Hundens nos

Hundens nos: Svar på vanliga frågor om hundnosen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Dogman.

Du är förmodligen van att känna hundens kalla och blöta nos mot din hand när hunden söker uppmärksamhet. Men så känner du plötsligt en dag att hundens nos är torr och varm. Innebär det att han eller hon är sjuk?

Nej, troligtvis inte. Hundens nos skiftar naturligt mellan att vara våt och kall samt varm och torr fler gånger om dagen. Ofta är det inget konstigt alls att hundens nos är torr.

För att skydda din hunds nos från uttorkning och sprickor, kan du använda tassalvan Skillingarydsalva (du hittar den enklast genom att följa länken).

Det finns dock vissa situationer när en torr nos kan vara ett tecken på att något inte står rätt till.

Ska hundens nos vara blöt eller torr?

Hundens nos växlar mellan att vara blöt och torr. Det finns framför allt två anledningar till att hundnosen fuktas naturligt:

  • Ett tunt lager av slem på nosen hjälper hunden att känna dofter. Dess överlägsna luktsinne har delvis att göra med detta fuktgivande lager, som hjälper till att ta upp och hålla kvar dofter. Ibland kan du se hunden slicka sig om nosen. Detta är ett sätt att ”smaka” på doften, vilket ger ytterligare information om denna.
  • Nosen är också en av de få platser på kroppen som hunden kan använda för att svalka sig. Hundar saknar de svettkörtlar som vi människor har och ”svettas” istället genom nosen samt sina trampdynor.

Om hundens nos är torr behöver du vanligtvis inte oroa dig. Vissa hundar har torrare nosar än andra. Det kan vara så enkelt som att din hund just vaknat upp från en tupplur i solen eller nära ett element, eller ett tecken på att din fyrbenta vän är lätt uttorkad och behöver dricka vatten.

För att motverka torrhet och sprickor kan du gärna använda en skyddande salva på hundens nos. Jag rekommenderar att du använder Skillingarydsalva, en utmärkt produkt som du hittar på länken nedan!

Då kan en torr nos vara ett symtom på ett sjukdomstillstånd

Ibland kan en torr hundnos trots allt vara ett symtom på ett medicinskt problem, såsom:

  • Solbränna. Om din hund har en torr, röd nos eller huden på dess nos flagnar, kan den ha bränt nosen i solen. Konsultera din veterinär kring användning av en särskild salva för att skydda din hund från solens strålar. Hundar som har rosa eller blev nos är särskilt utsatta. Det är viktigt att skydda deras känsliga nosar eftersom upprepad solbränna kan leda till hudcancer.
  • Hudsjukdom. Om hundens nos har sprickor, sår eller sårskorpor, kan han eller hon lida av en hudsjukdom. Kontakta din veterinär för att utröna om så är fallet.
  • Uttorkning. En torr nos kan också vara ett tecken på att hunden har drabbats av svår uttorkning. Andra symtom på detta tillstånd är torrt tandkött, minskad elasticitet i huden och allmän svaghet. Om detta stämmer in på din hund, bör du omedelbart leda honom eller henne till vatten och söka veterinärvård.
  • Udda färgat slem. När du undersöker din hunds nos, bör du hålla utkik efter sekret. Om hundens nos rinner bör slemmet vara klart. Om slemmet istället är bubbligt, tjockt, gult, grönt eller kanske till och med svart, bör du uppsöka en veterinär.

Ska hundens nos vara varm eller kall?

Hundars nosar har en föränderlig temperatur som skiftar flera gånger om dagen, ibland till och med från timme till timme. Det kan därför vara svårt att säga vad som orsakat att hundens nos är varm eller kall. Temperaturen kan bland annat bero på omgivning eller att hunden nyligen har vaknat.

Om hundens nos är varm finns det generellt sett ingen anledning till oro. En hund kan vara frisk och kry och ändå ha en varm, torr nos. Och även om hundens nos är kall kan hunden vara väldigt sjuk.

Hur pass varm eller kall din hunds nos är bör inte ses som en indikation på dess hälsa. Håll istället koll på indikatorer såsom huruvida hunden äter och dricker eller beter sig annorlunda jämfört med normalt.

Siberian Husky nos
Hundens nos ger upphov till många frågor från hundägare

Hundens nos rinner

Att hundens nos rinner kan vara fullt normalt och ett tecken på att hunden är frisk. Om den rinner mer än vanligt kan detta dock vara ett tecken på ett allvarligt bakomliggande sjukdomstillstånd, såsom en infektion i övre luftvägarna. Det kan också vara ett tecken på att din hund är förkyld.

En hunds nos är vanligtvis blöt, även om den ibland kan vara torr. Att hundens nos rinner är därför generellt sett ingen anledning till oro. Om du även upptäcker ett förändrat allmäntillstånd såsom letargi, minskad aptit eller kräkningar, bör veterinär uppsökas. Är hunden snarare lika kry som vanligt, bör du sannolikt inte vara särskilt orolig. Det kan dock vara en god idé att hålla ett öga på hunden.

Hundens nos har ändrat färg

Om din hunds nos har bleknat något under vintern och sedan mörknar igen framåt vår och sommar, kan hunden ha så kallad ”snönos”. Detta är en tillfällig pigmentförändring som ofta ses hos labradorer, siberian huskies, golden retrievers, berner sennenhundar och flera andra hundraser.

Ibland kan dock pigmentförändringar på nosen orsakas av medicinska tillstånd som påverkar huden. Vitiligo är ett exempel på detta, där nosen och andra delar av kroppen förlorar pigmentering. Denna typ av förändringar kan även orsakas av en immunsjukdom.

Om du upplever att din hund har drabbats av pigmentförändringar som inte stämmer in på det som kallas för ”snönos”, kan det med andra ord vara en god idé att konsultera en veterinär.

Förresten, om du är intresserad av hundens nos kanske du även vill läsa mer om hundars färgseende?

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *