Mops – en liten hund med en stor personlighet

Mops är nog en hundras som de flesta av oss känner igen. Det är dels en populär hundras som syns lite här och där och dels är det en hund som få glömmer bort när man väl sett en. Det är en liten hundras i form av en kompakt och kvadratisk hund som har ett kort och trubbigt nosparti med tydliga rynkor. Svansen är hårt ringlad över ryggen eller höften. Det finns ett latinskt uttryck som ses som rasens motto: multum in parvo. Det betyder mycket i litet format vilket många mopsägare tycker stämmer väl in på rasen.

Mopsen beskrivs ofta som en okomplicerad ras. Det är en sällskaplig och social ras som behöver mycket kärlek och uppmärksamhet. De har ett måttligt rörelsebehov men behöver givetvis både få lagom fysisk motion och mental aktivering för att må bra. De bör dock till exempel inte motioneras när det är för varmt ute då detta kan leda till värmeslag. Därför är det också viktigt att du svalkar din hund i bilen på sommaren och inte lämnar den ensam där.

Rasen drabbas oftare än andra hundraser av vissa sjukdomar och hälsorelaterade problem såsom andningssvårigheter. Det är därför oerhört viktigt att man väljer en seriös uppfödare som avlar på sundhet och följer SKK:s och rasklubbens rekommendationer och riktlinjer.

Fakta om mops

Mankhöjd hanar:30-36 cm
Mankhöjd tikar:25-30 cm
Vikt:6,5-8 kg
Rasklubb:Mopsorden
Rasgrupp:Grupp 9 (Sällskapshundar)

Historia

Mops är en hundras som ursprungligen kommer från Kina. Hemlandet anses dock vara Storbritannien. Exakt hur ursprunget ser ut är lite oklart. Man tror att rasen härstammar från en korthårig dvärghundstyp. Denna hund kallades för Happahund och fanns i Kina redan på 700-talet.

Det är ingen hemlighet att man i Kina alltid har favoriserat kortnosade hundar. Dessa hundar var sällskapshundar hos kungligheter, kejsare och andra familjer som styrde landet. De sågs vara värdefulla kungliga hundar och gavs som gåvor. De här hundarna såldes därmed aldrig. Hundarna levde inte bara i lyx utan det sägs även att de till och med vaktades av soldater!

Mopsen var en väldigt lojal sällskapshund och spreds över den asiatiska kontinenten. Hundarna sägs också ha varit en värmekälla i de kalla kinesiska palatsen. De buddhistiska munkarna i Tibet har till exempel haft mopsar som husdjur i sina kloster och tempel.

Mops

Mopsen kom troligtvis till Europa under 1400-talet

Man tror att mopsen kom till Europa redan på 1400-talet. Detta skedde då det holländska Ostindiska kompaniet började att handla med Ostasien varpå köpmän tog med sig hundar hem till Europa efter sina resor. Även om man inte vet exakt när den kom så finns det uppgifter från slutet av 1500-talet att mopsen fanns i Europa. Det sägs att det var en mops som varnade Nederländernas ståthållare Vilhelm av Oranien för de spanska trupperna som skulle attackera. Det sägs också att Vilhelm hade en mops med sig i sin bädd när han var ute i fält för att hålla sig varm. Det var också under hans tid som rasen beundrades så mycket att de blev hovhundar och även en symbol för rojalistiska nationalister.

När sedan hans barnbarn Vilhelm III blev kung i England 1689 tog han med sig mopsar dit och de blev populära även inom det engelska hovet under 1500- och 1600-talen. I slutet av 1800-talet importerade man svarta mopsar från Ostasien. Innan dess fanns det endast fawnfärgade hundar i England. Rasen som vi känner den idag anser man utformades i England. Man tror att den nuvarande rasen är resultatet av avel mellan mops och spaniel.

Mops är en av de mest populära raserna i Sverige

Första gången man kunde se en mops på en hundutställning var 1861. Rasklubben bildades två år senare. Rasen kom till USA och erkändes av den amerikanska kennelklubben redan 1885. Rasen är internationellt erkänd av FCI.

Mopsen var länge populär men glömdes nästan bort under tidens gång. Vid första världskriget var rasen inte längre populär. Numera är det en populär ras världen över, inte minst i Sverige, och den hamnar ofta på topplistan över de populäraste hundraserna. I slutet av 2021 fanns det 6626 hundar i Sverige som var registrerade hos Jordbruksverket. Den kom till Sverige på 1600-talet. Bland annat har Carl von Linné nämnt rasen i en skrift från 1753. Man sjunger även om den i Bellmans “Fredmans epistlar” från 1790.

Namnets ursprung

Namnet mops finns i de europeiska språken men då under olika namn. Det svenska ordet kommer från det holländska ordet mopshond som betyder hund med platt nos. Det är i sin tur relaterat till det tyska namnet moppen. I Ungern heter rasen mopsz. I Storbritannien och i de engelska språken heter rasen pug. Ibland har den kallats för dutch mastiff vilket betyder nederländsk mastiff. Namnet pug kommer från pug-dog vilket etablerades på 1700-talet och betydde då vätte eller alv.

I vissa sydeuropeiska språk heter rasen carlino med lite olika varianter. Namnet kommer från den italienska skådespelaren Carlo Bertinazzi som var verksam i mitten av 1700-talet. Han tolkade rollfiguren Harlekin och bar en svart mask. Detta tyckte man liknande mopsens svarta ansiktsmask vilket gjorde att man gav hunden namnet.

Mops

Användningsområde och mentalitet

Mopsen är en utpräglad sällskapshund. De tycker om att sitta i knät men är ingen latmask utan är gärna med på det mesta. Rasen beskrivs vara lättlärd, lättmotiverad, följsam och vill vara till lags. Oftast brukar godsaker fungera bra då många mopsar är matglada. Som för alla andra hundar fungerar positiv förstärkning bäst vid träning.

Om du som ägare har tålamod och intresse så kan mopsen passa för olika aktiviteter och hundsporter till exempel spår, agility, rallylydnad, nosework eller lydnadsträning. Det är dock ingen brukshund men generellt har de inte heller någon jaktinstinkt vilket i många situationer kan vara en fördel.

Som med alla hundar behöver givetvis mopsen fysisk motion men den har ett måttligt rörelsebehov och tycker mycket om att ligga och mysa i soffan. Eftersom den vill ha uppmärksamhet och gärna hänger med på olika saker så kommer den att kunna följa med sin ägare hit och dit. Man ska dock beakta att man inte bör motionera en mops vid varmt väder eftersom den har lättare än andra raser att drabbas av överhettning. Som med alla hundar behöver den också mental aktivering och grundläggande uppfostran och social- och miljöträning för att växa upp till en välanpassad och trygg vuxen hund.

Mopsen är en liten hund med stor personlighet

Många beskriver att rasen är en liten hund i stort format. Med det menas att det är en hund med mycket personlighet och att de är speciella och okomplicerade. Det är en vänlig, glad och trofast men också envis hundras. Dessutom beskrivs rasen som intelligent, värdig, självsäker och charmig. Det är en komiker som ofta lockar fram skratt och vill ha all uppmärksamhet.

En mops älskar sällskap och närhet till både människor och djur och vill ha mycket av det. Om den inte får tillgivenhet och kärlek så kommer dem att bli olycklig. Den vill inte heller vara ifrån sin familj för länge och behöver därför ensamhetstränas från tidig ålder om den ska kunna vara ensam hemma. En mops är nyfiken och tycker om att upptäcka nya saker i olika miljöer. De är därför exemplariska att ta med i olika situationer och miljöer.

Det harmoniska och vänliga temperamentet gör att de generellt går mycket bra ihop med andra hundar. Det sägs att ju större hundar desto bättre tycker mopsen om dem. De älskar andra mopsar vilket gör att man kan ha flera tillsammans. Det går också ofta bra med andra husdjur som till exempel katter, men som för alla hundar måste de lära sig att respektera andra djur. Vissa menar att mops är en relativt tyst hund medan andra menar att det är en ganska pratsam ras. De kan skälla och varna om det kommer personer som den inte känner igen.

Hälsa

Mops är en ras som ingår i de särskilda rasspecifika domaranvisningarna (SRD) då de har riskområden som ögon, andning och hudmängd. Mopsens kortskalliga huvudform ökar risken för både ögonskador och ögonrelaterade problem som till exempel ögoninflammationer och torra ögon samt andningsproblem. Det är också de vanligaste problem som förekommer inom rasen.

Det platta ansiktet resulterar också i trånga luftvägar och andningssvårigheter. Detta kan göra att hunden till slut måste opereras för att förbättra andningsfunktionen. En del mopsar låter mycket som till exempel snarkar, snörvlar, flämtar och stönar. Dessa kan vara tecken på svårigheter med andningen och något som man givetvis behöver undersöka hos veterinär. På grund av den korta nosen har de också svårare att reglera kroppstemperaturen än hundar med mer normallång nos. Det gör att de är mer känsliga mot värme och man ska därför inte motionera en mops när det är (för) varmt ute. De ska inte heller utsättas för intensiv fysisk ansträngning. Andningen kan också leda till övervikt och dålig kondition hos hunden.

Gällande huden kan mopsen få problem med allergier. Detta kan i sin tur leda till öroninfektioner, hudinfektioner och klåda. I hudvecken kan infektioner lätt uppstå om de blir fuktiga eller smutsiga. Man behöver därför regelbundet torka rent dessa. När hunden badas så behöver man se till att vecken blir ordentligt torra. Man behöver även kontrollera öronen och ögonen ofta för att minska risken att det uppstår problem.

Mops

Fler hälsobesvär som mopsar tenderar att drabbas av

Rasen kan också drabbas av patellaluxation (lösa knäleder) och neurologiska sjukdomar. Det finns alltså många olika områden där mopsens hälsa behöver förbättras. Det är också något som både rasklubben och seriösa uppfödare arbetar med, bland annat genom rasspecifik avelsstrategi (RAS). Mopsen har också varit i blickfånget för smuggelverksamhet och det är därför viktigt att man ser till att köpa valp från en seriös och etablerad uppfödare. Livslängden för rasen är cirka 12-15 år.

Man måste också hålla efter och ta bort tandsten. Eftersom mopsen har riklig hud och rundade käkar kan maten ligga kvar innanför läpparna vilket kan öka risken för tandsten. Man behöver därför regelbundet kontrollera tänderna och helst borsta tänderna på hunden dagligen. Har hunden fått tandsten kan det vara en god idé att kontakta veterinär för eventuellt borttagande.

Även klorna behöver som hos alla hundar klippas regelbundet. Kloklippning kan vara något som en mops inte tycker särskilt mycket om. Det är därför viktigt att så tidigt som möjligt lära valpen hantering och då särskilt kloklippning.

Pälsvård

Mopsens päls ska vara slät, fin, mjuk, kort och glänsande. De kräver endast en minimal pälsvård och det räcker med att man borsta igenom pälsen en gång i veckan. Under fällningsperioderna på våren och hösten bör man borsta igenom pälsen lite mer noggrant. Det räcker med att bada hunden ungefär en gång i månaden. Vissa tror att mopsen är en allergivänlig ras men det behöver den inte vara. Det är högst individuellt vad man som allergiker reagerar på.

Mops som första hund

Mops är en hundras som beskrivs vara lämplig för nybörjare, d.v.s. ägare utan större erfarenhet. Detta då det anses vara en okomplicerad hundras. Det är en utpräglad sällskapshund med endast ett måttligt rörelsebehov. De tycker om att hänga med på olika aktiviteter och fungerar väl i olika miljöer. De är följsamma, lättlärda och lättmotiverade. Dessutom är mopsen vänlig och fungerar bra med både människor och djur.

Som med alla hundar behöver de givetvis en god uppfostran. Med en mops behöver man till exempel tidigt träna på att de ska kunna vara ensamma hemma och hantering, främst kloklippning.

Jämförelser med andra hundraser

Går du i tankar om att kanske skaffa en mops? I sådana fall kan du vilja jämföra rasen med andra, liknande hundraser. Läs vidare för att läsa några sådana jämförelser!

En liten hund med tungan utsträckt

Mops eller fransk bulldogg?

Funderar du på att skaffa en mops eller en fransk bulldogg? Dessa bägge raser har en liknande storlek men ”frallan” är lite tyngre och har även en mer musklad kropp. Å andra sidan har kroppen en lite rundare kroppsform. En mops kan väga 6,5 till 8 kg medan en fransk bulldogg väg hela 8 till 15 kg.

Mops eller bostonterrier?

Överväger du att skaffa en mops eller bostonterrier? Det finns många viktiga skillnader mellan dessa bägge raser. Till exempel är en bostonterrier generellt sett båda större och tyngre än vad en mops är. Dessutom finns den i flera olika färger medan mopsen bara är antingen svart eller fawn.

Mops eller engelsk bulldogg?

Väljer du mellan mops eller engelsk bulldogg? I sådana fall står ditt val mellan två raser som har ett ganska liknande utseende. Båda är rynkiga men den engelska bulldoggen är en betydligt större ras än vad mopsen är. Dessutom har den ett brett och fyrkantigt huvud, till skillnad från mopsens runda huvudform.

Vanliga frågor om mops

Är mops en allergivänlig hundras?

Vissa menar att mops är en allergivänlig ras men det är högst individuellt hur man som allergiker reagerar på mopsen.

Hur är en mops som hund?

Mops är en hundras som är framavlad för att vara sällskapshund. Dessa hundar har ofta ett jämnt och stabilt temperament samt är charmiga och utåtriktade. De lever för att vara sina ägare till lags och är vanligtvis ganska lätta att träna. Samtidigt är de ganska känsliga och svarar inte väl på tuffare träningsmetoder.

Är mopsar skälliga?

Vissa mopsar kan skälla och varna men det är individuellt och beror också på hur väl man har tränat hunden.

När är en mops fullvuxen?

En mops är fullvuxen vid omkring nio månaders ålder. Efter denna ålder kan hunden dock lägga på sig en mindre mängd muskelmassa tills den blir ungefär ett år gammal. Mopsar når likt många andra mindre hundraser sin vuxna storlek tidigare än vad större hundar gör.

Hur gammal blir en mops?

Livslängden för en mops är cirka 12-15 år. Det är dock högst individuellt och beror på olika faktorer.

Hur hög är en mops?

En mops är cirka 25-33 cm i mankhöjd.

Hur mycket motion behöver en mops?

En mops har ett måttligt rörelsebehov men behöver givetvis dagliga promenader.

Vad äter en mops?

Det är svårt att säga exakt vad en mops ska äta då varje hund är unik. Fodret ska bland annat anpassas efter aktivitetsnivå, storlek och ålder. Mopsen är ofta matglad och har en tendens till att bli överviktig.

Vad heter mops på engelska?

Mops heter pug på engelska.

Vad kostar en mopsvalp?

En mopsvalp kostar mellan 18 000 och 30 000 kronor.

Kan man klippa en mops?

Man klipper inte pälsen på en mops utan det räcker med att borsta den någon gång i veckan.

Liknande artiklar