Valpfoder golden retriever-valpar

Bästa valpfodret (Vilket ska man välja?)

Inlägget är reklam för Dogman och innehåller annonslänkar.

Som hundägare vet du att fundamentet för din valps hälsa är en näringsrik kost. Det valpfoder du ger din valp ger dess kropp och sinne energi. Fodret bidrar samtidigt till att utveckla en frisk hjärna, bygga muskler samt förse valpen med en glänsande vacker päls och en god syn.

Så vad ska man då hålla utkik efter när man försöker välja det bästa valpfodret på nätet eller i butikshyllan? Ett bra foder innehåller all den näring som valpen behöver. Nedan tipsar jag om utmärkta foder och i denna artikel kommer jag även att gå in djupare på ämnet hundfoder för valpar.

Har du även en vuxen hund att köpa mat till? Då kan jag rekommendera vår guide till hundfoder för fullvuxna hundar.

Bästa valpfodret 2020

Nedan delar vi med oss av våra tips på hundfoder för valpar. Vilket som är det bästa valpfodret för just din valp bör vi låta vara osagt. Här får du dock tips på bra produkter i olika prissegment.

Premiumklassen: Orijen Puppy

Orijen Puppy valpfoder

Se pris i butik!

Orijen Puppy är ett valpfoder som tillverkas i Alberta, Kanada. Detta är ett kvalitetsfoder med högkvalitativt innehåll. Champion Petfoods, det företag som står bakom denna produkt, tillverkar även foder under varumärket Acana och använder sig då av samma ingredienser i Orijen men med andra proportioner.

Den stora skillnaden mellan Orijen och Acana är kostnaden samt mängden protein och fett. Orijen-fodret har ett högt proteininnehåll i förhållande till mängden kolhydrater. Det har även ett högre fettinnehåll och därmed också en högre prislapp.

Orijen Puppy är ett av de dyrare fodren för valpar på marknaden. Om du vill ge din valp ett riktigt premiumfoder är därför detta ett bra val. Mer detaljerad information finner du på tillverkarens webbplats.

Detta foder finnas att köpa i följande storlekar:

 • 2 kg
 • 6 kg
 • 11,4 kg

Mellanklassen: Bozita Robur Mother & Puppy

Bozita Rubur Mother & Puppy

Se pris i butik!

Bozita Robur Mother & Puppy är ett bra hundfoder för valpar och unghundar. Som namnet på denna produkt antyder kan fodret även användas för tikar som är dräktiga eller digivande.

Detta foder finns tillgängligt i följande storlekar:

 • 1,25 kg
 • 3,25 kg
 • 14 kg

Fodret finns även i en XL-variant med större bitar. Den varianten lämpar sig bäst för stora hundraser eller valpar som inte är särskilt noga med att tugga sin mat (större bitar kräver som bekant mer tuggande).

Via tillverkarens webbplats kan du beställa en provpåse och testa fodret innan du köper det. Å andra sidan kan du även välja att börja med en mindre påse och sedan köpa en större om du är nöjd med produkten.

Därför gillar jag denna produkt

Min uppfödare använde Roburs valpfoder när jag för snart ett år sedan köpte min första valp. Därför började ge valpen detta foder, men under årens lopp har jag på grund av hundens kräsenhet när det kommer till mat testat olika varumärken. I slutändan hittade jag dock tillbaka till Bozita Robur och har sedan dess fortsatt att ge mina hundar deras foder.

Det hundfoder som mina hundar idag äter heter Bozita Robur Sensitive och är ett foder för hundar med känslig mage. Jag känner mig därför väldigt trygg i att även förespråka deras valpfoder.

Budgetklassen: Iams Puppy

Iams Puppy budgetval
Iams Puppy

Iams filosofi när det kommer till näring är att hundfoder ska uppfylla följande kriterier:

 • Vara baserat på animaliskt protein
 • Skräddarsys för livets olika stadier
 • Vara fördelaktiga för såväl hunden i fråga som dess ägare

Denna produkt rekommenderas för mindre och medelstora valpar under 12 månaders ålder. Hela 85 % av den totala mängden protein som fodret innehåller är animaliskt.

Detta foder för valpar finns tillgängligt i två förpackningsstorlekar: 3 kg och 12 kg. För komplett näringsinformation och ytterligare detaljer kring fodret rekommenderar vi dig att besöka tillverkarens webbplats.

Se pris i butik!

Bubblare: Purina Pro Plan Optistart Puppy

Purina Prop Plan Optistart Puppy bubblare
Purina Prop Plan Optistart Puppy

Pro Plan Optistart Puppy från Purina är ett valpfoder som är särskilt framtaget för att främja god tandhälsa samt för att stödja en långsiktig hälsa. Det har utvecklats av experter på näring för att få fram ett foder vars sammansättning av näringsämnen stödjer hundens naturliga försvar.

Fodret finns tillgängligt i två storlekar: 3 kg och 12 kg. För mer information samt utfodringsguide hänvisar vi till tillverkarens webbplats.

Se pris i butik!

Skillnaden mellan valpfoder och vuxenfoder

Skillnaden mellan valpfoder och vuxenfoder är att dessa bägge typer av hundfoder har tagits fram särskilt för dessa två skeden i hundens liv. Det finns nämligen viktiga biologiska skillnader mellan valpar och vuxna hundar – de fungerar på olika sätt och har därför skilda behov av näring.

Till exempel förlorar valpar värme snabbare än vuxna hundar. Deras kroppar behöver därför arbeta mer och bränna fler kalorier för att kompensera för detta. Av denna anledning behöver en hundvalp fler kalorier per kilo kroppsvikt än en vuxen hund som inte är dräktig eller digivande.

Valpar växer dessutom i en rasande takt – de växer främst under de första två-tre åren. Denna tillväxt är också kalorikrävande, så valpar har ett större behov av de aminosyror som hjälper kroppen att växa.

Så skiljer sig valpfoder åt från vuxenfoder

Med anledning av skillnaden mellan valpars och vuxna hundars näringsbehov skiljer sig valpfoder åt från vuxenfoder på vissa punkter. Den främsta skillnaden är proteinmängden – valpfoder bör innehålla cirka 22,5 % av kalorimängden från protein, medan vuxenfoder inte behöver ligga på mer än omkring 18 %.

En vuxen hund skulle förvisso klara av att äta ett mer proteinriktfoder, men den större proteinhalten skulle potentiellt sett kunna leda till en viktökning. På samma sätt skulle en valps tillväxt riskera att hämmas om valpen gavs ett vuxenfoder, detta på grund av den lägre proteinhalten i vuxenfodret.

Så väljer du rätt foder för din valp

Med en mängd olika alternativ på marknaden när det kommer till hundfoder, kan det vara svårt att som hundägare veta vilket varumärke man ska välja. Detta gäller förstås inte minst om du för första gången är nybliven valpägare.

Det är därför viktigt att bekanta sig med de olika sorternas hundfoder som finns tillgängliga på marknaden samt deras näringsinnehåll.

I kategorin torrfoder för valpar finns det framför allt tre olika kategorier:

 • Superpremiumfoder med en hög prislapp men samtidigt överlägsen kvalitet på innehållet. Dessa foder har den rätta näringstätheten och är samtidigt enkla att smälta för valpens lilla mage. Dessa foder behöver valpar inte äta enorma mängder av, tack vare näringsinnehållet.
 • Premiumfoder är den kategori som de allra flesta valpfoder på marknaden tillhör. Dessa foder är högkvalitativa, även om de kanske inte håller riktigt samma nivå som fodren i superpremiumsegmentet.
 • Budgetfoder är förstås det billigaste alternativet. Här är det svårare att träffa rätt då kvaliteten varierar en hel del mellan olika varumärken.

Vanliga frågor om valpfoder

Här besvarar vi vanliga frågor om foder för valpar. Kommentera gärna denna artikel nedan om du har en fråga som inte tas upp här. Vi garanterar inte att vi tar upp alla frågor, men om man inte frågar får man som bekant inget veta.

Varför valpfoder? Kan inte min valp äta vanligt hundfoder?

En hundvalp bör inte äta ett vanligt hundfoder, d.v.s. ett vuxenfoder. Detta då näringsinnehållet i de bägge sorternas foder skiljer sig åt. Valpar har framför allt ett större proteinbehov än vuxna hundar. En valps tillväxt riskerar därför att hämmas om den skulle ges ett vuxenfoder.

Vilket valpfoder är bäst – vilket ska man välja?

Vilket foder för valpar som är bäst har till stor del att göra med preferenser. De allra flesta valpfodren på marknaden håller en hög kvalitetsnivå. Såvida din valp inte är allergisk mot vissa ingredienser har du därmed ett stort urval att välja bland.

Vilka foder vi rekommenderar kan du se lite längre upp på denna sida. För enkelhets skull har vi delat in de olika fodren i följande kategorier: premium, mellanklass och budget. Vi tipsar dessutom om ytterligare ett alternativ, en s.k. ”bubblare”.

Fram till vilken ålder ges valpfoder?

En vanlig fråga är hur länge en hund ska äta valpfoder. Vid vilken tidpunkt man bör växla till ett vuxenfoder varierar en del beroende på hundras. Detta har att göra med att hundens storlek påverkar hur pass snabbt den mognar.

Mindre hundraser mognar fortare än större raser, men generellt sett bör en valp äta valpfoder upp till minst 12 månaders ålder, men ofta upp till 18 eller 24 månaders ålder. Vissa varumärken har dock särskilda juniorfoder som kan användas under en övergångsperiod mellan valp- och vuxenåldern.

Hur länge ska valpfoder ligga i blöt?

Du har säkert hört att man kan blötlägga fodret för att mjuka upp det, men kanske undrar hur länge ett ska valpfoder ligga i blöt? Det räcker gott att låta fodret ligga i vatten i 10-15 minuter för att önskad effekt ska uppnås. Experimentera gärna med vattenmängd och tid för blötläggning.

En anledning till att man kan blötlägga foder för valpar är det fakum att valpar byter tänder mellan ungefär 3 och 6 månaders ålder. Hundens tandkött kan då vara väldigt känsligt och kanske även blöda. Genom att blötlägga fodret kan du dessutom göra det enklare och mer behagligt för din hund att äta och tillgodogöra sig näring.

Avslutande tankar

Att bli valpägare kan berika ditt liv på flera sätt och samtidigt ge dig chansen att bli mer ansvarstagande. Genom att välja rätt valpfoder kan du säkerställa att din valp blir hälsosam och stark när den blir äldre. Det foder som du ger till din valp är därför att betrakta som en investering i dess hälsa, och valpen är förstås värd allt det allra bästa!

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Bästa valpfodret (Vilket ska man välja?)”

 1. Läs gärna mer om hundens matsmältning om du ska ge foderrådgivning. Blötläggning är inte bara för tänderna. Det är även för spjälkning, blodsockerkurva och njurarna får jobba mindre

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Malin och tack för din kommentar! Jag skulle säga att de fördelar med blötläggning som du nämner bidrar till att det blir enklare och mer behagligt för hunden att äta. Men du har rätt i att det skulle kunna förtydligas att det inte enbart är för tändernas skull man kan blötlägga fodret. Därför har jag nu gjort just detta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *