BĂ€sta dragselen omslagsbild

BÀsta dragselen för hund: [BÀst i test]

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Non-stop dogwear och PN Jakt.

En dragsele Àr en förutsÀttning för att din hund ska kunna utföra diverse dragaktiviteter, sÄsom att dra en slÀde, pulka eller vagn. Denna typ av aktiviteter ger dig en utmÀrkt möjlighet att stÀrka bandet till din hund. Komfort och sÀkerhet Àr dock tvÄ viktiga aspekter att ta hÀnsyn till nÀr dessa utförs.

Vilken slags sele du bör vÀlja till din hund beror pÄ flera olika faktorer, sÄsom hundens vikt och selens syfte. I denna artikel kommer jag att belysa de produkter som jag anser vara bÀst i test bland dragselar för hund.

För fler tips pÄ olika slags hundselar kan jag rekommendera min artikel dÀr jag tipsar om den bÀsta hundselen i olika priskategorier.

BÀsta dragselen för hund

Nedan finner du min sammanstÀllning över de bÀsta dragselarna pÄ marknaden just nu. Jag har delat in selarna i olika kategorier utifrÄn en rad olika funktioner, sÄsom prislapp och egenskaper.

Premiumklassen: Non-stop dogwear Freemotion dragsele

Non-stop dogwear Freemotion dragsele
Non-stop dogwear Freemotion dragsele

Fördelar

✓ HĂ„ller luftvĂ€garna fria

✓ Fördelar dragstyrkan pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt

✓ Justerbara, utbytbara sidoremmar

Nackdelar

✗ Sidoremmarna Ă€r ej elastiska (sĂ„dana kan dock köpas till och bytas ut)

✗ NĂ„got högre prislapp Ă€n vissa jĂ€mförbara dragselar

Om produkten

Freemotion frÄn Non-stop dogwear Àr den ultimata selen för den hundÀgare som vill Àgna sig Ät dragaktiviteter tillsammans med sin hund. Selen har en hög dragpunkt och lÀmpar sig dÀrför utmÀrkt för sÄvÀl vandring som löpning, skidÄkning och cykling.

Denna produkt har tagits fram med hjÀlp av hundförare som tÀvlar i canicross (linlöpning) och andra dragsporter pÄ internationell nivÄ. Den har Àven testats idogt i fÀlt och Àr med andra ord ett vÀl beprövat kort.

Mer om Freemotion-selen

I videoklippet nedan kan du se (och höra) Non-stop dogwear-atleten Mathilde LutnÊs berÀtta om Freemotion-selen. Hon berÀttar bland annat hur den ska sitta pÄ hunden och hur dess egenskaper kan frÀmja draghundars prestanda.

PÄ tillverkarens webbplats finner du en utförlig storleksguide som indikerar att selen passar allt frÄn smÄ jack russell terriers till stora newfoundlandshundar och grand danois. För att hitta den perfekta passformen kan du dock Àven ta hjÀlp av den mÄttabell som den svenska leverantör vi lÀnkar till tillhandahÄller.

Mellanklassen: Neewa Adjustable

Neewa Adjustable
Neewa Adjustable

Fördelar

✓ HĂ„ller luftvĂ€garna fria

✓ JĂ€mn fördelning av trycket pĂ„ hundens kropp

✓ Justerbar pĂ„ bröst och rygg

Nackdelar

✗ Inte tillgĂ€nglig i storlekar för mindre hundar

Om produkten

Dragselen Neewa Adjustbale Àr tillverkad i polypropen och försedd med vaddering kring sÄvÀl hals som bröstkorg. Detta gör att selen Àr bekvÀm för hunden att bÀra i samband med dragaktiviteter.

Denna sele fördelar trycket jÀmnt frÄn bröstet genom hundens hela kropp. Den sÀkerstÀller dessutom att hundens luftvÀgar hÄlls fria och Àr till rÄga pÄ allt försedd med reflexer för ökad synlighet och sÀkerhet i mörkare ljusförhÄllanden.

Budgetklassen: Neewa Sled Pro

Neewa Sled Pro
Neewa Sled Pro

Fördelar

✓ Slitstark dragsele som passar Ă€ven större och kraftigare hundraser

✓ Mycket sele för pengarna

✓ Reflexremmar som ökar synligheten i mörker

Nackdelar

✗ Framtagen för vargliknande hundar och lĂ€mpar sig mindre vĂ€l för vissa andra hundraser

Om produkten

Neewa Sled Pro Àr en sele för draghundar som Àr tillverkad i polypropylen. Likt Neewa Adjustable Àr den försedd med vaddering kring hals och bröstkorg, detta för att öka hundens komfort vid drag.

Detta Àr en relativt billig dragsele sett till prislappen och vad du fÄr för pengarna. Den har tagits fram för att sÀrskilt passa större och kraftigare raser sÄsom jÀmthund, grönlandshund, siberian husky och alaskan malamute.

Neewa Sled Pro Àr en utmÀrkt sele för dig som vill Àgna dig Ät vandring, canicross (linlöpning), sparkkörning, skidtolkning och andra dragaktiviteter med din hund.

Mer om Neewa Sled Pro

Genom att titta pÄ videoklippet nedan kan du bilda dig en bÀttre uppfattning om dragselen Neewa Sled Pro samt hur den ska sÀttas pÄ hunden. Notera att ljud saknas i detta videoklipp.

Köpguide till dragselar

Ovan har vi gÄtt igenom mina mina utvalda produkter i kategorin dragsele för hund. Risken finns dock att du vid det hÀr laget Àr lite förvirrad. MÄnga av de hundselar som finns pÄ marknaden liknar nÀmligen varandra i hög utstrÀckning, men det finns ocksÄ de som skiljer sig Ät ganska markant.

HÀr kommer jag dÀrför att gÄ igenom nÄgra av de egenskaper som du bör hÄlla utkik efter. Dessa bör vÀgas in i valet av sele för att du ska införskaffa en som funkar för just dig och din hund.

KoppelfÀste

En dragsele för hund Àr tÀnkt att anvÀndas för att dra slÀdar och liknande med. Du bör dÀrmed vÀlja en sele som Àr försedd med ett koppelfÀste baktill pÄ selen, gÀrna pÄ den gummisnodd som Àr placerad lÀngst bak. Detta gör nÀmligen att hela din hunds kraft fördelas till denna punkt och sedan vidare till det föremÄl som ska dras.

VÀrt att kÀnna till Àr att vissa selar har försetts med tvÄ koppelfÀsten istÀllet för enbart ett. Dessa Àr till för den som anvÀnder flera draghundar i ett spann. Om du enbart har en hund som ska dra kan ett sÄdant fÀste vara okej, men innan du köper en sÄdan bör du konsultera en sakkunnig för att försÀkra dig om att du inte riskerar att skada din hund.

MĂ„tt

Dragselens passform Àr naturligtvis vÀldigt viktig. Efter att ha mÀtt hundens omkrets, lÀngd och skuldra jÀmför du dessa mÄtt med tillverkarens eller butikens mÄttabell för den aktuella produkten. Om din hund bara Àr ett par centimeter frÄn att slÄ i taket pÄ en storlek Àr det vanligtvis bÀttre att köpa en storlek större.

Skulle det vara sĂ„ att den dragsele du tittar pĂ„ inte har rĂ€tt storlek för din hund bör du vĂ€lja en annan sele. Det Ă€r inte vĂ€rt att köpa en alltför stor sele och hoppas pĂ„ att hunden vĂ€xer in i den. Passformen Ă€r vĂ€ldigt viktig nĂ€r det kommer till denna typ av selar – en alltför liten sele Ă€r obekvĂ€m för hunden att bĂ€ra och en för stor riskerar att felfördela vikten vid drag.

Material

Den sele du vÀljer att införskaffa till din hund bör vara tillverkad i ett hÄllbart och högkvalitativt material. Selen bör inte snabbt slitas ut i första taget av vare sig anvÀndning eller vÀderförhÄllanden. DÀrför Àr materialet en viktig faktor att ta hÀnsyn till.

Nylon och polypropen Àr tvÄ material som Àr vÀdertÄliga och dessutom hÄllbara i övrigt. LÀder Àr inte ett lika bra materialval som dessa nÀr det kommer till hÄllbarhet.

Stoppning

En bra dragsele bör vara försedd med extra stoppning vid nacke, skuldror och bröst. Anledningen till detta Àr att hundar vid drag genererar som mest kraft pÄ dessa omrÄden. Kraften gÄr in i selen vilket gör att en hundsele för drag som saknar vaddering kan grÀva sig in i hundens hud. Detta Àr förstÄs vÀldigt smÀrtsamt och kan enkelt undvikas genom att minska friktionen med ordentlig stoppning.

Matchande koppel

Detta Àr förstÄs inte en lika betydande faktor som de ovanstÄende, men det Àr aldrig fel att ha ett hundkoppel som matchar dragselen. Selens fÀrg kan dÀrför vara en faktor att vÀga in nÀr du gör ditt slutgiltiga val.

OmvÀrdering av sele

En dragsele Ă€r en produkt som en hund kan vĂ€xa ur, sĂ€rskilt om din hund inte Ă€r fullvuxen vid inköpstillfĂ€llet. Även vuxna hundars kroppar kan förĂ€ndras över tid, bland annat genom ökad muskelmassa frĂ„n dragaktiviteter. TvĂ€rtom kan selen Ă€ven bli alltför stor om hunden skulle gĂ„ ner i vikt eller om den skulle tappa sin form med tiden.

Du bör dÀrför vara medveten om detta och göra en omvÀrdering av din hunds sele och dess passform med jÀmna mellanrum. Det Àr inte sÀrskilt troligt att du behöver köpa nya selar sÀrskilt ofta, men det kan vara vÀrt att göra en snabb genomgÄng av selens material och kanske rengöra den.

Vanliga frÄgor om dragselar

Nedan kommer jag att besvara nÄgra av de vanligaste frÄgor som hundÀgare har om dragselar. Om du har en frÄga som inte tas upp hÀr Àr du varmt vÀlkommen att stÀlla den i kommentarsfÀltet.

Vilken dragsele Àr bÀst?

Den dragsele som jag anser vara bĂ€st i test Ă€r Non-stop Dogwear Freemotion. Även Neewa Adjustable och Neewa Sled Pro Ă€r dock tvĂ„ högkvalitativa dragselar. Faktum Ă€r att de flesta selar tillverkade av Neewa hĂ„ller en mycket hög klass.

Varför anvÀnda dragsele?

En sele som Àr sÀrskilt framtagen för drag fördelar trycket vid dragaktiviteter pÄ ett bÀttre sÀtt Àn en vanlig sele. Den ökar dÀrför hundens prestanda samtidigt som den Àven ökar dess komfort.

Hur ska en dragsele sitta?

En dragseles pass form och mÄtt kan till en början vara nÄgot av en gÄta. Det Àr dock viktigt att du sÀtter dig in i detta för att inte riskera att skada din hund eller fÄ den att kÀnna sig obekvÀm med selen. En sele med bra passform Äsamkar inte hunden nÄgon smÀrta.

Olika hundraser skiljer sig Ät i mÄnga hÀnseenden och kan dÀrför behöva olika selar. Du behöver bara hitta den rÀtta för just din hund och ha passformen i Ätanke nÀr du införskaffar den.

Avslutande tankar

Alla de dragselar som jag har tipsat om i denna artikel Àr utmÀrkta val. Jag har dock medvetet valt produkter i olika prissegment för att alla hundÀgare, oavsett plÄnbokens storlek, ska kunna hitta en bra dragsele till sin hund.

Oavsett vilken av dessa selar du vÀljer kan du alltsÄ vara sÀker pÄ att fÄ stor glÀdje av den tillsammans med din hund. Var bara noga att försÀkra dig om att passformen Àr den rÀtta!

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

2 reaktioner pĂ„ ”BĂ€sta dragselen för hund: [BĂ€st i test]”

 1. Hej Sebastian!

  Jag hittade din sida nĂ€r jag började fundera pĂ„ sele till min hund 🙂.

  Nu har jag mÀtt hunden. SÄ jag har flera mÄtt. Men Àr osÀker ÀndÄ.
  Jag vet inte vad hon vÀger.

  SÄhÀr ser mÄtten ut iaf. Och jag funderar pÄ mÀrket Neewa Adjustable.
  Hals: 57cm
  Bröstkorg: 82cm
  LÀngd bog till svansrot mÀtt frÄn sidan: 68cm
  Bredd pÄ bog/yttersidor framben: 27cm
  Höjd: 59-60 cm.
  Hon pÄminner ganska mkt om en rottweiler i typen.

  Har du ngt rÄd gÀllande selen?
  Ska jag ta den största storleken? Jag tycker ju inte att hon Àr en jÀttehund precis. Men L kanske blir för snÄlt tilltaget? Hon Àr ju rÀtt grov kring hals och bröstkorg.

  Mvh Eva och Aska i Matfors

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Eva och tack för ditt mejl, vad roligt att du hittade till min sida!

   Jag skulle fokusera mer pĂ„ halsens omkrets Ă€n hundens vikt – vikten Ă€r mer ett riktmĂ€rke. Det viktigaste för en god passform Ă€r att selens omkrets i halsen inte Ă€r vare sig för stor eller för liten.

   I Askas fall hamnar hon enligt dina mĂ„tt precis mellan tvĂ„ storlekar. DĂ„ Ă€r det generellt sett bĂ€ttre att vĂ€lja den större storleken – det ger henne Ă€ven utrymme att lĂ€gga pĂ„ sig lite vikt utan att behöva byta sele. För Neewa Adjustable hamnar hon alltsĂ„ pĂ„ storlek XL (57-62 cm halsomkrets).

   Hoppas detta ger dig klarhet och att ni fÄr mycket nöje med selen!

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *