Livsmedel

Kan hundar äta detta? Lista med 100+ livsmedel

Hundars och människors ämnesomsättning skiljer sig åt. Därför är vissa livsmedel som är säkra för oss människor att äta giftiga för hundar. Annan människoföda är helt säker och till och med hälsosam för hundar att emellanåt avnjuta.

I denna evidensbaserade artikel går vi igenom drygt 100 livsmedel och andra saker som hundar gärna mumsar på. Syftet är att ge en indikation om huruvida du kan ge din hund dessa eller om du bör avstå.

Innehållsförteckning

1. Apelsin: Kan äta

Hundar kan äta apelsin i måttliga mängder. Apelsiner är näringsrika och kalorisnåla.

De riskerar dock att orsaka orolig mage hos vissa hundar. Därför bör de ges med måttfullhet.

2. Avokado: Kan inte äta

Avokado tillhör de livsmedel som hundar aldrig bör äta. Detta har att göra med att de innehåller ett för hunden giftigt ämne vid namn persin. Detta ämne kan orsaka vätskeansamling i lungor och bröst, vilket kan orsaka andningssvårigheter, syrebrist och i värsta fall död.

Alla delar av avokadon innehåller persin. Därför bör du förvara den utom räckhåll för din hund.

3. Anka: Kan äta

Hundar kan äta anka. Detta livsmedel kan vara en utmärkt proteinkälla att använda sig av istället för kyckling eller nötkött.

Anka används ofta som protein i hundfoder i de fall där hunden är allergisk mot en eller flera av de vanliga proteinkällorna.

4. Aprikoser: Kan inte äta

Hundar bör inte äta aprikoser på grund av att denna frukt är giftig för såväl hund som katt och häst. Aprikosens blad, frön och kärna innehåller en glykosid vid namn amygdalin. När detta ämne kommer i kontakt med hundens saliv och magsyra bildas det giftiga ämnet vätecyanid.

Symtomen på cyanidförgiftning hos hund inkluderar rödaktiga slemhinnor, vidgade pupiller, andningssvårigheter, flåsningar och chocktillstånd. Om du misstänker att din hund kan fått i sig en giftig substans, såsom cyanid, bör du genast kontakta veterinär.

5. Ananas: Kan äta

Färsk ananas i mindre mängder är säker för hundar att äta. Ananas innehåller dessutom mycket vitaminer, mineraler och fiber. Det är därför ett energitätt tilltugg som din hund kan njuta av ibland.

Värt att känna till är dock att hundar kan drabbas av symtom såsom illamående och diarré om de äter för mycket ananas. Därför bör du bara ge din hund en mindre mängd åt gången.

6. Banan: Kan äta

Hundar kan äta banan i måttlig mängd. Bananer är fiberrika och rika på vitaminer och mineraler. Vissa hävdar även att detta livsmedel lindrar illamående hos hundar, men detta påstående har i nuläget inget vetenskapligt stöd.

Blanda gärna mosad banan i hundens vanliga foder eller ge den en bit banan då och då som ett smaskigt tilltugg.

7. Bröd: Kan äta

Vanligt vitt bröd eller fullkornsbröd är vanligtvis säkert för hundar att äta ibland. Innan du ger din hund bröd bör du dock säkerställa att det inte innehåller russin eller andra skadliga ingredienser.

Bröd är också ett kaloririkt livsmedel som kan orsaka viktuppgång hos hundar. Av denna anledning bör hundar som ligger i farozonen för att bli överviktiga inte äta alltför mycket bröd.

8. Broccoli: Kan äta

Hundar kan äta rå eller kokt broccoli i måttliga mängder. Broccoli är en kalorisnål grönsak som innehåller höga halter av flera näringsämnen.

Broccolin innehåller dock även isotiocyanat, en grupp av kemiska föreningar som kan orsaka irritation i hundens mag-tarmkanal vid konsumtion av större mängder. Därför bör du bara låta din hund äta broccoli ibland och i mindre mängder.

9. Blomkål: Kan äta

Hundar kan äta blomkål som ett hälsosamt tilltugg. Likt andra grönsaker och livsmedel bör blomkål ges till hundar med måttfullhet, men i måttliga mängder behöver du inte oroa dig.

Rå blomkål kan ge din hund gaser, så det är bättre att koka eller rosta grönsaken före servering. Du bör heller inte tillaga den tillsammans med vitlök eller annan lök, eller för den skull lökpulver eller andra för hundar skadliga ingredienser.

10. Björnbär: Kan äta

Björnbär är ett bär som hundar kan äta. Såväl frysta som färska björnbär är hälsosamma och innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Detta bär är dessutom kalorifattigt och fiberrikt.

Om din hund gillar björnbär kan du ge den ett fåtal bär om dagen som godis.

11. Blåbär: Kan äta

Hundar kan äta blåbär, och faktum är att dessa bär till och med är nyttiga för våra fyrbenta vänner att äta.

Blåbär är nämligen rika på antioxidanter samt vitaminer, mineraler och fiber. De är dessutom kallorifattiga och små i storleken, så du behöver inte oroa dig för att låta din hund smaka på dessa under bärplockningen.

12. Choklad: Kan inte äta

Det är vida känt att hundar aldrig bör äta choklad. Detta till trots ger många hundägare sina hundar detta livsmedel.

Anledningen till att choklad till varje pris bör undvikas är att den innehåller teobromin och koffein, två stimulanter som hundar inte klarar av att metabolisera.

Om din hund äter choklad kan denne uppvisa symtom såsom kräkningar, diarré eller uttorkning. Symtomen kan leda till mer allvarliga komplikationer, såsom inre blödningar, muskeldarrningar, anfall eller död.

Mörkare och mindre sötat choklad, såsom bakchoklad och kakaopulver, är mer giftiga för hundar än sötade varianter som mjölkchoklad. Med detta sagt bör du aldrig ge din hund choklad i någon form.

13. Chips, jordnötsringar och ostbågar: Bör begränsas

Chips, jordnötsringar och ostbågar är livsmedel som bör begränsas för hundar. Om du vid enstaka tillfällen ger din hund en jordnötsring, ett chips eller en ostbåge behöver inte detta nödvändigtvis orsaka problem.

Chips är dock såväl energitäta som saltade eller på annat sätt kryddade. Detta gör att hunden kan få problem av att äta mer än ett fåtal chips. Du bör också säkerställa tillgången på vatten.

14. Citron: Kan inte äta

Citron är en citrusfrukt som kan vara giftig för din hund. Citronskalet innehåller nämligen ett ämne vid namn psolaren vilket kan ge upphov till symtom såsom kräkningar och diarré.

Om din hund får i sig större mängder psolaren kan det resultera i allvarliga symtom, såsom muskeldarrningar, svårigheter att gå, leversvikt och död.

15. Chili eller jalapeno: Kan inte äta

Hundar reagerar inte väl på stark mat och bör därför inte äta vare sig chilifrukt. jalapeno eller mat som innehåller chili i någon form.

Kryddiga livsmedel kan ge upphov till fler problem än vad man som hundägare kan föreställa sig. Kryddig mat kan vara giftig för hundar och ge upphov till magproblem såsom magont, diarré och gaser. Kryddigheten kan även orsaka en överdriven känsla av törst hos hunden och leda till kräkningar.

16. Cashwenötter Bör begränsas

Hundars intag av cashewnötter bör begränsas. Det är dock säkert för de flesta hundar att äta osaltade och rostade cashewnötter i måttlig mängd. Dessa nötter är dock kaloririka och fettrika, vilket gör att de riskerar att orsaka viktuppgång och inflammation i bukspottskörteln vid överkonsumtion.

Därför bör du begränsa din hunds intag av cashewnötter till en eller två nötter om dagen på sin höjd.

17. Cantaloupemelon (nätmelon): Kan äta

Hundar kan äta canteloupemelon (nätmelon). Denna frukt är fullproppad med A-vitamin och betakaroten, två ämnen som bidrar till att minska risken för cellskada och cancer. Denna melon innehåller även vitamin B6 och C-vitamin samt andra näringsämnen.

Du bör dock undvika att ge din hund melonskalet då det kan orsaka invärtes skada på hunden.

18. Dadlar: Bör begränsas

Hundar kan äta dadlar som ett fettsnålt tilltugg. Dadlar innehåller A-vitamin, C-vitamin samt flera B-vitaminer samt kostfiber, kalcium, järn, protein, kalium och magnesium.

Du bör dock begränsa din hunds konsumtion av dadlar till kanske en eller två åt gången och inte alltför ofta. Anledningen till detta är att detta livsmedel är sockerrikt och därför inte går hand i hand med en hälsosam hundkost.

För många dadlar och därmed för mycket kostfiber kan orsaka diarré och orolig mage hos hundar.

19. Dill: Bör begränsas

Örten dill är inte giftig för hundar, men frågan är varför du skulle vilja ge din hund denna krydda?

Dill riskerar enligt uppgift även att orsaka hudbesvär.

20. Digestivekex: Bör begränsas

I måttliga mängder kan din hund troligtvis äta digestivekex. Det är inte särskilt troligt att en mindre mängd av detta kex orsakar skada på din hund.

Vissa hundar är dock känsliga för konsumtion av spannmål. Om kexet ifråga är spannmålsfritt hamnar saken dock i ett annat ljus.

Du bör dock kontrollera så att kexet inte innehåller tillsatt socker, vilket är någonting som hundar bör undvika. Digestivekex innehåller dessutom inte särskilt mycket nödvändig näring för din hund.

Om ovanstående kriterier uppfylls kan du dock relativt riskfritt ge din hund ett kex mellan varven som ett gott tilltugg.

21. Druvor: Kan inte äta

Druvor är ett livsmedel som du aldrig bör ge din hund. Anledningen till detta är att de innehåller giftiga ämnen som är väldigt skadliga för hundar. Om din hund äter druvor riskerar denne att drabbas av njursvikt och död.

Värt att känna till är att även mindre mängder druvor kan vara tillräckligt för att göra din hund sjuk. Avstå därför helt från att ge hunden detta livsmedel.

22. Ekollon: Kan inte äta

Det kan vara farligt för hundar att äta ekollon. De innehåller tannin, ett ämne som kan orsaka orolig mage och diarré hos husdjur. I allvarliga fall kan de även orsaka blockeringar eller skada i mag-tarmkanalen och även ge upphov till njurskada.

Din hund bär därmed inte äta ekollon, och om du tror att den har gjort detta bör du kontakta din veterinär.

23. Fisk: Kan äta

Hundar älskar doften av fisk och det med all rätta. Fisk är nämligen en hälsosam proteinkälla som ofta utgör en ingrediens i hundfoder. Det är bland annat ett bra alternativ för hundar som är allergiska mot andra proteinkällor, såsom kyckling.

Du kan även ge din hund kokt fisk, till exempel för att sakta men säkert vänja hunden vid föda igen efter magsjukdom.

Det finns många olika sorters fisk att välja mellan, men de som oftast förekommer i hundmat är lax och andra fisksorter med ett kortare livsspann. Anledningen till detta är att fiskar med ett längre livsspann, såsom tonfisk, kan innehålla tungmetaller såsom kvicksilver och därför orsaka tungmetallförgiftning.

Du bör med andra ord välja lax eller någon annan fisksort som inte är lika trolig att innehålla tungmetaller.

24. Fikon: Kan äta

Ja, hundar kan äta fikon. Detta livsmedel är fiberrikt och främjar hundens matsmältning. Fikon innehåller även naturligt socker. De kan därför höja din hunds energi utan att senare leda till en sockerkrasch.

Inledningsvis bör du vara försiktig med att ge din hund fikon –börja med ett och säkerställ att hunden inte drabbas av en allergisk reaktion. Om det går bra kan du ge hunden två till tre fikon men bara ett par gånger i veckan. Alltför mycket kostfiber och naturligt socker kan nämligen resultera i orolig mage och diarré.

25. Fläskkött: Kan äta

Tillagat fläskkött utan tillsatta kryddor, dressingar eller såser är säkert för hundar att äta. Du bör dock aldrig ge din hund rått eller underkokt fläskkött, för att förhindra att en bakteriinfektion uppstår och gör hunden sjuk.

Processat fläsk, såsom skinka och bacon, bör du aldrig ge din hund. De är nämligen ofta saltrika och salt i större mängder är skadligt för hundar.

26. Frön: Kan äta vissa

Hundar kan äta många sorters frön men inte alla. Solrosfrön bör du ge till din hund först efter att ha avlägsnat fröskalet. Även många fruktfrön kan vara ofarliga för hundar att äta – vissa, såsom äppelfrön, innehåller dock det giftiga ämnet cyanid.

27. Friterade livsmedel (chicken nuggets etc.): Bör begränsas

Fet och friterad mat är än värre för hundar att äta än för oss människor. Chicken nuggets och annan mat som har friteras bör med andra ord undvikas, även om den inte är giftig för din hund.

28. Gurka: Kan ätas

Hundar kan absolut äta gurka. Gurkan kan utgöra ett utmärkt kalorisnålt och knaprigt tilltugg för din hund.

Det finns dock två möjliga risker med att ge din hund gurka: dels att hunden sätter i halsen och dels att den äter alltför mycket av det goda. Det sistnämnda kan leda till orolig mage, särskilt om din hund inte är van vid att äta gurka sedan tidigare.

Skiva eller hacka gärna ner gurkan i mindre bitar för att göra den mer hanterbar för din hund, särskilt om din hund är av mindre storlek eller är väldigt glups av sig. Hundar bör inte äta en hel, oskivad eller ohackad gurka.

29. Godis och tuggummi: Kan inte äta

Godis och tuggummi bör hundar aldrig äta, detta då dessa produkter ofta innehåller xylitol. Xylitol är ett ämne som ofta används i godis och tuggummi istället för socker. När hundar får i sig detta kan deras blodsockernivåer snabbt sjunka och symtom såsom muskelsvaghet och anfall kan uppvisas.

Faktum är att tuggummi och godis med xylitol även kan ge mer allvarliga effekter såsom leverskador och dödsfall. Tuggummit eller godiset kan dessutom fastna i halsen på hundar.

30. Gurkmeja: Kan äta

Gurkmeja kan ätas av hundar i mindre mängder. Det är faktiskt inte helt osannolikt att du finner det på ingredienslistan för ditt hundfoder. Syftet med gurkmejan är att förändra torrfodrets färg och/eller smak.

De nivåer av gurkmeja som används i hundfoder är sannolikt alltför låga för att det ska ge din hund några hälsofördelar. Hundar kan dock äta gurkmeja i mindre mängder, men det är alltså inte troligt att det ger den antiinflammatoriska effekt som man har kunnat se hos människor vid konsumtion av detta livsmedel.

31. Grapefrukt: Bör begränsas

Hundar kan äta grapefruktens fruktkött, men de flesta hundar kommer inte att gilla den bittra smaken. Grapefrukt är dessutom ett livsmedel som är rikt på citronsyra och kan orsaka matsmältningsproblem hos hundar.

Grapefruktens skal innehåller essentiella ojor som är giftiga för hundar.

32. Gräs: Bör begränsas

Hundar som äter gräs kan göra detta för att de till exempel lider av näringsbrist eller är uttråkade. Du kan styra hunden bort från detta beteende genom att öka dess motionsnivå eller byta till ett bättre hundfoder, beroende på vilken som är orsaken till beteendet.

Gräset i sig är inte giftigt men kan få din hund att kräkas. Det är dock viktigt att säkerställa att området kring gräset inte innehåller giftiga växter.

33. Granatäpple: Bör begränsas

Granatäpplen i sig är inte giftiga för hundar. Denna frukt innehåller snarare näringsämnen som kan vara hälsosamma för hundar, såsom antioxidanter, fiber, kalium och C-vitamin.

Med det sagt bör hundar är granatäpplen med måtta för att förebygga uppkomst av orolig mage. Ge helst din hund mindre bitar, eller allra helst hundgodis eller foder som innehåller granatäpple.

34. Gräslök: Kan inte äta

Gräslök kan hundar inte äta – likt andra former av lök kan nämligen gräslökan orsaka allvarliga medicinska problem hos hundar. Av denna anledning bör du helt avstå från att ge din hund gräslök.

35. Hallon: Bör begränsas

Hundar kan äta hallon, även om hallonen inte är en nödvändig del i en hunds kost. Dessa bär är socker- och kalorisnåla och samtidigt rika på fiber, C-vitamin och mangan.

Samtidigt innehåller hallon även relativt höga nivåer av xylitol, ett ämne som är giftigt för hundar. Överkonsumtion av detta ämne kan leda till njursjukdom och blodsockerfall.

Det betyder inte att du inte kan ge din hund hallon, men hunden bör äta dessa med måtta. Symtom såsom kräkningar, diarré och förstoppning kan komma att uppvisas till följd av att hunden äter hallon.

36. Honung: Bör begränsas

Honung är ett livsmedel som bör begränsas i din hunds kost. Honungen är rik på socker och kan med sin kaloritäthet orsaka viktuppgång vid för stor konsumtion.

Om du vill ge din hund honung ibland som ett gott tilltugg bör du således begränsa mängden.

37. Honungsmelon: Bör begränsas

Hundar kan äta honungsmelon, men denna melon innehåller högre halter av socker än vissa andra godsaker. Du bör därför ge hunden honungsmelon med måtta.

En hund som har fått diagnosen diabetes bör inte äta honungsmelon.

Se till att avlägsna melonskalet och fröna innan du ger din hund denna melon. Ge också bara några få bitar åt gången och inte alltför ofta.

38. Havregrynsgröt: Kan äta

Helt vanlig havregrynsgröt är något som hundar kan äta. Havregryn innehåller mycket fiber och även vissa vitaminer och mineraler.

Som med alla livsmedel är det dock viktigt att tänka på måttfullhet när du ger din hund havregrynsgröt. Detta för att förebygga viktuppgång.

Det är även viktigt att säkerställa att gröten inte innehåller smaktillsatser som kan vara skadliga för din hund.

39. Haricoverts: Kan äta

Hundar kan äta haricoverts, eller gröna bönor som de också kallas, i alla möjliga former – råa, ångade eller konserverade. Detta förutsätter dock att inga ytterligare ingredienser har tillsats.

Vissa gånger har haricoverts blandats med tillsatser såsom salt, oljor, kryddor, lök och liknande. I dessa fall bör du inte låta din hund äta detta livsmedel.

40. Ingefära: Kan äta

Det är möjligt för hundar att äta ingefära i mindre mängder.

Ingefäran innehåller antioxidanter som främjar hundens blodcirkulation samt motverkar åksjuka, illamående och uppsvälldhet. Denna rot har även antiinflammatoriska egenskaper och kan därmed vara till hjälp för hundar som lider av ledinflammation.

41. Isbergssallad: Bör begränsas

Du kan förvisso ge din hund isbergssallad i små mängder, men det finns möjliga risker med detta. Hundar kan bland annat drabbas av diarré vid överkonsumtion av sallad.

Det är också viktigt att känna till att sallad är ett fiberrikt livsmedel som kan vara svårt för hundar att smälta. För att underlätta matsmältningen kan du hacka upp salladen istället för att ge din hund hela salladsblad. Säkerställ också att salladen har sköljts av ordentligt.

42. Inlagd sill: Kan inte äta

Inlagd sill är ett vanligt inslag på såväl julbordet som vid midsommar och påsk. Denna sill är dock väldigt salt och bör därför inte ges till hundar.

43. Jordnötter: Bör begränsas

Osaltade jordnötter är säkra för hundar att äta i mindre mängder. Likt andra nötter är de dock fettrika och kan orsaka viktuppgång samt inflammation i bukspottskörteln om hunden äter för mycket av dem.

Jordnötter innehåller dessutom ofta tillsatta ingredienser såsom salt och andra ämnen som är skadliga för hundar. Om du ger din hund dessa nötter bör du bara ge den ett fåtal osaltade jordnötter åt gången.

44. Jordgubbar: Bör begränsas

Hundar kan äta jordgubbar i måttlig mängd. Dessa bär är faktiskt hälsosamma för hundar att äta, då de är kalorisnåla men näringsrika – de innehåller fiber och antioxidanter.

Värt att tänka på är dock att jordgubbar innehåller xylitol. En alltför stor konsumtion av xylitol kan orsaka blodsockerfall och njursjukdom hos hundar.

Innan du ger din hund jordgubbar bör du skära dem i mindre bitar för att förhindra att hunden sätter i halsen.

45. Jordnötssmör: Kan äta

Jordnötssmör är ett säkert och hälsosamt för din hund att smaska på i måttliga mängder. Du bör dock begränsa din hunds intag av detta livsmedel – jordnötssmör innehåller mycket fett och kalorier. Hundar kan därför lätt gå upp i vikt om de äter för mycket av det.

Det är också säkrast att ge sin hund osaltat jordnötssmör då dessa smör ofta har olika tillsatta ingredienser, såsom salt, vilka kan vara skadliga för hundar.

46. Julskinka: Bör begränsas

Julskinkan är ett givet inslag på julbordet som många hundar årligen sitter och trånar efter. Det finns dock vissa problem med att låta hunden äta denna skinka.

Till att börja med bör hundar inte äta julskinka då den är alltför salt för att det ska vara rekommenderat för hundar att äta den. Om det är så att fettranden sitter kvar på skinkan är den dessutom alldeles för fet.

Om din hund skulle äta detta livsmedel är sannolikheten hög att han eller hon snart kräks upp det. I annat fall bör du hålla ett öga på din hunds allmäntillstånd.

47. Jäst: Kan inte äta

Hundar bör inte äta jäst – jästens celler producerar alkohol under jäsningsprocessen. Detta kan resultera i alkoholförgiftning eller död om din hund äter den. Av denna anledning bör hundar inte heller äta jäst deg.

Jäst deg kan även leda till allvarlig uppblåsthet hos hundar, då degen växer sig allt större inuti magen. Detta kan bland annat leda till andningssvårigheter.

48. Jord: Bör begränsas

Om din hund skulle råka äta jord vid något tillfälle behöver du troligtvis inte oroa dig. Se dock till att hunden inte gör detta till en vanesak.

Orsakerna till att din hund äter jord kan variera, men en vanlig orsak är att dess kost är alltför näringsfattig. Om du tror att detta är anledningen till påhittet kan du testa att ge din hund ett foder av högre kvalitet.

Att en hund äter jord kan dock även vara ett tecken på någonting mer allvarligt, såsom leversjukdom. Om din hund verkar må dåligt eller beter sig på ett onormalt sätt, men äter jord, kan det vara värt att uppsöka veterinär.

49. Janssons frestelse: Kan inte äta

Janssons frestelse är ett juligt livsmedel som inte bör ätas av hundar. Anledningen till detta är att den ofta innehåller alltför mycket lök (och potentiellt sett även salt) för att det ska anses vara hälsosamt.

En hund som äter Janssons frestelse kan uppvisa symtom såsom kräkningar, kramper, matvägran och bleka slemhinnor.

Hund som slickar sig runt munnen
Även om din hund är sugen på din människoföda kan det ibland vara bäst att inte låta hunden få smaka.

50. Kattmat: Bör begränsas

Det är inte rekommenderat att ge en hund kattmat. Detta då kattmaten ofta har en annan kaloritäthet samt protein- och fetthalt än hundmat.

Hundar som äter kattmat riskerar att bli överviktiga och drabbas av olika besvär kopplade till mag-tarmkanalen. Symtom såsom diarré, kräkningar och inflammation i bukspottskörteln (ett potentiellt sett livshotande tillstånd) är inte ovanliga effekter av detta.

Du behöver inte drabbas av panik om din hund någon gång skulle få i sig lite kattmat. Sett ur ett långsiktigt perspektiv är det dock något som bör undvikas.

51. Kanel: Bör begränsas

Kanel är en krydda som inte är giftig för hundar men som ändå bör begränsas i hundens kost. En hund som äter större mängder kanel kan nämligen uppleva irritation i mun och mag-tarmkanalen. Kanelen kan även få hunden att hosta och få andningssvårigheter.

Även mat som innehåller kanel, såsom kanelbullar, kan ge upphov till dessa symtom om din hund äter alltför mycket av dem.

52. Kyckling: Kan äta

Tillagad kyckling är ett säkert och hälsosamt livsmedel att äta för de flesta hundar. Faktum är att kyckling är en vanlig ingrediens i hundmat, vilket har att göra med att det är en bra proteinkälla. Du kan låta din hund äta kyckling för sig eller tillsammans med dess vanliga kost.

Värt att notera är att rå kyckling bör undvikas då den kan innehålla salmonellabakterier. Även kycklingbenen bör avlägsnas före konsumtion för att eliminera kvävningsrisken samt risken att benet skadar hundens mag-tarmkanal.

53 Korv: Bör begränsas

Hundar bör inte äta större mängder korv. Detta då korvar vanligtvis är feta och salta samt kan vara kryddade. Korv som inte har tillagats tillräckligt mycket kan dessutom innehålla den skadliga parasiten trikinos.

54. Kiwi: Kan äta

Hundar kan äta kiwi i mindre mängder. Du bör dock dela kiwin i mindre bitar för att förhindra att din hund sätter den i halsen.

Det kan även vara en god idé att introducera hunden för kiwi gradvis – vissa individer tolererar viss livsmedel bättre än andra.

55. Kokosnöt: Kan äta

Kokosnöt är säkert för hundar att äta. Kokosnötskött eller kokosnötsolja kan du emellanåt ge din hund för att främja dess hy och päls.

Det är dock viktigt att känna till att kokosnötsolja är fett- och kaloririkt och därmed bör konsumeras i måttliga mängder av hundar för att förebygga viktuppgång. Beroende på din hunds storlek kan en fjärdedels tesked till en matsked vara ett lämpligt dagsintag.

56. Köttbullar: Bör begränsas

Köttbullar är en maträtt som befinner sig i gråzonen – din hund kan äta en köttbulle då och då som ett gott tilltugg eller som extra gott promenadgodis. Detta förutsätter dock att den inte innehåller lök, vitlök eller kryddor.

Om du vill steka en köttbulle till din hund bör du alltså inte tillsätta krydda eller lök. Köttbullar på blandfärs bör dessutom serveras genomstekta, och i vanlig ordning kan vi inte nog betona vikten av måttfullhet.

57. Kastanjer: Kan inte äta

De kastanjer från hästkastanjträd som årligen faller till marken under hösten bör hundar inte äta. Främst yngre hundar och valpar lockas ofta av de spännande kastanjerna och löper därför särskilt hög risk att förgiftas.

Både kastanjefrukten, blommorna, barken och bladen är giftiga för hundar – de innehåller ett ämne vid namn glykosid.

De symtom som din hund kan uppvisa vid kastanjeförgiftning inkluderar: diarré, buksmärta, kräkning, salivering, nedsatt aptit, kramper, uttorkning, stelhet, förlamning och feber.

Försök därför att undvika kastanjer och håll ett öga på din hund så den inte sätter i sig dessa. Om du tror att din hund har ätit en hästkastanj bör du kontakta din veterinär.

58. Lax: Kan äta

Tillagad, benlös lax är ett säkert och hälsosamt livsmedel för din hund att äta. Lax innehåller hälsosamma omega-3-fetter, vilka minskar inflammation i kroppen och håller hundens päls och hy frisk.

Du bör dock undvika att ge din hund rå lax – den innehåller en parasit som kan förgifta hundar, ibland med dödlig utgång.

59. Lök: Kan inte äta

Lök är ett livsmedel som du aldrig bör ge din hund. Detta då löken innehåller n-propyldisulfid, ett ämne som är giftigt för hundar. Det kan skada din hunds röda blodkroppar och därmed hämma dess förmåga att syresätta kroppen. Detta resulterar inte sällan i anemi (blodbrist).

Vanliga symtom på anemi inkluderar letargi, svaghetssymtom, minskad aptit samt svimningsanfall. Vid allvarligare fall kan hundar med blodbrist behöva en blodtransfusion.

Alla former av lök, inklusive lökpulver, är giftiga för hundar.

60. Lussebullar: Bör begränsas

Det finns två anledningar till att hundar inte bör äta lussebullar: de innehåller saffran och de är ofta utsmyckade med russin.

Att russin är ett farligt livsmedel för hundar är känt, men man verkar dessvärre inte i dagsläget känna till exakt hur pass giftigt saffran är för våra fyrbenta vänner. Man tror att det krävs höga doser för att saffran ska utgöra en stor risk för en hund, men det finns samtidigt ingen fördel med att ge sin hund saffran.

Hundar blir dock ofta dåliga i magen av saffran, så om du mot förmodan vill ge din hund en bit lussebulle bör du alltså begränsa mängden. Och se till att avlägsna alla russin från bullen!

61. Linser: Kan äta

Ja, hundar kan äta linser. Detta livsmedel är rikt på järn, fiber och vegetabiliskt protein. Linser är dessutom kalorisnåla och kan få din hund att känna en ökad mättnadskänsla om du blandar i lite av detta i kosten.

62. Lever: Kan äta

Hundar kan absolut äta lever! Detta är ett livsmedel som är säkert för din hund att äta och som innehåller A-vitamin, B-vitaminer, järn, koppar, zink, essentiella fettsyror m.m.

Lever främjar även god ögonhälsa samt rensar hundens blod från toxiner. Det är också ett bra livsmedel att ge till hundar som nyligen har varit sjuka eller skadade.

63. Lakrits: Kan inte äta

Lakrits är inte ett bra livsmedel för hundar att äta. I mindre mängder behöver det inte göra särskilt stor skada. I större mängder kan den dock vara giftig för din hund.

Konsumtion av lakrits kan leda till högt blodtryck, samt likt alla sockerrika livsmedel även öka risken för diabetes, viktuppgång och tandbesvär.

64. Lasagne: Bör begränsas

Lasagne är en maträtt som hundar i de flesta fall bör hållas borta från. Detta har att göra med flera olika faktorer:

 • Pastan, d.v.s. lasagneplattorna, behöver inte vara skadliga för din hund i måttliga mängder. Vissa hundar är dock känsliga för spannmål.
 • Lasagne innehåller också ost, ett fettrikt livsmedel som vissa hundar tål i mindre mängd. Somliga hundar är dock laktosintoleranta och har svårigheter att smälta mjölkprodukter.
 • Än värre är dock att flera vanliga ingredienser i lasagne, såsom lök, vitlök och tomatsås i olika utsträckning är skadliga för hundar.

Om du verkligen vill ge din hund lasagne bör du därmed ge den en liten mängd okryddad och ”slätstruken” lasagne.

65. Leverpastej: Bör begränsas

Hundar kan äta leverpastej i mindre mängder om den innehåller extremt lite (eller ingen) lök. Gul lök är dock giftigt för hundar, och uppskattningsvis 15-30 gram färsk gul lök per kilo kroppsvikt kan ställa till med problem för din hund.

En bra tumregel är att du bör undvika att ge din hund produkter innehållande lök. Lite leverpastej någon gång ibland behöver inte göra någon skada, men välj då gärna en lökfri pastej eller en med väldigt lite lök i.

66. Linfrö: Kan äta

Hundar kan äta linfrö, en sorts frö som är rik på omega-3- och omega-6-fettsyror. Dessa fettsyror främjar god hy- och pälshälsa. Linfrö innehåller även alfalinolensyra, ett ämne med antiinflammatoriska egenskaper som även kan stärka hundens immunförsvar.

Värt att notera är dock att du behöver mala fröna strax före servering. Hela linfrön kommer passera genom hundens matsmältningssystem utan att tas upp av kroppen. Därför är malda linfrön eller linfrö i flytande form bättre att ge till hunden, gärna i dess vanliga foder.

67. Löv: Bör begränsas

Historiskt sett har vildhundar ätit växter och löv för att fylla luckor i kosten. Dagens tamhundar har dock inget behov av att äta löv.

Det kan även vara riskfyllt att låta hunden äta löv på promenaden – dessa kan nämligen vara täckta med bekämpningsmedel eller andra skadliga kemikalier. Många löv är ofarliga när de faller till marken, men även vissa giftiga växter och träd fäller sina löv och bär.

Om du låter din hund vistas bland löv bör du med andra ord försäkra dig om att löven i fråga inte är giftiga.

68. Morot: Kan äta

Såväl råa som kokta morötter är säkra för din hund att äta.

Morötter har ett lågt kaloriinnehåll och innehåller betydande mängder vitaminer, mineraler och fiber. Detta gör moroten till ett hälsosamt livsmedel för hundar att tugga på.

Ett tips är att skära moroten i mindre bitar för att förhindra att hunden sätter dem i halsen.

69. Mango: Kan äta

Hundar kan äta mango emellanåt utan problem. Denna frukt är väldigt hälsosam för hundar att äta i mindre mängder, då den är rik på vitaminer, mineraler och fiber.

Innan du ger din hund mango bör du dock skala frukten – skalet kan vara svårt att svälja. Även kärnan bör avlägsnas för att förhindra att den sätter sig fel i halsen.

70. Majs: Kan äta

Hundar kan äta majs i måttliga mängder. Majsen innehåller vitaminer och mineraler och är en vanligt förekommande ingrediens i hundfoder. En till två matskedar majs om dagen är ett lämpligt dagsintag för en hund.

Även om vanlig, kokt majs är säkert att ge sin hund bör du dock inte ge hunden en hel majskolv. Majskolven riskerar nämligen att sätta sig i halsen och kan även orsaka problem i mag-tarmkanalen om hunden äter den.

71. Mandel: Bör begränsas

Mängden mandlar din hund äter bör begränsas. Naturella, osaltade mandlar är dock ofta säkra för hundar att äta i mindre mängder. De kan dock vara svåra för en hund att smälta vilket kan orsaka diarré och kräkningar.

Mandeln är dessutom fett- och kaloririk. Den kan därför orsaka viktuppgång och inflammation i bukspottskörteln hos hundar. Därför bör mängden mandlar begränsas till väldigt små mängder.

72. Mögelost: Kan inte äta

Hundar kan inte äta mögelost – möglet i osten kan göra din hund väldigt sjuk. Om du tror att din hund har fått i sig mögelost bör du genst kontakta din veterinär.

73. Märgben: Bör begränsas

Hundar kan äta märgben, men dessa ben bör ges till hunden i måttliga mängder. Detta gäller inte minst om din hund har ett sjukdomstillstånd.

Kokt märgben i små mängder kan ges till en hund som något gott att avnjuta emellanåt. Du bör dock inte ge din hund kokta ben.

Om du serverar ett rått märgben och låter hunden tugga på benet, bör du hålla ett vakande öka på din hund. Du bör då hålla utkik efter följande symtom: kräkningar, blodig avföring, tandbesvär och trötthetssymtom.

74. Mjölkprodukter: Bör begränsas

Du bör begränsa din hund från att äta eller dricka alltför mycket mjölk, grädde, filmjölk (t.ex. A-fil) och andra mjölkprodukter. Hundar kan nämligen vara laktosintoleranta och därför få lös avföring, magont, diarré, kräkningar och gasig mage av mjölkprodukter.

Vissa hundar tolererar mindre mängder av mjölk, fil, grädde eller keso mellan varven, men din hund bör inte dricka mer än ett par matskedar mjölk om dagen.

75. Musslor: Kan äta

Ja, hundar kan äta musslor. Dessa skaldjur är rika på protein och omega-3-fettsyror samt mineraler såsom magnesium, järn och zink.

Om du ger din hund musslor bör dessa kokas och skalen avlägsnas före servering.

76. Mozzarella: Bör begränsas

Vissa hundar kan äta mozzarella i mindre mängder, men generellt sett bör dock din hunds konsumtion av denna feta ost begränsas. Ostar har överlag en hög fetthalt och kan därför orsaka orolig mage och i vissa fall viktuppgång.

77. Nötter: Kan äta vissa

Hundar kan äta vissa nöter, främst osaltade sådana, medan andra bör undvikas. Jordnötter, mandlar och cashewnötter är några exempel på nötter som kan ges till hundar. Mängden bör dock vara måttlig.

78. Nektarin: Kan äta

Ja, hundar kan äta nektariner. Denna frukt innehåller kalium, A-vitamin, C-vitamin, magnesium och kostfiber, och kan därför främja din hunds matmältningssystem.

Du bör dock dela med dig av nektariner till din hund med måttfullhet. De är nämligen rika på socker och du bör heller inte ge hunden alltför mycket kostfiber.

Ge gärna din hund några bitar skivad nektarin ibland. Kärnan bör dock avlägsnas före servering – den innehåller cyanid.

79. Nötkött: Kan äta

Hundar kan äta magert nötkött. Denna typ av kött är en vanlig ingrediens i populära hundfoder. Det är en utmärkt proteinkälla och nötkött innehåller samtidigt viktiga vitaminer och mineraler.

Det kött du ger din hund bör vara okryddat och utan tillsatta dressingar eller såser. Detta då sådana ingredienser, såsom salt, kan vara skadliga för din hund.

80. Ost: Bör begränsas

Ost är för de flesta hundar ett säkert livsmedel att äta i mindre mängder.

Osten innehåller dock fett och laktos, vilket gör att vissa hundar har svårt att smälta den och därför kan drabbas av magont och diarré. För att undvika dessa symtom bör du begränsa din hunds intag av ost och främst ge den fettsnålare ostar i mindre mängder.

81. Oliver: Kan äta

Hundar kan äta oliver i måttliga mängder. Alltför stor konsumtion kan dock leda till ett kaloriöverskott. Du kan dock känna dig trygg med att ge din hund en oliv då och då.

Värt att känna till är dock att det finns vissa risker med olivkärnor. Hundar kan sätta dem i halsen och de kan även hamna fel i mag-tarmkanalen. Kärnornas hårdhet gör dessutom att de riskerar orsaka tandskada.

Generellt sett är kärnade oliver ofarliga hundar att äta. Inlagda oliver kan dock innehålla stora mängder natrium, ett ämne som är ohälsosamt för hundar att få i sig.

Oliver med tillsatt vitlök, krydda eller olja är inte heller att rekommendera. Samma sak gäller givetvis även för oliver som har legat i alkohol.

82. Päron: Kan äta

Hundar kan äta päron. Denna frukt är full av C-vitamin, A-vitamin och fiber. Överkonsumtion av päron är dock inte att rekommendera då sådan kan leda till orolig mage.

För mindre hundar räcker det gott med en skiva päron då och då – ett helt päron är troligtvis alltför mycket.

De risker som finns med att låta hunden äta päron inkluderar kvävningsrisken. Du bör därför skiva eller hacka frukten och låta din hund äta den medan du övervakar situationen.

Päronets frön innehåller spår av giftämnet cyanid. Du bör därför inte ge din hund kärnan, dels på grund av cyaniden och dels på grund av kvävningsrisken.

83. Pepparkakor: Kan inte äta

Pepparkakor är troligtvis inte giftiga för din hund och ingefäran i sig kan i mindre mängder vara nyttig. Dessa kakor innehåller dock även muskot, ett livsmedel som i större mängder kan vara farligt för hundar.

Samtidigt är pepparkakan sockerrik och fet. Det är därför ingen bra idé att låta hundar äta pepparkakor.

84. Paprika: Kan äta

Hundar kan äta paprika, och det spelar ingen större roll om paprikan är röd, gul, orange eller grön. Röd paprika är dock den som är lämpligast att ge till hundar då den innehåller mest vitaminer och antioxidanter.

Med det sagt bör du ge din hund paprika i måttliga mängder. Vissa individer reagerar väl på detta livsmedel och andra inte. För större hundar räcker det ofta med en halv paprika medan mindre klarar sig med en fjärdedel av denna grönsak. För att förhindra förstoppning kan det även vara värt att avlägsna fröna före servering.

85. Potatis: Kan äta

Hundar kan äta kokt potatis. Du bör dock aldrig ge din hund rå potatis – den innehåller solanin, ett ämne som är giftigt för hundar. Genom att koka potatisen minskar du nivåerna av solanin.

Du bör dock endast ge din hund mindre mängder potatis. Detta livsmedel är nämligen rikt på kolhydrater som kan orsaka vilktuppgång.

Potatismos är mer av en gråzon. Detta då den ofta innehåller mjölkprodukter och kryddor vilka kan vara skadliga för hunden

86. Popcorn: Kan äta

Hundar kan äta popcorn mellan varven som ett smaskigt tilltugg, så länge de inte innehåller tillsatta ingredienser.

En vanlig tillsats i popcorn är salt, vilket kan leda till allvarliga komplikationer om din hund äter för mycket av det. Även smör och olja är andra vanliga livsmedel som gärna kombineras med popcorn, men som är fettrika och inflammation i bukspottskörteln om de överkonsumeras.

Därför bör du ge din hund osaltade popcorn som har poppats utan smör eller olja i exempelvis en luftfritös. Kärnorna kan dock fastna i hundens hals eller tänder, så endast helt poppade popcorn bör ges till hundar.

87. Plommon: Kan inte äta

Kort och gott bör hundar inte äta plommon. Den främsta anledningen till detta är att denna lila frukt innehåller en stor kärna som kan sätta sig i halsen på hunden eller orsaka en blockering i mag-tarmkanelen. Dessutom är plommonen rika på xylitol.

Kärnan innehåller dessutom cyanid, ett giftigt ämne, som utsöndras om kärnan går sönder. Själva fruktköttet är dock i regel oskadligt. Detta gäller så länge plommonet inte är övermoget, fermenterat eller mögligt.

88. Palsternacka: Kan äta

Ja, hundar kan äta palsternacka. Dessa nyttiga rotfrukter innehåller såväl C-vitamin som vitamin B6, folsyra och kalium. De främjar hundens metabolism och nervsystem samt njurarnas hälsa och funktion. Rotfruktens antioxidanter bidrar även till att motverka cancer.

89. Persika: Kan äta

Hundar kan äta persika även om våra fyrbenta vänner i grunden är köttätare och inte behöver lägga till frukt i sin kost. Hundars matsmältning fungerar på ett annat sätt än människors, vilket gör att inte alla mänskliga livsmedel lämpar sig för hundar.

Persikan innehåller fiber och A-vitamin, och mindre bitar av fruktköttet är säkert för din hund att äta. Konsumtion av persikor kan dock även leda till orolig mage med diarré som följd.

Det största problemet med att ge en hund persika är att den hårda och skrovliga kärnan kan orsaka problem i mag-tarmkanalen eller sätta sig i halsen. Kärnan innehåller dessutom ett ämne vid namn amygdalin, ett ämne som är giftigt för hundar.

Värt att notera är att persika på burk inte bör delas med din hund. Dessa är sockerrika och innehåller tillsatta ämnen som kan ställa till oreda för hundens matsmältningssystem.

90. Persilja: Kan äta

Ja, hundar kan äta persilja. Faktum är att persiljan kan göra gott för hundens andedräkt och även lindra urinvägsinfektioner och klåda. Persiljan innehåller A-vitamin, C-vitamin, folsyra och antioxidanter.

91. Räkor: Bör begränsas

Hundar kan äta kokta räkor utan tillsatser. Räkor är hälsosamma att äta för hundar och innehåller protein samt vitaminer och mineraler.

Konsumtionen av råa räkor bör dock begränsas, då de kan innehålla skadliga bakterier som kan göra hunden sjuk. Se också till att alltid skala räkorna för att förhindra att hunden sätter skalet i halsen.

92. Ris: Kan äta

Hundar kan äta kokt ris. Faktum är att ris är väldigt enkelt för hundar att smälta, och riset kan hjälpa din hund att lindra dess oroliga mage. Därför är just kokt ris ett av de livsmedel som veterinärer ofta rekommenderar att man ger hundar som nyligen har varit magsjuka eller liknande.

Ge gärna din hund ris tillsammans med lite kokt fisk eller kyckling för att göra måltiden mer proteinrik.

93. Rönnbär: Kan inte äta

Rönnbär är giftiga för hundar och du bör därför inte låta din hund äta dessa bär. Konsumtion av rönnbär kan leda till kräkningar, diarré och överdriven salivering.

94. Russin: Kan inte äta

Hundar bör aldrig äta russin. Russinen innehåller giftiga ämnen som är skadliga för din hund. Potentiellt sett kan en hund genom att äta rusin drabbas av njursvikt med dödlig utgång.

Även mindre mängder russin kan göra din hund sjuk, så säkrast är att helt avstå från detta livsmedel.

95. Rödbetor: Kan äta

Rödbetor kan hundar äta i måttliga mängder. Dessa betor innehåller C-vitamin, kalium, mangan och folat.

Rödbetan kan främja din hunds matsmältning och imminförsvar samt ge en frisk hy och päls.

Vissa hundar är dock allergiska mot rödbetor. Du bör därför ge din hund denna beta under uppsyn.

96. Rädisor: Kan äta

Hundar kan äta rädisor i måttliga mängder. Rädisan är rik på kalium, fiber och C-vitamin – dessa näringsämnen främjar hundens muskelhälsa samt dess matsmältning och immunförsvar.

Faktum är att rädisan även främjar tandhälsan. Detta genom att dess skrovliga textur kan hjälpa till att skrapa bort plack från tänderna.

97. Svamp: Kan äta

Många matsvampar, såsom champinjoner och kantareller, är säkra för hundar att äta. Du bör dock endast ge din hund naturella svampar utan tillsatta ingredienser. Lök och vitlök är två exempel på tillsatser som är skadliga för hundar. Vissa svampar som återfinns i det vilda är dessutom giftiga för din hund och kan orsaka förgiftningssymtom.

För att underlätta sökandet efter kantareller och annan svamp har vi tagit fram en guide till kantarellsök!

98. Spenat: Bör begränsas

Din hunds konsumtion av spenat bör begränsas. Spenaten innehåller förvisso betydande mängder A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin och K-vitamin samt järn, antioxidanter, betakaroten och kostfiber. På så vis kan det finnas fördelar med att låta din hund äta spenat i mindre mängder.

Samtidigt innehåller dock spenaten även höga halter av oxalsyra, ett ämne som hämmar kroppens förmåga att uppta kalcium. Hundar som får i sig alltför mycket oxalsyra kan därför drabbas av njurskador.

Det finns indikationer på att hundar skulle behöva äta väldigt stora mängder spenat för att orsaka sådan skada på njurarna. Hundar med friska njurar som bara äter mindre mängder spenat kan därför göra detta utan problem. Långsiktig konsumtion kan dock belasta njurarna och orsaka muskelsvaghet, onormal hjärtrytm och andningsförlamning.

Det kan därför vara värt att begränsa hundens intag av spenat.

99. Salt: Bör begränsas

Salt är en råvara som bör begränsas i din hunds kost. Detta då större mängder salt kan leda till saltförgiftning eller vätskebrist hos hundar. Dessa tillstånd kan osaka kräkningar, diarré och anfall. I allvarliga fall kan större intag av salt få dödlig utgång.

För att förhindra detta bör du inte ge din hund salt mat, såsom chips eller kringlor. Du bör även säkerställa att hunden har tillräcklig tillgång till vatten, för att förhindra vätskebrist.

100. Sesamfrön: Kan äta

Hundar kan äta sesamfrön. Det finns egentligen inga särskilt goda skäl att ge din hund dessa frön – de förbättrar inte hundens kost på något sätt. De är därmed inte giftiga eller direkt skadliga för hundar att äta.

Om du av någon anledning vill ge din hund en okryddad hamburgare i bröd utan ketchup, lök och andra livsmedel utöver dessa, behöver du med andra ord inte avlägsna sesamfröna före servering.

Med det sagt bör naturligtvis inte hamburgare utgöra en stapelvara i din hunds kost.

101. Selleri: Kan äta

Du kan med gott samvete ge din hund selleri om du så önskar. Detta livsmedel är nämligen listat som säkert för hundar att äta av flera trovärdiga källor.

Sellerin är fett- och kalorisnål samtidigt som den innehåller A-, C- och K-vitamin, kalium, mangan och folat. Dess knaprighet kan tilltala din hund och samtidigt ge dess andedräkt en uppfräschning.

Du bör dock hacka ner sellerin i mindre bitar innan du ger den till din hund. I annat fall riskerar hunden att sätta denna grönsak i halsen.

102. Tonfisk: Bör begränsas

Hundar skulle i grund och botten kunna äta tonfisk. Denna fisk innehåller dock ofta höga halter av kvicksilver. Av denna anledning bör konsumtionen av fisken begränsas och om möjligt väljas bort till för mån för andra fisksorter såsom lax.

Om din hund mot förmodan skulle drabbas av kvicksilverförgiftning skulle den kunna uppvisa följande symtom: pälsavfall, orolighet, blindhet, njursvikt, försämrad koordination, domningar i tassarna, darrningar, blodiga kräkningar och/eller blodig eller vattnig diarré.

Skulle din hund uppvisa något eller flera av ovanstående symtom bör du förstås omedelbart uppsöka en veterinär.

103. Tomat: Bör begränsas

Hundar kan äta tomater då och då, förutsatt att tomaten i fråga är mogen. Gröna tomater kan dock innehålla mindre mängder av tomatin. Även om gröna tomater inte är giftiga för människor, finns det anekdotiska bevis för att de kan vara skadliga för hundar.

Hundar som får i sig för mycket tomatin från tomater kan drabbas av illamående, onormal hjärtrytm, muskelsvaghet och andningssvårigheter.

104. Tofu och soja: Bör begränsas

Tofu är inte giftigt för hundar men soja är inte ett fullvärdigt protein för en hund. Om din hund äter tofu kan den bli gasig eller uppsvälld.

Soja är en vanlig foderallergi bland hundar, så du bör hålla ett vakande öga på din hund om du ger honom eller henne tofu.

105. Tranbär: Kan äta

Hundar kan äta tranbär i såväl färsk som torkad form. Dessa bär är inte giftiga för hundar och kan ätas i måttliga mängder av våra fyrbenta vänner.

Med det sagt är det inte riskfritt att ge sin hund tranbär. Till exempel blandas ofta torkade tranbär med russin, och russin är som bekant väldigt giftiga för hundar.

Du kan dock ge din hund färska eller torkade tranbär utan att oroa dig.

106. Vattenmelon: Kan äta

Hundar kan äta vattenmelon, åtminstone så länge melonen inte innehåller frön eller skal. Skalet och fröna riskerar hunden att sätta i halsen, och vissa hävdar också att dessa kan orsaka matsmältningsproblem hos hundar.

Själva frukten är dock ett hälsosamt tilltugg för hundar – vattenmelon är ett kalorifattigt livsmedel som är fullproppat med näringsämnen, såsom C-vitamin.

107. Vit choklad: Kan inte äta

Hundar bör inte äta vit choklad. Detta trots att denna variant i förhållande till mjölkchoklad eller mörkchoklad inte är alls lika giftig.

Likt andra varianter av choklad innehåller nämligen den vita chokladen teobromin, en stimulant som kan ge upphov till symtom såsom kräkningar, diarré, anfall och hjärtinfarkt, för att bara nämna några.

Till råga på allt innehåller chokladen mycket fett och socker. Den kan därför orsaka inflammation i buksporttkörteln, diabetes, viktuppgång, urinvägsinfektion och andra besvär.

108. Vitlök: Kan inte äta

Hundar bör aldrig ges vitlök. Detta livsmedel innehåller tiosulfat, ett ämne som är giftigt för hundar. Tiosulfater kan skada hundars röda blodkroppar och leda till anemi (blodbrist). Hundar som äter vitlök kan även drabbas av mindre allvarliga symtom såsom kräkningar och diarré.

Anemi är ett allvarligt tillstånd som kan medföra att din hund behöver en blodtransfusion för att överleva. Undvik därför att ge hunden vitlök – även mindre mängder är skadliga.

109. Zucchini: Kan äta

Hundar kan utan problem äta zucchini. Många andra grönsaker, såsom lök och vitlök, är skadliga för din hund men så är alltså inte fallet med denna gurklikande grönsak.

Med det sagt bör du inte överdriva din hunds konsumtion av zucchini. Även om denna grönsak är kalorisnål bör du servera hunden måttliga mängder av den.

110. Ägg: Kan äta

Ja, hundar kan äta ägg – åtminstone ett kokt eller stekt sådant. Ett medelstort ägg innehåller flera vitaminer och mineraler samt mycket protein. Vissa hävdar också att ägg kan bidra till att lindra illamående hos hundar, men det finns i dagsläget ingen vetenskaplig evidens bakom detta påstående.

Värt att notera är att du inte bör ge din hund råa ägg. Hundar blir förvisso sällan sjuka av att äta sådana, men bakterier såsom salmonella kan överföras från hund till människa.

111. Äpple: Kan äta

Ett skivat äpple kan du ge din hund att äta. Äpplen innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. De är dessutom fiberrika och kan därmed ha en positiv inverkan på hundens matsmältningssystem.

Du bör dock se upp med äppelfrön – dessa innehåller cyanid, ett ämne som i större mängder är giftigt. Fröna bör därför alltid avlägsnas innan du ger din hund äpplen.

112. Ärtor: Kan äta

Ärtor är generellt sett ett säkert livsmedel för hundar att äta. Faktum är att ärtor ofta är en ingrediens i hundfoder. Ärtan är ett kalorifattigt och näringsrikt livsmedel vars smak dock inte alla hundar tycker om.

Du bör dock endast ge din hund färska eller frusna ärtor, inte konserverade sådana. Ärtor på burk innehåller ofta mycket salt, ett ämne som i större mäångder är skadligt för hundar.

113. Äppelmos: Kan äta

Hundar kan äta äppelmos. Äplen innehåller antioxidanter, kostfiber, A-vitamin och C-vitamin.

Värt att tänka på är dock att äppelmos ofta innehåller ytterligare ingredienser utöver bara äpplen. Se därför till att välja en ekologisk och sockerfri produkt utan tillsatta smak- eller färgämnen.

Avslutande tankar

Vissa livsmedel är såväl säkra som hälsosamma för hundar att äta, medan andra ligger i gråzonen eller till och med är skadliga för hundar. Somliga livsmedel kan rentav vara dödliga för en hund att äta.

Även om ett livsmedel anses vara säkert för hundar att äta, bör du ge din hund detta med måtta. Det kan vara okej att ge sin hund något extra gott mellan varven, men det är viktigt att hålla hunden borta från mat och annat som är giftigt för hundar.

Om du känner dig osäker bör du avstå från att ge din hund ett visst livsmedel, oavsett hur mycket han eller hon tycks tråna efter detta.

Liknande artiklar

22 reaktioner på ”Kan hundar äta detta? Lista med 100+ livsmedel”

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Anita, vad kul att du gillar listan!

   Jag vet själv hur svårt det kan vara att försöka komma ihåg vad man kan ge sin hund och inte.

 1. Mycket man inte visste om, om vad man får ge sin hund. Som ny valp ägaren lär jag mig mycket av er erfarna fantastiska människor som är mån om våra nya familjemedlemmar.
  Ett stort tack till er?

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Elzana, tack för din positiva respons! Vi har startat denna blogg för att dela med oss av vår kunskap, så det är jätteroligt att du upplever dig ha nytta av den information vi publicerar!

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Anna! Majs är en vanlig ingrediens i hundfoder. Så länge majskakorna är naturella, som du skriver, och osaltade bör du alltså kunna ge din hund sådana i måttliga mängder. Om hunden ifråga vore allergisk mot spannmål är det däremot inte att föredra.

 2. Agneta.Eliasson

  Hej vi har en Pommeranian som fyller 10 år i Augusti,hon kastrerades för ca.2 år sedan,löpte så ofta,var jobbigt för henne(verkade ibland skendräktig,byggde lite”bon”i våran säng. Vågar vi ge henne någon gång ibland,några småbitar av Smörgåsrån,Fullkorn,när vi äter det,eller bättre att låta bli det!?!

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Agneta! Så länge ni ger hunden några småbitar smörgåsrån då och då bör det inte vara någon större fara. Vissa hundar tolererar spannmål sämre än andra, men så länge hon inte visar tecken på känslig mage bör det vara lugnt. Däremot innehåller smörgåsrån ofta salt och det är mindre bra, så därför kan det vara en god idé att hålla nere den mängd som ni ger henne. Men några småbitar mellan varven bör alltså vara okej.

 3. Hej, det står om mjölkprodukter men inte om Keso.
  Min hund älskar keso och vi äter laktosfri minikeso. Har ni något tanke om Keso?

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Carin! Det är generellt sett inte skadligt att ge hunden keso i måttliga mängder. Keson är också rik på protein och kalcium och kan därmed faktiskt tillföra viktiga näringsämnen. Som med andra mjölkprodukter är dock måttfullhet nyckelordet. Vissa hundar är känsliga för mjölkprodukter och bör inte konsumera större mängder av dessa.

 4. Ingrid Cars Westrell

  Vår lilla Mopspoo-valp är bara litet drygt 8 veckor. Hon äter så dåligt. Fick med torrfoder från uppfödaren men hon verkar inte gilla det. Kan jag mjuka upp det med litet mjölk om jag köper laktosfri. Uppblött i vatten var inte så poppis heller

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Ingrid! Det är svårt för mig att avgöra huruvida valpen inte äter på grund av acklimatiseringen till sitt nya hem eller för att hon inte gillar sitt foder. Men det finns olika saker du kan testa, t.ex. att:

   * Begränsa tiden som maten står framme till kanske 20 minuter åt gången, kanske fyra gånger om dagen. ”Tidsfristen” kan skapa ett större begär att äta hos en del valpar. För hos uppfödare fanns ju en större konkurrens om maten än vad fallet är hemma hos dig. Och att hoppa över en måltid kan kanske skapa en större hunger till nästa måltid.

   * Att mata valpen hur handen eller att försöka krydda maten KAN fungera. Men det kan också vara kontraproduktivt om valpen vänjer sig vid det och inte äter annars. Men om du vill göra maten lite mer lockande för hunden genom att mjuka upp med lite laktosfri mjölk kan du förstås testa.

 5. Hur är det med rått hamburgerkött? Tänker de frysta som man köper i storpack på lidl och tinar upp. Hoppas på svar.
  Tack på förhand.
  Mvh N

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Nathalie! Forskare avråder i regel från rått kött som hundfoder. Med det sagt kan det vara okej att ge hunden lite rå nötfärs då och då (ej blandfärs eller fläskfärs). Många hundägare ger dock sina hundar färskfoder och dessa innehåller just rått kött.

   Om vi förutsätter att hamburgen ifråga är baserad på nötkött och inte innehåller några olämpliga ingredienser i övrigt, kan det vara okej att ge hunden burgaren som något gott då och då. Jag skulle dock inte rekommendera det alltför frekvent, och framför allt inte låta det utgöra basen i hundens kost. Men om det används mer som godis bör det alltså inte vara några problem.

 6. Hejsan,
  Tack för en jättebra artikel, den kommer komma till stor nytta.
  Jag har en undran om texten för leverpastej. Där nämns lök som den farliga ingrediensen, men även om man hittar en pastej utan lök var rekommendationen att intaget bör begränsas. Det undrar jag varför det är så? Finns det fler ingredienser i leverpastej som kan vara skadliga?

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Peter och tack för din kommentar! Jag hoppas också att artikeln gör nytta och kan ge viss vägledning kring vilka livsmedel hundar kan äta och inte.

   Vad gäller leverpastej finns det även andra ingredienser som kan vara skadliga, till exempel salt. Vi har dock valt att fokusera på löken i detta fall. Pastej med lite eller ingen lök kan gå bra att ge till hunden ibland och i mindre mängder. Likt de flesta livsmedel som vi människor stoppar i oss bör dock intaget begränsas, där av rekommendationen.

   Allra helst bör ju hundar uteslutande äta hundfoder, men det är förståeligt att man som hundägare ibland vill ge hunden något extra gott. Där kan leverpastej utan mycket lök vara ett bra alternativ, dock i begränsade mängder och inte varje dag.

 7. Hej Anna och tack för din kommentar! Mjölkprodukter med sötningsmedlet xylitol ska till varje pris undvikas och även livsmedel med hög sockerhalt bör begränsas. Att ibland ge hunden en måttlig mängd laktosfri fil utan sötningsmedel som ett slags godis är däremot helt okej!

 8. Hej Sebastian!

  Vad
  Kan man ge en njurskadad hund för mat.
  Hundmat som man köper i affären klöks han av och han vägra äta den.
  Har provat det mesta vetrinär råder oss.
  Morot älskar han.
  Vad kan han äta?

 9. Hej Tomas och tack för din fråga! Det finns särskilda njurdietfoder som vanligtvis rekommenderas vid njurskada. Jag skulle inte rekommendera att sätta samman ett eget njurfoder på grund av risken för att belasta njurarna onödigt mycket. Googla gärna på njurfoder eller konsultera din veterinär igen om inget funkar. Stort lycka till!

 10. Det står att jordgubb kan ätas, men inte hallon pga det höga xylitolmängden. Jordgubb innehåller mer xylitol än hallon. (Plommon är värstingen med tre gånger mer än jordgubben, men den utesluts pga kärnan?)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *