Hundfoder utan spannmål beagle

Spannmålsfritt hundfoder: bästa hundfodret utan spannmål

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Buddy Pet Foods och Dogman.

Många svenska hundägare har övervägt att ge sina hundar ett spannmålsfritt hundfoder. Detta av den enkla anledningen att de vill ge sin jycke det allra bästa. Därför väljer de ett foder utan spannmål. För inte kan man väl tro att hunden, som ju trots allt härstammar från vargen, plötsligt har utvecklat ett begär för olika sädesslag?

Åsikterna går ofta isär kring huruvida dagens hundar är karnivorer (köttätare) eller omnivorer (allätare). Den moderna hunden är nog snarare att betrakta som en allätare, medan vildhundar tenderar dock i hög utsträckning att vara renodlade köttätare.

Med det sagt finns det många andra fördelar för tamhundar med att äta ett spannmålsfritt hundfoder. Detta har många hundägare insett och hakat på den trend som har förstärkts av speciella dieter för oss människor. Om det är fördelaktigt för människan att utesluta spannmål ur kosten, borde det kanske även vara gynnsamt att göra detta för våra hundar?

Som vi snart kommer gå in på handlar det dock inte så mycket om spannmålen i sig när det kommer till huruvida ett visst hundfoder är mer eller mindre bra för din hund. Något som i detta avseende har större betydelse är att fodret ifråga har en bra blandning av proteiner, kolhydrater och fetter.

Bästa hundfodret utan spannmål

I denna artikel tipsar vi om de bästa hundfodren utan spannmål. Om du är på jakt efter ett bra ”vanligt” foder till din hund snarare än ett hundfoder utan spannmål, tipsar vi om flera utmärkta sådana i den länkade artikeln. Nedan kommer vi dock fokusera på de produkter som inte innehåller sädesslag av något slag.

Bozita Robur Sensitive Grain Free Reindeer

Bozita Robur Sensitive – bästa hundfodret utan spannmål
Vår eurasier Dwight poserar med en förpackning Bozita Robur Sensitive Grain Free Reindeer.

Se pris i butik!

Bozita Robur Sensitive Grain Free är ett svenskt hundfoder utan spannmål. Detta har tillverkaren tagit fasta på genom att förse framsidan av förpackningen med en svensk flagga.

Fodrets proteinkällor är kyckling och ren, och detta är alltså ett spannmålsfritt hundfoder som håller en mycket hög kvalitet. Det är ett helfoder som lämpar sig väl för känsliga hundar som är antingen normalt aktiva eller har en hög aktivitetsnivå.

Detta är det bästa hundfodret utan spannmål enligt min mening. Anledningen till att jag har denna åsikt är att jag själv har valt att ge mina hundar detta foder. Bakgrunden till det är att det har visat sig vara nyttigt för deras matsmältning. Av denna anledning har jag även utsett detta foder till det bästa fodret för hund med känslig mage.

Klicka dig gärna vidare via den orange knappen ovan för att läsa mer om denna produkt. Om du bestämmer dig för att köpa den får vi en liten slant i provision på ditt köp. Detta uppskattas varmt av teamet bakom Hund24 och hjälper oss att driva sajten vidare.

Buddy Pet Foods Healthy Turkey Bites

Healthy Turkey Bites spannmålsfritt hundfoder

Se pris i butik!

Healthy Turkey Bites är ett spannmålsfritt hundfoder utan kyckling från Buddy Pet Foods. Detta är ett hundfoder som jag själv har haft förmånen att testa och såväl jag som mina hundar gillade det starkt. Läs min recension av Healthy Turkey Bites för att ta del av mina tankar kring detta foder.

Värt att känna till är att torrfoderkulorna är relativt små och därför lämpar sig bättre för mindre hundar. Om du har en stor och glupsk hund kan det kanske vara bättre att välja någon av de övriga två produkter som vi rekommenderar här.

Detta är alltså ett spannmålsfritt hundfoder för hundar med en medelhög aktivitetsnivå. Fodrets primära proteinkälla är kalkon, och detta är en råvara som är skonsam för hundens mage och samtidig rik på protein. Fodret innehåller genomgående naturliga ingredienser av mycket hög kvalitet.

Klicka dig gärna vidare via den orange knappen ovan för att läsa mer om Healthy Turkey Bites och Buddy Pet Foods foderfilosofi. När du går via vår länk för att beställa detta foder får vi en liten provision på beställningen. Denna ersättning erhåller vi som tack för att vi har informerat dig om produkten och hjälpt dig att förstå dess fördelar. Vi tackar hjärtligt för att du stödjer oss i vår strävan att bli de svenska hundägarnas främsta resurs på nätet!

Brit Care Sensitive

Brit Care Sensitive
Brit Care Sensitive – ett spännande foder utan spannmål.

Se pris i butik!

Brit Care Sensitive Venison & Potato är ett hundfoder som är fritt från spannmål. Det innehåller däremot den animaliska proteinkällan hjort – en hypoallergenisk proteinkälla. Det tolereras därför vanligtvis väl av hundar med foderintolerans eller känslig mage.

Detta foder innehåller alla essetiella näringsämnen men är samtidigt spannmålsfritt och innehåller endast ett mindre antal basingredienser. Det är därför ett bra val för dig som har en foderintolerant hund eller om hundens mage är lite känslig.

Då du klickar dig vidare och köper Brit Care Sensitive via vår länk, erhåller vi ett mindre belopp i form av en provision på ditt köp. Med hjälp av denna typ av ersättning finansierar vi driften av Hund24 samt det innehåll som vi tar fram och publicerar på sajten. Vi blir oerhört glada om du väljer att stödja vårt arbete med att producera matnyttiga artiklar med oberoende information till hundägare!

Spannmålsfritt valpfoder (Puppy)

Buddy Pet Foods Puppy
Puppy – ett spannmålsfritt valpfoder av hög kvalitet.

Se pris i butik!

Puppy är ett spannmålsfritt valpfoder från Buddy Pet Foods. Detta är en variant av Healthy Turkey Bites men optimerat för valpar. Likt Buddy Pet Foods hundfoder utan spannmål för vuxna hundar, innehåller Puppy proteinkällan kalkon samt sötpotatis och andra nyttiga livsmedel.

Om du är på jakt efter spannmålsfritt hundfoder till din valp kan jag varmt rekommendera dig att välja detta. Använd gärna länken ovan (den orange knappen) för att komma direkt till produktsidan för detta foder. Genom att köpa fodret efter att ha klickat dig vidare från Hund24 stödjer du arbetet med denna hundblogg. För detta är vi evigt tacksamma!

Vad är spannmålsfritt hundfoder?

Ett hundfoder utan spannmål tillverkas utan vete, majs, ris och andra spannmål. Hundar behöver dock kolhydrater för att få energi. Därför används andra kolhydratkällor. Även om det finns fördelar för vissa hundar att äta ett spannmålsfritt foder, finns det även potentiella nackdelar med en sådan kost.

Spannmålsfria hundfoder har ofta ingredienser såsom ärtor och potatis. Dessa är förvisso utmärkta alternativa kolhydratkällor, men de är också mer kaloririka. Detta gör att hundar som äter foder utan spannmål i vissa fall riskerar att lägga på sig oönskad vikt.

Innan du låter din hund hoppa på denna diet bör du därför konsultera din veterinär. På så vis kan du säkerställa att hunden kommer få i sig den näring som behövs och dessutom från de rätta livsmedlen.

Varför välja spannmålsfritt hundfoder?

När du nu vet vad foder utan spannmål är, kanske du undrar varför du skulle välja ett spannmålsfritt hundfoder framför andra foderprodukter? För att besvara denna fråga kommer vi nedan gå igenom de främsta för- och nackdelarna. Vi uppmuntrar dig att därefter bilda dig en egen uppfattning i frågan och att självständigt göra ett val.

Fördelarna med hundfoder utan spannmål

Det finns flera fördelar med att ge sin hund ett spannmålsfritt hundfoder:

 • minskad gasighet i magen
 • allergisymtom kan lindras
 • mer proteinrikt
 • främjar en hälsosam vikt
 • enklare att smälta för hundens matsmältningssystem
 • färre av den sorts kolhydrater som är negativa för hundar med diabetes.

Potentiella nackdelar

Som med allt annat kan det även finnas potentiella nackdelar med denna typ av foder:

 • kan ha en högre prislapp
 • inte alltid att rekommendera för valpar
 • kan ibland innehålla lägre halter av omega-3-fettsyror
 • är ibland alltför rika på kolhydrater
 • kan bidra till oönskad viktuppgång
 • bör inte konsumeras av hundar med lägre aktivitetsnivå.
Spannmålsfritt hundfoder i skål
Spannmålsfritt hundfoder har såväl fördelar som nackdelar.

Att tänka på när man köper hundfoder utan spannmål

Idag finns det så många olika spannmålsfria hundfoder att välja mellan att det ibland kan vara svårt att veta vilket varumärke man ska köpa. Vi har därför sammanställt en lättbegripligt guide för att vägleda dig i denna djungel. Vi hoppas kunna ge dig förståelse för de olika saker som man bör tänka på när man köper hundfoder utan spannmål.

I vår information nedan går vi bland annat igenom huruvida det verkligen finns ett behov för denna typ av foder för hundar. Vi kommer även diskutera om det stämmer att våra vovvar ibland är allergiska mot just spannmål. Till råga på allt kommer vi berätta vilka de viktigaste egenskaperna är hos ett riktigt bra spannmålsfritt hundfoder.

Är du intresserad av att lära dig mer om matallergi hos hundar och få tips på bra allergifoder för hund? Då finner du matnyttig information i vår länkade artikel.

Innan vi går in på de utlovade detaljerna, börjar vi dock med att titta på detaljerna kring vad som kännetecknar ett bra hundfoder utan spannmål.

Så vet du att ett spannmålsfritt foder är bra

Genom att tillgodogöra dig informationen nedan kommer du inse att avsaknaden av spannmål i ett foder inte är det viktigaste. Viktigast av allt är att fodertillverkaren använder sig av hälsosamma ingredienser som inte är allergena för hundar. Detta tar vi dock senare, först ska vi gå igenom vad som utmärker sig hos ett bra spannmålsfritt hundfoder.

Ett bra hundfoder utan spannmål innehåller animaliskt protein

När du ska köpa ett hundfoder utan spannmål bör du läsa igenom innehållsförteckningen för att säkerställa att den proteinkälla som används är animalisk. Animaliska proteiner är nämligen enklare för hundens matsmältningssystem att hantera. Vegetabiliska proteiner kan förvisso även de upptas av hundar, men det krävs en mer omfattande behandling av dessa proteiner innan de kan användas effektivt av kroppens vävnader.

Nötkött och kyckling är två animaliska proteinkällor som ofta anses vara mer allergena än andra. Du bör därför hålla utkik efter ett foder som innehåller proteiner från andra livsmedel, såsom vildsvin, kanin eller kalkon. De spannmålsfria hundfoder som vi rekommenderar i denna artikel innehåller följande proteinkällor:

Att det står till exempel ”nötkött” eller ”kyckling” i ingredienslistan är enligt FirstVets veterinär att föredra framför ingredienser såsom ”köttbiprodukter”. Då vet du nämligen att proteinet håller en högre kvalitet.

Animaliskt protein
Hundar behöver protein, närmare bestämt animaliskt sådant.

Fodret bör även innehålla kvalitativa kolhydratskällor

Ett hundfoder utan spannmål bör innehålla kvalitativa kolhydrater från andra källor än vete och liknande. Ett utmärkt exempel på en sådan produkt är Healthy Turkey Bites från Buddy Pet Foods (länk ovan). Det innehåller sötpotatis och även andra ingredienser som säkerställer att din hund får i sig tillräckligt mycket näring, trots att fodret är spannmålsfritt.

Med det sagt kan även brunt ris, quinoa och havre vara exempel på bra kolhydratkällor. Dessa är dock spannmål och ingår därmed inte i spannmålsfria foder. Men om den enda orsaken till att du vill undvika denna typ av livsmedel i din hunds kost är att du oroar dig över matallergier, är sannolikheten att dessa framkallar allergier extremt liten (mer om detta strax).

Det bör även förse din hund med vitaminer och mineraler

Likt alla andra sorters hundfoder är det även viktigt att ett spannmålsfritt sådant förser din hund med alla essentiella näringsämnen. Det betyder att fodret bör innehålla hälsosamma grönsaker och frukter vilka är fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Dessa främjar din hunds hälsa.

Till exempel är C-vitamin en väldigt viktig mikronutrient som fungerar som en antioxidant, samtidigt som den även är viktig för bildandet av kollagen. Även A- och E-vitamin är viktiga antioxidanter. B-vitaminer har en viktig funktion för flera olika processer i hundens kropp.

Även mineraler såsom järn, fosfor och kalcium är viktiga ingredienser i hundfoder för hundens välbefinnande.

Fodret bör inte innehålla artificiella eller skadliga ingredienser

Vissa fodertillverkare tillsätter olika smakförstärkare i sina foder för att göra dem mer välsmakande. Det är i och för sig helt okej att använda sig av smakförstärkare så länge som dessa inte är artificiella utan naturliga.

Tyvärr är det kostsamt att använda sig av naturliga ingredienser för att förstärka smaken. Detta gör att många tillverkare använder sig av artificiella ingredienser, sötningsmedel och tillsatser. Det kan till och med röra sig om färgämnen som används för att förbättra den påstådda kvaliteten på hundfodret.

I största möjliga mån bör du avstå från att köpa ett hundfoder utan spannmål som innehåller artificiella ingredienser. Vi har intervjuat en fodertillverkare som satsar på att ta fram naturligt hundfoder av högsta kvalitet. Läs vår intervju med Buddy Pet Foods för att få en inblick i deras filosofi.

Artificiella ingredienser
Artificiella ingredienser i hundfoder bör om möjligt undvikas.

Ska man köpa ett spannmålsfritt hundfoder eller inte?

Det är fullt naturligt att man som hundägare ställer sig frågan varför man skulle välja ett spannmålsfritt hundfoder framför ett ”vanligt”. Du kanske har sett reklam för att spannmålsfritt hundfoder och de hälsofördelar som dessa foder sägs medföra för din hund?

Det är lätt att tro att en kost utan spannmål är bra för våra hundar enbart för att en sådan sägs vara bra för oss människor. Dessa tankar rynkar många forskare på näsan åt och avfärdar som propagande från hundtillverkarnas marknadsförare.

Nu ska vi försöka besvara frågan om man ska köpa ett spannmålsfritt hundfoder eller avstå från att göra detta. Först måste vi dock börja med att titta på de olika anledningarna till att hundägare väljer att köpa hundfoder utan spannmål framför andra slags torrfoder. Förhoppningsvis kommer du strax att få alla de svar som du söker.

Hundar är inte naturliga köttätare

Okej, den kost som hundarnas förfäder äter inte helt och hållet karnivor. Faktum är att katter är mer renodlade köttätare än hundar. Forskning har visat att hunddjur faktiskt är allätare som kan leva på såväl kött som på vegetabiliska livsmedel. De föredrar dock kött framför grönsaker och spannmål.

Då rovdjur behöver ge sig ut på jakt för att få tillgång till kött, har de dock lärt sig att anpassa sina matvanor. Hundar har historiskt sett anpassat sig till att äta frukt och grönt såväl som spannmål. Utan denna anpassning skulle de inte klara av att överleva i det vilda. Det är därför ett misstag att klassificera hunden som en ren och skär karnivor.

Vildhundar har på grund av brist på bytesdjur tvingat se sig om efter andra källor till näringsämnen. Men om de skulle få välja på en animalisk och en vegetarisk kost skulle de obönhörligen välja den förstnämnda. Utan det animaliska alternativet på bordet skulle de dock kunna överleva genom att äta en vegetarisk kost.

Spannmål är inte vanligaste orsaken till matallergi hos hundar

Trots att flertalet vetenskapliga studier visar att så inte är fallet, tror många hundägare fortfarande att spannmål är den vanligaste orsaken till matallergi hos hundar. Tyvärr är detta dock lika fel som påståendet att hundar av naturen skulle vara köttätare. Kortfattat kan man säga att det finns andra livsmedel utöver spannmål som är lika allergena men ändå förekommer i många spannmålsfria hundfoder.

Det finns dock hundar som faktiskt är allergiska mot just spannmål.

Hundens kropp kan bryta ner spannmålets kolhydrater

En annan vanlig villfarelse är tron på att hundens kropp inte klarar av att bryta ner de kolhydrater som spannmål består av. Detta skulle ha att göra med att hundars saliv inte innehållet enzymen amylas. Det sistnämnda är förvisso ett påstående som är sant, men det innebär inte att hundar helt saknar amylas. Deras bukspottkörtel producerar nämligen detta ämne och hunden kan därmed alldeles utmärkt smälta och absorbera spannmålets kolhydrater.

Spannmål
Hundar klarar av att bryta ner kolhydraterna i spannmål.

Ska jag avstå från att köpa ett spannmålsfritt hundfoder?

Huruvida du bör avstå från att köpa ett hundfoder utan spannmål eller ej är den stora frågan. Faktum är att det beror på. Om du tillsammans med din veterinär med säkerhet kan konstatera att din hunds matallergi har att göra med spannmål, kan det vara värt att byta till ett spannmålsfritt hundfoder.

Ibland kan det dock vara så att allergin inte kan kopplas till något specifikt livsmedel på grund av att hunden ges ett foder med en salig blandning av ingredienser. Om så är fallet bör du istället börja med att göra ett allergitest. Först när detta är gjort och ni vet vilket eller vilka livsmedel hunden inte tål, kan man anpassa kosten till en där denna/dessa allergener utesluts.

Är hundar allergiska mot spannmål eller inte?

Den främsta anledningen till att man ger sin hund ett hundfoder utan spannmål är att man på så vis tror sig kunnna förebygga matallergi. För att utröna om detta är ett gångbart argument måste vi först ta reda på hur matallergier hos hundar uppstår.

Så uppstår matallergier hos hundar

Allergier är en hunds sätt att skydda sig mot bakterier, virus och liknande. Hundens immunförsvar utsöndrar antikroppar för att försvara sig mot allergener. Den första gången som immunförsvaret utsätts för ett sådant främmande ämne, avvärjer vissa av kroppens celler hotet medan andra kopierar. Anledningen till att hotet kopieras är för att hundens kropp ska kunna försvara sig effektivt vid ett nytt angrepp av samma allergen, d.v.s. framkalla en allergisk reaktion.

När det kommer till matallergi hos hundar, har forskningen visat att proteiner är den allra vanligaste allergenen. Forskare har dock även visat att vissa proteiner inte framkallar allergiska reaktioner. Detta har att göra med deras komplexa biokemiska egenskaper. Vissa proteiner är därför mer allergena än andra.

De vanligaste allergenerna i hundfoder

I vetenskapliga studier har man kunna påvisa att dessa är de sju vanligaste livsmedlen som ger upphov till matallergi hos hundar:

Som du märker förekommer vissa spannmål i listan ovan. Så visst, vissa hundar kan faktiskt vara allergiska mot dessa. De kan dock lika väl vara allergiska mot animaliska proteiner såsom nötkött eller kyckling. Så om du är verkligt oroad över matallergier, bör du alltså avlägsna alla dessa livsmedel från din hunds diet.

Spannmål i hundfoder som inte är allergena

Det finns även vissa spannmål som anses vara hälsosamma och som inte orsakar allergier hos hundar. Några exempel på sådana livsmedel är:

 • quinoa
 • ris (brunt eller vitt)
 • havremjöl
 • bovete
 • hirs
 • amarant.

Bara för att en produkt är ett spannmålsfritt hundfoder betyder det alltså inte att det inte kan orsaka matallergi hos din hund. Sådana produkter riskerar även att sätta en negativ stämpel på alla sorters spannmål, även dem i listan ovan som anses vara väldigt säkra för hundar att äta.

Du bör med andra ord vara väldigt noggrann med vilket slags hundfoder utan spannmål du köper. Det är viktigt att inte bara säkerställa att det är spannmålsfritt utan även att läsa igenom ingredienslistan. Förhoppningsvis kommer du då kunna fatta ett mer välgrundat beslut kring vilket foder du ska ge din hund.

Quinoa
Quinoa är ett exempel på spannmål som de flesta hundar kan äta.

Är spannmålsfritt hundfoder farligt?

Vissa hundägare frågar sig huruvida ett spannmålsfritt hundfoder är farligt att ge till sin hund. Detta då man internationellt har börjat undersöka om det är så att dessa foder kan ligga bakom en specifik hjärtsjukdom. Genom att läsa den länkade artikeln kan du får mer information om detta eventuella samband.

Vi kan dock redan nu säga att amerikanska myndigheter har upptäckt en möjlig koppling mellan sjukdomen DCM och spannmålsfritt hundfoder från vissa fodertillverkare. Inget av de varumärken som vi rekommenderar i denna artikel finns naturligtvis representerade på listan över potentiellt farliga foder. Vissa av de listade fodren säljs dock även här i Sverige.

Sammanfattningsvis krävs ytterligare forskning på området för att kartlägga sambandet mellan DCM och foder. Genom att välja de foder som vi rekommenderar kan du dock minimera risken för att din hund drabbas av denna hjärtsjukdom.

Tänk på detta när du byter till ett hundfoder utan spannmål

Det är lätt hänt att man som hundägare inte riktigt tänker sig för utan växlar över till ett nytt foder utan att först fasa in det nya fodret. Om du beslutar dig för att börja ge din hund ett hundfoder utan spannmål, bör du gradvis fasa ut den hundmat som du tidigare har gett din hund. På så vis underlättar du för hundens matsmältningssystem att anpassa sig.

Börja med att ge din hund cirka 90 procent gammalt foder och 10 procent nytt. Därefter kan du så sakteliga fortsätta öka halten spannmålsfritt hundfoder. Efter ett tag ger du din hund enbart det nya fodret.

Håll gärna koll på hur din hund reagerar på fodret. Detta kan du göra genom att kontrollera hur pass fast hundens avföring är samt vara uppmärksam på om hunden får diarré eller blir förstoppad.

Avslutande tankar

Det kan vara helt i sin ordning att ge hunden ett spannmålsfritt hundfoder, om detta krävs för att du ska kunna sova gott om natten. Jag ger själv mina hundar ett foder utan spannmål. Detta då det har visat sig vara mer skonsamt för deras magar än det torrfoder som jag tidigare gav dem.

Med det sagt är det ändå viktigt att påpeka att det inte är spannmålen i sig som är boven i dramat. Jag vill även passa på att understryka vikten av att det foder du köper är tillverkat av högkvalitativa animaliska proteiner samt kompletteras med hälsosamma kolhydrater och fetter. Det foder som du väljer att ge din hund bör även innehålla alla viktiga viatminer och mineraler, men det kan dock vara värt att försöka undvika onödiga, artificiella ingredienser.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *