Bästa hundtandborsten omslagsbild

Bästa hundtandborsten och hundtandkrämen för din hund

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för VetZoo.

Det kan ofta vara långt ifrån enkelt att borsta tänderna på en hund. Därför är det viktigt att du använder den bästa hundtandborsten och hundtandkrämen på marknaden. För ju bättre verktyg du har till ditt förfogande desto bättre blir också resultatet.

Bästa hundtandborsten

I denna köpguide kommer vi att guida dig fram till ett bra val av tandborste och tandkräm till din hund. Vi börjar med att belysa de olika produkter som rekommenderar. Därefter kommer vi även berätta vad du bör känna till när du väljer mellan olika sorter och varumärken.

Petosan tandborste med dubbelhuvud

Petosan dubbeltandborste

Se pris i butik!

Petosans tandborste för hundar är framtagen av veterinärer och tandläkare. Tandborsten är designad på ett sätt som gör den väldigt användarvänlig och effektiv. Den har ett unikt dubbelhuvud som borstar såväl in- som utsidan av hundens tänder på en och samma gång. Detta gör tandborstningen bekväm, enkel och snabb.

Denna hundtandborste finns tillgänglig i flera storlekar. Detta gör att du kan välja en som är lagom stor för din hunds tänder. Värt att notera är att den anses vara ganska liten i storlek. Du bör därför välja en tandborste i storlek large om du har en medelstor hund etc.

Fördelar:

 • finns i flera storlekar
 • borstar tänderna in- och utvändigt samtidigt
 • framtagen av veterinärer.

Nackdelar:

 • något missvisande storlek.

Bästa hundtandkrämen

För att uppnå ett bra resultat när du borstar tänderna räcker det inte med att bara använda en tandborste. Du bör även införskaffa den bästa hundtandkrämen när det kommer till att avlägsna plack och tandsten. Nedan tipsar vi om några bra krämer som kan hjälpa dig att hålla din hunds tänder i toppskick!

Diafarm hundtandkräm med leversmak

Diafarm tandkräm leversmak

Se pris i butik!

Denna hundtandkräm från danska Diafarm främjar hundens tandhälsa. Den främjar friskt tandkött och starka tänder genom att minska mängden bakterier och motverka dålig andedräkt.

Tandkrämen har en smak av lever som många hundar gillar.

Om din hund har mycket plack på tänderna bör du först utföra en tandrengöring hos din veterinär. På så vis lägger du en bra grund för god tandhälsa genom fortsatt tandborstning på regelbunden basis.

Fördelar:

 • god leversmak
 • främjar friskt tandkött och starka tänder
 • motverkar dålig andedräkt.

Nackdelar:

 • något liten tub.

Petosan tandkräm för hundar och katter

Petosan hundtandkräm

Se pris i butik!

Petosans hundtandkräm är framtagen för att vara helt säker att använda på hundar. Detta är en smakrik produkt som kan bidra till att göra tandborstningen mer njutbar för din hund. Tandkrämen har en smak av kyckling och innehåller kiseloxid, en mikroskopisk kristall som polerar tänderna.

Fördelar:

 • stor tub
 • god kycklingsmak
 • fri från animaliska ingredienser.

Nackdelar:

 • kycklingsmaken är artificiell.

Så köper du rätt hundtandkräm och hundtandborste

När du är på jakt efter den bästa hundtandkrämen och hundtandborsten kan det vara värt att hålla det hela enkelt. För faktum är att de mest effektiva borstarna och krämerna sällan behöver vara särskilt komplicerade.

Val av tandborste till hunden

Du kan ha i stort sett vilken tandborste som helst, men det finns särskilda tandborstar som är utformade för hundar som du kan hitta till exempel i en djuraffär eller hos en veterinär. Det är dock viktigt att du använder en borste som inte är för hård eftersom den inte ska skada tandköttet. Personligen har jag nyligen bytt till en barntandborste med mjuk borst då jag inte fann någon passande i djurbutiken.

Köp gärna en medelstor till stor tandborste till din normalstora eller stora hund. Om du har en valp eller mindre hund bör du istället satsa på en mindre borste. Du kan med fördel kika efter en med ett lite längre handtag. En ökad räckvidd gör nämligen att du enklare kan komma åt alla hundens tänder.

En riktigt bra hundtandborste har vanligtvis ett något vinklat borsthuvud. Ett sådant underlättar för dig att nå alla tänder med god kontroll. Borsthåren bör vara mjuka och sitta ordentligt fast i borsthuvudet. För du vill ju inte att de lossnar och fastnar mellan tänderna på din hund.

Huruvida du bör satsa på en hundtandborste med runt eller rektangulärt borsthuvud är helt upp till dig. Det finns inget vetenskapligt stöd för att den ena varianten skulle vara bättre än den andra. Och bägge dessa varianter gillas av veterinärer runt om i världen.

Olika sorters borsthuvuden

Vissa hundtandborstar som finns att köpa i butik har fler än en uppsättning av borsthår på borsthuvudet. Ibland kan det rör sig om två till tre rader med borsthår. Tanken är då att de olika raderna ska kunna omsluta hundens tänder och rengöra en större yta på en och samma gång. Och i teorin är detta väldigt smart.

I praktiken är det dock så att det sällan fungerar. Anledningen till detta är att storleken på din hunds tänder varierar. Därför kommer inte de olika borsthåren komma åt överallt samtidigt. Och du tvingas dessutom borsta din hunds tänder rakt på eller bakifrån. Detta är vanligtvis svårt att göra. Därför rekommenderar vi att du använder ett borsthuvud med enbart en rad med borsthår.

Hundtandborstar av fingermodell

Hundborstar som sätts på fingret är en annan variant som låter bra teoretiskt. I detta fall är tandborsten format på ett sätt som gör att du placerar ditt finger i borsten. På så vis ska du kunna nå alla hundens tänder utan problem.

Men den stora nackdelen med denna typ av tandborstar är att de generellt sett bara finns i en storlek. Så du får helt enkelt hoppas att ditt pekfinger är litet nog att få plats i öppningen på borsten. Detta gör att långt ifrån alla hundägare kan använda dessa borstar.

En annan nackdel med hundtandborstar av fingermodell är att du tvingas stoppa in ditt finger i hundens mun. Vissa hundar skulle aldrig någonsin medvetet bita sina ägare. Det finns dock andra jyckar som är lite mindre pålitliga på denna punkt. Och om du plötsligt skulle råka skrämma hunden eller av misstag göra den illa kan situationen snabbt bli oförutsägbar. Är det verkligen värt den risken?

Fingertandborste hund
En fingertandborste lämpar sig inte särskilt bra för alla hundägare.

En tandborste per hund

Om du har fler än en hund bör du ha flera hundtandborstar. För om du använder samma tandborste på flera hundar finns en risk för smittspridning. Om du först borstar tänderna på en hund som råkar vara sjuk kan alltså smittan sedan spridas till den andra hunden genom tandborstningen.

Rengöring och byte av hundtandborste

Du kan behöva byta ut din hunds tandborste ungefär lika ofta som du själv byter din borste. Du kommer antagligen att märka när tandborsten börjar bli sliten. När tandborsten inte längre blir ren efter en tvätt kan det vara dags att byta ut den. Detsamma gäller när borsthåren inte längre är raka och parallella. Du rengör tandborsten med rinnande vatten.

Om att använda en vanlig tandborste framtagen för människor

Vi rekommenderar starkt att du använder en särskild hundtandborste till din hund. Med det sagt är det förstås inte farligt att använda en vanlig tandborste på samma sätt som det är att borsta din hunds tänder med vanlig tandkräm.

Men hundars tänder skiljer sig åt från människors. Och många tandborstar som är avsedda för bruk på människor är alltför vassa eller hårda för hundars tandkött. Dessutom kan borsthuvudets vinkel göra det svårare att komma åt alla tänder på hunden. Detta beror på att de är till för att användas i en mänsklig mun och inte i en hunds dito.

Däremot kan det vara helt okej att använda en barntandborste till hunden. Detta då barntandborstar är anpassade för användning på barn, vilket bland annat göra att borsthåren är mjukare än de på vuxentandborstar. En tillräckligt liten barntandborste kan faktiskt fungera utmärkt som ett substitut till en riktigt hundtandborste. Och för tillfället använder alltså jag själv två sådana på mina hundar.

Komplement till tandborstningen

Utöver att borsta tänderna på din hund kan du ibland behöva besöka din veterinär för en utförlig tandrengöring. För att minska behovet av sådan behandling kan du emellanåt använda dig av en tandskrapa. Tandskrapan är ett utmärkt komplement till tandborstningen som används för att skrapa tandsten på hunden.

Det finns två olika varianter att välja på:

Val av hundtandkräm

För att få bästa effekt av tandborstningen bör du använda en hundtandkräm. Genom att borsta hundens tänder med en tandkräm framtagen för hundar kan du bland annat uppnå följande effekter:

 • få bukt med dålig andedräkt hos din hund
 • förebygga tandsjukdomar och tandköttsinflammation
 • minska förekomsten av bakterier i hundens mun
 • minskar uppbyggnaden av plack och tandsten
 • förbättrar mun- och tandhälsan överlag.

En god mun- och tandhygien är lika viktigt för hundar som för oss människor. Genom att använda en hundtandborste och en hundtandkräm kan du hålla din hunds mun och tänder i toppform. Vi rekommenderar daglig tandborstning för bästa effekt – effekten av detta är vetenskapligt bevisat.

Hundtandkräm tandborste
Det är viktigt att du köper en hundtandkräm och inte använder en vanlig sådan.

Smakfri eller smaksatt hundtandkräm?

Det finns inget krav på att använda en smaksatt tandkräm när du borstar hundens tänder. För eventuellt plack försvinner ändå och tänderna blir rena även med en hundtandkräm med neutral smak. Däremot kan din hund uppskatta tandborstningen mer om tandkrämen har en god smak. Det kan i sig underlätta er rutin kring en god tandhälsa.

Innehållet i en tandkräm för hundar

En hundtandkräm innehåller vanligtvis följande ingredienser:

 • Kiseloxid – ett ämne som avlägsnar plack och tandsten.
 • Enzymer – proteiner som minskar förekomsten av bakterier i hundens mun och därmed förebygger dålig andedräkt.
 • Emulgeringsmedel – salter som förebygger uppbyggnaden av tandsten.
 • Sorbitol – ett sötningsmedel som förekommer naturligt i vissa frukter och till skillnad från xylitol inte är giftigt för hundar.

De ovan nämnda ingredienserna samt ett antal ytterligare ingredienser är vad som finns i en helt vanlig hundtandkräm. Dessa förebygger tandsjukdomar inklusive tandköttsinflammation hos din hund. Genom att skapa en bra rutin med daglig tandborstning behöver du inte oroa dig i samma utsträckning för bakterier i hundens mun samt uppbyggnad av tandsten. I annat fall kan detta orsaka problem för din hund senare i dess liv.

Vissa hundägare väljer att skapa sin alldeles egna, hemmagjorda tandkräm till hunden. Men den bästa hundtandkrämen sannolikt är den som du kan köpa på nätet. Så vi ser ingen anledning till att laborera med hemmasnickrade tandkrämer.

Vanliga frågor om hundtandborstar och hundtandkräm

Hur mycket tandkräm ska man ha på tandborsten?

Du anpassar helt enkelt mängden tandkräm utifrån tandborstens storlek. Du bör trycka in krämen i borsten så att inte hunden slickar av tandkrämen innan du ens har hunnit börja borsta. 

Kan man använda vanlig tandkräm till hunden?

Nej, du bör absolut inte använda vanlig tandkräm till din hund! Orsaken till detta är att tandkräm som är anpassad för människor kan innehålla ingredienser som är farliga för hundar. Till exempel är xylitol ett ämne som är giftigt för din hund. Så använd istället en hundtandkräm som är framtagen för att användas på just hundar!

Avslutande tankar

Nu har du förhoppningsvis fått mer kött på benen om hundtandborstar och hundtandkrämer. Med hjälp av din nyvunna information kan du ge dig ut på nätet och shoppa runt lite. Ett sätt att spara några kronor på denna typ av produkter är att köpa storpack.

En viktig sak som vi vill understryka är att det aldrig är för sent att börja borsta tänderna på sin hund. Så bara för att din jycke är lite äldre bör du inte negligera hundens mun- och tandhälsa. Du kan göra din fyrbenta vän en stor tjänst genom att förbättra dess hälsa på detta område. För genom att avlägsna plack och tandsten kan du förebygga allvarliga sjukdomstillstånd senare i livet.

Har du egna tips på bra tandborstar eller tandkrämer för hundar? Skriv gärna en kommentar och berätta vilka varumärken du använder!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *