Hundfoder utan spannmÄl beagle

SpannmÄlsfritt hundfoder: bÀsta hundfodret utan spannmÄl

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Buddy Pet Foods och Dogman.

MÄnga svenska hundÀgare har övervÀgt att ge sina hundar ett spannmÄlsfritt hundfoder. Detta av den enkla anledningen att de vill ge sin jycke det allra bÀsta. DÀrför vÀljer de ett foder utan spannmÄl. För inte kan man vÀl tro att hunden, som ju trots allt hÀrstammar frÄn vargen, plötsligt har utvecklat ett begÀr för olika sÀdesslag?

Åsikterna gĂ„r ofta isĂ€r kring huruvida dagens hundar Ă€r karnivorer (köttĂ€tare) eller omnivorer (allĂ€tare). Den moderna hunden Ă€r nog snarare att betrakta som en allĂ€tare, medan vildhundar tenderar dock i hög utstrĂ€ckning att vara renodlade köttĂ€tare.

Med det sagt finns det mÄnga andra fördelar för tamhundar med att Àta ett spannmÄlsfritt hundfoder. Detta har mÄnga hundÀgare insett och hakat pÄ den trend som har förstÀrkts av speciella dieter för oss mÀnniskor. Om det Àr fördelaktigt för mÀnniskan att utesluta spannmÄl ur kosten, borde det kanske Àven vara gynnsamt att göra detta för vÄra hundar?

Som vi snart kommer gÄ in pÄ handlar det dock inte sÄ mycket om spannmÄlen i sig nÀr det kommer till huruvida ett visst hundfoder Àr mer eller mindre bra för din hund. NÄgot som i detta avseende har större betydelse Àr att fodret ifrÄga har en bra blandning av proteiner, kolhydrater och fetter.

BÀsta hundfodret utan spannmÄl

I denna artikel tipsar vi om de bĂ€sta hundfodren utan spannmĂ„l. Om du Ă€r pĂ„ jakt efter ett bra ”vanligt” foder till din hund snarare Ă€n ett hundfoder utan spannmĂ„l, tipsar vi om flera utmĂ€rkta sĂ„dana i den lĂ€nkade artikeln. Nedan kommer vi dock fokusera pĂ„ de produkter som inte innehĂ„ller sĂ€desslag av nĂ„got slag.

Bozita Robur Sensitive Grain Free Reindeer

Bozita Robur Sensitive – bĂ€sta hundfodret utan spannmĂ„l
VÄr eurasier Dwight poserar med en förpackning Bozita Robur Sensitive Grain Free Reindeer.

Se pris i butik!

Bozita Robur Sensitive Grain Free Àr ett svenskt hundfoder utan spannmÄl. Detta har tillverkaren tagit fasta pÄ genom att förse framsidan av förpackningen med en svensk flagga.

Fodrets proteinkÀllor Àr kyckling och ren, och detta Àr alltsÄ ett spannmÄlsfritt hundfoder som hÄller en mycket hög kvalitet. Det Àr ett helfoder som lÀmpar sig vÀl för kÀnsliga hundar som Àr antingen normalt aktiva eller har en hög aktivitetsnivÄ.

Detta Àr det bÀsta hundfodret utan spannmÄl enligt min mening. Anledningen till att jag har denna Äsikt Àr att jag sjÀlv har valt att ge mina hundar detta foder. Bakgrunden till det Àr att det har visat sig vara nyttigt för deras matsmÀltning. Av denna anledning har jag Àven utsett detta foder till det bÀsta fodret för hund med kÀnslig mage.

Klicka dig gÀrna vidare via den orange knappen ovan för att lÀsa mer om denna produkt. Om du bestÀmmer dig för att köpa den fÄr vi en liten slant i provision pÄ ditt köp. Detta uppskattas varmt av teamet bakom Hund24 och hjÀlper oss att driva sajten vidare.

Buddy Pet Foods Healthy Turkey Bites

Healthy Turkey Bites spannmÄlsfritt hundfoder

Se pris i butik!

Healthy Turkey Bites Àr ett spannmÄlsfritt hundfoder utan kyckling frÄn Buddy Pet Foods. Detta Àr ett hundfoder som jag sjÀlv har haft förmÄnen att testa och sÄvÀl jag som mina hundar gillade det starkt. LÀs min recension av Healthy Turkey Bites för att ta del av mina tankar kring detta foder.

VÀrt att kÀnna till Àr att torrfoderkulorna Àr relativt smÄ och dÀrför lÀmpar sig bÀttre för mindre hundar. Om du har en stor och glupsk hund kan det kanske vara bÀttre att vÀlja nÄgon av de övriga tvÄ produkter som vi rekommenderar hÀr.

Detta Àr alltsÄ ett spannmÄlsfritt hundfoder för hundar med en medelhög aktivitetsnivÄ. Fodrets primÀra proteinkÀlla Àr kalkon, och detta Àr en rÄvara som Àr skonsam för hundens mage och samtidig rik pÄ protein. Fodret innehÄller genomgÄende naturliga ingredienser av mycket hög kvalitet.

Klicka dig gÀrna vidare via den orange knappen ovan för att lÀsa mer om Healthy Turkey Bites och Buddy Pet Foods foderfilosofi. NÀr du gÄr via vÄr lÀnk för att bestÀlla detta foder fÄr vi en liten provision pÄ bestÀllningen. Denna ersÀttning erhÄller vi som tack för att vi har informerat dig om produkten och hjÀlpt dig att förstÄ dess fördelar. Vi tackar hjÀrtligt för att du stödjer oss i vÄr strÀvan att bli de svenska hundÀgarnas frÀmsta resurs pÄ nÀtet!

Brit Care Sensitive

Brit Care Sensitive
Brit Care Sensitive – ett spĂ€nnande foder utan spannmĂ„l.

Se pris i butik!

Brit Care Sensitive Venison & Potato Ă€r ett hundfoder som Ă€r fritt frĂ„n spannmĂ„l. Det innehĂ„ller dĂ€remot den animaliska proteinkĂ€llan hjort – en hypoallergenisk proteinkĂ€lla. Det tolereras dĂ€rför vanligtvis vĂ€l av hundar med foderintolerans eller kĂ€nslig mage.

Detta foder innehÄller alla essetiella nÀringsÀmnen men Àr samtidigt spannmÄlsfritt och innehÄller endast ett mindre antal basingredienser. Det Àr dÀrför ett bra val för dig som har en foderintolerant hund eller om hundens mage Àr lite kÀnslig.

DÄ du klickar dig vidare och köper Brit Care Sensitive via vÄr lÀnk, erhÄller vi ett mindre belopp i form av en provision pÄ ditt köp. Med hjÀlp av denna typ av ersÀttning finansierar vi driften av Hund24 samt det innehÄll som vi tar fram och publicerar pÄ sajten. Vi blir oerhört glada om du vÀljer att stödja vÄrt arbete med att producera matnyttiga artiklar med oberoende information till hundÀgare!

SpannmÄlsfritt valpfoder (Puppy)

Buddy Pet Foods Puppy
Puppy – ett spannmĂ„lsfritt valpfoder av hög kvalitet.

Se pris i butik!

Puppy Àr ett spannmÄlsfritt valpfoder frÄn Buddy Pet Foods. Detta Àr en variant av Healthy Turkey Bites men optimerat för valpar. Likt Buddy Pet Foods hundfoder utan spannmÄl för vuxna hundar, innehÄller Puppy proteinkÀllan kalkon samt sötpotatis och andra nyttiga livsmedel.

Om du Àr pÄ jakt efter spannmÄlsfritt hundfoder till din valp kan jag varmt rekommendera dig att vÀlja detta. AnvÀnd gÀrna lÀnken ovan (den orange knappen) för att komma direkt till produktsidan för detta foder. Genom att köpa fodret efter att ha klickat dig vidare frÄn Hund24 stödjer du arbetet med denna hundblogg. För detta Àr vi evigt tacksamma!

Vad Àr spannmÄlsfritt hundfoder?

Ett hundfoder utan spannmĂ„l tillverkas utan vete, majs, ris och andra spannmĂ„l. Hundar behöver dock kolhydrater för att fĂ„ energi. DĂ€rför anvĂ€nds andra kolhydratkĂ€llor. Även om det finns fördelar för vissa hundar att Ă€ta ett spannmĂ„lsfritt foder, finns det Ă€ven potentiella nackdelar med en sĂ„dan kost.

SpannmÄlsfria hundfoder har ofta ingredienser sÄsom Àrtor och potatis. Dessa Àr förvisso utmÀrkta alternativa kolhydratkÀllor, men de Àr ocksÄ mer kaloririka. Detta gör att hundar som Àter foder utan spannmÄl i vissa fall riskerar att lÀgga pÄ sig oönskad vikt.

Innan du lÄter din hund hoppa pÄ denna diet bör du dÀrför konsultera din veterinÀr. PÄ sÄ vis kan du sÀkerstÀlla att hunden kommer fÄ i sig den nÀring som behövs och dessutom frÄn de rÀtta livsmedlen.

Varför vÀlja spannmÄlsfritt hundfoder?

NÀr du nu vet vad foder utan spannmÄl Àr, kanske du undrar varför du skulle vÀlja ett spannmÄlsfritt hundfoder framför andra foderprodukter? För att besvara denna frÄga kommer vi nedan gÄ igenom de frÀmsta för- och nackdelarna. Vi uppmuntrar dig att dÀrefter bilda dig en egen uppfattning i frÄgan och att sjÀlvstÀndigt göra ett val.

Fördelarna med hundfoder utan spannmÄl

Det finns flera fördelar med att ge sin hund ett spannmÄlsfritt hundfoder:

 • minskad gasighet i magen
 • allergisymtom kan lindras
 • mer proteinrikt
 • frĂ€mjar en hĂ€lsosam vikt
 • enklare att smĂ€lta för hundens matsmĂ€ltningssystem
 • fĂ€rre av den sorts kolhydrater som Ă€r negativa för hundar med diabetes.

Potentiella nackdelar

Som med allt annat kan det Àven finnas potentiella nackdelar med denna typ av foder:

 • kan ha en högre prislapp
 • inte alltid att rekommendera för valpar
 • kan ibland innehĂ„lla lĂ€gre halter av omega-3-fettsyror
 • Ă€r ibland alltför rika pĂ„ kolhydrater
 • kan bidra till oönskad viktuppgĂ„ng
 • bör inte konsumeras av hundar med lĂ€gre aktivitetsnivĂ„.
SpannmÄlsfritt hundfoder i skÄl
SpannmÄlsfritt hundfoder har sÄvÀl fördelar som nackdelar.

Att tÀnka pÄ nÀr man köper hundfoder utan spannmÄl

Idag finns det sÄ mÄnga olika spannmÄlsfria hundfoder att vÀlja mellan att det ibland kan vara svÄrt att veta vilket varumÀrke man ska köpa. Vi har dÀrför sammanstÀllt en lÀttbegripligt guide för att vÀgleda dig i denna djungel. Vi hoppas kunna ge dig förstÄelse för de olika saker som man bör tÀnka pÄ nÀr man köper hundfoder utan spannmÄl.

I vÄr information nedan gÄr vi bland annat igenom huruvida det verkligen finns ett behov för denna typ av foder för hundar. Vi kommer Àven diskutera om det stÀmmer att vÄra vovvar ibland Àr allergiska mot just spannmÄl. Till rÄga pÄ allt kommer vi berÀtta vilka de viktigaste egenskaperna Àr hos ett riktigt bra spannmÄlsfritt hundfoder.

Är du intresserad av att lĂ€ra dig mer om matallergi hos hundar och fĂ„ tips pĂ„ bra allergifoder för hund? DĂ„ finner du matnyttig information i vĂ„r lĂ€nkade artikel.

Innan vi gÄr in pÄ de utlovade detaljerna, börjar vi dock med att titta pÄ detaljerna kring vad som kÀnnetecknar ett bra hundfoder utan spannmÄl.

SÄ vet du att ett spannmÄlsfritt foder Àr bra

Genom att tillgodogöra dig informationen nedan kommer du inse att avsaknaden av spannmÄl i ett foder inte Àr det viktigaste. Viktigast av allt Àr att fodertillverkaren anvÀnder sig av hÀlsosamma ingredienser som inte Àr allergena för hundar. Detta tar vi dock senare, först ska vi gÄ igenom vad som utmÀrker sig hos ett bra spannmÄlsfritt hundfoder.

Ett bra hundfoder utan spannmÄl innehÄller animaliskt protein

NÀr du ska köpa ett hundfoder utan spannmÄl bör du lÀsa igenom innehÄllsförteckningen för att sÀkerstÀlla att den proteinkÀlla som anvÀnds Àr animalisk. Animaliska proteiner Àr nÀmligen enklare för hundens matsmÀltningssystem att hantera. Vegetabiliska proteiner kan förvisso Àven de upptas av hundar, men det krÀvs en mer omfattande behandling av dessa proteiner innan de kan anvÀndas effektivt av kroppens vÀvnader.

Nötkött och kyckling Àr tvÄ animaliska proteinkÀllor som ofta anses vara mer allergena Àn andra. Du bör dÀrför hÄlla utkik efter ett foder som innehÄller proteiner frÄn andra livsmedel, sÄsom vildsvin, kanin eller kalkon. De spannmÄlsfria hundfoder som vi rekommenderar i denna artikel innehÄller följande proteinkÀllor:

Att det stĂ„r till exempel ”nötkött” eller ”kyckling” i ingredienslistan Ă€r enligt FirstVets veterinĂ€r att föredra framför ingredienser sĂ„som ”köttbiprodukter”. DĂ„ vet du nĂ€mligen att proteinet hĂ„ller en högre kvalitet.

Animaliskt protein
Hundar behöver protein, nÀrmare bestÀmt animaliskt sÄdant.

Fodret bör Àven innehÄlla kvalitativa kolhydratskÀllor

Ett hundfoder utan spannmÄl bör innehÄlla kvalitativa kolhydrater frÄn andra kÀllor Àn vete och liknande. Ett utmÀrkt exempel pÄ en sÄdan produkt Àr Healthy Turkey Bites frÄn Buddy Pet Foods (lÀnk ovan). Det innehÄller sötpotatis och Àven andra ingredienser som sÀkerstÀller att din hund fÄr i sig tillrÀckligt mycket nÀring, trots att fodret Àr spannmÄlsfritt.

Med det sagt kan Àven brunt ris, quinoa och havre vara exempel pÄ bra kolhydratkÀllor. Dessa Àr dock spannmÄl och ingÄr dÀrmed inte i spannmÄlsfria foder. Men om den enda orsaken till att du vill undvika denna typ av livsmedel i din hunds kost Àr att du oroar dig över matallergier, Àr sannolikheten att dessa framkallar allergier extremt liten (mer om detta strax).

Det bör Àven förse din hund med vitaminer och mineraler

Likt alla andra sorters hundfoder Àr det Àven viktigt att ett spannmÄlsfritt sÄdant förser din hund med alla essentiella nÀringsÀmnen. Det betyder att fodret bör innehÄlla hÀlsosamma grönsaker och frukter vilka Àr fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Dessa frÀmjar din hunds hÀlsa.

Till exempel Ă€r C-vitamin en vĂ€ldigt viktig mikronutrient som fungerar som en antioxidant, samtidigt som den Ă€ven Ă€r viktig för bildandet av kollagen. Även A- och E-vitamin Ă€r viktiga antioxidanter. B-vitaminer har en viktig funktion för flera olika processer i hundens kropp.

Även mineraler sĂ„som jĂ€rn, fosfor och kalcium Ă€r viktiga ingredienser i hundfoder för hundens vĂ€lbefinnande.

Fodret bör inte innehÄlla artificiella eller skadliga ingredienser

Vissa fodertillverkare tillsÀtter olika smakförstÀrkare i sina foder för att göra dem mer vÀlsmakande. Det Àr i och för sig helt okej att anvÀnda sig av smakförstÀrkare sÄ lÀnge som dessa inte Àr artificiella utan naturliga.

TyvÀrr Àr det kostsamt att anvÀnda sig av naturliga ingredienser för att förstÀrka smaken. Detta gör att mÄnga tillverkare anvÀnder sig av artificiella ingredienser, sötningsmedel och tillsatser. Det kan till och med röra sig om fÀrgÀmnen som anvÀnds för att förbÀttra den pÄstÄdda kvaliteten pÄ hundfodret.

I största möjliga mÄn bör du avstÄ frÄn att köpa ett hundfoder utan spannmÄl som innehÄller artificiella ingredienser. Vi har intervjuat en fodertillverkare som satsar pÄ att ta fram naturligt hundfoder av högsta kvalitet. LÀs vÄr intervju med Buddy Pet Foods för att fÄ en inblick i deras filosofi.

Artificiella ingredienser
Artificiella ingredienser i hundfoder bör om möjligt undvikas.

Ska man köpa ett spannmÄlsfritt hundfoder eller inte?

Det Ă€r fullt naturligt att man som hundĂ€gare stĂ€ller sig frĂ„gan varför man skulle vĂ€lja ett spannmĂ„lsfritt hundfoder framför ett ”vanligt”. Du kanske har sett reklam för att spannmĂ„lsfritt hundfoder och de hĂ€lsofördelar som dessa foder sĂ€gs medföra för din hund?

Det Àr lÀtt att tro att en kost utan spannmÄl Àr bra för vÄra hundar enbart för att en sÄdan sÀgs vara bra för oss mÀnniskor. Dessa tankar rynkar mÄnga forskare pÄ nÀsan Ät och avfÀrdar som propagande frÄn hundtillverkarnas marknadsförare.

Nu ska vi försöka besvara frÄgan om man ska köpa ett spannmÄlsfritt hundfoder eller avstÄ frÄn att göra detta. Först mÄste vi dock börja med att titta pÄ de olika anledningarna till att hundÀgare vÀljer att köpa hundfoder utan spannmÄl framför andra slags torrfoder. Förhoppningsvis kommer du strax att fÄ alla de svar som du söker.

Hundar Àr inte naturliga köttÀtare

Okej, den kost som hundarnas förfÀder Àter inte helt och hÄllet karnivor. Faktum Àr att katter Àr mer renodlade köttÀtare Àn hundar. Forskning har visat att hunddjur faktiskt Àr allÀtare som kan leva pÄ sÄvÀl kött som pÄ vegetabiliska livsmedel. De föredrar dock kött framför grönsaker och spannmÄl.

DÄ rovdjur behöver ge sig ut pÄ jakt för att fÄ tillgÄng till kött, har de dock lÀrt sig att anpassa sina matvanor. Hundar har historiskt sett anpassat sig till att Àta frukt och grönt sÄvÀl som spannmÄl. Utan denna anpassning skulle de inte klara av att överleva i det vilda. Det Àr dÀrför ett misstag att klassificera hunden som en ren och skÀr karnivor.

Vildhundar har pÄ grund av brist pÄ bytesdjur tvingat se sig om efter andra kÀllor till nÀringsÀmnen. Men om de skulle fÄ vÀlja pÄ en animalisk och en vegetarisk kost skulle de obönhörligen vÀlja den förstnÀmnda. Utan det animaliska alternativet pÄ bordet skulle de dock kunna överleva genom att Àta en vegetarisk kost.

SpannmÄl Àr inte vanligaste orsaken till matallergi hos hundar

Trots att flertalet vetenskapliga studier visar att sÄ inte Àr fallet, tror mÄnga hundÀgare fortfarande att spannmÄl Àr den vanligaste orsaken till matallergi hos hundar. TyvÀrr Àr detta dock lika fel som pÄstÄendet att hundar av naturen skulle vara köttÀtare. Kortfattat kan man sÀga att det finns andra livsmedel utöver spannmÄl som Àr lika allergena men ÀndÄ förekommer i mÄnga spannmÄlsfria hundfoder.

Det finns dock hundar som faktiskt Àr allergiska mot just spannmÄl.

Hundens kropp kan bryta ner spannmÄlets kolhydrater

En annan vanlig villfarelse Àr tron pÄ att hundens kropp inte klarar av att bryta ner de kolhydrater som spannmÄl bestÄr av. Detta skulle ha att göra med att hundars saliv inte innehÄllet enzymen amylas. Det sistnÀmnda Àr förvisso ett pÄstÄende som Àr sant, men det innebÀr inte att hundar helt saknar amylas. Deras bukspottkörtel producerar nÀmligen detta Àmne och hunden kan dÀrmed alldeles utmÀrkt smÀlta och absorbera spannmÄlets kolhydrater.

SpannmÄl
Hundar klarar av att bryta ner kolhydraterna i spannmÄl.

Ska jag avstÄ frÄn att köpa ett spannmÄlsfritt hundfoder?

Huruvida du bör avstÄ frÄn att köpa ett hundfoder utan spannmÄl eller ej Àr den stora frÄgan. Faktum Àr att det beror pÄ. Om du tillsammans med din veterinÀr med sÀkerhet kan konstatera att din hunds matallergi har att göra med spannmÄl, kan det vara vÀrt att byta till ett spannmÄlsfritt hundfoder.

Ibland kan det dock vara sÄ att allergin inte kan kopplas till nÄgot specifikt livsmedel pÄ grund av att hunden ges ett foder med en salig blandning av ingredienser. Om sÄ Àr fallet bör du istÀllet börja med att göra ett allergitest. Först nÀr detta Àr gjort och ni vet vilket eller vilka livsmedel hunden inte tÄl, kan man anpassa kosten till en dÀr denna/dessa allergener utesluts.

Är hundar allergiska mot spannmĂ„l eller inte?

Den frÀmsta anledningen till att man ger sin hund ett hundfoder utan spannmÄl Àr att man pÄ sÄ vis tror sig kunnna förebygga matallergi. För att utröna om detta Àr ett gÄngbart argument mÄste vi först ta reda pÄ hur matallergier hos hundar uppstÄr.

SÄ uppstÄr matallergier hos hundar

Allergier Àr en hunds sÀtt att skydda sig mot bakterier, virus och liknande. Hundens immunförsvar utsöndrar antikroppar för att försvara sig mot allergener. Den första gÄngen som immunförsvaret utsÀtts för ett sÄdant frÀmmande Àmne, avvÀrjer vissa av kroppens celler hotet medan andra kopierar. Anledningen till att hotet kopieras Àr för att hundens kropp ska kunna försvara sig effektivt vid ett nytt angrepp av samma allergen, d.v.s. framkalla en allergisk reaktion.

NÀr det kommer till matallergi hos hundar, har forskningen visat att proteiner Àr den allra vanligaste allergenen. Forskare har dock Àven visat att vissa proteiner inte framkallar allergiska reaktioner. Detta har att göra med deras komplexa biokemiska egenskaper. Vissa proteiner Àr dÀrför mer allergena Àn andra.

De vanligaste allergenerna i hundfoder

I vetenskapliga studier har man kunna pÄvisa att dessa Àr de sju vanligaste livsmedlen som ger upphov till matallergi hos hundar:

Som du mÀrker förekommer vissa spannmÄl i listan ovan. SÄ visst, vissa hundar kan faktiskt vara allergiska mot dessa. De kan dock lika vÀl vara allergiska mot animaliska proteiner sÄsom nötkött eller kyckling. SÄ om du Àr verkligt oroad över matallergier, bör du alltsÄ avlÀgsna alla dessa livsmedel frÄn din hunds diet.

SpannmÄl i hundfoder som inte Àr allergena

Det finns Àven vissa spannmÄl som anses vara hÀlsosamma och som inte orsakar allergier hos hundar. NÄgra exempel pÄ sÄdana livsmedel Àr:

 • quinoa
 • ris (brunt eller vitt)
 • havremjöl
 • bovete
 • hirs
 • amarant.

Bara för att en produkt Àr ett spannmÄlsfritt hundfoder betyder det alltsÄ inte att det inte kan orsaka matallergi hos din hund. SÄdana produkter riskerar Àven att sÀtta en negativ stÀmpel pÄ alla sorters spannmÄl, Àven dem i listan ovan som anses vara vÀldigt sÀkra för hundar att Àta.

Du bör med andra ord vara vÀldigt noggrann med vilket slags hundfoder utan spannmÄl du köper. Det Àr viktigt att inte bara sÀkerstÀlla att det Àr spannmÄlsfritt utan Àven att lÀsa igenom ingredienslistan. Förhoppningsvis kommer du dÄ kunna fatta ett mer vÀlgrundat beslut kring vilket foder du ska ge din hund.

Quinoa
Quinoa Àr ett exempel pÄ spannmÄl som de flesta hundar kan Àta.

Är spannmĂ„lsfritt hundfoder farligt?

Vissa hundÀgare frÄgar sig huruvida ett spannmÄlsfritt hundfoder Àr farligt att ge till sin hund. Detta dÄ man internationellt har börjat undersöka om det Àr sÄ att dessa foder kan ligga bakom en specifik hjÀrtsjukdom. Genom att lÀsa den lÀnkade artikeln kan du fÄr mer information om detta eventuella samband.

Vi kan dock redan nu sÀga att amerikanska myndigheter har upptÀckt en möjlig koppling mellan sjukdomen DCM och spannmÄlsfritt hundfoder frÄn vissa fodertillverkare. Inget av de varumÀrken som vi rekommenderar i denna artikel finns naturligtvis representerade pÄ listan över potentiellt farliga foder. Vissa av de listade fodren sÀljs dock Àven hÀr i Sverige.

Sammanfattningsvis krÀvs ytterligare forskning pÄ omrÄdet för att kartlÀgga sambandet mellan DCM och foder. Genom att vÀlja de foder som vi rekommenderar kan du dock minimera risken för att din hund drabbas av denna hjÀrtsjukdom.

TÀnk pÄ detta nÀr du byter till ett hundfoder utan spannmÄl

Det Àr lÀtt hÀnt att man som hundÀgare inte riktigt tÀnker sig för utan vÀxlar över till ett nytt foder utan att först fasa in det nya fodret. Om du beslutar dig för att börja ge din hund ett hundfoder utan spannmÄl, bör du gradvis fasa ut den hundmat som du tidigare har gett din hund. PÄ sÄ vis underlÀttar du för hundens matsmÀltningssystem att anpassa sig.

Börja med att ge din hund cirka 90 procent gammalt foder och 10 procent nytt. DÀrefter kan du sÄ sakteliga fortsÀtta öka halten spannmÄlsfritt hundfoder. Efter ett tag ger du din hund enbart det nya fodret.

HÄll gÀrna koll pÄ hur din hund reagerar pÄ fodret. Detta kan du göra genom att kontrollera hur pass fast hundens avföring Àr samt vara uppmÀrksam pÄ om hunden fÄr diarré eller blir förstoppad.

Avslutande tankar

Det kan vara helt i sin ordning att ge hunden ett spannmÄlsfritt hundfoder, om detta krÀvs för att du ska kunna sova gott om natten. Jag ger sjÀlv mina hundar ett foder utan spannmÄl. Detta dÄ det har visat sig vara mer skonsamt för deras magar Àn det torrfoder som jag tidigare gav dem.

Med det sagt Àr det ÀndÄ viktigt att pÄpeka att det inte Àr spannmÄlen i sig som Àr boven i dramat. Jag vill Àven passa pÄ att understryka vikten av att det foder du köper Àr tillverkat av högkvalitativa animaliska proteiner samt kompletteras med hÀlsosamma kolhydrater och fetter. Det foder som du vÀljer att ge din hund bör Àven innehÄlla alla viktiga viatminer och mineraler, men det kan dock vara vÀrt att försöka undvika onödiga, artificiella ingredienser.

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *