Dentastix hund

Dentastix: bra eller dåligt för din hund?

Inlägget är reklam för VetZoo.och innehåller annonslänkar.

Vissa hundägare undrar om Pedigree Dentastix är bra eller dåligt att ge till hunden. För ingen vill ju försumma hundens tandhälsa men är detta dentaltugg verkligen svaret?

Det är onekligen väldigt viktigt att hålla hundens tänder i toppform. Att borsta tänderna på sin jycke är precis lika viktigt som din egen tandborstning. Och det finns faktiskt inget som kan ersätta den gamla hederliga tandborsten och hundtandkrämen. Men många hundägare vänder sig ändå till dentaltugg för att hålla sina hundars tänder rena och friska.

Det finns flera anledningar till det. Inte minst är det väldigt enkelt och bekvämt att ge hunden ett tugg som detta. Dessutom fullkomligt älskar många hundar att tugga på hundben, hundtugg och liknande. Det tillfredsställer deras naturliga instinkt och behov av att tugga. Samtidigt kan tuggandet bidra till att hålla tänderna friska.

Och när det kommer till dentaltugg är Pedigree Dentastix herre på täppan. Det finns i dagsläget inget annat varumärke inom denna kategori som är så pass välkänt. Men är det bra eller dåligt att ge sin hund dessa tuggpinnar? Det är den stora frågan som vi ämnar besvara i denna artikel.

Pedigree Dentastix storpack

Se pris i butik!

Vad är Dentastix?

Dentastix är ett hundtugg som syftar till att främja hundens tandhälsa. Precis som namnet avslöjar rör det sig om en slags pinnar. Pinnarna kan liknas vid mjuka och relativt formbara tuggstänger. De har formen av ett X och deras form är noga uttänkt. Den ska nämligen hjälpa till med att hålla borta bakterier, plack och tandsten.

Få hundar gillar att borsta tänderna. Men vad de däremot gillar är att tugga på ben och att smaska på godsaker. Det är här som Dentastix kommer in i bilden.

Produkten är tänkt att skona hundägares plånböcker från de dyra veterinärkostnader som kommer med tand- och tandköttsbesvär. Till skillnad från andra tuggben riskerar dessa tuggstänger heller inte att skada din hunds tänder. Däremot kan hårda ben ibland orsaka tandskador på hundar.

Pedigree Dentastix är därför ett bra val för dig som vill förbättra din hunds tandhälsa. Men tuggstången bör inte ses som ett substitut för tandborsten. Det är snarare ett komplement som arbetar tillsammans i synergi.

Vad innehåller Dentastix?

Din hund må älska den bruna tuggpinnen och du är såklart inte sen att tillhandahålla den. Men vad innehåller Dentastix egentligen? Detta har förmodligen få hundägare stenkoll på.

Enligt tillverkaren (Pedigree) är innehållet i Dentastix följande:

 • spannmål
 • vegetabiliska biprodukter
 • mineraler
 • kött och animaliska biprodukter
 • oljor och fetter.

Den aktiva ingrediens i Dentastix som rengör hundens tänder är natriumtrifosfat. Detta är en kemikalie som kan bryta ner plack och tandsten. Men denna ingrediens utgör inte mer än 2,6 % av innehållet i en tuggstång. Så vilka ingredienser innehåller den i övrigt som tillsammans utgör 97,4 %? Låt oss titta lite närmare på de olika beståndsdelarna!

Spannmål

Spannmål är ett samlingsnamn för olika slags sädesslag. I Sverige är de vanligaste sädesslagen vete, råg, havre, korn och rågvete. Ris och hirs är två exempel på mer exotiska sådant. Rågvete är ett spannmål som är vanligt förekommande i hundfoder.

Då begreppet spannmål är ganska brett är det omöjligt att veta vilka sädesslag som Pedigree Dentastix innehåller. Det är även omöjligt att bedöma kvaliteten på dessa.

Har du en hund med känslig mage eller någon form av matallergi? Då kan det vara ett problem att du inte känner till det exakta innehållet i en produkt som denna. Om så är fallet rekommenderar vi dig att undvika tuggstänger som innehåller spannmål.

Vegetabiliska biprodukter

Vegetabliska biprodukter är ett annat vagt begrepp som egentligen inte säger särskilt mycket. Då denna beståndsdel är diffus kan innehållet variera mellan olika satser. Tillverkaren kan nämligen använda de vegetabiliska biprodukter som för stunden är mest prisvärda.

Mineraler

Natriumtrifosfat är den aktiva ingrediens i Dentastix som håller din hunds tänder rena. I kliniska studier har den visat sig kunna förebygga uppbyggnaden av tandsten med upp till 80 %.

Kött och animaliska biprodukter

Kött och animaliska biprodukter är ytterligare ett exempel på en vag beskrivning. Det är här oklart vilken styckningsdetalj som används. Faktum är att det inte ens framgår vilket eller vilka djur det rör sig om.

Animaliska biprodukter kan vara allt från huvud och hjärna till päls eller fjädrar. Problemet med den vaga beskrivningen är att det återigen inte går att bedöma kvaliteten på ingredienserna. De kan vara bra eller dåliga – vi vet helt enkelt inte. Och likt de vegetabiliska biprodukterna i Pedigree Dentastix kan de animaliska biprodukterna potentiellt sett variera över tid.

Om din hund är allergisk mot något protein kan det därför vara värt att avstå.

Oljor och fetter

Den sista beståndsdelen i Dentastix är oljor och fetter. Dessa kan vara antingen vegetabliiska och/eller animaliska. Vi vet inte heller om det är hälsosamma oljor och fetter av högkvalitet. Förhoppningsvis rör det sig dock inte om motsatsen. Men genom att bara titta på innehållsförteckningen är detta tyvärr omöjligt att avgöra.

Så rengör Dentastix din hunds tänder

Nu har vi berättat vad de bruna tuggstängerna innehåller. Härnäst kommer vi gå igenom hur de fungerar och vad de kan göra för din hunds tandhälsa.

När din hund tuggar Dentastix avlägsnar tuggstången plack kring tandköttet. Det smaskiga hundtugget sätter sig först ovanpå placket. När hunden sedan slickar sina tänder dras placket loss och avlägsnas.

Med det sagt fungerar inte Pedigree Dentastix lika effektivt för alla hundar. Men du kan enkelt ta reda på om det funkar på din hund. Det gör du på något av följande två vis:

 1. Ta en noggrann titt på hundens tänder efter varje gång den har tuggat Dentastix. Man kan inte alltid se plack. Men på en hund med uppbyggnad av plack kan du se en nyansskillnad på tänderna. Tänderna är då synbart renare kring tandköttet och mellan varje enskild tand.
 2. Lukta på andedräkten. Dentastix motverkar dålig andedräkt hos din hund. Så om hunden kan flämta i ditt ansikte utan att det luktar väldigt illa gör dentaltugget sitt jobb.

Klicka här för att se aktuellt pris på Pedigree Dentastix i storpack hos vår samarbetspartner!

Dentaltugg inte lika effektivt som tandborstning

Värt att notera är att dentaltugg inte är lika effektivt som tandborstning. Även om du dagligen ger din hund Dentastix bör du därför komplettera med att borsta tänderna på hunden.

I en studie på 22 hundar fann man att daglig tandborstning är tre gånger så effektivt för att motverka uppbyggnad av plack. Detta i jämförelse med dentaltugg och dentalfoder. Man såg ingen större skillnad i effektivitet mellan fodret och tugget. Däremot var skillnaden alltså betydligt större hos de som borstade tänderna.

Är Dentastix bra för hundens hälsa?

Få hundägare känner förmodligen till vad Dentastix innehåller och hur produkten fungerar. Men trots det ges dessa tuggstänger till mängder av hundar runtom i världen. Och det huvudsakliga syftet med detta är att hålla hundarnas tänder rena och friska. Enligt reklamen rekommenderas produkten till och med av veterinärer. Men hur bra är Dentastix egentligen för tänderna och hälsan överlag?

Pedigree hävdar själva att Dentastix unika form bidrar till att hålla tänderna rena. Men faktum är att detta kanske inte är hela sanningen. För de mjuka tuggstängerna har inte alltid någon större effekt på uppbyggnaden av plack och tandsten. De innehåller förvisso natriumtrifosfat som rengör hundens tänder. Men är Dentastix också bra för hundens övergripande hälsa?

Kritiker menar att det finns mer hälsosamma alternativ att tillgå. De alternativa produkterna är mer fettsnåla och innehåller dessutom naturliga ingredienser. Till råga på allt kan de ibland erbjuda ett större tuggmotstånd som hundar ofta gillar.

Men faktum är att ytterst få av ingredienserna i Pedigree Dentastix faktiskt rengör din hunds tänder. Tuggstängerna innehåller tillsatser som bland annat förbättrar smaken. Men dessa ingredienser kan i själva verket göra mer skada än nytta. Till exempel omvandlas spannmål till socker i hundens kropp. Sockret kan orsaka hål i tänderna och dålig andedräkt vilket är precis vad du försöker motverka!

Vi vill dock nyansera bilden av att Dentastix skulle vara farligt. För produkten rekommenderas trots allt av veterinärer och anses vara säker. Så om du kan bortse från dess nackdelar kan den trots allt bidra till en god tandhälsa.

Vad kan jag ge istället för Dentastix?

Vill du ge din hund något gott att tugga på men söker ett alternativ till Dentastix? Det finns flera bra alternativa dentaltugg att välja mellan på marknaden. Vissa är bättre och andra sämre. Alternativen förtjänar därför en egen artikel.

Small, medium eller large?

Pedigree Dentastix finns i tre olika storlekar:

Alla storlekar finns tillgängliga i storpack om 28 tuggstänger samt förpackningar med 7 st. Small och medium går även att köpa i 3-pack. Efter att en förpackning har öppnats bör innehållet konsumeras inom 14 dagar.

För- och nackdelarna med Dentastix

Det finns både för- och nackdelar med att ge sin hund Dentastix. Nu känns det som rätt läge att djupdyka i dessa!

Fördelar

 • Bekvämt och gott – Det är bekvämt att ge sin hund Dentastix för att sysselsätta den någon minut. Din hund kommer dessutom att tacka dig för det goda tilltugget.
 • Kan spara dig pengar – Veterinärvård är sällan billig och detta är även väldigt sant för tandvård. Dentastix är inte ett substitut för tandborstning men kan främja hundens tandhälsa. På så vis kan tuggstängerna i längden spara dig pengar på uteblivna veterinärbesök.

Nackdelar

 • Kan inte ersätta tandborstning – Det är viktigt att betona att Dentastix inte kan ersätta daglig tandborstning. Men det kan däremot vara ett bra komplement till borstningen.
 • Olämpligt för unga valpar och mindre hundar – Valpar under fyra månder bör inte äta Dentastix. Detsamma gäller för små hundar med en kroppsvikt under 5 kg. Detta beror främst på risken för kvävning.
 • Går väldigt snabbt att äta upp – Vissa hundtugg kan hålla din hund sysselsatt i en timme eller mer. Dentastix tuggstänger är dock mjuka och böjbara. Detta gör att din hund kan äta upp dem inom loppet av några minuter.

Kan jag ge Dentastix till min valp?

Pedigree Dentastix tuggstänger är inte lämpliga för valpar under 4 månaders ålder. Den större storleken (large) är inte heller lämplig för mindre hundar med en vikt under 25 kg.

Om din valp är fyra månader eller äldre kan du absolut ge den en Dentastix då och då. En om dagen är en lagom mängd. Tänk bara på att begränsa storleken till small eller medium. Detta gäller även om din hund skulle vara av en större ras.

Hund som tuggar Dentastix
Valpar från fyra månder och uppåt kan tugga Dentastix.

Se pris i butik!

Vanliga frågor om Dentastix

Är Dentastix bra för min hund?

Dentastix kan rengöra din hunds tänder och förbättra andedräkten. Men dessa tuggstänger bör ses som ett komplement till daglig tandborstning.

Vad innehåller Dentastix?

Den aktiva ingrediensen i Dentastix är natriumtrifosfat. Den innehåller även spannmål, vegetabiliska biprodukter, kött och animaliska biprodukter samt oljor och fetter. Men tillverkaren är inte helt transparent med sin ingredienslista.

Hur fungerar Dentastix?

Dentastix minskar uppbyggnaden av plack och tandsten. Detta görs med hjälp av den aktiva substansen natriumtrifosfat.

Hur många Dentastix per dag är lagom att ge sin hund?

1 Dentastix per dagen utöver en balanserad kost är lagom. Detta tugg bör inte ges till valpar yngre än 4 månader. Öppnad förpackning bör förbrukas inom 14 dagar.

Kan jag ge Dentastix till min valp?

Valpar under fyra månders ålder bör inte äta Dentastix. Om din valp är så gammal eller äldre kan du med fördel ge valpen en tuggstång om dagen. Börja dock gärna med small eller medium.

Avslutande tankar

Det råder delade meningar om hur effektivt Dentastix egentligen rengör hundens tänder och tandkött. Och om du är väldigt försiktig av dig bör du nog lusläsa produktens innehållsförteckning och fundera över innehållet. Personligen har jag dock inget problem med det.

Vi gör som många andra hundägare och ger våra hundar Dentastix. Under årens lopp har vi inte upplevt några som helst problem med produkten. Det kan dock vara värt att begränsa konsumtionen till en tuggstång om dagen. Så är dock även fallet med andra sorters hundtugg.

Det enda jag vill understryka är vikten av daglig tandborstning. För Dentastix är bara att betrakta som ett komplement till denna. Eller så kan du välja att se det som ett gott godis för din hund. Oavsett vilket bör du inte förlita dig helt på dess rengörande egenskaper!

Liknande artiklar

4 reaktioner på ”Dentastix: bra eller dåligt för din hund?”

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Birgitta! Den ingredienslista som vi går igenom i denna artikel är den som tillverkaren har offentliggjort. Som vi skriver är de inte helt transparenta med exakt vilka ingredienser som används vid tillverkningen av Dentastix.

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Monica! Detta är ett vanligt problem – de blir bara hårdare ju längre tid påsen är öppen. Du kan testa att mjuka upp hårda Dentastix genom att ”ånga dem”. Linda en fuktad trasa eller hushållspapper runt tuggen och värm dem på låg värme i en mikrovågsugn. Gör dock detta under noga övervakning och under korta stunder tills dem värms upp och mjuknar. Därefter låter du tuggen kylas ner igen tills de är svala nog för hunden att äta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *