Alaskan malamute – en lojal och stark draghund med varglik look

Alaskan malamute är en av de mest vargliknande hundraserna. Detta är en stor spetshund som är lojal, stark och gillar att arbeta. Rasen togs ursprungligen fram för att kunna utföra en rad olika uppgifter. Några exempel på dessa var att dra tunga slädar samt att jaga isbjörn. Idag är dessa hundar istället populära sällskapshundar.

En vanlig missuppfattning är att alaskan malamute skulle vara en slags varghybrid. Så är dock inte fallet utan detta är en renrasig hundras med ett varglikt utseende. Däremot är detta en av de hundraser som är närmast släkt med vargen. Med det sagt har faktiskt alla moderna tamhundar ett nära släktskap till vargen.

Som namnet på rasen antyder härstammar dessa hundar från den Nordamerikanska tundran. Där har man i århundraden avlat på dem som sällskapshund och arbetande hund. Trots sin stora storlek är faktiskt dessa jyckar vänliga och gillar människor. Därför är detta en bra familjehund men desto sämre vakthund.

Fakta om alaskan malamute

Mankhöjd hanar:61-66 cm
Mankhöjd tikar:56-61 cm
Vikt hanar:36-43 kg
Vikt tikar:32-38 kg
Rasklubb:SPHKs Rasklubb för Alaskan Malamute
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Alaskan malamute är en ras vars historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Rasen kommer inte helt oväntat från nordliga breddgrader, närmare bestämt nordvästra Alaska. Där avlade inuiter fram rasen en gång i tiden. Namnet kommer från den stam av inuiter som ligger bakom rasens existens. Stammens namn är nämligen malamuter (eller mahlemiut på engelska).

Dessa hundar är för övrigt ett utmärkt exempel på samspelet mellan hund och människa. Tillsammans har de och deras människor lyckats överleva under tuffast möjliga förhållanden.

När Alaska upptäcktes mot mitten av 1700-talet fick ryska pälsjägare och valfångare upp ögonen för hundrasen. De berättade om inuiternas stora och starka draghundar. Under 1800-talets slut flyttade sedermera allt fler människor till regionen i jakten på guld. Faktum är att hundar av rasen alaskan malamute kom till användning just i samband med guldrushen i Klondike i slutet av 1890-talet. Hundarnas styrka och uthållighet kom nämligen till användning för guldjägarna i denna tuffa region i nordvästra Kanada.

Under årens lopp har man avlat på rasen i arktiska områden såsom Alaska och Grönland. Rasen fick ett uppsving under 1920-talet i samband med att intresset växte för draghundsporten.

Likt många andra hundraser var dock malamuten mer eller mindre utrotningshotad efter andra världskriget. Till exempel sägs det ha funnits blott 30 malamuter kvar i USA år 1947. Den amerikanska kennelklubben inledde därför ett avelsprogram för att förhindra rasens utrotning.

Alaskan malamute som ligger i snön

Alaskan malamute som sällskapshund

Historiskt sett har dessa hundar använts av ursprungsbefolkningen i nordvästra Alaska. De har låtit hundarna dra tunga slädar och hjälpa till vid jakt på isbjörn och säl. Därför är alaskan malamute en väldigt mångsidig hundras som är stark och dessutom större än sin kusin siberian husky. Huskyn är istället framavlad för sin hastighet medan malamuten alltså har en otrolig styrka.

En alaskan malamute är en stor hund som är lojal och tillgiven sin familj. Denna ras kräver dock en hel del av dig som hundägare. Detta är nämligen flockdjur som kräver en stark och tydlig ledare. Det är viktigt med ordentlig lydnadsträning för att dessa hundar inte ska bli alltför dominanta. Därför behöver du träna din hund målmedvetet redan från valpåldern.

Till skillnad från vad många tror lämpar sig dessa hundar inte bra som vakthundar. De är nämligen allt för vänligt inställda mot främlingar. Däremot kan deras stora storlek och vargliknande utseende säkerligen avskräcka eventuella inkräktare.

Som du säkert förstår behöver en malamute mycket motion. Den är framavlad för att arbeta tillsammans med människor under tuffa förhållanden. Därför behöver även moderna malamuter motioneras på ett strukturerat sätt. Det finns dock mängder med sätt att aktivera hunden inomhus och utomhus. I den länkade artikeln tipsar vi om 25 sådana!

Jämförelse med andra hundraser

Denna hundras har förstås likheter med vissa andra hundraser som skillnader mot dessa. Nedan går vi igenom några av dem!

Alaskan malamute eller siberian husky?

En alaskan malamute är större och kraftigare än den lättare och snabbare siberian huskyn. Malamuten gillar också att spendera mycket tid med sina ägare medan huskyn är mer oberoende till sin natur. Malamuter har också en kortare förväntad livslängd (10-12 år jämfört med huskyns 12-15 år) och tenderar att utveckla fler hälsobesvär.

Alaskan malamute eller samojedhund?

Samojedhunden är i en lite mer tillgiven hundras än vad alaskan malamute är. De är också betydligt skälligare än malamuten. Om du är på jakt efter en vakthund kan därför samojeden var ett lite bättre val. Med det sagt finns det förstås många bättre vakthundar än just dessa två raser. Bägge raserna är dock hårt arbetande slädhundar och de delar alltså vissa egenskaper.

Alaskan malamute eller american akita?

Alaskan malamute är en hundras för aktiva hundägare medan en american akita gärna tar det lite lugnare. Ingen av dessa bägge raser lämpar sig särskilt väl för nybörjare. Båda raserna kan ha lite svårt för andra hundar. Bägge är också spetshundar – en kategori hundar som generellt sett kan vara lite svårare att träna. Akitan är ingen utpräglad slädhund, så om du vill ägna dig åt draghundsport är malamuten troligtvis ett bättre val.

Vanliga frågor om alaskan malamute

Fäller alaskan malamute?

Ja, en malamute fäller sin underull två gånger om året.

Hur är alaskan malamute?

Dessa hundar älskar att springa samt att dra slädar och liknande. De är också lojala och modiga sällskapshundar. Malamuter har också en stark vilja och stor självständighet.

Hur gamla blir alaskan malamute?

Alaskan malamute har en beräknad livslängd på 12 år. Den faktiska livslängden påverkas i stor utsträckning av den enskilda hundens hälsa.

Hur stor är en alaskan malamute?

En fullvuxen alaskan malamute är 56-66 cm hög i mankhöjd och väger 32-43 kg.

Vad kostar en alaskan malamute?

En alskan malamute kostar cirka 16 000 kronor. Det exakta priset kan variera något mellan olika uppfödare.

Liknande artiklar