Bästa hundsprayen grafik

Bästa hundsprayen: Test av försvarssprayer mot hund

Inlägget är reklam för vidaXL och innehåller annonslänkar.

En hundspray är en produkt man som hundägare hoppas att aldrig behöva använda. Man vill nämligen inte behöva hamna i en situation där man har nytta av en försvarsspray mot hund. Men man kan när som helst hamna i trångmål och behöva skydda sig själv och sin hund från angripande hundar. Då är det förstås bättre att utrusta sig med en spray än att inte göra det.

Du har säkert tidigare varit med om att främmande hundar springer fram till dig och din hund? Det går inte att med säkerhet veta att den ankommande hunden är vänligt sinnad. Och även om så skulle vara fallet kanske din egen hund inte uppskattar det plötsliga närmandet. Därför bör du alltid bära en skyddspray mot hundar i fickan.

I denna köpguide kommer vi att tipsa om den bästa försvarssprayen mot hundar. Vi går även på djupet när det kommer till dess egenskaper och användningsområden.

Bästa försvarssprayen mot hund

Enligt vår mening finns det endast en försvarsspray mot hundar som är värd att nämna. Vi syftar förstås på Dog Defense! Denna hundspray är särskilt framtagning för att avvärja hundattacker och bryta upp hundslagsmål. Nedan beskriver vi denna skyddsspray mer i detalj.

Dog Defense

Dog Defense försvarsspray mot hundar
Dog Defense är en effektiv försvarsspray mot hundar.

Se pris i butik!

Dog Defense hundspray innehåller vatten, etanol, butan, propan och mentol. En flaska innehåller 40 ml av denna blandning och har en räckvidd på cirka 3-4 meter. Detta är en licensfri försvarsspray mot hundar som du kan använda för att skydda dig själv och din hund från angripande jyckar.

När du använder denna skyddspray på en hund (eller människa) avger sprayen en stark doft som har en avskräckande effekt. Sprayen är även desinficerande vilket är användbart om blodvite skulle ha uppstått i samband med ett hundslagsmål eller dylikt. Den verkar även genom att skapa ett obehag i hundens slemmhinnor och luftrör.

Produkten har tagits fram av lydnadsinstruktör Ninnie Ohlsson i samarbete med Aerosol Scandinavia AB. Dog Defense försvarsspray mot hundar syftar till att ge dig som hundägare ett verktyg vid begynnande eller pågående slagsmål mellan hundar. Detta är tyvärr ett relativt vanligt problem i dagens samhälle där hundar ofta möts i situationer som är onaturliga för dem.

Vi har själva burit Dog Defense i fickan på promenader under många år. Lyckligtvis har vi aldrig behövt använda den. Men vi bär hellre runt denna hundspray i onödan än hamnar i en situation där vi faktiskt hade haft användning för den. Värt att notera är att du bör byta ut sprayen efter 2 år även om du inte har använt den. Detta för att garantera dess hållbarhet och effekt.

? Fördelar:

 • bra effekt
 • laglig och enkel att använda
 • upp till 3 meters räckvidd.

? Nackdelar:

 • brandfarligt innehåll.

Om skyddssprayer mot hundar

Det finns flera olika försvarssprayer på marknaden idag. Det är inte lagligt att använda pepparspray mot hundar då denna typ av försvarsspray är olaglig. Du behöver ett särskilt tillstånd för att få använda pepparspray. För de produkter som vi tipsar om i denna köpguide behöver du dock inget tillstånd för innehav och användning.

Så fungerar försvarssprayer mot hundar

Vissa skydssprayer mot hundar har en citronellaspray som utsöndras när sprayen används. Andra fungerar istället mer som signalhorn och har därmed en mer ljudligt avskräckande effekt. Det finns också hundsprayer med andra blandningar av ämnen som fungerar på ett liknande sätt som pepparspray.

Så använder du din skyddspray mot en hund

Det kan verka enkelt att använda en hundspray men det är värt att träna lite på förhand. När det brinner till vill du nämligen ha bra koll på hur sprayen fungerar.

Testa gärna att spraya på en lyktstolpe eller liknande för att få en känsla för sprayens effekt. Se också till att ha den lättillgänglig så du snabbt får fram den även om du har händerna fulla.

Vi rekommenderar att du följer tillverkarens riktlinjer kring användning. I regel får du dock bäst effekt om du gör så här:

 • Sikta bort från dig. Det är lätt hänt att du sprayar åt fel håll så se till att rikta strålen bort från dig.
 • Rikta sprayen nedåt. Om du sprayar rakt och det blåser är risken stor att sprayen blåser upp i ansiktet på dig. Du bör därför sikta lite nedåt när du sprayar en angripande hund.
 • Sikta mot hunden ansikte. Oavsett vilken slags hundspray du använder bör du sikta mot ansiktet på hunden. Det är dess ögon, mun och nos som är de mest känsliga kroppsdelarna för spray.
 • Använd gärna sprayen förebyggande. Du bör såklart vara försiktigt med när du sprayar. Men det är bättre att förebygga ett hundslagsmål än att behöva avbryta ett sådant. Och en hundspray har ofta bättre effekt om du använder den på några meters håll än i en riktig närkamp.

Om hunden inte stoppas av sprayen bör du försöka avlägsna dig från platsen på ett säkerrt sätt. Du kan även försöka kasta stenar på hunden, skrika högt eller försvara dig med sparkar eller med hjälp av en större pinne.

Då bör du använda hundspray

De hundsprayer som finns att köpa i butik är i regel säkra att använda på hundar. Med det sagt bör du naturligtvis vara ansvarsfull och restriktiv i din användning. Du bar absolut inte använda en försvarsspray mot hundar som ett slags hjälpmedel i din hundträning. Sådan negativ förstärkning tenderar inte att ge önskat resultat. Använd hellre positiv förstärkning såsom belöningsgodis och liknande.

En skyddspray mot hundar ska användas för att skydda dig själv och/eller din hund mot andra hundar. Du bör därför endast använda den för att avbryta ett pågående hundslagsmål eller för att förhindra att ett slagsmål överhuvudtaget uppstår.

Värt att känna till är att vissa problem kan uppstå då du använder din hundspray:

 • Den andra hundens ägare kan bli arg på dig. Faktum är att en uppretad hundägare i vissa fall kan vara nog så skräckinjagande och farliga som en okopplad och opålitlig hund.
 • Du kan råka spraya dig själv eller din hund. Detta är förstås inte hela världen men är ändå ett dråpligt resultat som kan inträffa.
 • Den hund som sprayas kan förknippa människor med fara. Det finns en risk att den hund som utsätts för sprayen börjar koppla samman människor med någonting negativt.

Detta är dock risker som i de flesta fall är värda att ta. Som hundägare är du nämligen ansvarig för din hund och har till uppgift att hålla den säker. Det innebär att du såväl ska skydda den mot andra hundar och människor som att skydda dessa från din hund.

Dog Defense försvarsspray mot hundar
Vi försökerr alltid att bära med oss en hundspray på promenaderna.

Situationer då en hundspray mot hundar bör användas

Det finns många situationer då du kan behöva använda en skyddspray för att avskräcka angripande hundar. Dessa är några sådana lägen:

 1. En löskopplad hund som ägaren inte har koll på närmar sig. Om en löskopplad hund närmar sig och ägaren inte har koll på den bör du vara vaksam. Ägaren kanske inte alls syns till eller bryr sig inte om sin hunds agerande. Det kan också vara så att hunden inte lyssnar på sin ägare.
 2. Hunden rör sig rakt mot dig. Om en löskopplad hund rör sig rakt mot dig och din hund bör du vara förberedd på det värsta. Du vill inte behöva använda din hundspray på en hund som inte är intresserad av er. Men om den visar stort intresse för er är det säkrast att vara med!
 3. Hunden ifråga verkar inte vänligt sinnad. Om en hund rör sig mot dig och har ett kroppsspråk som isgnalerar att den inte är vänligt sinnad bör du vara redo att spraya den. Några tecken på detta är att hunden skäller, gör utfall, rusar mot er eller har en stel kroppsställning.
 4. Din hund behöver sitt utrymme. Oavsett hur trevlig den ankommande hunden är kan du behöva hålla den borta. Detta gäller till exempel om du har en hund som är reaktiv, rädd eller aggressiv.
 5. Du har inte lyckats skrämma bort hunden på annat vis. Du kanske har testat att skrämma bort hunden genom att skrika eller kasta godis åt ett annat håll? Om detta inte fungerar kan du som sista utväg behöva använda din försvarsspray mot hundar för att hålla jycken på avstånd.

Vanliga frågor om hundspray

Vad är en hundspray?

En hundspray är en försvarsspray mot hundar som många hundägare idag väljer att bära med sig. Du kan enkelt förvara din skyddsspray i fickan och behöver förhoppningsvis aldrig använda den. Men om du skulle hamna i en farlig situation kan du enkelt försvara dig själv och din hund med hjälp av sprayen.

Kan man använda pepparspray mot hundar?

Nej, det är inte tillåtet att använda pepparspray mot hundar eller människor. Denna typ av sprayer är olagliga att använda i Sverige. Det finns dock flera utmärkta alternativ som har en snarlik effekt och är lagliga att inneha samt använda.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *