Fransk bulldogg är en hundras med platt nos

Hundraser med platt nos – lista över trubbnosiga raser

Hundraser med platt nos blir allt mer populära bland svenska hundägare. Dessa hundar anses generellt sett vara extremt söta. Lite längre ner på denna sida finner du en lista med hundraser som har plattare nos än andra hundraser.

16 hundraser med platt nos

Innan vi går vidare är det dock värt att understryka en sak. De trubbnosiga hundraserna tenderar nämligen att vara mindre friska än många andra raser. Detta har att göra med att den plattare nosen påverkar hundens förmåga att andas fritt. Det kan även orsaka andra hälsobesvär.

Så hur söta dessa jyckar än är kan de också kräva lite mer vad gäller veterinärvård. Dessutom har vissa flygbolag börjat förbjuda trubbnosiga raser från att flyga. Detta är bra att känna till innan du skaffar en sådan hund.

Skaffar du hellre en så frisk hund som möjligt? Se då vår lista med 10 av de friskaste hundraserna!

Utan vidare fördröjning följer nu vår lista över hundraser med plattnos. Håll tillgodo!

Affenpinscher

Affenpinscher

Affenpinscher är en hund med ett lite apliknande utseende. Det är också detta utseende som har gett namn åt rasen. Dessa små jyckar är självsäkra och nyfikna samt har ett närmast mänskligt beteende. De har därför ett rykte om sig att vara inte bara lojala utan även väldigt roliga.

Bostonterrier

Bostonterrier

Bostonterriern har en teckning som för tankarna till en smoking. Dessa små jyckar är nyfikna och busiga. Detta är också en väldigt aktiv och social hundras som ibland beskrivs som en ”amerikansk gentleman”.

Boxer

Boxer

En boxer är en aktiv och lojal hund. Den skyddar också sin familj och sitt hem. Därmed krävs mycket socialisering tidigt i hundens liv för att den ska trivas med andra hundar och människor. Dessa hundar är inte bara energiska och alerta utan kan även vara lite pajasaktiga.

Bullmastiff

Bullmastiff

Bullmastiffen är en av de större raserna i hundvärlden. Denna ras kom en gång i tiden till genom att bulldoggar och mastiffer korsades. Därför är det också en av de största hundraser med platt nos som finns.

Det är därmed fullt logiskt att detta är en stor och stark vakthund som gärna skyddar sitt hem och sin familj. Dessa hundar är inte bara alerta och lojala utan även intelligenta och lättränade.

Cane corso

Cane corso

Cane corso är en ras som ofta beskrivs som självsäker och bestämd. Detta är en naturlig vakthund som har använts för att skydda sina ägare ända sedan romartiden. Dessa hundar är kraftfulla, alerta och lojala men samtidigt väldigt villiga att låta sig tränas. De kan förstås bli väldigt skyddande när det kommer till sitt hem och sin familj. Därför är det viktigt att tidigt socialisera hunden mycket för att tona ner denna egenskap något.

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel är en hundras som har både en mindre hunds varsamhet och en spaniels rörliga kropp. Därför är detta en väldigt populär sällskapshund. Dessa hundar är kända för att se väldigt söta och oskyldiga ut. De är även väldigt aktiva och är alltid redo för nya upptåg.

Chow chow

Chow chow

Chow Chow är en kinesisk hundras med en väldigt lång historia. Det är också en hundras som är väldigt lätt att känna igen på den fluffiga pälsen och den blå tungan. Dessa hundar har en lejonliknande man och är ofta ganska kräsna enmanshundar. De är skeptiskt inställda till främlingar men väldigt lojala och hängivna sina familjer.

Dogue de bordeaux

Dogue de bordeaux

Dogue de bordeaux är en stor hundras som kommer från Frankrike. Den har ett oproportionerligt stort huvud som faktiskt är störst av alla hundars huvuden i förhållande till kroppen. Dessa jyckar är envisa och känsliga. De är också lojala, skyddande och kan ofta tränas i hög utsträckning.

Engelsk bulldogg

Engelsk bulldogg

Engelsk bulldogg är en hundras som är svårt att ta miste på utseendemässigt. Detta är förmodligen en av de hundraser med platt nos som allra flest känner igen på utseendet. Dessa hundar har nämligen en krabbliknande gång, ett rynkat huvud och en trubbig nos. Engelska bulldoggar är också väldigt älskvärda och sympatiska sällskapshundar.

Fransk bulldogg

Fransk bulldogg

Den franska bulldoggen är en av de allra mest populära raserna i världen. De är också väldigt karismatiska och har ett speciellt utseende med sina stora öron och oskyldiga ögon. Deras temperament är vanligtvis väldigt vänligt. En ”fralla” är också tillgiven, lekfull och anpassningsbar. Dessa hundar gör sig lika bra i staden som på landet, vilket har bidragit till rasens popularitet.

Griffon bruxellois

Griffon bruxellois

En griffon bruxellois väger inte mer än 3,5 till 6 kg. Detta är med andra ord en ganska liten hundras men ändock en underhållande sådan. Trots den ringa storleken har nämligen griffonen ofta en stor personlighet. Likt affenpinschern är personligheten också ganska människolik. Dessa hundar är dessutom alerta, sociala, energiska och faktiskt ganska lättränade.

Japanese chin

Japanese chin

Japanese chin är en japansk ras, precis som namnet antyder. Dessa hundar har en lång, silkeslik päls och stora ögon. Rasen är känd för sitt lite förvånade ansiktsuttryck. Detta är en knähund som gärna spenderar mycket tid med sin familj. Den är också känd för att vara tyst, graciös och enkel att ha och göra med.

Lhasa apso

Lhasa apso

Lhasa apso är en ras med tusentals år på nacken. Den kommer från Tibet och har en väldigt lån päls som kräver en hel del pälsvård. Tidigare i historien har dessa hundar huserat inomhus i de palats och tempel som de har vaktat. Numera används de dock främst som sällskapshundar men de vaktande tendenserna finns fortfarande kvar. Denna lilla hundras kan därmed vara reserverad mot främlingar men väldigt tillgiven sina familjemedlemmar.

Mops

Mops

Mopsen är en hundras som de flesta känner igen på utseendet, hundägare eller ej. Detta är också en av de raser som många tänker på när man diskuterar hundraser med platt nos.

Historiskt sett har dessa hundar använts som sällskapshundar av kinesiska kejsare. En mops har ett väldigt uttrycksfullt utseende och är känd för att kunna roa sina familjer med sin busighet och sina upptåg. Dessa små hundar är också väldigt tillgivna, lekfulla och aktiva.

Pekinges

Pekinges

Pekinges är en charmig liten hund med ett stort självförtroende och en lejonlik man. Den knyter ofta ett väldigt starkt band till sin familj. Likt lhasa apson har pekingesen historiskt sett bott i palats. Trots sin ringa storlek är de utmärkta vakthundar som inte låter främlingar smyga förbi obemärkt.

Shih tzu

Shih tzu

Shih tzu är en livlig hundras som har avlats fram för att användas som sällskapshund i kungliga palats. Dessa lojala hundar lämpar sig väl för dig som bor i en lägenhet eller ett mindre hus. De går dessutom ofta bra ihop med barn och är därför ett lämpligt val av hund för barnfamiljer. Dessutom är de knähundar som är väldigt lojala och uttrycksfulla.

Avslutande tankar om hundraser med platt nos

Ovan har vi presenterat ett antal hundraser med platt nos. Dessa raser är väldigt gulliga men löper också större risk att få andningsbesvär och andra hälsobesvär. Därför har också Svenska Kennelklubben inlett ett arbete för sund hundavel. Så innan du skaffar en trubbnosig ras bör du vara medveten om detta samt ta hänsyn till det.

Med det sagt kan såklart en hund med platt nos tillföra väldigt mycket i en familj. Så om du bara tar med de potentiella nackdelarna i din kalkyl kan dessa hundar ge mycket kärlek och sällskap!

Har du själv en trubbnosig hundras och i sådana fall vilken? Kommentera nedan vilken ras du har och gärna huruvida den har lyckats hålla sig frisk eller inte!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *