Valpfoder golden retriever-valpar

BÀsta valpfodret (Vilket ska man vÀlja?)

InlÀgget Àr reklam för Dogman och innehÄller annonslÀnkar.

Som hundÀgare vet du att fundamentet för din valps hÀlsa Àr en nÀringsrik kost. Det valpfoder du ger din valp ger dess kropp och sinne energi. Fodret bidrar samtidigt till att utveckla en frisk hjÀrna, bygga muskler samt förse valpen med en glÀnsande vacker pÀls och en god syn.

SÄ vad ska man dÄ hÄlla utkik efter nÀr man försöker vÀlja det bÀsta valpfodret pÄ nÀtet eller i butikshyllan? Ett bra foder innehÄller all den nÀring som valpen behöver. Nedan tipsar jag om utmÀrkta foder och i denna artikel kommer jag Àven att gÄ in djupare pÄ Àmnet hundfoder för valpar.

Har du Àven en vuxen hund att köpa mat till? DÄ kan jag rekommendera vÄr guide till hundfoder för fullvuxna hundar.

BĂ€sta valpfodret 2020

Nedan delar vi med oss av vÄra tips pÄ hundfoder för valpar. Vilket som Àr det bÀsta valpfodret för just din valp bör vi lÄta vara osagt. HÀr fÄr du dock tips pÄ bra produkter i olika prissegment.

Premiumklassen: Orijen Puppy

Orijen Puppy valpfoder

Se pris i butik!

Orijen Puppy Àr ett valpfoder som tillverkas i Alberta, Kanada. Detta Àr ett kvalitetsfoder med högkvalitativt innehÄll. Champion Petfoods, det företag som stÄr bakom denna produkt, tillverkar Àven foder under varumÀrket Acana och anvÀnder sig dÄ av samma ingredienser i Orijen men med andra proportioner.

Den stora skillnaden mellan Orijen och Acana Àr kostnaden samt mÀngden protein och fett. Orijen-fodret har ett högt proteininnehÄll i förhÄllande till mÀngden kolhydrater. Det har Àven ett högre fettinnehÄll och dÀrmed ocksÄ en högre prislapp.

Orijen Puppy Àr ett av de dyrare fodren för valpar pÄ marknaden. Om du vill ge din valp ett riktigt premiumfoder Àr dÀrför detta ett bra val. Mer detaljerad information finner du pÄ tillverkarens webbplats.

Detta foder finnas att köpa i följande storlekar:

 • 2 kg
 • 6 kg
 • 11,4 kg

Mellanklassen: Bozita Robur Mother & Puppy

Bozita Rubur Mother & Puppy

Se pris i butik!

Bozita Robur Mother & Puppy Àr ett bra hundfoder för valpar och unghundar. Som namnet pÄ denna produkt antyder kan fodret Àven anvÀndas för tikar som Àr drÀktiga eller digivande.

Detta foder finns tillgÀngligt i följande storlekar:

 • 1,25 kg
 • 3,25 kg
 • 14 kg

Fodret finns Àven i en XL-variant med större bitar. Den varianten lÀmpar sig bÀst för stora hundraser eller valpar som inte Àr sÀrskilt noga med att tugga sin mat (större bitar krÀver som bekant mer tuggande).

Via tillverkarens webbplats kan du bestĂ€lla en provpĂ„se och testa fodret innan du köper det. Å andra sidan kan du Ă€ven vĂ€lja att börja med en mindre pĂ„se och sedan köpa en större om du Ă€r nöjd med produkten.

DÀrför gillar jag denna produkt

Min uppfödare anvÀnde Roburs valpfoder nÀr jag för snart ett Är sedan köpte min första valp. DÀrför började ge valpen detta foder, men under Ärens lopp har jag pÄ grund av hundens krÀsenhet nÀr det kommer till mat testat olika varumÀrken. I slutÀndan hittade jag dock tillbaka till Bozita Robur och har sedan dess fortsatt att ge mina hundar deras foder.

Det hundfoder som mina hundar idag Àter heter Bozita Robur Sensitive och Àr ett foder för hundar med kÀnslig mage. Jag kÀnner mig dÀrför vÀldigt trygg i att Àven föresprÄka deras valpfoder.

Budgetklassen: Iams Puppy

Iams Puppy budgetval
Iams Puppy

Iams filosofi nÀr det kommer till nÀring Àr att hundfoder ska uppfylla följande kriterier:

 • Vara baserat pĂ„ animaliskt protein
 • SkrĂ€ddarsys för livets olika stadier
 • Vara fördelaktiga för sĂ„vĂ€l hunden i frĂ„ga som dess Ă€gare

Denna produkt rekommenderas för mindre och medelstora valpar under 12 mÄnaders Älder. Hela 85 % av den totala mÀngden protein som fodret innehÄller Àr animaliskt.

Detta foder för valpar finns tillgÀngligt i tvÄ förpackningsstorlekar: 3 kg och 12 kg. För komplett nÀringsinformation och ytterligare detaljer kring fodret rekommenderar vi dig att besöka tillverkarens webbplats.

Se pris i butik!

Bubblare: Purina Pro Plan Optistart Puppy

Purina Prop Plan Optistart Puppy bubblare
Purina Prop Plan Optistart Puppy

Pro Plan Optistart Puppy frÄn Purina Àr ett valpfoder som Àr sÀrskilt framtaget för att frÀmja god tandhÀlsa samt för att stödja en lÄngsiktig hÀlsa. Det har utvecklats av experter pÄ nÀring för att fÄ fram ett foder vars sammansÀttning av nÀringsÀmnen stödjer hundens naturliga försvar.

Fodret finns tillgÀngligt i tvÄ storlekar: 3 kg och 12 kg. För mer information samt utfodringsguide hÀnvisar vi till tillverkarens webbplats.

Se pris i butik!

Skillnaden mellan valpfoder och vuxenfoder

Skillnaden mellan valpfoder och vuxenfoder Ă€r att dessa bĂ€gge typer av hundfoder har tagits fram sĂ€rskilt för dessa tvĂ„ skeden i hundens liv. Det finns nĂ€mligen viktiga biologiska skillnader mellan valpar och vuxna hundar – de fungerar pĂ„ olika sĂ€tt och har dĂ€rför skilda behov av nĂ€ring.

Till exempel förlorar valpar vÀrme snabbare Àn vuxna hundar. Deras kroppar behöver dÀrför arbeta mer och brÀnna fler kalorier för att kompensera för detta. Av denna anledning behöver en hundvalp fler kalorier per kilo kroppsvikt Àn en vuxen hund som inte Àr drÀktig eller digivande.

Valpar vĂ€xer dessutom i en rasande takt – de vĂ€xer frĂ€mst under de första tvĂ„-tre Ă„ren. Denna tillvĂ€xt Ă€r ocksĂ„ kalorikrĂ€vande, sĂ„ valpar har ett större behov av de aminosyror som hjĂ€lper kroppen att vĂ€xa.

SÄ skiljer sig valpfoder Ät frÄn vuxenfoder

Med anledning av skillnaden mellan valpars och vuxna hundars nĂ€ringsbehov skiljer sig valpfoder Ă„t frĂ„n vuxenfoder pĂ„ vissa punkter. Den frĂ€msta skillnaden Ă€r proteinmĂ€ngden – valpfoder bör innehĂ„lla cirka 22,5 % av kalorimĂ€ngden frĂ„n protein, medan vuxenfoder inte behöver ligga pĂ„ mer Ă€n omkring 18 %.

En vuxen hund skulle förvisso klara av att Àta ett mer proteinriktfoder, men den större proteinhalten skulle potentiellt sett kunna leda till en viktökning. PÄ samma sÀtt skulle en valps tillvÀxt riskera att hÀmmas om valpen gavs ett vuxenfoder, detta pÄ grund av den lÀgre proteinhalten i vuxenfodret.

SÄ vÀljer du rÀtt foder för din valp

Med en mÀngd olika alternativ pÄ marknaden nÀr det kommer till hundfoder, kan det vara svÄrt att som hundÀgare veta vilket varumÀrke man ska vÀlja. Detta gÀller förstÄs inte minst om du för första gÄngen Àr nybliven valpÀgare.

Det Àr dÀrför viktigt att bekanta sig med de olika sorternas hundfoder som finns tillgÀngliga pÄ marknaden samt deras nÀringsinnehÄll.

I kategorin torrfoder för valpar finns det framför allt tre olika kategorier:

 • Superpremiumfoder med en hög prislapp men samtidigt överlĂ€gsen kvalitet pĂ„ innehĂ„llet. Dessa foder har den rĂ€tta nĂ€ringstĂ€theten och Ă€r samtidigt enkla att smĂ€lta för valpens lilla mage. Dessa foder behöver valpar inte Ă€ta enorma mĂ€ngder av, tack vare nĂ€ringsinnehĂ„llet.
 • Premiumfoder Ă€r den kategori som de allra flesta valpfoder pĂ„ marknaden tillhör. Dessa foder Ă€r högkvalitativa, Ă€ven om de kanske inte hĂ„ller riktigt samma nivĂ„ som fodren i superpremiumsegmentet.
 • Budgetfoder Ă€r förstĂ„s det billigaste alternativet. HĂ€r Ă€r det svĂ„rare att trĂ€ffa rĂ€tt dĂ„ kvaliteten varierar en hel del mellan olika varumĂ€rken.

Vanliga frÄgor om valpfoder

HÀr besvarar vi vanliga frÄgor om foder för valpar. Kommentera gÀrna denna artikel nedan om du har en frÄga som inte tas upp hÀr. Vi garanterar inte att vi tar upp alla frÄgor, men om man inte frÄgar fÄr man som bekant inget veta.

Varför valpfoder? Kan inte min valp Àta vanligt hundfoder?

En hundvalp bör inte Àta ett vanligt hundfoder, d.v.s. ett vuxenfoder. Detta dÄ nÀringsinnehÄllet i de bÀgge sorternas foder skiljer sig Ät. Valpar har framför allt ett större proteinbehov Àn vuxna hundar. En valps tillvÀxt riskerar dÀrför att hÀmmas om den skulle ges ett vuxenfoder.

Vilket valpfoder Ă€r bĂ€st – vilket ska man vĂ€lja?

Vilket foder för valpar som Àr bÀst har till stor del att göra med preferenser. De allra flesta valpfodren pÄ marknaden hÄller en hög kvalitetsnivÄ. SÄvida din valp inte Àr allergisk mot vissa ingredienser har du dÀrmed ett stort urval att vÀlja bland.

Vilka foder vi rekommenderar kan du se lite lĂ€ngre upp pĂ„ denna sida. För enkelhets skull har vi delat in de olika fodren i följande kategorier: premium, mellanklass och budget. Vi tipsar dessutom om ytterligare ett alternativ, en s.k. ”bubblare”.

Fram till vilken Ă„lder ges valpfoder?

En vanlig frÄga Àr hur lÀnge en hund ska Àta valpfoder. Vid vilken tidpunkt man bör vÀxla till ett vuxenfoder varierar en del beroende pÄ hundras. Detta har att göra med att hundens storlek pÄverkar hur pass snabbt den mognar.

Mindre hundraser mognar fortare Àn större raser, men generellt sett bör en valp Àta valpfoder upp till minst 12 mÄnaders Älder, men ofta upp till 18 eller 24 mÄnaders Älder. Vissa varumÀrken har dock sÀrskilda juniorfoder som kan anvÀndas under en övergÄngsperiod mellan valp- och vuxenÄldern.

Hur lÀnge ska valpfoder ligga i blöt?

Du har sÀkert hört att man kan blötlÀgga fodret för att mjuka upp det, men kanske undrar hur lÀnge ett ska valpfoder ligga i blöt? Det rÀcker gott att lÄta fodret ligga i vatten i 10-15 minuter för att önskad effekt ska uppnÄs. Experimentera gÀrna med vattenmÀngd och tid för blötlÀggning.

En anledning till att man kan blötlÀgga foder för valpar Àr det fakum att valpar byter tÀnder mellan ungefÀr 3 och 6 mÄnaders Älder. Hundens tandkött kan dÄ vara vÀldigt kÀnsligt och kanske Àven blöda. Genom att blötlÀgga fodret kan du dessutom göra det enklare och mer behagligt för din hund att Àta och tillgodogöra sig nÀring.

Avslutande tankar

Att bli valpÀgare kan berika ditt liv pÄ flera sÀtt och samtidigt ge dig chansen att bli mer ansvarstagande. Genom att vÀlja rÀtt valpfoder kan du sÀkerstÀlla att din valp blir hÀlsosam och stark nÀr den blir Àldre. Det foder som du ger till din valp Àr dÀrför att betrakta som en investering i dess hÀlsa, och valpen Àr förstÄs vÀrd allt det allra bÀsta!

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

2 reaktioner pĂ„ ”BĂ€sta valpfodret (Vilket ska man vĂ€lja?)”

 1. LÀs gÀrna mer om hundens matsmÀltning om du ska ge foderrÄdgivning. BlötlÀggning Àr inte bara för tÀnderna. Det Àr Àven för spjÀlkning, blodsockerkurva och njurarna fÄr jobba mindre

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Malin och tack för din kommentar! Jag skulle sÀga att de fördelar med blötlÀggning som du nÀmner bidrar till att det blir enklare och mer behagligt för hunden att Àta. Men du har rÀtt i att det skulle kunna förtydligas att det inte enbart Àr för tÀndernas skull man kan blötlÀgga fodret. DÀrför har jag nu gjort just detta.

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *