BÀsta hundsprayen: Test av försvarssprayer mot hund

 • Av: Sebastian Liljegren
 • Datum: 17 juli, 2021
 • LĂ€stid: 8 min.

InlÀgget Àr reklam för vidaXL och innehÄller annonslÀnkar.

En hundspray Àr en produkt man som hundÀgare hoppas att aldrig behöva anvÀnda. Man vill nÀmligen inte behöva hamna i en situation dÀr man har nytta av en försvarsspray mot hund. Men man kan nÀr som helst hamna i trÄngmÄl och behöva skydda sig sjÀlv och sin hund frÄn angripande hundar. DÄ Àr det förstÄs bÀttre att utrusta sig med en spray Àn att inte göra det.

Du har sÀkert tidigare varit med om att frÀmmande hundar springer fram till dig och din hund? Det gÄr inte att med sÀkerhet veta att den ankommande hunden Àr vÀnligt sinnad. Och Àven om sÄ skulle vara fallet kanske din egen hund inte uppskattar det plötsliga nÀrmandet. DÀrför bör du alltid bÀra en skyddspray mot hundar i fickan.

I denna köpguide kommer vi att tipsa om den bÀsta försvarssprayen mot hundar. Vi gÄr Àven pÄ djupet nÀr det kommer till dess egenskaper och anvÀndningsomrÄden.

BÀsta försvarssprayen mot hund

Enligt vÄr mening finns det endast en försvarsspray mot hundar som Àr vÀrd att nÀmna. Vi syftar förstÄs pÄ Dog Defense! Denna hundspray Àr sÀrskilt framtagning för att avvÀrja hundattacker och bryta upp hundslagsmÄl. Nedan beskriver vi denna skyddsspray mer i detalj.

Dog Defense

Dog Defense försvarsspray mot hundar
Dog Defense Àr en effektiv försvarsspray mot hundar.

Se pris i butik!

Dog Defense hundspray innehÄller vatten, etanol, butan, propan och mentol. En flaska innehÄller 40 ml av denna blandning och har en rÀckvidd pÄ cirka 3-4 meter. Detta Àr en licensfri försvarsspray mot hundar som du kan anvÀnda för att skydda dig sjÀlv och din hund frÄn angripande jyckar.

NÀr du anvÀnder denna skyddspray pÄ en hund (eller mÀnniska) avger sprayen en stark doft som har en avskrÀckande effekt. Sprayen Àr Àven desinficerande vilket Àr anvÀndbart om blodvite skulle ha uppstÄtt i samband med ett hundslagsmÄl eller dylikt. Den verkar Àven genom att skapa ett obehag i hundens slemmhinnor och luftrör.

Produkten har tagits fram av lydnadsinstruktör Ninnie Ohlsson i samarbete med Aerosol Scandinavia AB. Dog Defense försvarsspray mot hundar syftar till att ge dig som hundÀgare ett verktyg vid begynnande eller pÄgÄende slagsmÄl mellan hundar. Detta Àr tyvÀrr ett relativt vanligt problem i dagens samhÀlle dÀr hundar ofta möts i situationer som Àr onaturliga för dem.

Vi har sjÀlva burit Dog Defense i fickan pÄ promenader under mÄnga Är. Lyckligtvis har vi aldrig behövt anvÀnda den. Men vi bÀr hellre runt denna hundspray i onödan Àn hamnar i en situation dÀr vi faktiskt hade haft anvÀndning för den. VÀrt att notera Àr att du bör byta ut sprayen efter 2 Är Àven om du inte har anvÀnt den. Detta för att garantera dess hÄllbarhet och effekt.

👍 Fördelar:

 • bra effekt
 • laglig och enkel att anvĂ€nda
 • upp till 3 meters rĂ€ckvidd.

👎 Nackdelar:

 • brandfarligt innehĂ„ll.

Om skyddssprayer mot hundar

Det finns flera olika försvarssprayer pÄ marknaden idag. Det Àr inte lagligt att anvÀnda pepparspray mot hundar dÄ denna typ av försvarsspray Àr olaglig. Du behöver ett sÀrskilt tillstÄnd för att fÄ anvÀnda pepparspray. För de produkter som vi tipsar om i denna köpguide behöver du dock inget tillstÄnd för innehav och anvÀndning.

SÄ fungerar försvarssprayer mot hundar

Vissa skydssprayer mot hundar har en citronellaspray som utsöndras nÀr sprayen anvÀnds. Andra fungerar istÀllet mer som signalhorn och har dÀrmed en mer ljudligt avskrÀckande effekt. Det finns ocksÄ hundsprayer med andra blandningar av Àmnen som fungerar pÄ ett liknande sÀtt som pepparspray.

SÄ anvÀnder du din skyddspray mot en hund

Det kan verka enkelt att anvÀnda en hundspray men det Àr vÀrt att trÀna lite pÄ förhand. NÀr det brinner till vill du nÀmligen ha bra koll pÄ hur sprayen fungerar.

Testa gÀrna att spraya pÄ en lyktstolpe eller liknande för att fÄ en kÀnsla för sprayens effekt. Se ocksÄ till att ha den lÀttillgÀnglig sÄ du snabbt fÄr fram den Àven om du har hÀnderna fulla.

Vi rekommenderar att du följer tillverkarens riktlinjer kring anvÀndning. I regel fÄr du dock bÀst effekt om du gör sÄ hÀr:

 • Sikta bort frĂ„n dig. Det Ă€r lĂ€tt hĂ€nt att du sprayar Ă„t fel hĂ„ll sĂ„ se till att rikta strĂ„len bort frĂ„n dig.
 • Rikta sprayen nedĂ„t. Om du sprayar rakt och det blĂ„ser Ă€r risken stor att sprayen blĂ„ser upp i ansiktet pĂ„ dig. Du bör dĂ€rför sikta lite nedĂ„t nĂ€r du sprayar en angripande hund.
 • Sikta mot hunden ansikte. Oavsett vilken slags hundspray du anvĂ€nder bör du sikta mot ansiktet pĂ„ hunden. Det Ă€r dess ögon, mun och nos som Ă€r de mest kĂ€nsliga kroppsdelarna för spray.
 • AnvĂ€nd gĂ€rna sprayen förebyggande. Du bör sĂ„klart vara försiktigt med nĂ€r du sprayar. Men det Ă€r bĂ€ttre att förebygga ett hundslagsmĂ„l Ă€n att behöva avbryta ett sĂ„dant. Och en hundspray har ofta bĂ€ttre effekt om du anvĂ€nder den pĂ„ nĂ„gra meters hĂ„ll Ă€n i en riktig nĂ€rkamp.

Om hunden inte stoppas av sprayen bör du försöka avlÀgsna dig frÄn platsen pÄ ett sÀkerrt sÀtt. Du kan Àven försöka kasta stenar pÄ hunden, skrika högt eller försvara dig med sparkar eller med hjÀlp av en större pinne.

DÄ bör du anvÀnda hundspray

De hundsprayer som finns att köpa i butik Àr i regel sÀkra att anvÀnda pÄ hundar. Med det sagt bör du naturligtvis vara ansvarsfull och restriktiv i din anvÀndning. Du bar absolut inte anvÀnda en försvarsspray mot hundar som ett slags hjÀlpmedel i din hundtrÀning. SÄdan negativ förstÀrkning tenderar inte att ge önskat resultat. AnvÀnd hellre positiv förstÀrkning sÄsom belöningsgodis och liknande.

En skyddspray mot hundar ska anvÀndas för att skydda dig sjÀlv och/eller din hund mot andra hundar. Du bör dÀrför endast anvÀnda den för att avbryta ett pÄgÄende hundslagsmÄl eller för att förhindra att ett slagsmÄl överhuvudtaget uppstÄr.

VÀrt att kÀnna till Àr att vissa problem kan uppstÄ dÄ du anvÀnder din hundspray:

 • Den andra hundens Ă€gare kan bli arg pĂ„ dig. Faktum Ă€r att en uppretad hundĂ€gare i vissa fall kan vara nog sĂ„ skrĂ€ckinjagande och farliga som en okopplad och opĂ„litlig hund.
 • Du kan rĂ„ka spraya dig sjĂ€lv eller din hund. Detta Ă€r förstĂ„s inte hela vĂ€rlden men Ă€r Ă€ndĂ„ ett drĂ„pligt resultat som kan intrĂ€ffa.
 • Den hund som sprayas kan förknippa mĂ€nniskor med fara. Det finns en risk att den hund som utsĂ€tts för sprayen börjar koppla samman mĂ€nniskor med nĂ„gonting negativt.

Detta Àr dock risker som i de flesta fall Àr vÀrda att ta. Som hundÀgare Àr du nÀmligen ansvarig för din hund och har till uppgift att hÄlla den sÀker. Det innebÀr att du sÄvÀl ska skydda den mot andra hundar och mÀnniskor som att skydda dessa frÄn din hund.

Dog Defense försvarsspray mot hundar
Vi försökerr alltid att bÀra med oss en hundspray pÄ promenaderna.

Situationer dÄ en hundspray mot hundar bör anvÀndas

Det finns mÄnga situationer dÄ du kan behöva anvÀnda en skyddspray för att avskrÀcka angripande hundar. Dessa Àr nÄgra sÄdana lÀgen:

 1. En löskopplad hund som Ă€garen inte har koll pĂ„ nĂ€rmar sig. Om en löskopplad hund nĂ€rmar sig och Ă€garen inte har koll pĂ„ den bör du vara vaksam. Ägaren kanske inte alls syns till eller bryr sig inte om sin hunds agerande. Det kan ocksĂ„ vara sĂ„ att hunden inte lyssnar pĂ„ sin Ă€gare.
 2. Hunden rör sig rakt mot dig. Om en löskopplad hund rör sig rakt mot dig och din hund bör du vara förberedd pÄ det vÀrsta. Du vill inte behöva anvÀnda din hundspray pÄ en hund som inte Àr intresserad av er. Men om den visar stort intresse för er Àr det sÀkrast att vara med!
 3. Hunden ifrÄga verkar inte vÀnligt sinnad. Om en hund rör sig mot dig och har ett kroppssprÄk som isgnalerar att den inte Àr vÀnligt sinnad bör du vara redo att spraya den. NÄgra tecken pÄ detta Àr att hunden skÀller, gör utfall, rusar mot er eller har en stel kroppsstÀllning.
 4. Din hund behöver sitt utrymme. Oavsett hur trevlig den ankommande hunden Àr kan du behöva hÄlla den borta. Detta gÀller till exempel om du har en hund som Àr reaktiv, rÀdd eller aggressiv.
 5. Du har inte lyckats skrÀmma bort hunden pÄ annat vis. Du kanske har testat att skrÀmma bort hunden genom att skrika eller kasta godis Ät ett annat hÄll? Om detta inte fungerar kan du som sista utvÀg behöva anvÀnda din försvarsspray mot hundar för att hÄlla jycken pÄ avstÄnd.

Vanliga frÄgor om hundspray

Vad Àr en hundspray?

En hundspray Àr en försvarsspray mot hundar som mÄnga hundÀgare idag vÀljer att bÀra med sig. Du kan enkelt förvara din skyddsspray i fickan och behöver förhoppningsvis aldrig anvÀnda den. Men om du skulle hamna i en farlig situation kan du enkelt försvara dig sjÀlv och din hund med hjÀlp av sprayen.

Kan man anvÀnda pepparspray mot hundar?

Nej, det Àr inte tillÄtet att anvÀnda pepparspray mot hundar eller mÀnniskor. Denna typ av sprayer Àr olagliga att anvÀnda i Sverige. Det finns dock flera utmÀrkta alternativ som har en snarlik effekt och Àr lagliga att inneha samt anvÀnda.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hundar som ser ut som rÀvar omslagsbild

Previous Post

Hundar som ser ut som rÀvar: 9 rÀvliknande hundraser

Next Post

9 hundraser utan jaktinstinkt

Hundar utan jaktinstinkt grafik