BÀsta hundtandborsten och hundtandkrÀmen för din hund

 • Av: Sebastian Liljegren
 • Datum: 17 juli, 2021
 • LĂ€stid: 12 min.

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för GranngÄrden och VetZoo.

Det kan ofta vara lÄngt ifrÄn enkelt att borsta tÀnderna pÄ en hund. DÀrför Àr det viktigt att du anvÀnder den bÀsta hundtandborsten och hundtandkrÀmen pÄ marknaden. För ju bÀttre verktyg du har till ditt förfogande desto bÀttre blir ocksÄ resultatet.

BĂ€sta hundtandborsten

I denna köpguide kommer vi att guida dig fram till ett bra val av tandborste och tandkrÀm till din hund. Vi börjar med att belysa de olika produkter som rekommenderar. DÀrefter kommer vi Àven berÀtta vad du bör kÀnna till nÀr du vÀljer mellan olika sorter och varumÀrken.

Beaphar hundtandborste 2-vÀgs

Beaphar 2-vÀgs hundtandborste

Se pris i butik!

Beaphar Àr ett anrikt företag som tillverkar sÄvÀl hundtandborstar som hundtandkrÀm. Denna prisvÀrda tandborste har borsthuvud i bÀgge Àndar. Det enda borsthuvudet Àr lite mindre och det andra lite större. Detta gör att den passar alla hundar oavsett storlek.

De bÀgge borsthuvudena har borsthÄr av varierande lÀngd. Detta för att du enklare ska kunna nÄ din hunds alla tÀnder. BorsthÄren Àr mjuka och flexibla vilket gör dem snÀlla mot tandköttet. Tandborsten Àr Àven försedd med en greppvÀnlig yta som sÀkerstÀller att borsten inte glider ur din hand medan du borstar.

👍 Fördelar:

 • stort och litet borsthuvud
 • greppvĂ€nligt skaft
 • skonsam mot tandköttet.

👎 Nackdelar:

 • sĂ€ljs bara i 1-pack.

Petosan tandborste med dubbelhuvud

Petosan dubbeltandborste

Se pris i butik!

Petosans tandborste för hundar Àr framtagen av veterinÀrer och tandlÀkare. Tandborsten Àr designad pÄ ett sÀtt som gör den vÀldigt anvÀndarvÀnlig och effektiv. Den har ett unikt dubbelhuvud som borstar sÄvÀl in- som utsidan av hundens tÀnder pÄ en och samma gÄng. Detta gör tandborstningen bekvÀm, enkel och snabb.

Denna hundtandborste finns tillgÀnglig i flera storlekar. Detta gör att du kan vÀlja en som Àr lagom stor för din hunds tÀnder. VÀrt att notera Àr att den anses vara ganska liten i storlek. Du bör dÀrför vÀlja en tandborste i storlek large om du har en medelstor hund etc.

👍 Fördelar:

 • finns i flera storlekar
 • borstar tĂ€nderna in- och utvĂ€ndigt samtidigt
 • framtagen av veterinĂ€rer.

👎 Nackdelar:

 • nĂ„got missvisande storlek.

M-Pets dubbelsidig tandborste för hundar

M-Pets dubbelsidig tandborste hund

Se pris i butik!

Denna hundtandborste frÄn M-Pets Àr dubbelsidig och levereras i 2-pack. Det betyder att du fÄr tvÄ storlekar med tvÄ borsthuvuden vardera. Du kan dÀrmed vara sÀker pÄ att din passar din hund oavsett dess storlek. Och dÄ du fÄr tvÄ borstar kan du antingen anvÀnda produkten pÄ tvÄ hundar eller ha en i reserv/utbyte.

👍 Fördelar:

 • tvĂ„ tandborstar i en förpackning
 • tvĂ„ borsthuvuden per tandborste
 • lĂ„gt pris och enkel design.

👎 Nackdelar:

 • inte sĂ€rskilt greppvĂ€nlig.

M-pets fingertandborste i 2-pack

M-Pets fingertandborste 2-pack

Se pris i butik!

Personligen Àr jag inget större fan av fingertandborstar. Men dÄ jag vet att mÄnga hundÀgare föredrar dessa vÀljer jag ÀndÄ att ta med en sÄdan i denna köpguide.

Detta set frÄn M-Pets bestÄr av sÄvÀl en tandborste som en massageborste. BÀgge dessa borstar trÀr du pÄ fingret och anvÀnder sedan för att borsta din hunds tÀnder. Massageborsten kan du anvÀnda för att massera hundens tandkött.

👍 Fördelar:

 • komplett sett med massageborste och tandborste
 • fingerborsten kan vara enklare att anvĂ€nda Ă€n en vanlig tandborste
 • vĂ€ldigt billigt set.

👎 Nackdelar:

 • förutsĂ€tter att ditt finger ryms i öppningen.

BÀsta hundtandkrÀmen

För att uppnÄ ett bra resultat nÀr du borstar tÀnderna rÀcker det inte med att bara anvÀnda en tandborste. Du bör Àven införskaffa den bÀsta hundtandkrÀmen nÀr det kommer till att avlÀgsna plack och tandsten. Nedan tipsar vi om nÄgra bra krÀmer som kan hjÀlpa dig att hÄlla din hunds tÀnder i toppskick!

Diafarm hundtandkrÀm med leversmak

Diafarm tandkrÀm leversmak

Se pris i butik!

Denna hundtandkrÀm frÄn danska Diafarm frÀmjar hundens tandhÀlsa. Den frÀmjar friskt tandkött och starka tÀnder genom att minska mÀngden bakterier och motverka dÄlig andedrÀkt.

TandkrÀmen har en smak av lever som mÄnga hundar gillar.

Om din hund har mycket plack pÄ tÀnderna bör du först utföra en tandrengöring hos din veterinÀr. PÄ sÄ vis lÀgger du en bra grund för god tandhÀlsa genom fortsatt tandborstning pÄ regelbunden basis.

👍 Fördelar:

 • god leversmak
 • frĂ€mjar friskt tandkött och starka tĂ€nder
 • motverkar dĂ„lig andedrĂ€kt.

👎 Nackdelar:

 • nĂ„got liten tub.

Petosan tandkrÀm för hundar och katter

Petosan hundtandkrÀm

Se pris i butik!

Petosans hundtandkrÀm Àr framtagen för att vara helt sÀker att anvÀnda pÄ hundar. Detta Àr en smakrik produkt som kan bidra till att göra tandborstningen mer njutbar för din hund. TandkrÀmen har en smak av kyckling och innehÄller kiseloxid, en mikroskopisk kristall som polerar tÀnderna.

👍 Fördelar:

 • stor tub
 • god kycklingsmak
 • fri frĂ„n animaliska ingredienser.

👎 Nackdelar:

 • kycklingsmaken Ă€r artificiell.

SÄ köper du rÀtt hundtandkrÀm och hundtandborste

NÀr du Àr pÄ jakt efter den bÀsta hundtandkrÀmen och hundtandborsten kan det vara vÀrt att hÄlla det hela enkelt. För faktum Àr att de mest effektiva borstarna och krÀmerna sÀllan behöver vara sÀrskilt komplicerade.

Val av tandborste till hunden

Du kan ha i stort sett vilken tandborste som helst, men det finns sÀrskilda tandborstar som Àr utformade för hundar som du kan hitta till exempel i en djuraffÀr eller hos en veterinÀr. Det Àr dock viktigt att du anvÀnder en borste som inte Àr för hÄrd eftersom den inte ska skada tandköttet. Personligen har jag nyligen bytt till en barntandborste med mjuk borst dÄ jag inte fann nÄgon passande i djurbutiken.

Köp gÀrna en medelstor till stor tandborste till din normalstora eller stora hund. Om du har en valp eller mindre hund bör du istÀllet satsa pÄ en mindre borste. Du kan med fördel kika efter en med ett lite lÀngre handtag. En ökad rÀckvidd gör nÀmligen att du enklare kan komma Ät alla hundens tÀnder.

En riktigt bra hundtandborste har vanligtvis ett nÄgot vinklat borsthuvud. Ett sÄdant underlÀttar för dig att nÄ alla tÀnder med god kontroll. BorsthÄren bör vara mjuka och sitta ordentligt fast i borsthuvudet. För du vill ju inte att de lossnar och fastnar mellan tÀnderna pÄ din hund.

Huruvida du bör satsa pÄ en hundtandborste med runt eller rektangulÀrt borsthuvud Àr helt upp till dig. Det finns inget vetenskapligt stöd för att den ena varianten skulle vara bÀttre Àn den andra. Och bÀgge dessa varianter gillas av veterinÀrer runt om i vÀrlden.

Olika sorters borsthuvuden

Vissa hundtandborstar som finns att köpa i butik har fler Àn en uppsÀttning av borsthÄr pÄ borsthuvudet. Ibland kan det rör sig om tvÄ till tre rader med borsthÄr. Tanken Àr dÄ att de olika raderna ska kunna omsluta hundens tÀnder och rengöra en större yta pÄ en och samma gÄng. Och i teorin Àr detta vÀldigt smart.

I praktiken Àr det dock sÄ att det sÀllan fungerar. Anledningen till detta Àr att storleken pÄ din hunds tÀnder varierar. DÀrför kommer inte de olika borsthÄren komma Ät överallt samtidigt. Och du tvingas dessutom borsta din hunds tÀnder rakt pÄ eller bakifrÄn. Detta Àr vanligtvis svÄrt att göra. DÀrför rekommenderar vi att du anvÀnder ett borsthuvud med enbart en rad med borsthÄr.

Hundtandborstar av fingermodell

Hundborstar som sÀtts pÄ fingret Àr en annan variant som lÄter bra teoretiskt. I detta fall Àr tandborsten format pÄ ett sÀtt som gör att du placerar ditt finger i borsten. PÄ sÄ vis ska du kunna nÄ alla hundens tÀnder utan problem.

Men den stora nackdelen med denna typ av tandborstar Àr att de generellt sett bara finns i en storlek. SÄ du fÄr helt enkelt hoppas att ditt pekfinger Àr litet nog att fÄ plats i öppningen pÄ borsten. Detta gör att lÄngt ifrÄn alla hundÀgare kan anvÀnda dessa borstar.

En annan nackdel med hundtandborstar av fingermodell Ă€r att du tvingas stoppa in ditt finger i hundens mun. Vissa hundar skulle aldrig nĂ„gonsin medvetet bita sina Ă€gare. Det finns dock andra jyckar som Ă€r lite mindre pĂ„litliga pĂ„ denna punkt. Och om du plötsligt skulle rĂ„ka skrĂ€mma hunden eller av misstag göra den illa kan situationen snabbt bli oförutsĂ€gbar. Är det verkligen vĂ€rt den risken?

Fingertandborste hund
En fingertandborste lÀmpar sig inte sÀrskilt bra för alla hundÀgare.

En tandborste per hund

Om du har fler Àn en hund bör du ha flera hundtandborstar. För om du anvÀnder samma tandborste pÄ flera hundar finns en risk för smittspridning. Om du först borstar tÀnderna pÄ en hund som rÄkar vara sjuk kan alltsÄ smittan sedan spridas till den andra hunden genom tandborstningen.

Rengöring och byte av hundtandborste

Du kan behöva byta ut din hunds tandborste ungefÀr lika ofta som du sjÀlv byter din borste. Du kommer antagligen att mÀrka nÀr tandborsten börjar bli sliten. NÀr tandborsten inte lÀngre blir ren efter en tvÀtt kan det vara dags att byta ut den. Detsamma gÀller nÀr borsthÄren inte lÀngre Àr raka och parallella. Du rengör tandborsten med rinnande vatten.

Om att anvÀnda en vanlig tandborste framtagen för mÀnniskor

Vi rekommenderar starkt att du anvÀnder en sÀrskild hundtandborste till din hund. Med det sagt Àr det förstÄs inte farligt att anvÀnda en vanlig tandborste pÄ samma sÀtt som det Àr att borsta din hunds tÀnder med vanlig tandkrÀm.

Men hundars tÀnder skiljer sig Ät frÄn mÀnniskors. Och mÄnga tandborstar som Àr avsedda för bruk pÄ mÀnniskor Àr alltför vassa eller hÄrda för hundars tandkött. Dessutom kan borsthuvudets vinkel göra det svÄrare att komma Ät alla tÀnder pÄ hunden. Detta beror pÄ att de Àr till för att anvÀndas i en mÀnsklig mun och inte i en hunds dito.

DÀremot kan det vara helt okej att anvÀnda en barntandborste till hunden. Detta dÄ barntandborstar Àr anpassade för anvÀndning pÄ barn, vilket bland annat göra att borsthÄren Àr mjukare Àn de pÄ vuxentandborstar. En tillrÀckligt liten barntandborste kan faktiskt fungera utmÀrkt som ett substitut till en riktigt hundtandborste. Och för tillfÀllet anvÀnder alltsÄ jag sjÀlv tvÄ sÄdana pÄ mina hundar.

Komplement till tandborstningen

Utöver att borsta tÀnderna pÄ din hund kan du ibland behöva besöka din veterinÀr för en utförlig tandrengöring. För att minska behovet av sÄdan behandling kan du emellanÄt anvÀnda dig av en tandskrapa. Tandskrapan Àr ett utmÀrkt komplement till tandborstningen som anvÀnds för att skrapa tandsten pÄ hunden.

Det finns tvÄ olika varianter att vÀlja pÄ:

Val av hundtandkrÀm

För att fÄ bÀsta effekt av tandborstningen bör du anvÀnda en hundtandkrÀm. Genom att borsta hundens tÀnder med en tandkrÀm framtagen för hundar kan du bland annat uppnÄ följande effekter:

 • fĂ„ bukt med dĂ„lig andedrĂ€kt hos din hund
 • förebygga tandsjukdomar och tandköttsinflammation
 • minska förekomsten av bakterier i hundens mun
 • minskar uppbyggnaden av plack och tandsten
 • förbĂ€ttrar mun- och tandhĂ€lsan överlag.

En god mun- och tandhygien Ă€r lika viktigt för hundar som för oss mĂ€nniskor. Genom att anvĂ€nda en hundtandborste och en hundtandkrĂ€m kan du hĂ„lla din hunds mun och tĂ€nder i toppform. Vi rekommenderar daglig tandborstning för bĂ€sta effekt – effekten av detta Ă€r vetenskapligt bevisat.

HundtandkrÀm tandborste
Det Àr viktigt att du köper en hundtandkrÀm och inte anvÀnder en vanlig sÄdan.

Smakfri eller smaksatt hundtandkrÀm?

Det finns inget krav pÄ att anvÀnda en smaksatt tandkrÀm nÀr du borstar hundens tÀnder. För eventuellt plack försvinner ÀndÄ och tÀnderna blir rena Àven med en hundtandkrÀm med neutral smak. DÀremot kan din hund uppskatta tandborstningen mer om tandkrÀmen har en god smak. Det kan i sig underlÀtta er rutin kring en god tandhÀlsa.

InnehÄllet i en tandkrÀm för hundar

En hundtandkrÀm innehÄller vanligtvis följande ingredienser:

 • Kiseloxid – ett Ă€mne som avlĂ€gsnar plack och tandsten.
 • Enzymer – proteiner som minskar förekomsten av bakterier i hundens mun och dĂ€rmed förebygger dĂ„lig andedrĂ€kt.
 • Emulgeringsmedel – salter som förebygger uppbyggnaden av tandsten.
 • Sorbitol – ett sötningsmedel som förekommer naturligt i vissa frukter och till skillnad frĂ„n xylitol inte Ă€r giftigt för hundar.

De ovan nÀmnda ingredienserna samt ett antal ytterligare ingredienser Àr vad som finns i en helt vanlig hundtandkrÀm. Dessa förebygger tandsjukdomar inklusive tandköttsinflammation hos din hund. Genom att skapa en bra rutin med daglig tandborstning behöver du inte oroa dig i samma utstrÀckning för bakterier i hundens mun samt uppbyggnad av tandsten. I annat fall kan detta orsaka problem för din hund senare i dess liv.

Vissa hundÀgare vÀljer att skapa sin alldeles egna, hemmagjorda tandkrÀm till hunden. Men den bÀsta hundtandkrÀmen sannolikt Àr den som du kan köpa pÄ nÀtet. SÄ vi ser ingen anledning till att laborera med hemmasnickrade tandkrÀmer.

Vanliga frÄgor om hundtandborstar och hundtandkrÀm

Hur mycket tandkrÀm ska man ha pÄ tandborsten?

Du anpassar helt enkelt mÀngden tandkrÀm utifrÄn tandborstens storlek. Du bör trycka in krÀmen i borsten sÄ att inte hunden slickar av tandkrÀmen innan du ens har hunnit börja borsta. 

Kan man anvÀnda vanlig tandkrÀm till hunden?

Nej, du bör absolut inte anvÀnda vanlig tandkrÀm till din hund! Orsaken till detta Àr att tandkrÀm som Àr anpassad för mÀnniskor kan innehÄlla ingredienser som Àr farliga för hundar. Till exempel Àr xylitol ett Àmne som Àr giftigt för din hund. SÄ anvÀnd istÀllet en hundtandkrÀm som Àr framtagen för att anvÀndas pÄ just hundar!

Avslutande tankar

Nu har du förhoppningsvis fÄtt mer kött pÄ benen om hundtandborstar och hundtandkrÀmer. Med hjÀlp av din nyvunna information kan du ge dig ut pÄ nÀtet och shoppa runt lite. Ett sÀtt att spara nÄgra kronor pÄ denna typ av produkter Àr att köpa storpack.

En viktig sak som vi vill understryka Àr att det aldrig Àr för sent att börja borsta tÀnderna pÄ sin hund. SÄ bara för att din jycke Àr lite Àldre bör du inte negligera hundens mun- och tandhÀlsa. Du kan göra din fyrbenta vÀn en stor tjÀnst genom att förbÀttra dess hÀlsa pÄ detta omrÄde. För genom att avlÀgsna plack och tandsten kan du förebygga allvarliga sjukdomstillstÄnd senare i livet.

Har du egna tips pÄ bra tandborstar eller tandkrÀmer för hundar? Skriv gÀrna en kommentar och berÀtta vilka varumÀrken du anvÀnder!

Liknande artiklar:

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hur borsta tÀnderna pÄ hund omslagsbild

Previous Post

Hur borstar man tÀnderna pÄ en hund? Och hur ofta?

Next Post

Hur mÄnga tÀnder har en hund som vuxen respektive valp?

Hur mÄnga tÀnder har en hund omslagsbild