BÀsta hundtröjan för frusna hundar (stor köpguide)

 • Av: Sebastian Liljegren
 • Datum: 5 juni, 2022
 • LĂ€stid: 9 min.

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Petster.

I takt med att löven börjar falla och kalluften sveper in över landet börjar vi mĂ€nniskor att pĂ€lsa pĂ„ oss. Men faktum Ă€r att inte bara vi fyrbenta individer kan bĂ€ra tröjor – Ă€ven din hund kan bĂ€ra en stilren hundtröja. Och sĂ„vida han eller hon inte tillhör en lĂ„nghĂ„rig hundras kan det vara skönt med en varm tröja i höst- eller vinterkylan.

Det finns en hel uppsjö med olika slags hundtröjor pÄ marknaden idag. Vissa liknar mest hoodies och andra tröjor Àr stickade. Somliga har Àven hÄl för benen medan andra mer ligger som ett tÀcke över bakdelen pÄ hunden.

BÀsta hundtröjan

I denna köpguide tipsar vi om den bÀsta hundtröjan för olika hundar och ÀndamÄl. Vi börjar med att gÄ direkt in pÄ vÄra favoriter. Lite lÀngre ner i artikeln berÀttar vi vad du bör tÀnka pÄ nÀr du ska köpa en tröja till din hund.

Hundhoodie frÄn C & C Basic Hoodies

Hundhoodie

Se pris i butik!

En hundhoodie Àr en hundtröja med huva som fÄr din hund att se lite extra tuff ut. Huvan kan antingen vila i nacken pÄ hunden eller placeras ovanpÄ huvudet. Detta Àr en bekvÀm tröja med en enkel men snygg design.

Tröjan har muddar i Àrmar som gör att den sitter lagom tajt runt frambenen pÄ din hund. Tillverkningsmaterialet Àr 100 % bomull och tröjan kan maskintvÀttas (dock pÄ lÄg vÀrme).

👍 Fördelar:

 • har huva.
 • finns i flera fĂ€rger och storlekar
 • 100 % bomull.

👎 Nackdelar:

 • inte mönstrad.

Hitta den bÀsta hundtröjan för just din hund

En hundtröja Àr mer Àn enbart ett moderiktigt och stilfullt plagg. Den kan Àven vara nödvÀndig för att hÄlla din hund varm och bekvÀm under den kallare delen av Äret. I denna köpguide gÄr vi igenom allt du behöver kÀnna till om denna typ av hundklÀder.

Till att börja med tÀnkte vi klargöra vad du bör tÀnka pÄ nÀr du ger dig ut pÄ nÀtet i syfte att klicka hem en snygg och skön hundtröja. Dessa Àr de viktigaste faktorerna att ta vÀga in i köpbeslutet:

 • Storlek. FĂ„ mĂ€nniskor skulle köpa en tröja eller ett par byxor som Ă€r flera storlekar för smĂ„ eller för stora. DĂ€rför bör du inte heller göra detta nĂ€r du köper hundtröja till din hund. Se till att skaffa en tröja som sitter lagom tajt pĂ„ hunden för att sĂ€kerstĂ€lla att komforten Ă€r god.
 • Design. Din hund kunde förmodligen inte bry sig mindre om hur dess tröja ser ut. Men designen pĂ„ hundtröjan sĂ€ger en del om dig som hundĂ€gare. För att fĂ„ ut sĂ„ mycket nytta och vĂ€rde som möjligt bör du köpa en tröja som Ă€r sĂ„vĂ€l stilig som passar din hund bra.
 • Komfort. Komforten Ă€r förstĂ„s en av de allra viktigaste faktorerna nĂ€r det kommer till hundtröjor och hundklĂ€der överlag. Se till att köpa en tröja som har en optimal storlek för din hund. TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att vĂ€lja tjocklek beroende pĂ„ om tröjan Ă€r tĂ€nkt att anvĂ€ndas inomhus eller utomhus.
 • HĂ„llbarhet. Även hĂ„llbarheten Ă€r en viktig egenskap att ta hĂ€nsyn till. En bra hundtröja Ă€r tillverkad i ett material som gör den enkel att tvĂ€tta. För du vill ju inte behöva lĂ€gga pengar pĂ„ att köpa nya tröjor till din hund jĂ€mt och stĂ€ndigt.

SÄ bör en hundtröja sitta pÄ hunden

Allra helst bör en hundtröja sitta sÄ pass tajt pÄ din hund att den hÄller kvar hundens kroppsvÀrme utan att begrÀnsa dess rörlighet. Se till att din hund kan röra sig pÄ ett bekvÀmt sÀtt i tröjan. Han eller hon bör kunna stÄ, gÄ, sitta och röra sig relativt obehindrat i plagget.

Var uppmÀrksam pÄ om obehag uppstÄr kring ben eller nacke. Detta Àr nÀmligen tvÄ omrÄden dÀr hÄlen ibland kan vara lite för smÄ. Precis som med en sele eller ett hundhalsband bör du utan större bekymmer kunna placera tvÄ fingrar mellan din hund och dess hundtröja.

Det Àr sÄklart ocksÄ viktigt att tröjan inte förhindrar din hund frÄn att utföra sina behov. För att underlÀtta för sÄvÀl dig sjÀlv som för din hund bör det dÀrför finnas öppningar i bÀgge riktningar.

SÄ avgör du storleken pÄ hundtröjan

Att vĂ€lja rĂ€tt storlek pĂ„ hundtröjan Ă€r viktigt för att undvika obehag hos din hund. Men det kan samtidigt vara lĂ€ttare sagt Ă€n gjort. Oroa dig inte – nedan berĂ€ttar vi hur du gĂ„r tillvĂ€ga för att mĂ€ta hunden och hitta den optimala storleken!

Varje hunds kroppsform Àr unik. DÀrför bör du mÀta din hund för att avgöra vilken storlek pÄ hundtröja som krÀvs. För att göra detta bör du helst ta mÄtt pÄ flera stÀllen pÄ hundens kropp. Du bör framför allt ha följande mÄtt tillgÀngliga nÀr du bestÀller en tröja till din hund:

 • kroppslĂ€ngd
 • halsens omkrets
 • bröstvidd
 • midja
 • axelbredd
 • frambenens bredd.

Detta Àr viktigt dÄ vissa hundraser Àr svÄrare att hitta en lÀmplig storlek till Àn andra, p.g.a. deras kroppsbyggnad.

AngÄende hundars mÄtt och storlekar pÄ hundklÀder

Personligen anvÀnder jag inte direkt hundklÀder till mina hundar. Anledningen till detta Àr enkel: de har sÄ pass mycket pÀls att de varken behöver ytterligare plagg eller skulle kÀnna sig bekvÀma i sÄdana. De hÄller helt enkelt vÀrmen ÀndÄ. Men jag vet sjÀlv hur svÄrt det kan vara att ta mÄtt pÄ en hund nÀr man ska köpa hundtÀcken och liknande.

JÀmför de mÄtt som du fÄr fram med tillverkarens storleksguide innan du klickar hem nÄgon hundtröja. För storlekarna varierar faktiskt en hel del mellan olika varumÀrken. Och var medveten om att de storlekar som listas inte Àr generiska och passar alla hundar inom en viss hundras eller viktklass. DÀrför behöver du ta mÄtten pÄ din hund och köpa en tröja som Àr anpassad till just din hunds storlek och mÄtt.

Och som jag redan har varit inne pÄ Àr det aldrig fel att ha mÀtt hunden. För du kan anvÀnda dessa mÄtt nÀr du köper allt frÄn hundselar och regntÀcken till just hundtröjor.

Shih tzu i hundtröja
RÀtt storlek pÄ hundtröjan Àr en viktig faktor för hundens komfort.

Kan man tvÀtta en hundtröja?

Precis som andra hundklÀder och hundtillbehör kan en hundtröja behöva tvÀttas mellan varven. Detta för att hÄlla den ren och frÀsch samt mjuk och bekvÀm för din hund. I annat fall riskerar tröjan att lukta illa och orsaka hudirritation.

Med det sagt Àr det viktigt att vara uppmÀrksam pÄ vilka tvÀttrÄd som gÀller. Och detta kan du Àven ha i Ätanke nÀr du vÀljer och vrakar bland alla hundtröjor pÄ marknaden. För vissa tröjor krÀver nÀmligen mer skötsel och omvÄrdnad Àn andra.

De flesta hundtröjor gÄr att tvÀtta i maskin. Vissa behöver dock tvÀttas för hand, och detta gÀller frÀmst de tröjor som Àr tillverkade av 100 % bomull. TvÀtta gÀrna hundtröjan ut-och-in i kallvatten pÄ den lÀgsta instÀllningen. Detta Àr generellt sett det bÀsta sÀttet att bevara tröjans fÀrg men ÀndÄ rengöra den. Men kontrollera noga vilka tvÀttrÄd som gÀller för den specifika tröjan och följ tillverkarens anvisningar.

En farhÄga med tröjor Àr att det ska gÄ hÄl i tröjan. SÀrskilt stickade hundtröjor Àr kan lÀtt gÄ sönder dÄ de utsÀtts för omilda ytor. Gillar din hund att rulla sig i löv och liknande utomhus? DÄ bör du nog övervÀga att vÀlja ett annat material Àn en stickad bomullströja till hunden.

Behöver din hund en hundtröja överhuvudtaget?

Det korta svaret Àr att det beror pÄ. Hundtröjor Àr roliga och moderiktiga hundklÀder som kan hÄlla pÀlslösa eller korthÄriga raser varma under Ärets kyligare dagar. Dalmatiner, salukis och greyhounds Àr nÄgra exempel pÄ hundraser som har korta, tunna pÀlsar och dÀrför Àr mer kÀnsliga för kyla.

Även mindre hundar kan ofta ha svĂ„rt för kylan. Detta dĂ„ deras smĂ„ kroppar förlorar vĂ€rmen snabbare Ă€n större jyckar. Som tur Ă€r kan du som hundĂ€gare dock motverka detta genom att klĂ€ din hund i en stilig hundtröja.

Som grÀdde pÄ moset kan hundtröjor Àven öka din hunds sÀkerhet. Till exempel Àr vissa tröjor designade pÄ ett sÀtt som gör din hund mer synlig. Detta Àr förstÄs anvÀndbart sÄvÀl nÀr du Àr ute pÄ promenader med hunden som nÀr ni besöker en hundrastgÄrd eller liknande. Dessutom bÀr ofta jakthundar starka fÀrger nÀr det Àr jaktsÀsong.

Men det betyder sÄklart inte att alla hundar behöver bÀra en hundtröja. Detta plagg Àr nÀstan en sjÀlvklarhet för Àgare till vissa vovvar, medan andra hundÀgare inte kan tÀnka sig att iklÀ sina hundar i sÄdana.

För att ta ett exempel sÄ bör hundtröjor inte anvÀndas i varma klimat. Detta dÄ hundar har lÀtt för att drabbas av vÀrmeslag. Och om du har en hundras med mycket pÀls, sÄsom eurasier, har du förmodligen mindre anvÀndning för en tröja till hunden.

Vanliga frÄgor om hundtröjor

Varför bör man köpa en hundtröja till sin hund?

Till att börja med Àr det viktigt att klargöra att lÄngt ifrÄn alla hundar behöver bÀra hundtröjor. Men beroende pÄ din hunds storlek och pÀlstyp kan dess kroppsvÀrme försvinna mer eller mindre fort i kyla. UtifrÄn denna faktor varierar Àven behovet av att bÀra en tröja eller ett vÀrmande tÀcke.

Hur kan jag fÄ min hund att vilja bÀra sin hundtröja?

NÀr du har köpt en tröja som Àr lagom stor för din hund bör du försöka vÀnja hunden vid tröjan. Det enda sÀttet att fÄ en motstrÀvig hund att vilja bÀra sin hundtröja Àr genom att trÀna pÄ detta. Dessutom Àr inte alla hundar bekvÀma med att bÀra hundklÀder. Om denna beskrivning stÀmmer in pÄ din hund kanske du bör skippa tröjan trots allt.

Avslutande tankar

Det finns mÀngder av hundtröjor att vÀlja mellan. Du bör dock inte lÄta dig vilseledas av fÀrgstarka tröjor med snygg design. Det allra viktigaste Àr till syvende och sist att tröjan Àr bekvÀm för din hund och hÄller den varm i kylan.

BÀr din hund hundtröja eller skyr du personligen tröjor för hundar som pesten? Skriv gÀrna en kommentar och dela med dig i kommentarsfÀltet av dina tankar kring hundklÀder!

Liknande artiklar:

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Ökat hundintresse covid-19

Previous Post

Ökat hundintresse i Covid-19-pandemins spĂ„r

Next Post

10 lĂ€ttrĂ€nade hundraser – vilka hundar Ă€r lĂ€ttast att trĂ€na?

LÀttrÀnade hundraser schÀfer