Tuggben råhud hund

Tuggben av råhud kan vara farliga för din hund

Alla hundar gillar att tugga på hundben. Detta gäller oavsett om hunden ifråga är en 6-månadersvalp eller en sex år gammal vuxen hund. Och ett av de mest populära hundtuggen bland svenska hundägare är tuggben av råhud. Men tyvärr finns det en stor baksida med råhudsben. Här kommer vi berätta varför du bör överväga att skippa dessa hundtugg!

Vad är råhudsben?

Råhudsben är tuggben för hundar som är tillverkade av ett djurs råhud. Ofta är det råhudar från kor som omvandlas till hundben. Tekniskt sett kan det dock röra sig om vilket klövdjur som helst.

Beroende på vilka råvaror tillverkaren använder sig av kan alltså råhudsben vara gjorda av ko, gris, häst eller får. Även råhudar från mer exotiska djur kan förvandlas till tuggben. Vattenbuffel är ett exempel på en lite mer exotisk källa till råhud.

Faktum är att det spelar mindre roll vilket djur vars råhud man tillverkar tuggben av. Hur tillverkningen går till och under vilka förhållanden är två faktorer som har större betydelse för hundbenens kvalitet och säkerhet.

Så tillverkas tuggben av råhud

Vid tillverkningen är det är vanligt att råhuden först behandlas med en kemikalie för att bevaras. Detta för att den ska klara av resan till den fabrik där tuggbenen tillverkas. Under produktionsprocessen blötläggs råhuden först i en lösning som avlägsnar all fett och päls. Sedan pressas huden till hundtugg av olika slag. Slutligen kan det hända att den röks eller att tillverkaren tillsätter konstgjorda smakämnen för att göra tuggbenen mer smakrika.

Och hundar tycks fullkomligen älska tuggben av råhud. Men är det egentligen råhuden eller bara själva tuggandet som de gillar?

Därför gillar hundar att tugga på ben

Även om råhudsben ibland smaksätts vid produktionen är fallet vanligtvis det senare. För hundar har en naturlig instinkt som får dem att vilja tugga på saker och ting. Tuggandet används av valpar för att utforska omgivningen, och vuxna hundar gnager gärna för att tillfredsställa detta behov. Gnagandet syftar bland annat till att rengöra hundarnas tänder. Men det kan även vara ett sätt att ge utlopp för stress eller ångest.

Riskerna med råhudsben

Våra svenska hundar konsumerar stora mängder av råhudsben varje år. Mot bakgrund av detta tycks riskerna med att tugga tuggben av råhud vara relativt små. Men de bör dock tas på allvar snarare än ignoreras. Du kan gärna ge din hund denna typ av hundben, men du bör vara medveten med riskerna och väga dessa mot fördelarna.

Dessa är de största problemen med råhudsben:

  • Kan innehålla bakterier och giftiga kemikalier – Tuggben av råhud kan innehålla spår av giftiga kemikalier. Likt med andra animaliska livsmedel kan de även innehålla Salmonella eller E. coli. Även du själv riskerar att smittas om du kommer i kontakt med dessa bakterier.
  • Risk för kvävning eller att benen fastnar – Råhudsben och andra hundtugg kan i vissa fall fastna i tarmen. De kan även sätta sig i halsen och orsaka kvävning. Hundbenen riskerar även att fastna i matsmältningssystemet. Detta är det vanligaste problemet av de som vi tar upp här. Ibland kan till och med ett kirurgiskt ingrepp krävas för att avlägsna tuggben från mag-tarmkanalen på hundar.
  • Kan orsaka allergi eller irritera matsmältningssystemet – Vissa hundar är känsliga eller rentav allergiska mot råhud eller andra ingredienser i dessa tuggben. Därför kan dessa ge upphov till olika problem relaterade till allergi eller matsmältningssystemet, såsom diarré.
Råhudsben
Det finns påtagliga risker med att ge hunden råhudsben.

Så kan du minimera risken med tuggben av råhud

Det finns faktiskt åtgärder som du kan vidta för att minimera risken med råhudsben. Om du bestämmer dig för att ge din hund sådana tuggben bör du rimligtvis vidta dessa. Du kan till exempel tvätta händerna noggrant efter att ha hanterat benet för att minska risken för bakteriell smitta. Unga barn eller personer med autoimmuna sjukdomar bör helst inte hantera hundben av råhud överhuvudtaget.

Du kan dessutom skydda din hund på följande sätt:

  • Rådfråga din veterinär hur stora mängder råhudsben du kan ge din hund. En bra tumregel är att du bör ge mindre mängder ju mindre hunden är. Framför allt inledningsvis bör du bara ge ett tuggben åt gången. Du bör även hålla koll på hur hundens matsmältningssystem reagerar på detta.
  • Låt gärna hunden ligga avskilt och tugga ostört. Detta är särskilt viktigt om du har flera hundar i hushållet. På så vis minimerar du risken för att hunden glupskt tuggar i sig alltför stora bitar åt gången. Detta är ofta fallet med hundar som tenderar att vakta mat och leksaker från andra hundar.
  • Testa gärna olika sorters tuggben av råhud och se hur hunden behandlar dessa. Sväljer han eller hon stora tuggor hela? Då bör du avlägsna hundbenet och överväga att ge hunden andra slags hundtugg.
  • Ta genast bort tuggbenet från din hund när det är så lite av det kvar att hunden riskerar svälja det helt. Om din hund ogärna ger ifrån sig benet kan du försöka erbjuda något annat gott i utbyte.

Då bör du inte ge din hund råhudsben

Brukar din hund få diarré eller andra magbesvär efter att ha ätit råhudsben? Eller tenderar hunden att svälja allför stora bitar råhud på en gång? Då kan det vara värt att välja någon annan slags tuggben. För det finns många olika produkter på marknaden som kan tillfredsställa din hunds naturliga behov av att tugga.

Vettiga alternativ till tuggben av råhud

Så vad kan man då ge sin hund istället för råhudsben? Faktum är att det finns många alternativ som kan vara gångbara.

Dessa är några förslag på alternativ till råhudsben:

  • Grönsaker, frukter eller rotfrukter: Vissa hundar gillar knapriga grönsaker och rotfrukter. Morötter och äpplen är två exempel på sådana. Om du känner dig osäker på vad din hund kan äta finner du en användbar lista över livsmedel i den länkade artikeln.
  • Syntetiska tuggben: Det finns många syntetiska tuggben som kan ersätta råhudsben. I vår artikel om de bästa tuggbenen finner du flera förslag på sådana.
  • Tuggleksaker: Det finns även många säkra tuggleksaker att välja mellan på marknaden. Du kan med fördel kleta lite jordnötssmör på dem om din hund inte visar så stort intresse till en början.
  • Aktiveringsleksaker: Aktiveringsleksaker kan vara pusselliknande spel som sysselsätter din hund. Men det kan även röra sig om plastiga produkter som du kan fylla med godsaker för att ge hunden någonting att tugga och slicka på.
  • Dentaltugg: Dentaltugg såsom Dentastix är i regel säkra så länge som hunden inte sväljer alltför stora bitar åt gången. Vissa av dessa varar tyvärr inte särskilt längre men det finns även varianter som hunden kan tugga på i flera timmar.

Avslutande tankar

Det är väldigt naturligt för hundar att ägna sig åt att tugga på saker. Din hund behöver också få utlopp för denna naturliga instinkt. I annat fall riskerar den att tugga sönter skor och möbler istället.

Men det är viktigt att tuggandet sker på ett säkert och kontrollerat sätt. Därför bör du ställa dig själv frågan huruvida råhudsben verkligen är det rätta valet för dig och din hund.

Brukar du ge din hund tuggben av råhud? Är du positivt eller negativt inställd till dessa? Berätta gärna hur du känner i kommentarsfältet nedan!

Liknande artiklar