Cykelvagn hund omslagsbild

BÀsta cykelvagnen för hundar: Stor köpguide för cykelkÀrror

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Petster, vidaXL och Zooplus.

Att cykla Àr en rolig aktivitet för sÄvÀl dig som för din hund. Men den Àr tyvÀrr inte alltid sÄ enkel att utföra dÄ vissa hundar inte kan springa bredvid cykeln. Vissa jyckar saknar dessutom den disciplin som krÀvs för detta. Men med hjÀlp av en cykelvagn kan hunden följa med pÄ dina cykelturer!

BÀsta cykelvagnen för hundar

I denna köpguide kommer vi gÄ igenom allt du behöver veta inför köpet av cykelkÀrra. Vi kommer Àven att belysa ett urval av de bÀsta modellerna som finns pÄ marknaden idag.

No LImit Doggy Liner Paris de Luxe cykelvagn

No LImit Doggy Liner Paris de Luxe cykelvagn

Se pris i butik!

No Limit Doggy Liner Paris de Luxe Ă€r en cykelvagn frĂ„n Karlie Flamingo. Denna vagn klarar av hundar med en vikt pĂ„ upp till 50 kg. Det innebĂ€r att du kan skjutsa alla jyckar utom de allra största bjĂ€ssarna i denna kĂ€rra. Ägare till allt frĂ„n pomeranians till boxerhundar verkar vara vĂ€ldigt nöjda med den.

CykelkÀrrans kupé Àr försedd med en smuts- och vattenavvisande belÀggning. Du kan Àven ta bort nÀtet pÄ framsidan och taket. Det gör att kÀrran enkelt kan rengöras. Vagnen har dessutom riktiga lÀttmetallfÀlgar istÀllet för fÀlgar av nÄgot billigare material.

Inuti vagnen finns en ögla i vilken du kan fÀsta hunden i en kortare lina. NÀr du anvÀnder den förhindras frÄn att ta sig ut ur vagnen under fÀrden. CykelkÀrran Àr dessutom hopfÀllbar och har förvaringsfickor samt en flaskhÄllare.

No Limit Doggy Liner Paris de Luxe Àr enligt oss den bÀsta cykelkvagnen för hundar pÄ marknaden just nu!

👍 Fördelar:

 • maxvikt pĂ„ hela 50 kg
 • lĂ€ttmetallfĂ€lgar
 • dragkrok och cykelflagga
 • hopfĂ€llbar.

👎 Nackdelar:

 • inte den billigaste modellen.

vidaXL cykelvagn för hund röd och svart

vidaXL cykelvagn för hund röd och svart

Se pris i butik!

Även vidaXL har tagit fram en hopfĂ€llbar cykelvagn för hundar. Den har en robust ram av stĂ„l samt Ă€r klĂ€dd med ett slitstarkt och vattenavvisande tyg. PĂ„ sidorna finns ett nĂ€t som gör det möjligt för luften att cirkulera. Vagnen har dessutom öppningar sĂ„vĂ€l fram som bak för att underlĂ€tta pĂ„- och avstigning.

En viktig sÀkerhetsfunktion som denna cykelkÀrra har Àr dess roterande sÀkerhetsled. Den sÀkerstÀller nÀmligen att vagnen förblir upprÀtt Àven nÀr din cykel rÄkar vÀlta. Som grÀdde pÄ moset har sjÀlva basen ett halkfritt foder som Àven Àr fuktbestÀndigt. Och tack vare vagnens snabbkoppling kan du snabbt och enkelt fÀsta den pÄ cykeln.

NÀr du inte anvÀnder kÀrran kan den fÀllas ihop för att pÄ sÄ vis spara plats. Denna vagn Àr enkel att montera Àven för den som inte Àr född med skiftnyckeln i hand.

👍 Fördelar:

 • konkurrenskraftigt pris
 • försedd med regnskydd
 • reflexer pĂ„ baksida och hjul
 • hopfĂ€llbar.

👎 Nackdelar:

 • maxvikten framgĂ„r inte.

Flamingo Doggy Liner Romero cykelkÀrra

Flamingo Doggy Liner Romero cykelkÀrra

Se pris i butik!

Denna cykelkÀrra frÄn Flamingo Àr lite mindre och smidig. Den lÀmpar sig utmÀrkt för mindre till medelstora hundar med en kroppsvikt pÄ max 30 kg.

Cykelvagnen gÄr att öppna sÄvÀl fram som bak. NÀtet Àr dÀr försett med en dragkedja. Vagnen Àr klÀdd i ett tyg som Àr vattenvisande. KÀrran Àr dessutom robust och har en kvalitativ metallram samt bra hjul.

Vad gÀller sÀkerhet Àr denna hundkÀrra försedd med bÄde refexer och en sÀkerhetsflagga. Inuti fagnen finns en krok och ett kort koppel att fÀsta hunden i.

👍 Fördelar:

 • kompakt och praktisk
 • öppning med dragkedja fram och bak
 • sĂ€kerhetsflagga och reflexer.

👎 Nackdelar:

 • inte den billigaste modellen
 • inte hopfĂ€llbar.

DÀrför bör du skaffa en cykelkÀrra till hunden

Det finns mÄnga anledningar till varför det Àr bÀttre att lÄta hunden sitta i en cykelvagn Àn att springa bredvid cykeln. NÄgra exempel pÄ fördelar med en cykelkÀrra Àr:

 • Din hund saknar disciplinen att springa bredvid cykeln. MĂ„nga hundar Ă€r tillrĂ€ckligt friska och fulla av liv för att kunna springa lĂ„nga strĂ€ckor. Men det Ă€r dock lĂ„ngt ifrĂ„n alla som kan göra detta utan att bli distraherade i parti och minut. Genom att lĂ„ta hunden fĂ€rdas i en cykelkĂ€rra kan han eller hon fĂ„ se sig om medan du cyklar. Men om du hellre lĂ„ter hunden springa bredvid bör du trĂ€na pĂ„ att cykla med hund.
 • Du cyklar vanligtvis lĂ€ngre Ă€n vad din hund orkar springa. Om du gillar att cykla riktigt lĂ„ngt kommer din hund sannolikt inte orka springa hela vĂ€gen. Genom att ha med en slĂ€pvagn för hundar i form av en cykelvagn kan du lĂ„ta hunden springa bredvid tills den tröttnar. DĂ€refter kan han eller hon fĂ„ Ă„ka i vagnen resten av vĂ€gen.
 • Din hund Ă€r inte sĂ€rskilt aktiv men gillar att följa med. MĂ„nga hundar gillar att komma ut och följa med sina Ă€gare Ă€ven om de inte orkar vara sĂ€rskilt aktiva. Detta Ă€r sĂ€rskilt fallet med trubbnosiga hundraser sĂ„som bulldogg och mops. Med en cykelkĂ€rra kan du lĂ„ta hunden hĂ€nga med pĂ„ dina Ă€ventyr utan att behöva trötta ut sig alltför mycket. Ett annat alternativ om du har en mindre hund Ă€r en cykelkorg.
 • Även Ă€ldre, sjuka och skadade hundar kan Ă„ka med. Om din hund Ă€r lite Ă€ldre, sjuk eller skadad kan cykelvagnen lĂ„ta hunden följa med ut. Detta utan att han eller hon behöver ta ut sig för mycket.

TÀnk pÄ detta nÀr du köper cykelvagn till din hund

Det Àr stor skillnad pÄ riktigt bra cykelvagnar och mindre förtrÀffliga sÄdana. Du vill ju trots allt inte riskera att cykelkÀrran gÄr sönder och strandsÀtter dig lÀngs vÀgen. SÄ se till att göra ett noga avvÀgt köp.

Det Àr ocksÄ viktigt att köpa en slÀpvagn till hunden som passar sÄvÀl dina behov som din hunds. Du behöver till exempel en större och mer robust vagn om du ska frakta runt pÄ en 30 kilo tung eurasier jÀmfört med en liten chihuahua.

Nedan gÄr vi igenom de viktigaste sakerna som du bör tÀnka pÄ vid valet av cykelkÀrra.

Storlek och kapacitet

NÀr du köper en cykelvagn till din hund Àr det sÄklart viktigt att hunden ifrÄga fÄr plats i den. Vagnen bör vara tillrÀckligt stor för att han eller hon ska kunna sitta i den komfortabelt. SÄ mÀt din hunds lÀngd och jÀmför mÄttet med mÄtten pÄ den cykelkÀrra som du övervÀger att köpa.

Vad gÀller storlek och kapacitet bör du Àven ta hÀnsyn till hundens vikt. CykelkÀrror för hundar har vanligtvis viktgrÀnser som inte bör överskridas. Detta Àr sÀrskilt viktigt för hundar som vÀger 10-15 kg eller mer.

Koppling

Precis som en slÀpkÀrra till bilen behöver en cykelkÀrra för hunden anslutas till cykeln pÄ nÄgot sÀtt. Detta kan gÄ till pÄ lite olika vis. Du bör dÀrför vÀlja en vagn som Àr enkel att koppla fast pÄ din cykel.

VÀlj gÀrna en cykelvagn med en extra rem eller liknande som hÄller vagnen pÄ plats om den huvudsakliga kopplingen skulle lossna.

Följsamhet

Cykelvagnar för hundar kan ibland vara ganska otympliga och leva sitt eget liv. Men en cykelkÀrra av hög kvalitet kommer vara mer följsam och enklare att ha och göra med Àn en billigare variant.

Vi vÄgar till och med pÄstÄ att den bÀsta cykelvagnen för dig gör det enkelt och njutbart att anvÀnda vagnen. Och dÄ Àr följsamheten en vÀldigt viktig faktor. Din hund ska kunna sitta sÀkert medan du kör över ett potthÄl eller dylikt utan att kÀrran vÀlter.

Kvalitet

Som vi redan har varit inne pĂ„ Ă€r kvaliteten pĂ„ vagnen vĂ€ldigt viktig. En bra cykelkĂ€rra Ă€r inte bara sĂ€krare för sĂ„vĂ€l dig som för hunden – den hĂ„ller Ă€ven lĂ€ngre Ă€n en budgetmodell. NĂ„gra egenskaper att hĂ„lla utkik efter Ă€r robusta hjul, en kraftig ram samt en koppling av hög kvalitet.

Förvaring av vagnen

Du kanske Àr ute och cyklar med din hund i princip varje dag? Men Àven dÄ kommer cykelvagnen stÄ i garaget under merparten av tiden. Och sÄvida du inte har mycket tomrum i ditt garage bör du tÀrför ta hÀnsyn till förvaringen. Vissa cykelkÀrror Àr hopfÀllbara medan andra behöver förvaras som de Àr.

Förvaringsfickor

NÀr vi ÀndÄ Àr inne pÄ förvaring kan vi Àven nÀmna förvaringsfickor som en önskvÀrd egenskap. För vissa cykelvagnar för hundar Àr nÀmligen försedda med fickor pÄ utsidan. I dessa kan du till exempel förvara nycklar, mobiltelefon, vattenflaska eller hundgodis.

Om denna typ av förvaring Àr viktig för dig bör du hÄlla utkik efter en cykelkÀrra med förvaringsfickor. Det Àr fördelaktigt om fickorna kan förslutas med hjÀlp av dragkedja eller liknande. PÄ sÄ vis slipper du riskera att dina tillhörigheter ramlar ut under fÀrden.

Design

Din hund bryr sig naturligtvis inte om vilken fÀrg slÀpkÀrran har. Men du kommer sannolikt att anvÀnda din cykelvagn lite oftare om du verkligen gillar dess design. SÄ vÀlj gÀrna en vagn som ser bra ut pÄ vÀgen.

In- och utgÄng

Olika cykelvagnar för hundar har olika in- och utgÄngar som hunden ska anvÀnda. Vissa vagnar krÀver att du stoppar i hunden i vagnen ovanifrÄn. Men i regel Àr det att föredra om hunden sjÀlv kan ta sig in i vagnen antingen framifrÄn eller frÄn sidan. Detta Àr extra viktigt om du har en stor och tung hund.

De allra bÀsta cykelkÀrrorna för hundar har flera in- och utgÄngar som din hund kan anvÀnda sig av.

MĂ„ngsidighet

MÄnga cykelvagnar Àr mÄngsidiga och kan anvÀndas för flera olika syften. Detta gör dem förstÄs mer anvÀndbara och vÀrdefulla Àn mer ensidiga vagnar.

Till exempel kan vissa slÀpkÀrror för hundar kopplas loss frÄn cykeln och anvÀndas som en fristÄende hundvagn. Med en sÄdan kan du promenera omkring med hunden i vagnen utan att behöva blanda in din cykel i ekvationen.

Oavsett om kÀrran kan anvÀndas som promenadvagn kan du Àven frakta omkring andra föremÄl Àn din hund i vagnen. Men precis som med din hund Àr det viktigt att ta hÀnsyn till viktgrÀnsen.

Avdelare

Vissa cykelvagnar för hundar har avdelare pÄ insidan. Med hjÀlp av en sÄdan kan du frakta tvÄ mindre hundar och samtidigt hÄlla dem Ätskilda frÄn varandra. Med hjÀlp av en avdelare kan du Àven frakta en hund pÄ ena sidan och valfritt föremÄl pÄ den andra sidan.

Stödben

FrÄn gÄng till annan kan du vilja koppla loss cykelkÀrran och lÄta den stÄ ett tag. För att underlÀtta denna process har vissa vagnar ett slags stödben som kan fÀllas ner. Stödbenet hÄller uppe kÀrran medan den stÄr för sig sjÀlv. Detta Àr en funktion som dels kommer öka hundens komfort men Àven vagnens hÄllbarhet.

Viktig sÀkerhetsutrustning till cykelvagnar

NÀr du cyklar omkring med din hund bakom dig i en vagn kan vissa sÀkerhetsrisker uppstÄ. Det Àr dÀrför viktigt att du vidtar grundlÀggande sÀkerhetsÄtgÀrder för cykling. Du kan Àven öka sÀkerheten genom att vÀlja en cykelvagn med anvÀndbara sÀkerhetsfunktioner.

Dessa Àr nÄgra av de funktioner kopplade till sÀkerhet som du kan kika efter:

 • Reflexer. Med hjĂ€lp av reflexer ökar du din sĂ€kerhet i trafiken. Bilister och andra trafikanter kan enklare se dig i mörker om du anvĂ€nder reflexer eller reflekterande material. Denna funktion bör anses vara obligatorisk om du ska cykla efter mörkrets infall. Men om din cykelkĂ€rra inte Ă€r försedd med reflexer som standard kan du sjĂ€lv köpa till sĂ„dana.
 • Cykelflagga. Cykelflaggor Ă€r bra pĂ„ sĂ„ vis att de gör dig mer synlig i dagsljus. En bra cykelflagga Ă€r monterad pĂ„ en lĂ„ng pinne som Ă€r lĂ€ngre Ă€n cykelvagnen i höjd. Precis som fallet Ă€r med reflexer kan du köpa till en cykelflagga om din kĂ€rra saknar en sĂ„dan.
 • InvĂ€ndigt koppelfĂ€ste. Din hund bör rimligtvis sitta fastspĂ€nd ordentligt i cykelkĂ€rran. Den förhindras dĂ„ frĂ„n att röra sig alltför mycket under fĂ€rden eller springa bort om du till exempel skulle vurpa med cykeln. Ett invĂ€ndigt koppelfĂ€ste hĂ„ller pĂ„ ett effektivt sĂ€tt din hund pĂ„ plats.
 • Parkeringsbroms. För att förhindra att din slĂ€pkĂ€rra rullar ivĂ€g nĂ€r du parkerat bör den har en parkeringsbroms. En sĂ„dan broms underlĂ€ttar nĂ€r du lastar hunden i och ur cykelvagnen.
 • SĂ€kerhetsremmar. Som redan har nĂ€mnts Ă€r extra sĂ€kerhetsremmar utöver sjĂ€lva kopplingen att föredra. Om nĂ„got oförutsett skulle intrĂ€ffa Ă€r kĂ€rran Ă€ndĂ„ fastkopplad till din cykel.

SÀtt sÀkerheten i första rummet nÀr du cyklar med hund

NÀr du cyklar med din hund Àr det viktigt att ta det sÀkra före det osÀkra. SÄ förutom att köpa en riktigt bra cykelvagn med goda sÀkerhetsfunktioner bör du Àven ha ett sÀkerhetstÀnk.

Dessa Àr nÄgra av de saker som du bör tÀnka pÄ för att minimera risken för olyckor och skador:

 • RĂ€kna med en lĂ€ngre inbromsningsstrĂ€cka. Cykelvagnar för hundar Ă€r sĂ€llan extremt tunga. Men nĂ€r kĂ€rrans vikt kombineras med din hunds blir den betydande. DĂ€rför bör du ta hĂ€nsyn till detta nĂ€r du bromsar.
 • Sakta ner innan du svĂ€nger. En cykelkĂ€rra Ă€r ofta bred och stabil. Men den kan Ă€ndĂ„ vĂ€lta om du tar kurvor alltför skarpt. SĂ„ sakta istĂ€llet ner ordentligt innan du svĂ€nger.
 • Börja cykla sakta och korta strĂ€ckor. Det Ă€r jobbigare att cykla omkring med en hund i cykelkĂ€rra bakom cykeln Ă€n utan. SĂ„ för att inte ta ut dig sjĂ€lv för mycket bör du börja försiktigt. Cykla bara kortare strĂ€ckor i början och i ett lagom lĂ„ngsamt tempo. DĂ€rifrĂ„n kan du sedermera öka sĂ„vĂ€l hastigheten som lĂ€ngden pĂ„ dina cykelturer.
 • HĂ„ll dig till jĂ€mna underlag. Även om du sjĂ€lv sitter pĂ„ en mountainbike som Ă€r gjort för att framföras i tuff och svĂ„r terrĂ€ng, Ă€r inte fallet detsamma med din cykelkĂ€rra. Cykelvagnar för hundar Ă€r nĂ€mligen gjorda för att fĂ€rdas pĂ„ jĂ€mna underlag. SĂ„ hĂ„ll dig till vĂ€gar, trottoarer och cykelstigar som Ă€r jĂ€mna och fina.
 • SpĂ€nn fast hunden före avfĂ€rd. Din hund bör alltid sitta fastspĂ€nd ordentligt nĂ€r du cyklar med den i en vagn. Det skyddar i viss utstrĂ€ckning hunden vid en olycka. Men det Ă€r ocksĂ„ enklare att cykla med hundens vikt nĂ„gorlunda centrerad i mitten av vagnen. En hund som rör sig mycket i kĂ€rran försvĂ„rar för dig som cyklist.
 • BĂ€r hjĂ€lm. Det Ă€r dumt att cykla utan att bĂ€ra hjĂ€lm. SĂ„vida du inte bĂ€r tjocka byxor kanske du Ă€ven bör övervĂ€ga att bĂ€ra knĂ€skydd och armbĂ„gsskydd. Det spelar ingen roll om du ser lite lustig ut – sĂ€kerheten Ă€r viktigare Ă€n utseendet.

SÄ vÀnjer du hunden vid cykelkÀrran

NÀr du vÀl har fÄtt hem din nya cykelvagn Àr det dags att vÀnja hunden vid den. MÄnga hundar lÀr sig snabbt och utan större anstrÀngning att tycka om cykelkÀrran. Men vissa jyckar Àr lite mer skeptiska till en början och behöver motiveras lite mer. Börja dÀrför försiktigt och vÀnj hunden gradvis vid vagnen.

SÀtt gÀrna ihop cykelvagnen i ett rum dÀr skramlet inte skrÀmmer din hund. LÄt sedan hunden komma in och lukta pÄ vagnen och spana in den. Du behöver inte ens sÀtta fast kÀrran pÄ din cykel nÀr du befinner dig i detta stadie. Skynda lÄngsamt och lÄt hunden bekanta sig med vagnen i sin egen takt. Uppmuntra och bjud pÄ godis nÀr han eller hon undersöker vagnen.

I nĂ€sta steg kan du öppna ingĂ„ngen till cykelkĂ€rran och be hunden kliva in. Även hĂ€r Ă€r det förstĂ„s viktigt att inte vara alltför tvingande. Om hunden behöver uppmuntras lite extra kan du kasta in nĂ„got gott godis eller en favoritleksak i vagnen. Var lugn och bestĂ€md samt belöna hunden nĂ€r den gĂ„r in i vagnen. Försök att göra det hela till en sĂ„ rolig och positiv upplevelse som möjligt.

NÀr din hund Àr bekvÀm med att sitta inne i kÀrran kan du spÀnna fast den och stÀnga ingÄngen. Det kan dock krÀvas ett antal trÀningssessioner för att komma sÄ hÀr lÄngt, sÄ det Àr viktigt att ha tÄlamod. Om hunden tycks vara lugn och bekvÀm inne i vagnen kan du försiktigt börja dra runt den för hand. GÄ lÄngsamt fram och lÄt din hund veta att han eller hon Àr trygg inne i kÀrran.

Är din hund bekvĂ€m med att dras omkring i vagnen? Bra, dĂ„ kan du spĂ€nna fast den bakom cykeln och ge dig ut pĂ„ en kortare cykeltur. Det kan vara nog med en sĂ„ pass kort strĂ€cka som fram och tillbaka pĂ„ uppfarten. NĂ€r din hund kĂ€nner sig trygg med detta kan du gĂ„ vidare och cykla en liten bit.

I detta videoklipp kan dÄ fÄ en mer visuell bild av hur hunden bör vÀnjas vid cykelvagnen.

Vanliga frÄgor om cykelkÀrror för hundar

Vad Àr en cykelvagn för hundar och hur fungerar den?

En cykelkÀrra för hundar Àr en vagn till cykeln som du kan frakta din hund i. Det Àr en slags slÀpkÀrra som ansluts till din cykel. Hunden tar sig vanligtvis in i vagnen via en dörr och du kan i regel koppla fast hunden inne i kÀrran.

Hur stor cykelkÀrra behöver jag till min hund?

Storleken pÄ din cykelvagn bör anpassas till din hunds storlek och vikt. De flesta cykelkÀrror Àr lagom för smÄ till medelstora hundar. Det Àr generellt sett enklare att hitta en vagn till en mindre hund Àn till en stor jycke. Med det sagt finns det naturligtvis Àven kÀrror för stora hundar att köpa.

Kan jag rengöra min cykelvagn?

De flesta cykelvagnar för hundar Àr relativt enkla att rengöra. SjÀlva klÀdseln kan mÄnga gÄnger tvÀttas i maskin. Andra delar kan du behöva rengöra för hand med hjÀlp av en fuktad handduk. Se tillverkarens instruktioner för mer information.

Avslutande tankar

En cykelvagn för hundar gör det inte bara möjligt att lÄta den aktiva hunden vila mellan varven. Den lÄter dig Àven ta med din Àldre, sjuka eller skadade hund ut pÄ en cykeltur.

I denna köpguide har vi gÄtt igenom vad du bör tÀnka pÄ nÀr du gör ditt köp. Med hjÀlp av den information som vi tillhandahÄller kan du köpa den bÀsta cykelkÀrran som ryms inom din budget.

AnvÀnder du en cykelvagn till din hund? Har du i sÄdana fall upplevt nÄgra utmaningar som vi har missat att gÄ igenom i denna artikel? Vilka funktioner tycker du har varit sÀrskilt anvÀndbara? Skriv en kommentar och dela med dig av dina erfarenheter!

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *