Hur många tänder har en hund omslagsbild

Hur många tänder har en hund som vuxen och valp?

Hundars tänder må kanske se ut som vargars diton med tanke på deras “huggtänder”. Faktum är dock att din hund har mer gemensamt med dig när det kommer till tanduppsättningen. Men hur många tänder har en hund?

En vuxen hund har 42 tänder medan hundvalpar har 28 tänder. Precis som hos oss människor tappar hundar sina mjölktänder vid en viss ålder. Detta gör att nya tänder kan växa fram. Valpar har lika många tänder i överkäken som i underkäken. Vuxna hundar har dock två fler bakre kindtänder i underkäken.

Fortsätt läsa för att få mer information om hundars tänder! Nedan går vi bland annat igenom hur många tänder av respektive tandtyp som valpar och vuxna hundar har.

Hur många tänder har en valp?

Precis som oss människor har hundar två uppsättningar tänder. Som valpar har de sina “mjölktänder” och dessa byts senare ut mot vuxentänder.

Hundens mjölktänder börjar växa fram i munnen när valpen är mellan 4 och 6 veckor gammal. Som du säkert känner till kan dessa små gaddar vara väldigt vassa. När tänderna vuxit fram är valpen redo att börja vänjas vid att äta fast föda.

Allra först kommer framtänderna, därefter hörntänderna och slutligen premolarerna (de främre kindtänderna). Valpar får faktiskt inga molarer (de bakre kindtänderna) med sin första uppsättning tänder. Dessa växer inte fram förrän lite senare. Så en ung hundvalp har sammanlagt 28 mjölktänder.

Även valpens mjölktänder behöver rengöras regelbundet. Vi har skrivit en artikel om hur man borsta tänderna på en hund och hur ofta man bör göra detta. Läs gärna den för mer information om tandborstning!

I tabellen nedan kan du se hur valpens mjölktänder är belägna:

TandtypAntal i överkäkeAntal i underkäkeKommer vid ålderAnvänds till att
Framtänder6 st6 st4-6 veckorgreppa
Hörntänder2 st2 st3-5 veckorslita sönder
Främre kindtänder6 st6 st5-6 veckormala sönder

Vissa hundar kan dock ta lite längre på sig att få såväl valptänder som vuxentänder. Detta är framför allt fallet med mindre hundraser.

Hur många tänder har en vuxen hund?

Vuxna hundar har totalt 42 tänder. Vuxentänderna börjar växa fram när hunden är cirka 4 månader gammal. Även denna gång kommer framtänderna först, följt av hörntänderna och premolarerna. Avslutningsvis växer även molarerna fram för första gången i hundens liv. Detta sker vanligtvis mellan 6 och 7 månaders ålder.

Men för att vuxentänderna ska kunna växa fram behöver din hund först förlora sina valptänder. Valpens mjölktänder tappas på samma sätt som barns. Den stora skillnaden är att du inte behöva leka tandfé och ersätta tänderna med ett mynt eller liknande.

Valpen börjar tappa sina tänder så snart som vuxentänderna börjar växa fram i tandköttet. Detta gör att den andra uppsättningen tänder får möjlighet att växa fram på samma ställe som mjölktänderna tidigare har suttit.

I tabellen nedan kan du se hur din hunds vuxentänder ska sitta:

TandtypAntal i överkäkeAntal i underkäkeKommer vid ålderAnvänds till att
Framtänder6 st6 st2-5 månadergreppa
Hörntänder2 st2 st5-6 månaderslita sönder
Främre kindtänder8 st8 st4-6 månadermala sönder
Bakre kindtänder4 st6 st4-7 månadermala sönder
Vuxen hund tänder
En fulltandad vuxen hund har 42 tänder.

Om hundars tänder jämfört med människor

Det finns vissa likheter mellan hundar och människor när det kommer till våra tänder. Detta gäller inte minst fenomenet med mjölktänder hos valpar och barn.

Forskare har till och med undersökt huruvida hundar äter på ett liknande sätt som människor. Så tycks dock inte fallet vara så denna teori lämnar vi därhän.

Jämför man utseendet på en människotand och en hundtand ser man att det rör sig om två helt olika verktyg:

Jämförelse av tänder på häst, människa och hund
Jämförelse av en hästs, en människas och en hunds tänder.

Avslutande tankar

Nu när du vet hur många tänder en hund ska ha kan du hålla koll på din hunds tänder. Kontrollera gärna så att din valp har alla sina valptänder och senare tappar dessa för att göra plats nya. Ta då återigen en titt för att se så alla vuxentänder växer ut som de ska.

Och glöm inte att det är viktigt att borsta både valptänderna och den vuxna hundens tänder. Genom att göra detta kan du motverka dålig andedräkt hos din hund och förebygga diverse tandsjukdomar.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *