Bästa cykelkorgen för hundar omslagsbild

Bästa cykelkorgen för hundar att färdas säkert i

Inlägget är reklam för vidaXL och innehåller annonslänkar.

En cykelkorg låter din hund följa med på cykelturer utan att behöva springa bredvid. Hundar älskar att färdas med vinden i ansiktet precis som vi människor gör. Så att låta hunden ta plats på styret är ett bra sätt att komma ut tillsammans med hunden.

Nedan kan du ta del av vår köpguide till cykelkorgar för hundar. Men allra först glimtar vi mot de bästa produkterna av detta slag.

Bästa cykelkorgen för hundar

Är du på jakt efter den bästa cykelkorgen till hunden? Nedan finner du ett urval av produktrekommendationer. Lite längre ner i artikeln kommer vi även att gå igenom vad du bör tänka på när du väljer mellan olika produkter.

Om du klickar dig vidare och köper någon av nedanstående produkter erhåller vi en provision på köpet. Men vi värderar vårt oberoende högt och skulle naturligtvis aldrig få för oss att rekommendera produkter som inte håller måttet!

Flamingo cykelkorg för montering på styret

Flamingo cykelkorg för hundar till styret

Se pris i butik!

Flamingo har även tagit fram en cykelkorg för hundar till styret. Denna korg monteras alltså fram på cykeln och kan även användas som vanlig korg. Det unika med denna produkt är att den tillåter en maxvikt på hela 12 kg. Detta är ganska ovanligt för cykelkorgar av detta slag.

Likt den modell som monteras på pakethållaren är denna korg försedd med ett galler. Gallret förhindrar din hund från att hoppa ur korgen. Denna korg monteras enkelt på cykelstyret med hjälp av två klämmor.

Fördelar:

 • för hundar upp till 12 kg
 • monteras fram på styret
 • galler som förhindrar hunden att hoppa ut.

Nackdelar:

 • saknar koppelfäste på insidan av korgen.

Köpguide till cykelkorgar för hundar

Känner du dig fortfarande orsäker på vilken cykelkorg som är bäst för dig och din hund? Läs då igenom nedanstående köpguide för att få mer kött på benen!

Vilken slags cykelkorg är bäst för hundägare?

När du ska välja ut en cykelkorg till hunden bör du göra valet med viss eftertanke. Det finns nämligen flera olika slags korgar att välja mellan. De olika produkterna har dessutom olika funktioner som du bör vara medveten om.

Dessa är de viktigaste sakerna att ha i åtanke när du köper cykelkorg till din hund:

 • Koppelfäste. Vissa cykelkorgar för hundar har ett koppelfäste som du kan använda för att hålla hunden på plats. Detta är ofta nödvändigt för att förhindra hunden från att hoppa ur korgen under färden.
 • Galler eller nät. Andra modeller har istället ett galler eller nät på ovansidan av cykelkorgen. Även detta används för att hålla hunden kvar i korgen när du cyklar. Vissa modeller är dock helt öppna och låter hunden sticka ut huvudet ur korgen.
 • Förvaringsfickor. Om du har tänkt ta med hunden ut på en dagsutflykt kan du behöva ta med vissa tillbehör. Några exempel på sådana är: koppel, godis och kanske några leksaker. Dessa kan du förvisso förvara i din ryggsäck, men om cykelkorgen skulle ha förvaringsfickor är det förstås ett plus.
 • Placering. Vissa hundvänliga cykelkorgar är gjorda för att monteras på styret. Andra modeller är istället tänkta att monteras bakom sadeln, på pakethållaren. Det finns även varianter som kan monteras såväl framtill som baktill på cykeln. Det är såklart enklast att hålla uppsikt över hunden om den kan sitta fram. Men en korg som monteras på styret lämpar sig av förklarliga skäl endast för väldigt små hundar.
 • Mångsidighet. Vissa cykelkorgar för hundar kan även användas till andra ändamål. De korgar som mest liknar canvasburar kan även användas för att transportera hunden i bil eller dubblera som hundbädd. Om du vill ha en korg som kan användas till det mesta bör du hitta en modell som är gjord för mångsidig användning.
Hund i cykelkorg
Hund i vanlig cykelkorg. Vi rekommenderar såklart en hundvänlig korg framför en standardmodell.

Kan alla hundar åka i en cykelkorg?

De allra flesta cykelkorgar är till för hundar som är relativt små i storlek. De är ofta tillverkade för jyckar som väger omkring 10 kg eller mindre. Men det finns även lösningar för stora hundar som vill följa med på cykelturen.

Om du har en större hund som du vill transportera med cykel bör du kika på en cykelvagn för hundar. Genom att klicka på länken kan du läsa vår köpguide till hundvänliga cykelkärror. Dessa vagnar dras efter cykeln likt en släpkärra och lämpar sig bättre för lite mer bastanta jyckar.

En annan faktor som är värd att ta hänsyn till är din hunds beteende. En cykel är ganska vinglig och blir än mer så när du fraktar en levande varelse på styret eller pakethållaren. Därför är det fördelaktigt om din hund kan hålla sig relativt lugn under färden. En väldigt orolig eller hetsig hund kan försvåra cyklingen för dig.

För att lära din hund att åka i en cykelkorg bör du börja med att bara placera hunden i korgen och se hur den reagerar. Om den känns relativt bekväm med detta kan du leda cykeln lite grann på uppfarten och belöna hunden verbalt samt med hjälp av godis.

Det är viktigt att ha tålamod och skynda långsamt. Förhoppningsvis kan du träna dig fram till ett läge där din hund knappt kan bärga sig när du tar fram din cykel och cykelkorg!

Så cyklar du säkert med hunden i cykelkorg

Det är viktigt att tänka på säkerheten när du cyklar med din hund i cykelkorg. Framför allt bör du inte tumma på följande två regler:

 • Använd koppelfästet. Nästan alla cykelkorgar har ett koppelfäste på insidan som kan fästas i hundens sele. Koppelfästet säkerställer att din hund inte hoppar ut ur korgen mitt under färden. Därför är det viktigt att använda denna säkerhetsanordning! Tänk också på att använda just en sele och inte ett halsband vid cykling – halsbandet riskerar nämligen att skada din hund!
 • Överskrid inte viktgränsen. Det kan låta som en självklarhet men vissa hundägare frestas ändå att placera sin medelstora hund i en cykelkorg på styret. Men det är viktigt att känna till den viktgräns som tillverkaren anger och att inte överskrida denna.
Hund i cykelkorg med koppel
Att transportera hunden i vanlig cykelkorg med halsband och koppel som hålls i handen är inte säkert.

Vanliga frågor om cykelkorgar för hundar

Hur väljer jag rätt storlek på cykelkorgen?

De flesta cykelkorgar för hundar har en viktgräns som indikerar hur pass tung hund produkten ifråga klarar av. Därför bör du väga din hund innan du börjar titta på korgar. Håll även utkik efter egenskaper såsom förstärkta stålram om din hund är väldigt tung.

Passar cykelkorgar för hundar på alla cyklar?

Hundvänliga cykelkorgar kan vanligtvis monteras på alla slags cyklar. De passar dock allra bäst på de modeller som har lite mer utrymme mellan framdäcket och styret. Detta är inte bara en väldigt bra plats att montera korgen på – den minimerar även risken att korgen trasslas in i bromskablarna. Men en cykelkorg som hängs i styret funkar ganska bra på de allra flesta cyklar.

Avslutande tankar

Vi hoppas att denna köpguide har underlättat för dig i valet av cykelkorg till hunden! Om du har egna erfarenheter av att cykla med hund i korg får du gärna dela med dig av dessa i kommentarsfältet!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *