BĂ€sta valpselen fransk bulldogg

BÀsta valpselen: Hitta rÀtt sele till din valp

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Petster och VetZoo.

SÄ fort du har fÄtt hem din valp Àr det dags att pÄbörja socialiseringen och miljötrÀningen. Men för att kunna göra detta pÄ ett sÀkert sÀtt behöver du kunna begrÀnsa valpen. Detta gör du lÀmpligast med hjÀlp av ett koppel som fÀsts i ett halsband eller en sele för valpar.

I denna artikel kommer vi att fokusera pĂ„ det senare alternativet. Men det finns mĂ„nga selar att vĂ€lja mellan till din hundvalp. Men oroa dig inte – vi kommer hĂ€r att tipsa dig som valpköpare om vilken som Ă€r den bĂ€sta valpselen pĂ„ marknaden just nu!

BĂ€sta valpselarna enligt oss

Utan att förhala lÀngre hoppar vi direkt till att presentera de bÀsta valpselarna. Vi har tagit fram de selar för valpar som vi gillar bÀst. Det Àr sÄledes en subjektiv bedömning men den stöds ocksÄ av vÄr mÄngÄriga expertis nÀr det kommer till hundtillbehör.

Vi har valt att inte rangordna de olika alternativen. IstÀllet presenterar vi de olika selarna tillsammans med fakta och vÄrt tyckande. Du kan utifrÄn denna information vÀlja den sele som du tror kommer passa dig och din hund allra bÀst!

VGW Beginner valpsele

VGW Beginner valpsele

Se pris i butik!

VGW Beginner Àr den sele för valpar som vi gillar allra bÀst. Denna hundsele har en anatomisk konstruktion som Àr anpassad för din vÀxande valp. Selen Àr justerbar och kan stÀllas in för optimal passform. Precis som VGW Extension för vuxna hundar fÀster du hÀr kopplet pÄ hundens bog.

PĂ„ bilden syns en rosa valpsele av modellen VGW Beginner. Om du hellre önskar en annan fĂ€rg behöver du dock inte oroa dig – den finns Ă€ven i svart och blĂ„tt! Vad mer kan man begĂ€ra av den bĂ€sta valpselen pĂ„ marknaden?!

Vi har i flera Ärs tid anvÀnt just VGW Extension till vÄra hundar och gillar selen starkt. LÀs vÄr recension av VGWBÀltes sele för mer information om den! Vi har Àven genomfört en intervju med kvinnan bakom VGWBÀlte, Lena Lundby. I den understryker hon bland annat vikten av passform och anatomi.

👍 Fördelar:

 • anatomisk konstruktion
 • justerbar och anpassad för vĂ€xande valpar
 • finns i rosa, svart och blĂ„tt.

👎 Nackdelar:

 • vissa fĂ€rger kan vara svĂ„ra att fĂ„ tag i.

Julius-K9 IDC Powerharness Puppy valpsele

Julius-K9 IDC Powerharness Puppy valpsele

Se pris i butik!

Valpselen IDC Powerharness Puppy frÄn Julius-K9 Àr ett annat populÀrt alternativ. Företaget bakom denna sele Àr experter pÄ att ta fram hundselar. De ligger bakom flera nyskapande lösningar som har fört utvecklingen framÄt. Produktlinjen IDC Powerharness har vidareutvecklats sedan 2001 och tillverkas uteslutande av material frÄn EU-lÀnder.

Även hĂ€r har vi valt att lyfta fram en rosa valpsele. Men om du föredrar andra fĂ€rger kan du vĂ€lja mellan följande:

 • blĂ„
 • svart
 • brun
 • grön
 • neongrön
 • ljusblĂ„
 • orange
 • aquamarin
 • kamouflage.

En detalj med denna sele som vi egentligen inte gillar Àr koppelfÀstet. Vi föredrar hundselar med koppelfÀsten framtill. I den lÀnkade artikeln förklarar vi varför. Detta Àr dock en smaksak och mÄnga hundÀgare har selar dÀr kopplet fÀsts baktill.

👍 Fördelar:

 • har reflexdetaljer för ökad synlighet
 • finns i tvĂ„ storlekar för valpar
 • tĂ„lig och hĂ„llbar men Ă€ndĂ„ bekvĂ€m.

👎 Nackdelar:

 • har koppelfĂ€stet baktill pĂ„ selen.
I detta videoklipp kan du ser hur Julius K-9s valpsele fungerar.

DÄ bör du vÀlja valpsele respektive valphalsband

Innan du köper en sele till din valp bör du ta reda pÄ om det Àr en valpsele eller ett valphalsband du behöver. Och nÀr det kommer till denna typ av rÄd kan det finnas skillnader pÄ individnivÄ. Om du till exempel har fÄtt en viss rekommendation frÄn din veterinÀr eller liknande bör du givetvis följade det.

Men om sÄ inte Àr fallet kan du vÀlja mellan valpsele och valphalsband utifrÄn behov och tycke. För att göra detta fal lite enklare för dig kommer vi nu gÄ igenom för- och nackdelarna med de bÀgge alternativen.

Eurasier valpsele Hurtta
Eurasiern Kane iförd en valpsele frÄn Hurtta.

Fördelarna med valpselar

 • En valpsele Ă€r ett bra val för bland annat mopsar och vissa andra hundraser. Detta dĂ„ vissa raser riskerar att ögonen ploppar ut ur ögonhĂ„lan om hunden utsĂ€tts för alltför mycket tryck kring halsen.
 • Valpselen Ă€r bekvĂ€m för din hund och mer skonsam mot dess kropp. NĂ€r man anvĂ€nder ett hundhalsband fokuseras trycket till hundens hals. Detta kan resultera i att hunden fĂ„r svĂ„rt att andas, eller att dess hals eller nacke skadas.
 • En sele kan vara det bĂ€sta valet för trubbnosiga hundar som lĂ€ttare drabbas av andningsbesvĂ€r.
 • Selar Ă€r generellt sett mer rymningssĂ€kra Ă€n halsband.

Nackdelarna med valpselar

 • En hundsele kan potentiellt sett uppmuntra hunden att dra i kopplet.
 • Vissa hundar gillar inte att bĂ€ra en sele. Men om du tidigt lĂ„ter din hund bekanta sig med en valpsele behöver inte detta bli ett problem.
 • Vissa hundexperter ogillar selar med fĂ€ste för koppel baktill. Men idag finns det valpselar med fĂ€ste för koppel framtill. Det finns Ă€ven de som har flera koppelfĂ€sten pĂ„ olika platser.

Fördelarna med valphalsband

 • Ett valphalsband Ă€r ett bra alternativ för valpar som inte gillar att bĂ€ra en sele.
 • Det Ă€r enklare att fĂ€sta id-brickor, hundpejlar och liknande i ett halsband. Å andra sidan kan du med lite finurlighet fĂ€sta sĂ„dant Ă€ven pĂ„ en valpsele.

Nackdelarna med valphalsband

 • Ett halsband Ă€r inte sĂ€rskilt lĂ€mpligt nĂ€r du koppeltrĂ€nar din valp.
 • Även lĂ€ttare ryck i kopplet kan orsaka skador nĂ€r din hund bĂ€r ett valphalsband.
 • Halsband och koppelryck Ă€r en kombination som kan ögontrycket och förvĂ€rra vissa ögonsjukdomar.
 • Din hund kan enklare krĂ„ngla sig ur ett halsband Ă€n ur en vĂ€lsittande sele.

SÄ köper du rÀtt sele till din valp

Alla valpar Àr olika. Detta Àr nÄgonting som du bör ta hÀnsyn till nÀr du vÀljer sele till din valp. Det finns dock vissa tumregler som du kan följa nÀr du köper valpsele:

 • Selen ska vara lĂ€tt att sĂ€tta pĂ„ – Du bör inte köpa en valpsele som Ă€r krĂ„nglig att sĂ€tta pĂ„ hunden.
 • En stĂ€llbar valpsele Ă€r att föredra – Köp gĂ€rna en sele som gĂ„r att justera. PĂ„ sĂ„ vis har den lite utrymme för en vĂ€xande valp. Men köp för guds skull inte en för liten eller för stor hundsele!
 • SĂ€kerheten Ă€r viktig – Det Ă€r viktigt att den sele som du vĂ€ljer att köpa Ă€r sĂ€ker. För du vill inte att din hund enkelt ska kunna rymma ur den. DĂ€rför bör selen ha plastspĂ€nnen snarare Ă€n kardborreband. Och Ă€ven koppelfĂ€stet bör vara hĂ„llbart och inte gĂ„ av i första taget.
 • BekvĂ€mlighet och passform Ă€r vĂ€ldigt viktigt – Du bör varken kompromissa med valpens bekvĂ€mlighet eller selens passform. Din hund kommer inte vilja gĂ„ pĂ„ promenader i en sele som Ă€r obekvĂ€m. DĂ€rför Ă€r passformen avgörande samt de material som selen Ă€r tillverkad av. VĂ€lj gĂ€rna en sele till din valp som har vaddering vid bröstet!
Sele valp eurasier snö
Det Àr viktigt att den sele som du köper till din valp inte begrÀnsar hundens rörelser.

SÄ sÀtter du pÄ din hund en valpsele

Hur du gör för att sÀtta pÄ en valpsele beror pÄ selens utformning. Det finns framför allt tvÄ varianter: de som dras pÄ över huvudet och de som din hund kliver i med tassarna först. Oavsett vilken slags hundsele du vÀljer att köpa bör du dock lÀra dig att sÀtta pÄ den inomhus med en lugn hundvalp.

LÄt gÀrna hunden sÀtta sig ner. Ha valpselen redo och placera den över huvudet eller lÄt valpen kliva i den. Vilket tillvÀgagÄngssÀtt du bör anvÀnda beror som sagt pÄ vilken sorts sle som anvÀnds. Om det Àr en sele dÀr benen ska i först, lyfter du pÄ en tass i taget och placerar denna i selen som dÄ ligger pÄ golvet. DÀrefter sÀtter du selen pÄ plats och knÀpper den.

NÀr du har satt pÄ din valp selen bör du kontrollera passformen. Du kan nÀmligen behöva lossa eller spÀnna Ät nÄgon rem hÀr och dÀr. Din hund ska inte kunna glida ur selen med varken huvud eller ben. Samtidigt ska den inte heller sitta alltför tajt och begrÀnsa rörelserna utan vara bekvÀm för hunden. Selen ska inte heller skava mot hundens kropp. Du bör dÀrför kunna fÄ plats med tvÄ fingrar mellan remmarna och hunden.

LÀr din hund att gÄ i sele

Du kan med fördel börja lÀra din valp att gÄ i koppel nÀr den Àr sÄ ung som 8 veckor gammal. I början bör du dock endast lÄta valpen bÀra sin sele under kortare perioder inomhus. Detta för att göra hunden bekvÀm med selen. Genom att börja försiktigt och belöna med godis och uppmuntran lÀgger du en bra grund inför framtiden.

DÀrefter Àr det dags att börja promenera utomhus. Precis som med allt annat Àr det dock en bra idé att skynda lÄngsamt.

Vanliga frÄgor om valpselar

Bör min valp bÀra sele eller halsband?

Huruvida du bör anvÀnda en valpsele eller ett valphalsband beror pÄ tycke och smak. Men vi ser fler fördelar med selar Àn halsband för de allra flesta hundar. SÄ vÄr rekommendation Àr att du satsar pÄ en sele. Men varför inte köpa bÀgge varianter och se vilken som passar dig och din hund bÀst?!

Vilken sele ska jag köpa till min valp?

I denna köpguide tipsar vi om flera utmÀrkta selar för valpar. Vilken som Àr den bÀsta valpselen för just din hund behöver du dock bedöma sjÀlv. Med hjÀlp av informationen pÄ denna sida hoppas vi att du ska kunna fatta ett vÀlgrundat beslut!

Avslutande tankar

Nu nÀr du har lÀrt dig mer om valpselar hoppas vi att du kommer fÄ mycket nytta av en sÄdan tillsammans med din valp Följ gÀrna de enkla tips och rÄd som vi ger i denna köpguide. Du kommer dÄ kunna köpa en valpsele som din hund kommer att trivas med. Och genom att göra detta kommer promenaderna bli sÄ mycket trevligare för er bÀgge!

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *