Regnjacka hund omslagsbild

Bästa regntäcket för hundar: regnjacka för höstrusket

Inlägget är reklam för VetZoo och innehåller annonslänkar.

När det regnar som mest önskar man nästan att hundar kunde använda en kattlåda eller toalett. Men så är inte fallet utan som hundägare tvingas man ut på promenader i ur och skur. Hundrastning i höstrusk är helt enkelt en del av hundägandet. Men lukten av blöt hund är inget vidare och man behöver dessutom torka hundens päls och tassar. Du kan dock underlätta detta arbete genom att dra på din hund ett regntäcke.

Ett regntäcke för hundar kan liknas vid en regnjacka för människor. Den är vanligtvis inte fodrad och varm som ett vintertäcke men skyddar din hund mot regn. Det går förvisso inte att täcka hela hundens kropp, men om du bara behöver torka delar av din hunds kropp är mycket vunnet.

Det finns mängder av regnjackor och regntäcken för hundar att välja mellan på marknaden. Vissa av dessa har en huva som även täcker hundens huvud medan andra saknar en sådan. Det finns även fodrade täcken som är en kombination av vintertäcke och regnkappa. Därför finns det en regnjacka för din hund oavset vilken sorts jycke du har. Nedan belyser vi några av de bästa produkterna som gör hunden redo för höstrusket!

Bästa regntäcket/regnjackan för hundar

Många hundägare tycker att deras vovvar är väldigt söta i sina regntäcken. Därför väljer de att köpa färggranna och trendiga modeller. Nedan belyser vi dock lite olika varianter för att försöka hjälpa dig hitta den bästa regnjackan för just din hund!

Rukka Stream gul regnjacka för hundar

Se pris i butik!

Rukka Stream är ett gult regntäcke för hundar som är helt vattentätt. Detta är en av de modeller som allra mest ser ut som en riktig regnjacka. Täcket har en avtagbar huva som kan användas eller lämnas hemma utifrån behov och smak.

Detta täcke har även reflekterande detaljer som ökar din hunds synlighet i mörker. Den gula färgen gör dessutom din hund till en färgklick i höstrusket. En annan funktion som denna färg har är att den syns tydligt i mörkret.

Regntäcket har knäppning framtill och spänns kring runt magen med hjälp av en rem. Det är därför enkelt att sätta på och att ta av täcket. Regnjackan Rukka Stream kan tvättas i maskin och torkar väldigt snabbt.

Fördelar:

 • avtagbar huva
 • elastiska band håller täcket på plats
 • finns i flera storlekar.

Nackdelar:

 • kan vara svår att få tag på (är ofta beställningsvara).

Därför bör du skaffa en regnjacka till din hund

Din hund behöver en regnjacka av samma anledning som du. Om hunden ska tvingas ut i rusket för att rasta är det fördelaktigt att erbjuda ett skydd mot regnet. Såvida du inte bara skickar ut honom eller henne i trädgården för att utföra sina behov är ett regntäcke därför bra att ha. I synnerhet om du bor i lägenhet kan alltså behovet av ett sådant vara stort.

Även om du skulle ha tillgång till en egen trädgård kan det vara värt att köpa en regnjacka till din hund. Detta då rastningar i trädgården inte ger samma struktur och motion som en hundpromenad i grannskapet. Och ibland vill inte regnvädret ge med sig på flera timmar eller till och med dagar. Då tvingas man ge sig ut med hunden i regnet och får efter promenaden ägna lång tid åt att torka sin hund.

Sammanfattningsvis kan man säga att detta är fördelarna med regntäcken för hundar:

 • Hundar gillar vanligtvis inte kraftigt regn och du kan öka hundens komfort med ett regntäcke.
 • En regnjacka håller din hund torr under promenader i regnväder.
 • Regntäcket förhindrar delvis att din hund smutsar ner sig genom att plaska i vattenpölar.
 • Regnjackan håller hunden varmare i vått och blåsigt väder.
 • Ett regntäcke med reflex gör din hund mer synlig för bilister.

Kan öka hundens komfort

En av de vanligaste farhågorna som hundägare har kring regntäcken för hundar är komforten. För om det inte är bekvämt för din hund att gå omkring i regnet kommer den kanske inte utföra sina behov. Och då kan det ju kännas som att promenaden var helt förgäves.

En regnjacka skyddar dock inte bara din hund mot regn. Regnet sammanfaller ofta med lite kyligare väder. Och kylan och vätan kan få många hundar att vilja vända på fläcken så fort de kommit ut genom ytterdörren. Så genom att använda ett regntäcke kan du ge hunden ett skydd mot såväl regnet som kylan och den eventuella blåsten.

Underlätta för dig själv – köp ett regntäcke

Men en av de främsta fördelarna med att använda en regnjacka till hunden visar sig först efter promenaden. För det är först då som du tvingas hantera din blöta hund som både luktar och försöker skaka av sig vattnet i bostaden.

Om du vill göra din tillvaro lite enklare kan därför tegntäcket vara till en stor hjälp. Såvida hunden inte är jätteblöt kan du torka av den för hand med en handduk. Annars kan du även behöva använda en hundfön eller hårfön för att blåsa jycken torr.

Hundrastning i regnväder
Om du rastar hunden i regn utan regntäcke tvingas du torka mer efteråt.

Att tänka på när du väljer regntäcke till hunden

En regnjacka för hundar bör ha vissa egenskaper för att kunna anses vara bra. Detta är några av de aspekter som du bör ta hänsyn till när du köper regntäcke till din hund:

 • Vädret. När du överväger att köpa ett regntäcke till hunden förbereder du dig förstås för dåligt väder. Men du kanske inte har tänkt på att täcket i själva verket kan hjälpa dig att slå två flugor i en smäll. Om regnjackan är fodrad kan den även fungera som vintertäcke. Men om du bor i södra Sverige och hösten är relativt varm kan ett fodrat täcke göra din hund alltför varm.
 • Skydd för benen. Vill du slippa lukten av blöt hund och undvika att behöva torka i timmar? Då bör du kika efter en regnjacka som täcker så mycket som möjligt av hunden. Ett regntäcke med ben kan dessutom se till att hålla benen varma i rusket. Å andra sidan kan ett sådant täcke ta längre tid att sätta på när du snabbt vill ge dig ut.
 • Huva eller inte? Du känner din hund bäst och kan därför avgöra om du ska köpa ett regntäcke med huva eller utan. Huvan kan såklart hjälpa till och hålla hundens huvud torrt. Men den är samtidigt helt värdelös om den inte sitter på plats. Vissa huvor kan dras åt för att sitta kvar men somliga hundar gillar att dra av sig huvan.
 • Reflexmaterial. När du promenerar i regnväder är risken stor att det även är mörkt ute. För att förbättra din hunds synlighet i mörkret kan du använda en regnjacka med reflexmaterial. Regntäcken med reflexer är säkrare att använda och gör hunden mer synlig för såväl dig själv som för andra.
 • Remmar eller inte? En regnjacka för hundar kan hållas på plats på lite olika sätt. Det vanligaste är dock en rem under magen som håller täcket på sin plats. Men vissa modeller har istället en dragkedja eller en gummibandsliknande anordning. Och andra varianter dras på likt en hundtröja. Alla dessa olika metoder har sina fördelar och nackdelar. Magremmar är enkla att använda men kan fastna i pälsen. Dragkedjor är säkra men kan klämma hundens hud eller päls. Och tröjlikande västar är ofta svåra att sätta på och att ta av.

Vanliga frågor om regntäcken för hundar

Hur fungerar ett regntäcke för hundar?

Ett regntäcke är som en slags regnjacka för hundar. Den är till för att hålla din hund torr i regnväder. Det finns flera olika varianter och modellar att välja mellan.

Varför gillar inte hundar att gå ut när det regnar?

Hundars ovilja att vistas ute i regnväder varierar på individnivå. Men i regel gillar inte hundar att bli blöta och föredrar därför att stanna inne när det regnar. Regndropparna gör huden kall och blöt. Därför är det ofta behagligare för hunden att promenera iförd ett regntäcke.

Vilken storlek ska jag välja på min hunds regnjacka?

Det finns tyvärr ingen standardiserad storlekstabell för hundtäcken. Därför behöver du välja storlek utifrån tillverkarens rekommendationer. Det är viktigt att du noggrant mäter din hund och jämför med storlekstabellen.

Kan jag använda ett regntäcke för hund med en sele?

Tyvärr är få regnjackor för hundar kompatibla med hundselar. Men det finns trots allt vissa regntäcken som går bra att använda med sele. Om täcket har ett hål i ryggen kan det fungera bra med selar som har fästet för koppel baktill. Har hundens sele istället koppelfästet fram bör du välja en modell med en öppning framtill på täcket.

Hur får jag min hund att vilja bära sin regnjacka?

Inte alla hundar gillar att bära ett regntäcke. Men om din hund sedan tidigare är van vid att bära hundkläder eller täcken bör inte en regnjacka utgöra något problem. Det viktigaste är att försöka skapa en positiv koppling till täcket genom en trevlig upplevelse. När det kommer fram är det bra om hunden vet att en skön promenad är att vänta.

Avslutande tankar

Det finns många olika regntäcken för hundar att välja mellan på dagens hundtillbehörsmarknad. Personligen använder jag inte alltid någon regnjacka på mina eurasier. Den främsta anledningen till detta är att jag i största möjliga mån försöker undvika regnet. Men det går inte alltid göra det och då vill man gärna skydda sina pälshundar från vätan. För annars får man spendera en lång stund med att torka och kanske föna!

Så vid behov använder jag ändå ett regntäcke från Hurtta. Det har några år på nacken och hundarna gillar inte riktigt att bära täcke. Men det ger ändå deras pälsar ett någorlunda skydd mot regnet.

Använder du själv en regnjacka till hunden för att hålla den torr och varm i dåligt väder? Vilken modell rör det sig i sådana fall om? Sätter hunden frivilligt på sig regntäcket eller stretar den emot? Berätta gärna om dina erfarenheter av täcken mot höstrusk i kommentarsfältet nedan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *