcorn utan tillsatser, smör och salt är dessutom säkert för din hund att äta. Håll dock ett öga på hunden så att han eller hon inte sätter kärnor i halsen.

Frukt, grönsaker och rotsaker

Även flertalet frukter och grönsaker kan vara både hälsosamma och välsmakande för hundar.

Frukt och grönsaker
Hundar kan äta mycket inom kategorin frukt och grönt, men inte allt.

Potatis

Osaltad och kokt potatis eller sötpotatis utan tillsatta kryddor kan ges till hundar. Sötpotatis är ett mer näringsrikt livsmedel än vår vanliga svenska potatis. Den innehåller näringsämnen såsom magnesium, kalcium, kalium m.fl.

Morot

Morötter är ett typexempel på mat som hundar kan äta. De kan serveras råa eller tillagada och är såväl knapriga som nyttiga.

Gurka

Gurka är ett kalorisnålt och knaprigt livsmedel som kan ges till hundar i form av mindre gurkbitar.

Squash

Även squash är ett helt okej livsmedel att ge till hunden i måttliga mängder.

Pumpa

Pumpa är fiberrikt och kan ges till hunden. Den kan serveras antingen rå eller tillagad men utan kryddor.

Paprika

Paprika i alla färger är säkra för hundar att äta. Röd paprik är dock den mest näringsrika. Du kan ge din hund paprikan antingen rå eller tillagad utan kryddning.

Majs

Majs är säkert för hundar att äta. Den bör dock serveras utan majskolv då kolven riskerar att fastna i hundens matsmältningssystem.

Selleri

Selleri är ett kalorisnålt och nyttigt livsmedel som hundar kan äta. Men hacka gärna upp den i mindre bitar för att förhindra att din hund sätter sellerin i halsen.

Gröna bönor

Kokta gröna bönor är näringsrika och fullproppade med A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin och vitamin B6. De bör dock tillagas utan smör, salt och andra kryddor.

Broccoli och kål

Broccoli, blomkol, brysselkål och grönkål är fyra exempel på hundsäkra grönsaker. Alla dessa kan därför räknas till mat som hundar kan äta. Det är dock viktigt att grönsakerna tillagas – en alltför stor mängd rå broccoli kan orsaka nedsatt skörldkörtelfunktion hos hundar. Däremot går det fint att ge hunden kokt broccoli.

Spenat

Spenat i mindre mängder är säkert för hundar att äta. Spenaten innehåller viktiga näringsämnen såsom fiber och kalium. Den kan ges till hunden antingen rå eller tillagad utan kryddor. Men det är dock viktigt att hålla nere kvantiteten.

Sparris

Sparris är säkert för hundar att äta och rekommenderas ofta om hunden har ätit något olämpligt. Detta då sparrisen sägs kunna ge matsmältningskanalen ett visst skydd mot vassa föremål. Men hacka gärna upp den i mindre bitar för att förhindra att hunden sätter sparrisen i halsen.

Äpple

Om du inte redan visste detta så kan hundar äta äpplen. Äpple är dessutom en frukt som hundar vanligtvis gillar. Men se till att servera den utan frön, stam och kärnhus.

Melon

Såväl vattenmelon som honunsmelon och cantaloupmelon är okej att ge till hunden. Dessa livsmedel kan vara särskilt smaskiga för hunden på varma sommardagar.

Vissa bär

Hundar kan utan problem äta blåbär, björnbär och jordgubbar. Dessa innehåller hälsosamma antioxidanter. Det är dock i vanlig ordning viktigt att begränsa konsumtionen till en måttlig mängd.

Blåbär i skål
Små mängder av blåbär och andra bär är säkert för hundar att äta.

Avslutande tankar

Det finns många livsmedel som vi människor äter till vardags som går bra att dela med hunden. Men var noga med att göra detta med måtta samt att alltid vara på den säkra sidan vad gäller ingredienser.

Om du känner dig osäker på huruvida ett visst livsmedel är mat som hundar kan äta bör du dubbelkolla detta. Och hittar du inte den information som du söker är det bättre att avstå än att ge hunden något som potentiellt sätt kan vara farligt.

Brukar du dela med dig av mat till din hund? Vilka livsmedel gillar hunden i sådana fall bäst? Skriv en kommentar och berätta!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *