Cykla med hund omslagsbild

Cykla med hund på ett säkert sätt: så gör du

Är du en hundälskare som även råkar älska att cykla? Eller är du kanske en hundägare som vill komma igång och cykla med din hund? I denna artikel kommer vi gå igenom hur du kan göra detta på ett säkert och bra sätt!

Till att börja med finns det två olika sätt att cykla med hund:

  • Många hundägare väljer att låta hunden springa bredvid cykeln.
  • Andra föredrar att skjutsa sin hund i en cykelvagn eller cykelkorg.

Du kan naturligtvis även kombinera bägge dessa metoder. Men särskilt om du har tänkt cykla med en mindre hund kan det vara bra att emellanåt erbjuda den skjuts i en vagn. Cykelkorgar för hundar är främst lämpliga för de allra minsta jyckarna.

Vi har förresten skrivit en köpguide i vilken vi tipsar om bra cykelvagnar för hundar. Så spana in den om du vill få produkttips, råd och inspiration!

Cykla med hunden bredvid dig

Tror du att din hund har den energi och uthållighet som krävs för att springa bredvid cykeln medan du cyklar? Då är detta ett utmärkt sätt att få in träning i vardagen för såväl dig som för din hund.

Men även om hunden ifråga tycks vara i toppform bör du först få detta bekräftat. Låt en veterinär utföra en hälsokontroll på din hund innan du börjar anstränga den hårt. För att jogga bredvid en cykel under långa sträckor är faktiskt väldigt ansträngande för hundar.

Du bör även ta hundens ålder i beaktande. Att springa med dig medan du cyklar är ingen lämplig aktivitet för en alltför gammal eller ung hund. Och om jycken har hälsoproblem riskerar dessa att förvärras av aktiviteten.

Om din hund är överviktig kan det finnas bättre sätt att börja motionera den än att jogga med cykel. Börja hellre med att gå lite längre promenader på regelbunden basis. Du kan då lägga en bra grund för att med tiden öka din hunds aktivitetsnivå till att slutligen kunna följa med dig på cykelturer.

Lämplig utrustning för cykling med hund

När din hund har fått klartecken från veterinären att motionera behöver du införskaffa lämplig utrustning. För att cykla med hund kan du behöva följande tillbehör:

  • Ett cykelfäste som fästs i din cykel (kallas även för hundhållare eller springer). Fästet ser till att hålla hunden borta från hjulen och ger dig händerna fria.
  • En hundsele med reflex som gör din hund synlig i trafiken. Ett halsband är inte att rekommendera vid cykling utan en sele är att föredra.
  • Du kan med fördel montera blinkande lampor på din hund för att ytterligare öka dess synlighet i mörker.
  • Ett första hjälpen-kit för hundar kan vara bra att ha om olyckan är framme.
  • Ett extra hundkoppel att använda när hunden inte är fäst i cykeln.
  • Vattenflaskor till dig själv och din hund.
  • Om du vill kan du skydda din hunds fötter med hjälp av hundskor eller hundstrumpor. Efter cyklingen bör du även smörja tassarna med en bra tassalva. Detta gäller särskilt om du cyklar med hund på asfalt.
Man som cyklar med två hundar
Att hålla i kopplat när man cyklar med hundar är inte att rekommendera.

Så cyklar du med hund på ett säkert sätt

Om din hund aldrig tidigare har sprungit bredvid en cykel är det viktigt att börja varsamt. Allra först bör du låta hunden undersöka cykeln medan den står still. Sedan kan du börja leda cykeln samtidigt som du går med hunden i koppel. Ge din hund godis och muntlig uppmuntran för att den accepterar cykeln och går bredvid dig.

Det kan krävas ett antal träningstillfällen innan hunden är helt bekväm med att gå jämte cykeln. Men det är viktigt att ha tålamod och låta träningen ta lite tid. När din hund har vant sig vid att promenera i närheten av cykeln kan du försiktigt börja cykla med hunden i koppel.

Lär hunden kommandon som kan komma till användning

I takt med att träningen går framåt kan du behöva sätta ett antal hundkommandon. Dessa ger din hund signaler om att sakta ner, svänga, stanna, vara uppmärksam på dig och liknande. Vilka kommandon som krävs är individuellt och du märker snabbt vad du kan behöva kommunicera till din hund.

Så medan du lär dig att cykla med hund får du även tillfälle att lära hunden dessa nya kommandon. Det är viktigt att använda ett enkelt ord för varje kommando och förstärka beteendet med hjälp av hundgodis.

För att till exempel lära hunden att ändra riktning kan du säga ”hit” på ett vänligt men bestämt sätt. Det kan även underlätta om du visslar innan ni ska svänga. Ge din hund lite godis när den gör rätt.

För att hjälpa hunden att vara uppmärksam på dig och inte fokusera på sådant som stör, kan du använda kommandot ”titta”. Börja med att säga detta ord och uppmuntra din hund när den tittar på dig. Det kommer säkert krävas många repetitioner innan kommandot sitter i hundens ryggmärg. Men med tiden kommer du kunna använda detta kommando i olika situationer som kan uppstå.

Glöm inte att hela tiden belöna din hund med lite godis medan ni tränar. Till slut kommer han eller hon att vänja sig vid dessa nya kommandon och bli mer följsam bredvid cykeln.

Vänj hunden vid att springa bredvid cykeln

Så du har bestämt dig för att cykla med hund och låta hunden springa bredvid cykeln? Och förhoppningsvis har du även vant hunden vid din cykel enligt ovan samt lärt in några grundläggande kommandon. Då är det nu dags att vänja hunden vid att jogga jämte cykeln.

Om möjligt bör du välja cykelstigar som är mjuka, gärna de där det finns gräs eller jord för hunden att springa på. Initialt bör du inte ha alltför höga förhoppningar på hunden vad gäller distans och uthållighet. Hundar behöver nämligen tid att anpassa sig till nya motionsrutiner.

Börja med att cykla i en hastighet som är så pass låg att hunden kan promenera bredvid. Gör detta på korta distanser på en lugn och lämplig cykelväg. I takt med att din hund vänjer sig vid denna långsamma cykling under en vecka eller två kan du öka progressionen. Efter 10 minuters uppvärmning i gånghastighet kan du då öka hastigheten tills dess att hunden travar.

Det är viktigt att du hela tiden håller koll på din hund och omedelbart stannar till när den är trött. Om hunden självmant tycks försöka dra ner tempot bör du stanna och låta honom eller henne vila och dricka.

Se det inte som en tävling utan istället som en trevlig utflykt. Trampa på i en takt som är lagom långsam för att din hund utan större ansträngning ska kunna hänga med. Och håll koll på din hund och på vägen – eventuella hinder som dyker upp kan ställa till det ordentligt. Andra hundar, djur och människor är några exempel på sådana hinder.

Se också till att belöna din hund ordentligt när du stannar för att pausa!

Använd ett cykelfäste när du cyklar med hund

När du cyklar med din hund bör du alltid använda ett cykelfäste. Att behöva hålla ett koppel i handen samtidigt som du cyklar är farligt. Detsamma gäller att försöka binda fast kopplet direkt i cykelramen. För om hunden byter riktning kan du förlora balansen och ramla. Kopplet kan även fastna i hjulens ekrar.

De flesta cykelfästen (även kallade hundhållare) absorbera eventuellt drag. Det skyddar både din hund och dig själv.

Om du skulle behöva stanna bör du inte lämna cykeln med hunden fastspänd. För om din cykel skulle välta på din hund riskerar hunden att skadas. Han eller hon kan även drabbas av panik och försöka springa ifrån cykeln. En sådan upplevelse kan vara ett stort trauma och skapa en negativ association till cyklar.

Anpassa tempot och distansen utifrån hundens förutsättningar

Det kan finnas många anledningar till att en hund inte klarar av att springa bredvid en cykel. Det kan till exempel röra sig om att hunden ifråga fortfarande är valp. Du bör inte cykla med din hund medan den befinner sig i valpåldern. Ansträngande motion och träning kan nämligen påverka skelletets utveckling.

Dessutom är vissa hundraser inte lika lämpade för särskilt mycket mer än lugna promenader. Detta gäller främst för trubbnosiga hundraser såsom mopsar, bostonterriers, franska bulldoggar och engelska bulldoggar.

Även överviktiga hundar bör ta det lugnt och endast motioneras under kortare stunder. Detsamma gäller också äldre jyckar som troligtvis inte bör springa bredivd en cykel. Många äldre hundar har nämligen ledinflammation och andra sjukdomar som påverkar deras hälsa. Och då är det extra viktigt med ordentlig uppvärmning och varsam motion.

Vanliga frågor om att cykla med hund

När kan jag börja cykla med min hund?

Du bör inte cykla särskilt långt med din hund innan den är fullvuxen. Valpars leder kan skadas av sådana aktiviteter. Vid omkring 18 månaders ålder kan du börja motionera din hund på allvar. Men du bör alltid börja försiktigt och öka långsamt. Det är även viktigt att ta det lugnt med äldre hundar.

Hur långt ska man cykla med en hund?

Det är viktigt att skynda långsamt och att inte ha för bråttom när man cyklar med hund. Du behöver sakta men säkert öka hundens uthållighet. Du kan gradvis öka avståndet med cirka 5 till 10 procent vid var fjärde eller var sjätte träningstillfälle. Med tiden kan du således cykla allt längre.

Hur ofta kan jag cykla med hunden?

Hur pass ofta du bör cykla med din hund beror på hur van hunden är vid aktiviteten. Inledningsvis kan det vara en bra idé att inte cykla mer än kanske en gång i veckan. Efter några månader kan du utöka till två tillfällen per vecka. Med tiden kan du utföra aktiviteten allt oftare.

Avslutande tankar

Att cykla med hunden kan vara ett bra sätt för både dig och din hund att motionera. Men det är viktigt att göra det på ett säkert och hälsosamt sätt. Det finns många aspekter att ta hänsyn till och vi hoppas ha täckt de allra viktigaste i denna artikel.

Tycker du att vi har missat något viktigt i artikeln? Vilka erfarenheter har du av att cykla med hund? Dela med dig av dina tankar och funderingar till oss och våra läsare – skriv en kommentar!


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Två gånger i veckan skickar vi ut vårt nyhetsbrev med intressant läsning om allt som har med hundar och hundägande att göra. Fyll i din e-postadress nedan och klicka på knappen så missar du inte nästa utskick!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *