Bästa dragselen omslagsbild

Bästa dragselen för hund: [Bäst i test]

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PN Jakt.

En dragsele är en förutsättning för att din hund ska kunna utföra diverse dragaktiviteter, såsom att dra en släde, pulka eller vagn. Denna typ av aktiviteter ger dig en utmärkt möjlighet att stärka bandet till din hund. Komfort och säkerhet är dock två viktiga aspekter att ta hänsyn till när dessa utförs.

Vilken slags sele du bör välja till din hund beror på flera olika faktorer, såsom hundens vikt och selens syfte. I denna artikel kommer jag att belysa de produkter som jag anser vara bäst i test bland dragselar för hund.

För fler tips på olika slags hundselar kan jag rekommendera min artikel där jag tipsar om den bästa hundselen i olika priskategorier.

Bästa dragselen för hund

Nedan finner du min sammanställning över de bästa dragselarna på marknaden just nu. Jag har delat in selarna i olika kategorier utifrån en rad olika funktioner, såsom prislapp och egenskaper.

Mellanklassen: Neewa Adjustable

Neewa Adjustable
Neewa Adjustable

Fördelar

✓ Håller luftvägarna fria

✓ Jämn fördelning av trycket på hundens kropp

✓ Justerbar på bröst och rygg

Nackdelar

✗ Inte tillgänglig i storlekar för mindre hundar

Om produkten

Dragselen Neewa Adjustbale är tillverkad i polypropen och försedd med vaddering kring såväl hals som bröstkorg. Detta gör att selen är bekväm för hunden att bära i samband med dragaktiviteter.

Denna sele fördelar trycket jämnt från bröstet genom hundens hela kropp. Den säkerställer dessutom att hundens luftvägar hålls fria och är till råga på allt försedd med reflexer för ökad synlighet och säkerhet i mörkare ljusförhållanden.

Budgetklassen: Neewa Sled Pro

Neewa Sled Pro
Neewa Sled Pro

Fördelar

✓ Slitstark dragsele som passar även större och kraftigare hundraser

✓ Mycket sele för pengarna

✓ Reflexremmar som ökar synligheten i mörker

Nackdelar

✗ Framtagen för vargliknande hundar och lämpar sig mindre väl för vissa andra hundraser

Om produkten

Neewa Sled Pro är en sele för draghundar som är tillverkad i polypropylen. Likt Neewa Adjustable är den försedd med vaddering kring hals och bröstkorg, detta för att öka hundens komfort vid drag.

Detta är en relativt billig dragsele sett till prislappen och vad du får för pengarna. Den har tagits fram för att särskilt passa större och kraftigare raser såsom jämthund, grönlandshund, siberian husky och alaskan malamute.

Neewa Sled Pro är en utmärkt sele för dig som vill ägna dig åt vandring, canicross (linlöpning), sparkkörning, skidtolkning och andra dragaktiviteter med din hund.

Mer om Neewa Sled Pro

Genom att titta på videoklippet nedan kan du bilda dig en bättre uppfattning om dragselen Neewa Sled Pro samt hur den ska sättas på hunden. Notera att ljud saknas i detta videoklipp.

Köpguide till dragselar

Ovan har vi gått igenom mina mina utvalda produkter i kategorin dragsele för hund. Risken finns dock att du vid det här laget är lite förvirrad. Många av de hundselar som finns på marknaden liknar nämligen varandra i hög utsträckning, men det finns också de som skiljer sig åt ganska markant.

Här kommer jag därför att gå igenom några av de egenskaper som du bör hålla utkik efter. Dessa bör vägas in i valet av sele för att du ska införskaffa en som funkar för just dig och din hund.

Koppelfäste

En dragsele för hund är tänkt att användas för att dra slädar och liknande med. Du bör därmed välja en sele som är försedd med ett koppelfäste baktill på selen, gärna på den gummisnodd som är placerad längst bak. Detta gör nämligen att hela din hunds kraft fördelas till denna punkt och sedan vidare till det föremål som ska dras.

Värt att känna till är att vissa selar har försetts med två koppelfästen istället för enbart ett. Dessa är till för den som använder flera draghundar i ett spann. Om du enbart har en hund som ska dra kan ett sådant fäste vara okej, men innan du köper en sådan bör du konsultera en sakkunnig för att försäkra dig om att du inte riskerar att skada din hund.

Mått

Dragselens passform är naturligtvis väldigt viktig. Efter att ha mätt hundens omkrets, längd och skuldra jämför du dessa mått med tillverkarens eller butikens måttabell för den aktuella produkten. Om din hund bara är ett par centimeter från att slå i taket på en storlek är det vanligtvis bättre att köpa en storlek större.

Skulle det vara så att den dragsele du tittar på inte har rätt storlek för din hund bör du välja en annan sele. Det är inte värt att köpa en alltför stor sele och hoppas på att hunden växer in i den. Passformen är väldigt viktig när det kommer till denna typ av selar – en alltför liten sele är obekväm för hunden att bära och en för stor riskerar att felfördela vikten vid drag.

Material

Den sele du väljer att införskaffa till din hund bör vara tillverkad i ett hållbart och högkvalitativt material. Selen bör inte snabbt slitas ut i första taget av vare sig användning eller väderförhållanden. Därför är materialet en viktig faktor att ta hänsyn till.

Nylon och polypropen är två material som är vädertåliga och dessutom hållbara i övrigt. Läder är inte ett lika bra materialval som dessa när det kommer till hållbarhet.

Stoppning

En bra dragsele bör vara försedd med extra stoppning vid nacke, skuldror och bröst. Anledningen till detta är att hundar vid drag genererar som mest kraft på dessa områden. Kraften går in i selen vilket gör att en hundsele för drag som saknar vaddering kan gräva sig in i hundens hud. Detta är förstås väldigt smärtsamt och kan enkelt undvikas genom att minska friktionen med ordentlig stoppning.

Matchande koppel

Detta är förstås inte en lika betydande faktor som de ovanstående, men det är aldrig fel att ha ett hundkoppel som matchar dragselen. Selens färg kan därför vara en faktor att väga in när du gör ditt slutgiltiga val.

Omvärdering av sele

En dragsele är en produkt som en hund kan växa ur, särskilt om din hund inte är fullvuxen vid inköpstillfället. Även vuxna hundars kroppar kan förändras över tid, bland annat genom ökad muskelmassa från dragaktiviteter. Tvärtom kan selen även bli alltför stor om hunden skulle gå ner i vikt eller om den skulle tappa sin form med tiden.

Du bör därför vara medveten om detta och göra en omvärdering av din hunds sele och dess passform med jämna mellanrum. Det är inte särskilt troligt att du behöver köpa nya selar särskilt ofta, men det kan vara värt att göra en snabb genomgång av selens material och kanske rengöra den.

Vanliga frågor om dragselar

Nedan kommer jag att besvara några av de vanligaste frågor som hundägare har om dragselar. Om du har en fråga som inte tas upp här är du varmt välkommen att ställa den i kommentarsfältet.

Vilken dragsele är bäst?

Den dragsele som jag anser vara bäst i test är Non-stop Dogwear Freemotion. Även Neewa Adjustable och Neewa Sled Pro är dock två högkvalitativa dragselar. Faktum är att de flesta selar tillverkade av Neewa håller en mycket hög klass.

Varför använda dragsele?

En sele som är särskilt framtagen för drag fördelar trycket vid dragaktiviteter på ett bättre sätt än en vanlig sele. Den ökar därför hundens prestanda samtidigt som den även ökar dess komfort.

Hur ska en dragsele sitta?

En dragseles pass form och mått kan till en början vara något av en gåta. Det är dock viktigt att du sätter dig in i detta för att inte riskera att skada din hund eller få den att känna sig obekväm med selen. En sele med bra passform åsamkar inte hunden någon smärta.

Olika hundraser skiljer sig åt i många hänseenden och kan därför behöva olika selar. Du behöver bara hitta den rätta för just din hund och ha passformen i åtanke när du införskaffar den.

Avslutande tankar

Alla de dragselar som jag har tipsat om i denna artikel är utmärkta val. Jag har dock medvetet valt produkter i olika prissegment för att alla hundägare, oavsett plånbokens storlek, ska kunna hitta en bra dragsele till sin hund.

Oavsett vilken av dessa selar du väljer kan du alltså vara säker på att få stor glädje av den tillsammans med din hund. Var bara noga att försäkra dig om att passformen är den rätta!

2 reaktioner på ”Bästa dragselen för hund: [Bäst i test]”

 1. Hej Sebastian!

  Jag hittade din sida när jag började fundera på sele till min hund ?.

  Nu har jag mätt hunden. Så jag har flera mått. Men är osäker ändå.
  Jag vet inte vad hon väger.

  Såhär ser måtten ut iaf. Och jag funderar på märket Neewa Adjustable.
  Hals: 57cm
  Bröstkorg: 82cm
  Längd bog till svansrot mätt från sidan: 68cm
  Bredd på bog/yttersidor framben: 27cm
  Höjd: 59-60 cm.
  Hon påminner ganska mkt om en rottweiler i typen.

  Har du ngt råd gällande selen?
  Ska jag ta den största storleken? Jag tycker ju inte att hon är en jättehund precis. Men L kanske blir för snålt tilltaget? Hon är ju rätt grov kring hals och bröstkorg.

  Mvh Eva och Aska i Matfors

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Eva och tack för ditt mejl, vad roligt att du hittade till min sida!

   Jag skulle fokusera mer på halsens omkrets än hundens vikt – vikten är mer ett riktmärke. Det viktigaste för en god passform är att selens omkrets i halsen inte är vare sig för stor eller för liten.

   I Askas fall hamnar hon enligt dina mått precis mellan två storlekar. Då är det generellt sett bättre att välja den större storleken – det ger henne även utrymme att lägga på sig lite vikt utan att behöva byta sele. För Neewa Adjustable hamnar hon alltså på storlek XL (57-62 cm halsomkrets).

   Hoppas detta ger dig klarhet och att ni får mycket nöje med selen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *