Bästa valpselen fransk bulldogg

Bästa valpselen: Hitta rätt sele till din valp

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Petster och VetZoo.

Så fort du har fått hem din valp är det dags att påbörja socialiseringen och miljöträningen. Men för att kunna göra detta på ett säkert sätt behöver du kunna begränsa valpen. Detta gör du lämpligast med hjälp av ett koppel som fästs i ett halsband eller en sele för valpar.

I denna artikel kommer vi att fokusera på det senare alternativet. Men det finns många selar att välja mellan till din hundvalp. Men oroa dig inte – vi kommer här att tipsa dig som valpköpare om vilken som är den bästa valpselen på marknaden just nu!

Bästa valpselarna enligt oss

Utan att förhala längre hoppar vi direkt till att presentera de bästa valpselarna. Vi har tagit fram de selar för valpar som vi gillar bäst. Det är således en subjektiv bedömning men den stöds också av vår mångåriga expertis när det kommer till hundtillbehör.

Vi har valt att inte rangordna de olika alternativen. Istället presenterar vi de olika selarna tillsammans med fakta och vårt tyckande. Du kan utifrån denna information välja den sele som du tror kommer passa dig och din hund allra bäst!

VGW Beginner valpsele

VGW Beginner valpsele

Se pris i butik!

VGW Beginner är den sele för valpar som vi gillar allra bäst. Denna hundsele har en anatomisk konstruktion som är anpassad för din växande valp. Selen är justerbar och kan ställas in för optimal passform. Precis som VGW Extension för vuxna hundar fäster du här kopplet på hundens bog.

På bilden syns en rosa valpsele av modellen VGW Beginner. Om du hellre önskar en annan färg behöver du dock inte oroa dig – den finns även i svart och blått! Vad mer kan man begära av den bästa valpselen på marknaden?!

Vi har i flera års tid använt just VGW Extension till våra hundar och gillar selen starkt. Läs vår recension av VGWBältes sele för mer information om den! Vi har även genomfört en intervju med kvinnan bakom VGWBälte, Lena Lundby. I den understryker hon bland annat vikten av passform och anatomi.

? Fördelar:

 • anatomisk konstruktion
 • justerbar och anpassad för växande valpar
 • finns i rosa, svart och blått.

? Nackdelar:

 • vissa färger kan vara svåra att få tag i.

Julius-K9 IDC Powerharness Puppy valpsele

Julius-K9 IDC Powerharness Puppy valpsele

Se pris i butik!

Valpselen IDC Powerharness Puppy från Julius-K9 är ett annat populärt alternativ. Företaget bakom denna sele är experter på att ta fram hundselar. De ligger bakom flera nyskapande lösningar som har fört utvecklingen framåt. Produktlinjen IDC Powerharness har vidareutvecklats sedan 2001 och tillverkas uteslutande av material från EU-länder.

Även här har vi valt att lyfta fram en rosa valpsele. Men om du föredrar andra färger kan du välja mellan följande:

 • blå
 • svart
 • brun
 • grön
 • neongrön
 • ljusblå
 • orange
 • aquamarin
 • kamouflage.

En detalj med denna sele som vi egentligen inte gillar är koppelfästet. Vi föredrar hundselar med koppelfästen framtill. I den länkade artikeln förklarar vi varför. Detta är dock en smaksak och många hundägare har selar där kopplet fästs baktill.

? Fördelar:

 • har reflexdetaljer för ökad synlighet
 • finns i två storlekar för valpar
 • tålig och hållbar men ändå bekväm.

? Nackdelar:

 • har koppelfästet baktill på selen.
I detta videoklipp kan du ser hur Julius K-9s valpsele fungerar.

Då bör du välja valpsele respektive valphalsband

Innan du köper en sele till din valp bör du ta reda på om det är en valpsele eller ett valphalsband du behöver. Och när det kommer till denna typ av råd kan det finnas skillnader på individnivå. Om du till exempel har fått en viss rekommendation från din veterinär eller liknande bör du givetvis följade det.

Men om så inte är fallet kan du välja mellan valpsele och valphalsband utifrån behov och tycke. För att göra detta fal lite enklare för dig kommer vi nu gå igenom för- och nackdelarna med de bägge alternativen.

Eurasier valpsele Hurtta
Eurasiern Kane iförd en valpsele från Hurtta.

Fördelarna med valpselar

 • En valpsele är ett bra val för bland annat mopsar och vissa andra hundraser. Detta då vissa raser riskerar att ögonen ploppar ut ur ögonhålan om hunden utsätts för alltför mycket tryck kring halsen.
 • Valpselen är bekväm för din hund och mer skonsam mot dess kropp. När man använder ett hundhalsband fokuseras trycket till hundens hals. Detta kan resultera i att hunden får svårt att andas, eller att dess hals eller nacke skadas.
 • En sele kan vara det bästa valet för trubbnosiga hundar som lättare drabbas av andningsbesvär.
 • Selar är generellt sett mer rymningssäkra än halsband.

Nackdelarna med valpselar

 • En hundsele kan potentiellt sett uppmuntra hunden att dra i kopplet.
 • Vissa hundar gillar inte att bära en sele. Men om du tidigt låter din hund bekanta sig med en valpsele behöver inte detta bli ett problem.
 • Vissa hundexperter ogillar selar med fäste för koppel baktill. Men idag finns det valpselar med fäste för koppel framtill. Det finns även de som har flera koppelfästen på olika platser.

Fördelarna med valphalsband

 • Ett valphalsband är ett bra alternativ för valpar som inte gillar att bära en sele.
 • Det är enklare att fästa id-brickor, hundpejlar och liknande i ett halsband. Å andra sidan kan du med lite finurlighet fästa sådant även på en valpsele.

Nackdelarna med valphalsband

 • Ett halsband är inte särskilt lämpligt när du koppeltränar din valp.
 • Även lättare ryck i kopplet kan orsaka skador när din hund bär ett valphalsband.
 • Halsband och koppelryck är en kombination som kan ögontrycket och förvärra vissa ögonsjukdomar.
 • Din hund kan enklare krångla sig ur ett halsband än ur en välsittande sele.

Så köper du rätt sele till din valp

Alla valpar är olika. Detta är någonting som du bör ta hänsyn till när du väljer sele till din valp. Det finns dock vissa tumregler som du kan följa när du köper valpsele:

 • Selen ska vara lätt att sätta på – Du bör inte köpa en valpsele som är krånglig att sätta på hunden.
 • En ställbar valpsele är att föredra – Köp gärna en sele som går att justera. På så vis har den lite utrymme för en växande valp. Men köp för guds skull inte en för liten eller för stor hundsele!
 • Säkerheten är viktig – Det är viktigt att den sele som du väljer att köpa är säker. För du vill inte att din hund enkelt ska kunna rymma ur den. Därför bör selen ha plastspännen snarare än kardborreband. Och även koppelfästet bör vara hållbart och inte gå av i första taget.
 • Bekvämlighet och passform är väldigt viktigt – Du bör varken kompromissa med valpens bekvämlighet eller selens passform. Din hund kommer inte vilja gå på promenader i en sele som är obekväm. Därför är passformen avgörande samt de material som selen är tillverkad av. Välj gärna en sele till din valp som har vaddering vid bröstet!
Sele valp eurasier snö
Det är viktigt att den sele som du köper till din valp inte begränsar hundens rörelser.

Så sätter du på din hund en valpsele

Hur du gör för att sätta på en valpsele beror på selens utformning. Det finns framför allt två varianter: de som dras på över huvudet och de som din hund kliver i med tassarna först. Oavsett vilken slags hundsele du väljer att köpa bör du dock lära dig att sätta på den inomhus med en lugn hundvalp.

Låt gärna hunden sätta sig ner. Ha valpselen redo och placera den över huvudet eller låt valpen kliva i den. Vilket tillvägagångssätt du bör använda beror som sagt på vilken sorts sle som används. Om det är en sele där benen ska i först, lyfter du på en tass i taget och placerar denna i selen som då ligger på golvet. Därefter sätter du selen på plats och knäpper den.

När du har satt på din valp selen bör du kontrollera passformen. Du kan nämligen behöva lossa eller spänna åt någon rem här och där. Din hund ska inte kunna glida ur selen med varken huvud eller ben. Samtidigt ska den inte heller sitta alltför tajt och begränsa rörelserna utan vara bekväm för hunden. Selen ska inte heller skava mot hundens kropp. Du bör därför kunna få plats med två fingrar mellan remmarna och hunden.

Lär din hund att gå i sele

Du kan med fördel börja lära din valp att gå i koppel när den är så ung som 8 veckor gammal. I början bör du dock endast låta valpen bära sin sele under kortare perioder inomhus. Detta för att göra hunden bekväm med selen. Genom att börja försiktigt och belöna med godis och uppmuntran lägger du en bra grund inför framtiden.

Därefter är det dags att börja promenera utomhus. Precis som med allt annat är det dock en bra idé att skynda långsamt.

Vanliga frågor om valpselar

Bör min valp bära sele eller halsband?

Huruvida du bör använda en valpsele eller ett valphalsband beror på tycke och smak. Men vi ser fler fördelar med selar än halsband för de allra flesta hundar. Så vår rekommendation är att du satsar på en sele. Men varför inte köpa bägge varianter och se vilken som passar dig och din hund bäst?!

Vilken sele ska jag köpa till min valp?

I denna köpguide tipsar vi om flera utmärkta selar för valpar. Vilken som är den bästa valpselen för just din hund behöver du dock bedöma själv. Med hjälp av informationen på denna sida hoppas vi att du ska kunna fatta ett välgrundat beslut!

Avslutande tankar

Nu när du har lärt dig mer om valpselar hoppas vi att du kommer få mycket nytta av en sådan tillsammans med din valp Följ gärna de enkla tips och råd som vi ger i denna köpguide. Du kommer då kunna köpa en valpsele som din hund kommer att trivas med. Och genom att göra detta kommer promenaderna bli så mycket trevligare för er bägge!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *