Dålig andedräkt hund människa

Dålig andedräkt hos hund: orsaker och behandling

En av ljuspunkterna med att skaffa ett husdjur är att man kan gosa med det och bli på gott humör. Men om du någon gång har känt lukten av dålig andedräkt hos en hund vet du att det inte är någon trevlig doft!

Det är förstås inte trevligt att vara i närheten av en illaluktande hund. Men det stora problemet är snarare hundens hälsa. För dålig andedräkt hos en hund är ofta ett tecken på en underliggande sjukdom. Därför är det viktigt att kolla upp det hela och komma igång med lämplig behandling.

I denna artikel kommer vi kika på några av de vanligaste orsakerna till dålig andedräkt hos hundar. Vi kommer även berätta vad du kan göra åt problemet.

Har du en hund med dålig andedräkt?

Få hundägare borstar tänderna på sina hundar varje dag. Därför är det tyvärr väldigt vanligt med tandsjukdomar och dålig andedräkt hos hundar. Men som tur är går det att få rätsida på besvären.

Till att börja med är det viktigt att försöka förebygga tandsjukdomar hos hunden. I videoklippet nedan får du några tips på förebyggande åtgärder.

Men din hund kanske redan har dålig andedräkt och kanske har utvecklat en tandsjukdom eller någon annan slags sjukdom? I sådana fall är det viktigt att snarast möjligt söka sig till en veterinär för diagnos, rådgivning och behandling.

Nedan går vi igenom några av de vanligaste sjukdomar kopplade till hundars tand- och munhälsa. Dessa är ofta den underliggande orsaken till dålig andedräkt hos din hund.

Tandköttsinflammation

Den allra vanligaste orsaken till att hundar får dålig andedräkt är tandköttsinflammation. Tyvärr har många vuxna hundar denna sjukdom i varierande grad. Anledningen till detta är helt enkelt att vi hundägare är alldeles för dåliga på att regelbundet borsta tänderna på våra hundar. Föreställ dig själv hur dina egna tänder skulle se ut och kännas om du aldrig borstade dem!

Är daglig tandborstning inte en rutin som du reflexmässigt redan utför varje dag på din hund? Spana i sådana fall in våra tips på de bästa hundtandborstarna och tandkrämerna för hundar. Sätt sedan igång och borsta tänderna på din hund redan idag!

För lukten av dålig andedräkt hos hund är inte trevlig för någon i hundens närhet. Och faktum är att det är långt ifrån det enda symtomet på tandköttsinflammation.

Denna sjukdom kan även ge upphov till svullnad i hundens mun. Den är därför väldigt smärtsam för din hund och kan få honom eller henne att inte vilja äta. Långt gången tandköttsinflammation kan dessutom resultera i att tänderna börjar lossa. I värsta fall kan till och med interna organ såsom njurar och lever påverkas av infektionen.

Tandsten kan leda till tandköttsinflammation även hos hundar.

Andra tand- och munhälsoproblem hos hundar

Tandköttsinflammation är förvisso det vanligaste problemet när det kommer till hundars tand- och munhälsa. Det är dock inte det enda besväret som kan orsaka dålig andedräkt.

Precis som oss människor kan hundar få hål i tänderna. Och även ruttnande tänder kan såklart skapa en väldigt obehaglig odör i hundens mun.

Hundar kan också drabbas av stomatit. Det är ett sjukdomstillstånd där den mjuka vävnaden i munnen blir inflammerad och irriterad. Ett symtom på detta är dålig andedräkt.

Metabola sjukdomar

Dålig andedräkt hos en hund kan även vara ett symtom på metabola sjukdomar och rubbningar. Till exempel kan en ansamling av toxiner orsakad av denna typ av sjukdomar ge en väldigt illaluktande andedräkt.

Även njursjukdomar orsakar en andedräkt hos hundar som luktar surt och kemiskt.

Diabetes är en annan sjukdom som kan ge upphov till dålig andedräkt. Samtidigt kan den även göra att andedräkten luktar sött eller fruktigt.

Ytterligare en möjlig underliggande sjukdom är leversjukdom. Övriga symtom kan då inkludera en gulnad i ögonen eller på tandköttet.

Besvär i andningsvägarna

Även vissa problem kopplade till andningsvägarna kan orsaka dålig andedräkt hos hundar. Detta gäller framför allt bihåleinflammation eller rinit (inflammation i nosens slemhinnor).

Bägge dessa sjukdomstillstånd följs ofta åt av ett illaluktande snor som kan orsaka dålig andedräkt.

Besvär i mag-tarmkanalen

Om din hund har problem kopplade till mag-tarmkanalen kan dessa ligga bakom den stinkande andedräkten. Det finns nämligen flera sjukdomstillstånd av detta slag som kan ge upphov till sådana symtom.

Din hund kan ha ätit något äckligt

Hundar gillar som bekant att äta sopor och andra äckliga saker. Om din hund vanligtvis inte har en dålig andedräkt kan det kanske vara så att den har ätit något äckligt?

Värt att notera är också att kroniskt dålig andedräkt hos hundar kan orsakas av hundfoder. Det rör sig då om foder av låg kvalitet eller att hunden inte tål fodret.

Detta kan veterinären göra om din hund har dålig andedräkt

Om din hund alltid har dålig andedräkt bör du kontakta din veterinär. För som vi redan har nämnt finns det många olika sjukdomstillstånd som kan orsaka detta symtom. Tandköttsinflammation är det vanligaste men det finns alltså flera möjliga orsaker.

Om det visar sig att tandköttsproblem troligtvis är orsaken, kommer din veterinär sannolikt rekommendera en ordentligt tandrengöring. Denna görs hos en veterinärklinik med specialister på tandvård. Din hund kommer troligtvis att behöva sövas inför behandlingen.

I grund och botten är det en relativt riskfri behandling. Anledningen till att din hund kan behöva vara sövd är att den ska hålla sig lugn medan veterinärerna rengör dess tänder.

Om det inte finns några tecken på tandlossning eller andra besvär kopplade till tänder eller munhåla, kan ytterligare test behöva göras. Detta för att ta reda på om det finns något annat underliggande sjukdomstillstånd som kan orsaka dålig andedräkt hos din hund.

En tandrengöring kan göra underverk för din hunds tänder.

Detta kan du själv göra om din hund har dålig andedräkt

Det finns även såväl förebyggande som behandlande åtgärder som du själv kan vidta. Ponera att din hunds dåliga andedräkt orsakas av en tandsjukdom. Du kan då få bukt på denna genom att regelbundet borsta tänderna på din hund.

Din hunds tandhygien är lika viktig som din egen. Men du kanske av någon anledning inte kan borsta hundens tänder varje dag. Då kan tandborstning några gånger i veckan vara tillräckligt.

Det är viktigt att använda hundtandkräm då vanlig tandkräm ofta innehåller ingredienser som är giftiga för hundar. Xylitol är ett exempel på en ingrediens i tandkräm för människor som är farlig för hundar.

I vissa studier har man funnit att dentaltugg kan minska uppbyggnaden av plack med upp till 70 procent. Alla experter köper dock inte detta påstående. Och dessutom skiljer sig olika dentaltugg åt vad gäller effektivitet.

Det finns även kosttillskott som syftar till att förbättra hundars tand- och munhälsa. Ett exempel är PlaqueOff – ett tillskott som du kan tillsätta i hundens mat eller vatten. Det har visat sig vara effektivt när det kommer till att minska uppbyggnaden av plack.

Vanliga frågor om dålig andedräkt hos hundar

Hur får man bort dålig andedräkt på en hund?

Det är viktigt att identifiera den underliggande orsaken till dålig andedräkt för att kunna behandla den. Men daglig tandborstning är en åtgärd som effektivt förbättrar andedräkten samt förebygger tandköttsinflammation och andra relaterade sjukdomar. Din veterinär kan utföra en tandrengöring och även ge dig en tillförlitlig diagnos på din hunds tand- och munhälsoproblem.

Avslutande tankar

Efter att ha läst denna artikel hoppas vi ha gett dig mer insikt i dålig andedräkt hos hundar. Det rör sig vanligtvis om ett symtom på ett större och mer allvarligt hälsobesvär än enbart dålig lukt i munnen.

Den vanligaste orsaken är tandköttsproblem. Men som vi har nämnt i artikeln finns det även andra allvarliga sjukdomstillstånd som kan orsaka dålig andedräkt.

Om detta är ett symtom som du ofta känner av hos din hund bör du kontakta din veterinär. I bästa fall kan det behövas en grundlig tandrengöring. Men det kan även vara fråga om något större hälsobesvär som behöver behandlas.

Har du själv någon erfarenhet av dålig andedräkt hos hundar? Dela gärna med dig av dina erfarenheter genom att skriva en kommentar!

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Dålig andedräkt hos hund: orsaker och behandling”

  1. MiaMaria Liljeholm

    Jag håller på att hundar ska ha riktiga ben att tugga på för att tänderna och tandköttet ska hålla sej fräscht. Jag har haft hund hela livet, är pensionär nu men aldrig haft dåliga tänder eller dålig munlukt på hundarna. Och inte kommer dom på att dom ska börja tugga på saker som inte är deras om dom har ben.

    1. Hej MiaMaria, det kan säkert ligga något i att det är bättre för hundar att tugga på naturliga ben än på till exempel dentaltugg. Sedan finns det förstås för- och nackdelar med båda delarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *