Bästa hundtröjan för kyla

Bästa hundtröjan för frusna hundar (stor köpguide)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Petster.

I takt med att löven börjar falla och kalluften sveper in över landet börjar vi människor att pälsa på oss. Men faktum är att inte bara vi fyrbenta individer kan bära tröjor – även din hund kan bära en stilren hundtröja. Och såvida han eller hon inte tillhör en långhårig hundras kan det vara skönt med en varm tröja i höst- eller vinterkylan.

Det finns en hel uppsjö med olika slags hundtröjor på marknaden idag. Vissa liknar mest hoodies och andra tröjor är stickade. Somliga har även hål för benen medan andra mer ligger som ett täcke över bakdelen på hunden.

Bästa hundtröjan

I denna köpguide tipsar vi om den bästa hundtröjan för olika hundar och ändamål. Vi börjar med att gå direkt in på våra favoriter. Lite längre ner i artikeln berättar vi vad du bör tänka på när du ska köpa en tröja till din hund.

Hundhoodie från C & C Basic Hoodies

Hundhoodie

Se pris i butik!

En hundhoodie är en hundtröja med huva som får din hund att se lite extra tuff ut. Huvan kan antingen vila i nacken på hunden eller placeras ovanpå huvudet. Detta är en bekväm tröja med en enkel men snygg design.

Tröjan har muddar i ärmar som gör att den sitter lagom tajt runt frambenen på din hund. Tillverkningsmaterialet är 100 % bomull och tröjan kan maskintvättas (dock på låg värme).

Fördelar:

 • har huva.
 • finns i flera färger och storlekar
 • 100 % bomull.

Nackdelar:

 • inte mönstrad.

Hitta den bästa hundtröjan för just din hund

En hundtröja är mer än enbart ett moderiktigt och stilfullt plagg. Den kan även vara nödvändig för att hålla din hund varm och bekväm under den kallare delen av året. I denna köpguide går vi igenom allt du behöver känna till om denna typ av hundkläder.

Till att börja med tänkte vi klargöra vad du bör tänka på när du ger dig ut på nätet i syfte att klicka hem en snygg och skön hundtröja. Dessa är de viktigaste faktorerna att ta väga in i köpbeslutet:

 • Storlek. Få människor skulle köpa en tröja eller ett par byxor som är flera storlekar för små eller för stora. Därför bör du inte heller göra detta när du köper hundtröja till din hund. Se till att skaffa en tröja som sitter lagom tajt på hunden för att säkerställa att komforten är god.
 • Design. Din hund kunde förmodligen inte bry sig mindre om hur dess tröja ser ut. Men designen på hundtröjan säger en del om dig som hundägare. För att få ut så mycket nytta och värde som möjligt bör du köpa en tröja som är såväl stilig som passar din hund bra.
 • Komfort. Komforten är förstås en av de allra viktigaste faktorerna när det kommer till hundtröjor och hundkläder överlag. Se till att köpa en tröja som har en optimal storlek för din hund. Tänk också på att välja tjocklek beroende på om tröjan är tänkt att användas inomhus eller utomhus.
 • Hållbarhet. Även hållbarheten är en viktig egenskap att ta hänsyn till. En bra hundtröja är tillverkad i ett material som gör den enkel att tvätta. För du vill ju inte behöva lägga pengar på att köpa nya tröjor till din hund jämt och ständigt.

Så bör en hundtröja sitta på hunden

Allra helst bör en hundtröja sitta så pass tajt på din hund att den håller kvar hundens kroppsvärme utan att begränsa dess rörlighet. Se till att din hund kan röra sig på ett bekvämt sätt i tröjan. Han eller hon bör kunna stå, gå, sitta och röra sig relativt obehindrat i plagget.

Var uppmärksam på om obehag uppstår kring ben eller nacke. Detta är nämligen två områden där hålen ibland kan vara lite för små. Precis som med en sele eller ett hundhalsband bör du utan större bekymmer kunna placera två fingrar mellan din hund och dess hundtröja.

Det är såklart också viktigt att tröjan inte förhindrar din hund från att utföra sina behov. För att underlätta för såväl dig själv som för din hund bör det därför finnas öppningar i bägge riktningar.

Så avgör du storleken på hundtröjan

Att välja rätt storlek på hundtröjan är viktigt för att undvika obehag hos din hund. Men det kan samtidigt vara lättare sagt än gjort. Oroa dig inte – nedan berättar vi hur du går tillväga för att mäta hunden och hitta den optimala storleken!

Varje hunds kroppsform är unik. Därför bör du mäta din hund för att avgöra vilken storlek på hundtröja som krävs. För att göra detta bör du helst ta mått på flera ställen på hundens kropp. Du bör framför allt ha följande mått tillgängliga när du beställer en tröja till din hund:

 • kroppslängd
 • halsens omkrets
 • bröstvidd
 • midja
 • axelbredd
 • frambenens bredd.

Detta är viktigt då vissa hundraser är svårare att hitta en lämplig storlek till än andra, p.g.a. deras kroppsbyggnad.

Angående hundars mått och storlekar på hundkläder

Personligen använder jag inte direkt hundkläder till mina hundar. Anledningen till detta är enkel: de har så pass mycket päls att de varken behöver ytterligare plagg eller skulle känna sig bekväma i sådana. De håller helt enkelt värmen ändå. Men jag vet själv hur svårt det kan vara att ta mått på en hund när man ska köpa hundtäcken och liknande.

Jämför de mått som du får fram med tillverkarens storleksguide innan du klickar hem någon hundtröja. För storlekarna varierar faktiskt en hel del mellan olika varumärken. Och var medveten om att de storlekar som listas inte är generiska och passar alla hundar inom en viss hundras eller viktklass. Därför behöver du ta måtten på din hund och köpa en tröja som är anpassad till just din hunds storlek och mått.

Och som jag redan har varit inne på är det aldrig fel att ha mätt hunden. För du kan använda dessa mått när du köper allt från hundselar och regntäcken till just hundtröjor.

Shih tzu i hundtröja
Rätt storlek på hundtröjan är en viktig faktor för hundens komfort.

Kan man tvätta en hundtröja?

Precis som andra hundkläder och hundtillbehör kan en hundtröja behöva tvättas mellan varven. Detta för att hålla den ren och fräsch samt mjuk och bekväm för din hund. I annat fall riskerar tröjan att lukta illa och orsaka hudirritation.

Med det sagt är det viktigt att vara uppmärksam på vilka tvättråd som gäller. Och detta kan du även ha i åtanke när du väljer och vrakar bland alla hundtröjor på marknaden. För vissa tröjor kräver nämligen mer skötsel och omvårdnad än andra.

De flesta hundtröjor går att tvätta i maskin. Vissa behöver dock tvättas för hand, och detta gäller främst de tröjor som är tillverkade av 100 % bomull. Tvätta gärna hundtröjan ut-och-in i kallvatten på den lägsta inställningen. Detta är generellt sett det bästa sättet att bevara tröjans färg men ändå rengöra den. Men kontrollera noga vilka tvättråd som gäller för den specifika tröjan och följ tillverkarens anvisningar.

En farhåga med tröjor är att det ska gå hål i tröjan. Särskilt stickade hundtröjor är kan lätt gå sönder då de utsätts för omilda ytor. Gillar din hund att rulla sig i löv och liknande utomhus? Då bör du nog överväga att välja ett annat material än en stickad bomullströja till hunden.

Behöver din hund en hundtröja överhuvudtaget?

Det korta svaret är att det beror på. Hundtröjor är roliga och moderiktiga hundkläder som kan hålla pälslösa eller korthåriga hundraser varma under årets kyligare dagar. Dalmatiner, salukis och greyhounds är några exempel på hundraser som har korta, tunna pälsar och därför är mer känsliga för kyla.

Även mindre hundar kan ofta ha svårt för kylan. Detta då deras små kroppar förlorar värmen snabbare än större jyckar. Som tur är kan du som hundägare dock motverka detta genom att klä din hund i en stilig hundtröja.

Som grädde på moset kan hundtröjor även öka din hunds säkerhet. Till exempel är vissa tröjor designade på ett sätt som gör din hund mer synlig. Detta är förstås användbart såväl när du är ute på promenader med hunden som när ni besöker en hundrastgård eller liknande. Dessutom bär ofta jakthundar starka färger när det är jaktsäsong.

Men det betyder såklart inte att alla hundar behöver bära en hundtröja. Detta plagg är nästan en självklarhet för ägare till vissa vovvar, medan andra hundägare inte kan tänka sig att iklä sina hundar i sådana.

För att ta ett exempel så bör hundtröjor inte användas i varma klimat. Detta då hundar har lätt för att drabbas av värmeslag. Och om du har en hundras med mycket päls, såsom eurasier, har du förmodligen mindre användning för en tröja till hunden.

Vanliga frågor om hundtröjor

Varför bör man köpa en hundtröja till sin hund?

Till att börja med är det viktigt att klargöra att långt ifrån alla hundar behöver bära hundtröjor. Men beroende på din hunds storlek och pälstyp kan dess kroppsvärme försvinna mer eller mindre fort i kyla. Utifrån denna faktor varierar även behovet av att bära en tröja eller ett värmande täcke.

Hur kan jag få min hund att vilja bära sin hundtröja?

När du har köpt en tröja som är lagom stor för din hund bör du försöka vänja hunden vid tröjan. Det enda sättet att få en motsträvig hund att vilja bära sin hundtröja är genom att träna på detta. Dessutom är inte alla hundar bekväma med att bära hundkläder. Om denna beskrivning stämmer in på din hund kanske du bör skippa tröjan trots allt.

Avslutande tankar

Det finns mängder av hundtröjor att välja mellan. Du bör dock inte låta dig vilseledas av färgstarka tröjor med snygg design. Det allra viktigaste är till syvende och sist att tröjan är bekväm för din hund och håller den varm i kylan.

Bär din hund hundtröja eller skyr du personligen tröjor för hundar som pesten? Skriv gärna en kommentar och dela med dig i kommentarsfältet av dina tankar kring hundkläder!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *