Siberian husky – en uthållig slädhund som är livlig och busig

Siberian husky är en elegant och atletisk hundras som är väldigt uthållig och villig att jobba. Denna vänliga ras härstammar från Nordostasien, närmare bestämt från det ryska området Sibirien. De har med tiden spritt sig till andra delar av världen. Till exempel kom de till USA via Alaska. I Sverige fanns det 7 054 hundar av denna ras registrerade år 2021.

Detta är en slädhund som har en livlig och busig personlighet. Trots att dessa hundar har mycket energi och ibland kan vara intensiva är de även tillgivna och fromma. Detta så länge som de får sina grundläggande behov av motion och aktivering tillgodosedda.

Om du vill ha en aktiv hundras och har gott om tid att ägna dig åt din hund kan detta vara hunden för dig. En siberian husky är en utmärkt följeslagare om du kan ta hand om den på bästa sätt. Rasen funkar generellt sett bra med barn så länge som hunden tränas och socialiseras ordentligt.

Huskyn är en av få hundraser som kan ha blå ögon. Vissa hundar kan få detta om de har det så kallade merleanlaget. Detta anlag förhindrar full pigmentering i ögon och päls. Men många hundar av rasen siberian husky föds alltså med blå ögon utan att ha detta anlag. Det är även ganska vanligt att dessa hundar har heterokromi (olikfärgade ögon).

Fakta om siberian husky

Mankhöjd hanar:53-60 cm
Mankhöjd tikar:51-56 cm
Vikt hanar:20-27 kg
Vikt tikar:16-23 kg
Rasklubb:SPHKs Rasklubb För Siberian Husky
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Hundrasen siberian husky kommer från Nordostasien. De tjuktjer som bor i Sibirien avlade fram rasen specifikt för att använda den som slädhund. Detta var någonting som det sibiriska nomadfolket gjorde redan för 3 000 år sedan.

De tog fram hunden för att få hjälp med att dra slädar över längre distanser så att de kunde utöka sina jaktmarker. Därför tog de fram den perfekta slädhunden – en hund som var väldigt uthållig, hade en tjock päls som skyddade mot kylan och kunde överleva på en minimal mängd mad. Den hund som avlades fram var en avlägsen släkting till den moderna huskyn.

Genetiskt sett tillhör rasen gruppen spetshundar. Under tidigt 1900-talet fick invånare i Alaska upp ögonen för rasen och den fördes då till USA. 1958 importerades den första hunden av denna ras till Sverige.

Under årens lopp har huskyn visat sig vara en alldeles formidabel slädhund. Siberian husky är dock även en populär sällskapshund. Om du väljer att skaffa rasen som en sådan är det dock viktigt att du är medveten om dess behov av att vara aktiv.

Siberian husky som sitter i en skog och blickar ut över en sjö

Så tar du hand om din siberian husky

Siberian husky har en tät päls i dubbla skikt. Det undre pälslagret är mjukt medan täckhåren är grövre och lite sträva. Pälsen gör att rasen tål kyla väl. Däremot gillar huskyn inte värme.

Pälsvård, klovård och tandvård

Rasen fäller inte särskilt mycket under större delen av året. Däremot fäller den desto mer under cirka tre veckor i samband med fällningen. Under denna tid är det en utmaning att hålla undan den päls som fälls. En hel del tofsar med fälld päls kan då hamna i bland annat hemmet och i trädgården.

Denna hundras kräver regelbunden pälsvård. Du bör därför borsta din siberian husky åtminstone en eller två gånger i veckan. Däremot håller sig dessa hundar rena och de luktar inte heller särskilt mycket. Så du behöver inte bada din husky särskilt ofta.

Hundens klor bör klippas regelbundet för att undvika att de blir för långa eller går sönder. Du bör även borsta tänderna på din siberian husky flera gånger i veckan för att bibehålla en god munhälsa.

Vad gäller utfodring har vi skrivit en specifik artikel som handlar om hur du väljer rätt hundfoder till din husky. Läs gärna den artikeln för att få förslag på bra foder för just denna ras!

Siberian husky som sällskapshund

Siberian husky är en energisk och smarthundras som kan vara ganska ljudlig. Detta tar ofta uttryck i att hunden gnäller eller ylar. Många hundar av denna ras är också skickliga rymmare. Därför behöver du ägna mycket tid åt att motionera och träna din hund. Dessa hundar jagar gärna mindre djur om de får chansen, så det kan vara svårt att ha dem löskopplade. Dessutom krävs ett rejält staket eller plank som är tillräckligt högt för att hunden inte ska kunna hoppa över det eller gräva sig ut under det.

Huskyn behöver ganska mycket aktivering

Detta är en utmärkt hundras när du vill kunna springa med din hund. Det är nämligen en uthållig och bra hundras för löpning på längre distanser. Däremot är huskyn inte särskilt sugen på att springa när det är alltför varmt utomhus. Då är det bättre att du hittar olika sätt att aktivera din hund inomhus. En husky som inte aktiveras tillräckligt kan lätt bli destruktiv inomhus. Den kan även få för sig att gräva hål i gräsmattan och försöka fly från tomten.

Därför är det som sagt viktigt att du tränar och aktiverar din hund tillräckligt mycket. Detta för att hjälpa den att fokusera sin energi och använda den på ett mer produktivt sätt. En siberian husky som inte tränas och motioneras tillräckligt kan lätt upplevas som oregerlig.

Denna hundras har avlats fram för att vara en slädhund och jobba tillsammans med andra hundar. Därför kommer de generellt sett bra överens med andra jyckar. Det gör att det kan vara givande att låta hunden få leka av sig i en hundrastgård som är väl inhägnad. Den starka jaktinstinkten kan dock vara ett problem om det finns små gnagare, harar eller till och med katter i närheten.

Siberian husky som familjehund

Siberian husky är en hundras som ofta går väl ihop med barn. Det är dock viktigt att barnet agerar på ett respektfullt sätt gentemot hunden. Om ett barn blir för hårdhänt mot hunden kan det lätt sluta illa. Men så länge som barnen vet hur man ska bete sig mot hundar och huskyn är tillräckligt socialiserad kan detta vara en bra familjehund.

De flesta hundar av rasen siberian husky är också vänligt sinnade gentemot främlingar. Därmed är de inte särskilt lämpade för att agera vakthundar. I den länkade artikeln tipsar vi om andra hundraser som lämpar sig bättre för det ändamålet.

Jämförelser med andra hundraser

Huskyn är en ras som är såväl lik som olik andra hundraser. Om du är nyfiken på dessa likheter och skillnader kan du läsa mer om dem nedan!

Siberian husky eller alaskan malamute?

När man föreställer sig arktiska slädhundar är det framför allt två raser som dyker upp i tanken: siberian husky och alaskan malamute. Trots alla sina likheter är detta dock två olika hundraser. Bägge drar gärna slädar och har en dubbel päls. Men det finns alltså även många skillnader mellan de bägge raserna.

För många hundintresserade är det svårt att avgöra vilken ras som är vilken. Det är därför lätt hänt att de båda raserna blandas ihop. Detta är någonting som även jag själv har gjort mig skyldig till vid mer än ett tillfälle. Vissa tar till och med miste på dessa varglika hundraser och vilda vargar. På länken finner du för övrigt fler raser som liknar vargen.

Många blir förvånade när de ser hur ”liten” huskyn egentligen är. Trots sin betydligt mindre storlek är en siberian husky tillräckligt stark för att ensam kunna dra en människa på släde. Både huskyn och malamuten har en väldigt hög energinivå och därför behöver du som ägare kunna motionera din hund tillräckligt mycket. Annars blir hunden uttråkad, olycklig och destruktiv.

Utöver att huskyn är den mindre av de två raserna finnas det även fler skillnader. Till exempel umgås malamuten gärna med människor medan en siberian husky är mer självständig och reserverad. Den är också mer av en flockhund och kan gärna bo med andra hundar. Malamuten är istället nöjd med att vara den enda hunden i hushållet och är mer lojal gentemot sin ägare.

Två hundar av rasen siberian husky som drar en släde

Siberian husky eller tysk schäferhund?

Funderar du på att skaffa en siberian husky eller en tysk schäferhund? Detta är två hundraser som är ganska olika varandra. Båda gillar förvisso att arbeta men på helt olika sätt. Huskyn behöver motioneras en hel del och vill gärna vara en del av flocken. Den är lite lägre i mankhöjden men framför allt lättare än den tyska schäferhunden.

Schäfern är alltså tyngre och behöver istället en bestämd ägare som säkerställer att hunden inte skyddar sin familj alltför mycket. Som ägare behöver också spendera mycket tid med din schäfer för att knyta an. Den tyska schäferhunden brukar ibland jämföras med raser såsom rottweilern, men kan även mäta sig med labradoren som en sällskapshund betraktat.

Båda raserna har sina specifika behov och passar därför inte alla familjer. Därför bör du verkligen göra noggranna efterforskningar innan du väljer att skaffa en siberian husky eller schäfer. Detta för att säkerställa att du kan tillgodose hundens alla behov.

Siberian husky eller golden retriever?

Sett till utseendet är siberian husky och golden retriever väldigt olika varandra. De har en liknande storlek men skiljer sig åt i övrigt på i princip alla punkter. Men det är som bekant inte utseendet som bör vara det mest avgörande när du väljer mellan två hundraser.

Om du är på jakt efter en trevlig hund som är både rolig och energisk men samtidigt lugn och enkel är en golden det bästa valet. Det är en mer lättränad hundras som dessutom är väldigt lojal.

Huskyn är istället ett bra val för en aktiv familj med mycket energi som kan motionera sin hund mycket. Det är också en mer envis och utmanande hund än en golden retriever. Detta är dock också en stor del av charmen med denna hundras.

Siberian husky eller labrador retriever?

När du är på jakt efter en hund kanske du undrar om siberian husky eller labrador retriever är den rätta rasen för dig? I många fall kan det vara så att ingen ras egentligen är bättre än den andra. Det handlar helt enkelt om att hitta den rätta hundrasen för dina förutsättningar och din livsstil.

En siberian husky är väldigt underhållande och även ganska pratsam. Den är energisk, uthållig och stark vilket gör att den passar bra ihop med en aktiv och äventyrlig familj. Huskyn är svårare att träna än labradoren. Den gottgör dock för detta med en orubblig lojalitet.

Labradoren är ständigt den mest populära hundrasen i Sverige. Det finns goda skäl till att så är fallet. Rasen är lugn och vänlig men samtidigt aktiv och villig att hitta på saker med sin familj. Både huskyn och labradoren är energiska hundar men de behöver motioneras på olika sätt. Båda har också en hög energinivå i hemmet men labradoren är betydligt lugnare inomhus.

Närbild på en hund i ett snöigt snår

Siberian husky eller samojedhund?

Väljer du mellan raserna siberian husky eller samojedhund? Huskyn är ungefär lika hög som samojeden men har samtidigt än lägre vikt. Bägge raserna är slädhundar och kan vara ganska högljudda. Båda dessa raser kräver också en hel del motion på daglig basis. Du bör därför ta med din hund ut på löpturer och promenader samt motionera den på andra sätt.

Samojedhunden är den lite mer lättränade av de två. Den är också mer villig att vara till lags. Både raserna är dock väldigt intelligenta och kräver mycket aktivering.

Om du är redo för en utmaning kan någon av dessa hundraser vara ett bra val. Men om du är en erfaren hundägare som vill att din hund ska vara lite mer självständig bör du välja huskyn. Samojeden är istället en hund för den aktiva familjen som gärna vill umgås mycket med hunden.

Siberian husky eller shiba?

Gillar du också spetshundar men har svårt att välja mellan siberian husky eller shiba? Raserna är både lika och olika varandra. En av de stora skillnaderna är att huskyn är påtagligt mycket större än shiban. Den sistnämnda är en ganska liten och kompakt hundras som härstammar från Japan. Huskyn är istället en stark och uthållig draghund med en tjock päls och en lite mer kraftig kroppsform.

Det kan vara svårt att välja mellan två hundraser som dessa. Detta då bägge har en hög energinivå och kräver mycket motion. Men det finns även vissa skillnader mellan raserna. Till exempel behöver huskyn få springa lite mer varje dag än vad shiban behöver göra. Så om du väljer att skaffa en siberian husky behöver du vara än mer förberedd på att motionera och aktivera din hund mycket.

En husky i skogen

Vanliga frågor om siberian husky

Är siberian husky allergivänlig?

Nej, siberian husky är inte allergivänlig. Huskyn fäller ganska mycket av sin päls. Och även om vissa hundraser kan tolereras lite bättre av vissa pälsdjursallergiker finns det ingen ras som är helt allergivänlig.

Hur är det att ha en siberian husky?

Siberian husky är en hundras som är tillgiven och vänlig. De funkar ofta bra med barn men yngre barn bör inte lämnas ensamma med hundar. Dessutom är huskyn aktiv och vill gärna få jobba och få utlopp för sin energi.

Vilken är skillnaden mellan siberian husky och alaskan malamute?

Den främsta skillnaden mellan siberian husky och akaskan malamute är storleken. Båda dessa hundraser är ganska stora men malamuten är den betydligt större av de två. Den kan faktiskt väga nästan dubbelt så mycket som huskyn.

Vad är det för skillnad på siberian husky och alaskan husky?

Siberian husky är en renrasig hund medan alaskan husky officiellt sett räknas som en blandras. Detta då den senare inte är erkänd som ras av större internationella kennelklubbar.

Vad äter en siberian husky?

Egentligen kan du ge din siberian husky vilken hundmat du än föredrar. Detta så länge som den är tillräckligt näringsrik och låter hunden tillgodogöra sig sitt näringsbehov. De flesta hundägare väljer dock att ge sin husky ett bra torrfoder.

Varför ylar siberian husky?

En siberian husky vill gärna kommunicera med sina mänskliga familjemedlemmar. Därför gör de ofta som vargen och ylar och gnäller för att prata med oss människor. Huskyn ylar åt dig för att den ser dig som en del av sin familj.

Vilken rasgrupp tillhör siberian husky?

Siberian husky tillhör rasgrupp 5 som består av spetsar och raser av urhundstyp. Detta då rasen är en spetshund.

När fäller siberian husky?

En siberian husky fäller vanligtvis sin päls två gånger om året i takt med att vädret slår om. Fällningen inträffar vanligtvis på vårkanten och under hösten. Inför sommaren fäller hunden sin vinterpäls och inför vintern växer hunden ut den igen.

Vad ska man tänka på när man köper en siberian husky?

När du köper en siberian husky bör du tänka på att hunden är väldigt aktiv. Den har ett stort behov och motion och aktivering. Dessutom kan den vara svår att ha löskopplad och den kan stundtals även vara ganska högljudd.

Vad väger en fullvuxen siberian husky?

En fullvuxen siberian husky väger mellan 16 och 27 kg. Hanhundar väger 20-27 kg medan tikar väger 16-23 kg.

Var kommer siberian husky från?

Siberian husky kommer från området Sibirien i Ryssland. Rasen härstammar därmed från detta stora område i Nordostasien.

Hur mycket ska en siberian husky äta?

Hur mycket mat en siberian husky bör äta varierar beroende på val av foder och andra faktorer. En generell riktlinje för torrfoder är 2,5-4 dl foder per dagen. Fodret kan med fördel fördelas över två eller tre mål per dag.

Liknande artiklar