Cykelvagn hund omslagsbild

Bästa cykelvagnen för hundar: Stor köpguide för cykelkärror

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Petster, vidaXL och Zooplus.

Att cykla är en rolig aktivitet för såväl dig som för din hund. Men den är tyvärr inte alltid så enkel att utföra då vissa hundar inte kan springa bredvid cykeln. Vissa jyckar saknar dessutom den disciplin som krävs för detta. Men med hjälp av en cykelvagn kan hunden följa med på dina cykelturer!

Bästa cykelvagnen för hundar

I denna köpguide kommer vi gå igenom allt du behöver veta inför köpet av cykelkärra. Vi kommer även att belysa ett urval av de bästa modellerna som finns på marknaden idag.

No LImit Doggy Liner Paris de Luxe cykelvagn

No LImit Doggy Liner Paris de Luxe cykelvagn

Se pris i butik!

No Limit Doggy Liner Paris de Luxe är en cykelvagn från Karlie Flamingo. Denna vagn klarar av hundar med en vikt på upp till 50 kg. Det innebär att du kan skjutsa alla jyckar utom de allra största bjässarna i denna kärra. Ägare till allt från pomeranians till boxerhundar verkar vara väldigt nöjda med den.

Cykelkärrans kupé är försedd med en smuts- och vattenavvisande beläggning. Du kan även ta bort nätet på framsidan och taket. Det gör att kärran enkelt kan rengöras. Vagnen har dessutom riktiga lättmetallfälgar istället för fälgar av något billigare material.

Inuti vagnen finns en ögla i vilken du kan fästa hunden i en kortare lina. När du använder den förhindras från att ta sig ut ur vagnen under färden. Cykelkärran är dessutom hopfällbar och har förvaringsfickor samt en flaskhållare.

No Limit Doggy Liner Paris de Luxe är enligt oss den bästa cykelkvagnen för hundar på marknaden just nu!

? Fördelar:

 • maxvikt på hela 50 kg
 • lättmetallfälgar
 • dragkrok och cykelflagga
 • hopfällbar.

? Nackdelar:

 • inte den billigaste modellen.

vidaXL cykelvagn för hund röd och svart

vidaXL cykelvagn för hund röd och svart

Se pris i butik!

Även vidaXL har tagit fram en hopfällbar cykelvagn för hundar. Den har en robust ram av stål samt är klädd med ett slitstarkt och vattenavvisande tyg. På sidorna finns ett nät som gör det möjligt för luften att cirkulera. Vagnen har dessutom öppningar såväl fram som bak för att underlätta på- och avstigning.

En viktig säkerhetsfunktion som denna cykelkärra har är dess roterande säkerhetsled. Den säkerställer nämligen att vagnen förblir upprätt även när din cykel råkar välta. Som grädde på moset har själva basen ett halkfritt foder som även är fuktbeständigt. Och tack vare vagnens snabbkoppling kan du snabbt och enkelt fästa den på cykeln.

När du inte använder kärran kan den fällas ihop för att på så vis spara plats. Denna vagn är enkel att montera även för den som inte är född med skiftnyckeln i hand.

? Fördelar:

 • konkurrenskraftigt pris
 • försedd med regnskydd
 • reflexer på baksida och hjul
 • hopfällbar.

? Nackdelar:

 • maxvikten framgår inte.

Flamingo Doggy Liner Romero cykelkärra

Flamingo Doggy Liner Romero cykelkärra

Se pris i butik!

Denna cykelkärra från Flamingo är lite mindre och smidig. Den lämpar sig utmärkt för mindre till medelstora hundar med en kroppsvikt på max 30 kg.

Cykelvagnen går att öppna såväl fram som bak. Nätet är där försett med en dragkedja. Vagnen är klädd i ett tyg som är vattenvisande. Kärran är dessutom robust och har en kvalitativ metallram samt bra hjul.

Vad gäller säkerhet är denna hundkärra försedd med både refexer och en säkerhetsflagga. Inuti fagnen finns en krok och ett kort koppel att fästa hunden i.

? Fördelar:

 • kompakt och praktisk
 • öppning med dragkedja fram och bak
 • säkerhetsflagga och reflexer.

? Nackdelar:

 • inte den billigaste modellen
 • inte hopfällbar.

Därför bör du skaffa en cykelkärra till hunden

Det finns många anledningar till varför det är bättre att låta hunden sitta i en cykelvagn än att springa bredvid cykeln. Några exempel på fördelar med en cykelkärra är:

 • Din hund saknar disciplinen att springa bredvid cykeln. Många hundar är tillräckligt friska och fulla av liv för att kunna springa långa sträckor. Men det är dock långt ifrån alla som kan göra detta utan att bli distraherade i parti och minut. Genom att låta hunden färdas i en cykelkärra kan han eller hon få se sig om medan du cyklar. Men om du hellre låter hunden springa bredvid bör du träna på att cykla med hund.
 • Du cyklar vanligtvis längre än vad din hund orkar springa. Om du gillar att cykla riktigt långt kommer din hund sannolikt inte orka springa hela vägen. Genom att ha med en släpvagn för hundar i form av en cykelvagn kan du låta hunden springa bredvid tills den tröttnar. Därefter kan han eller hon få åka i vagnen resten av vägen.
 • Din hund är inte särskilt aktiv men gillar att följa med. Många hundar gillar att komma ut och följa med sina ägare även om de inte orkar vara särskilt aktiva. Detta är särskilt fallet med trubbnosiga hundraser såsom bulldogg och mops. Med en cykelkärra kan du låta hunden hänga med på dina äventyr utan att behöva trötta ut sig alltför mycket. Ett annat alternativ om du har en mindre hund är en cykelkorg.
 • Även äldre, sjuka och skadade hundar kan åka med. Om din hund är lite äldre, sjuk eller skadad kan cykelvagnen låta hunden följa med ut. Detta utan att han eller hon behöver ta ut sig för mycket.

Tänk på detta när du köper cykelvagn till din hund

Det är stor skillnad på riktigt bra cykelvagnar och mindre förträffliga sådana. Du vill ju trots allt inte riskera att cykelkärran går sönder och strandsätter dig längs vägen. Så se till att göra ett noga avvägt köp.

Det är också viktigt att köpa en släpvagn till hunden som passar såväl dina behov som din hunds. Du behöver till exempel en större och mer robust vagn om du ska frakta runt på en 30 kilo tung eurasier jämfört med en liten chihuahua.

Nedan går vi igenom de viktigaste sakerna som du bör tänka på vid valet av cykelkärra.

Storlek och kapacitet

När du köper en cykelvagn till din hund är det såklart viktigt att hunden ifråga får plats i den. Vagnen bör vara tillräckligt stor för att han eller hon ska kunna sitta i den komfortabelt. Så mät din hunds längd och jämför måttet med måtten på den cykelkärra som du överväger att köpa.

Vad gäller storlek och kapacitet bör du även ta hänsyn till hundens vikt. Cykelkärror för hundar har vanligtvis viktgränser som inte bör överskridas. Detta är särskilt viktigt för hundar som väger 10-15 kg eller mer.

Koppling

Precis som en släpkärra till bilen behöver en cykelkärra för hunden anslutas till cykeln på något sätt. Detta kan gå till på lite olika vis. Du bör därför välja en vagn som är enkel att koppla fast på din cykel.

Välj gärna en cykelvagn med en extra rem eller liknande som håller vagnen på plats om den huvudsakliga kopplingen skulle lossna.

Följsamhet

Cykelvagnar för hundar kan ibland vara ganska otympliga och leva sitt eget liv. Men en cykelkärra av hög kvalitet kommer vara mer följsam och enklare att ha och göra med än en billigare variant.

Vi vågar till och med påstå att den bästa cykelvagnen för dig gör det enkelt och njutbart att använda vagnen. Och då är följsamheten en väldigt viktig faktor. Din hund ska kunna sitta säkert medan du kör över ett potthål eller dylikt utan att kärran välter.

Kvalitet

Som vi redan har varit inne på är kvaliteten på vagnen väldigt viktig. En bra cykelkärra är inte bara säkrare för såväl dig som för hunden – den håller även längre än en budgetmodell. Några egenskaper att hålla utkik efter är robusta hjul, en kraftig ram samt en koppling av hög kvalitet.

Förvaring av vagnen

Du kanske är ute och cyklar med din hund i princip varje dag? Men även då kommer cykelvagnen stå i garaget under merparten av tiden. Och såvida du inte har mycket tomrum i ditt garage bör du tärför ta hänsyn till förvaringen. Vissa cykelkärror är hopfällbara medan andra behöver förvaras som de är.

Förvaringsfickor

När vi ändå är inne på förvaring kan vi även nämna förvaringsfickor som en önskvärd egenskap. För vissa cykelvagnar för hundar är nämligen försedda med fickor på utsidan. I dessa kan du till exempel förvara nycklar, mobiltelefon, vattenflaska eller hundgodis.

Om denna typ av förvaring är viktig för dig bör du hålla utkik efter en cykelkärra med förvaringsfickor. Det är fördelaktigt om fickorna kan förslutas med hjälp av dragkedja eller liknande. På så vis slipper du riskera att dina tillhörigheter ramlar ut under färden.

Design

Din hund bryr sig naturligtvis inte om vilken färg släpkärran har. Men du kommer sannolikt att använda din cykelvagn lite oftare om du verkligen gillar dess design. Så välj gärna en vagn som ser bra ut på vägen.

In- och utgång

Olika cykelvagnar för hundar har olika in- och utgångar som hunden ska använda. Vissa vagnar kräver att du stoppar i hunden i vagnen ovanifrån. Men i regel är det att föredra om hunden själv kan ta sig in i vagnen antingen framifrån eller från sidan. Detta är extra viktigt om du har en stor och tung hund.

De allra bästa cykelkärrorna för hundar har flera in- och utgångar som din hund kan använda sig av.

Mångsidighet

Många cykelvagnar är mångsidiga och kan användas för flera olika syften. Detta gör dem förstås mer användbara och värdefulla än mer ensidiga vagnar.

Till exempel kan vissa släpkärror för hundar kopplas loss från cykeln och användas som en fristående hundvagn. Med en sådan kan du promenera omkring med hunden i vagnen utan att behöva blanda in din cykel i ekvationen.

Oavsett om kärran kan användas som promenadvagn kan du även frakta omkring andra föremål än din hund i vagnen. Men precis som med din hund är det viktigt att ta hänsyn till viktgränsen.

Avdelare

Vissa cykelvagnar för hundar har avdelare på insidan. Med hjälp av en sådan kan du frakta två mindre hundar och samtidigt hålla dem åtskilda från varandra. Med hjälp av en avdelare kan du även frakta en hund på ena sidan och valfritt föremål på den andra sidan.

Stödben

Från gång till annan kan du vilja koppla loss cykelkärran och låta den stå ett tag. För att underlätta denna process har vissa vagnar ett slags stödben som kan fällas ner. Stödbenet håller uppe kärran medan den står för sig själv. Detta är en funktion som dels kommer öka hundens komfort men även vagnens hållbarhet.

Viktig säkerhetsutrustning till cykelvagnar

När du cyklar omkring med din hund bakom dig i en vagn kan vissa säkerhetsrisker uppstå. Det är därför viktigt att du vidtar grundläggande säkerhetsåtgärder för cykling. Du kan även öka säkerheten genom att välja en cykelvagn med användbara säkerhetsfunktioner.

Dessa är några av de funktioner kopplade till säkerhet som du kan kika efter:

 • Reflexer. Med hjälp av reflexer ökar du din säkerhet i trafiken. Bilister och andra trafikanter kan enklare se dig i mörker om du använder reflexer eller reflekterande material. Denna funktion bör anses vara obligatorisk om du ska cykla efter mörkrets infall. Men om din cykelkärra inte är försedd med reflexer som standard kan du själv köpa till sådana.
 • Cykelflagga. Cykelflaggor är bra på så vis att de gör dig mer synlig i dagsljus. En bra cykelflagga är monterad på en lång pinne som är längre än cykelvagnen i höjd. Precis som fallet är med reflexer kan du köpa till en cykelflagga om din kärra saknar en sådan.
 • Invändigt koppelfäste. Din hund bör rimligtvis sitta fastspänd ordentligt i cykelkärran. Den förhindras då från att röra sig alltför mycket under färden eller springa bort om du till exempel skulle vurpa med cykeln. Ett invändigt koppelfäste håller på ett effektivt sätt din hund på plats.
 • Parkeringsbroms. För att förhindra att din släpkärra rullar iväg när du parkerat bör den har en parkeringsbroms. En sådan broms underlättar när du lastar hunden i och ur cykelvagnen.
 • Säkerhetsremmar. Som redan har nämnts är extra säkerhetsremmar utöver själva kopplingen att föredra. Om något oförutsett skulle inträffa är kärran ändå fastkopplad till din cykel.

Sätt säkerheten i första rummet när du cyklar med hund

När du cyklar med din hund är det viktigt att ta det säkra före det osäkra. Så förutom att köpa en riktigt bra cykelvagn med goda säkerhetsfunktioner bör du även ha ett säkerhetstänk.

Dessa är några av de saker som du bör tänka på för att minimera risken för olyckor och skador:

 • Räkna med en längre inbromsningssträcka. Cykelvagnar för hundar är sällan extremt tunga. Men när kärrans vikt kombineras med din hunds blir den betydande. Därför bör du ta hänsyn till detta när du bromsar.
 • Sakta ner innan du svänger. En cykelkärra är ofta bred och stabil. Men den kan ändå välta om du tar kurvor alltför skarpt. Så sakta istället ner ordentligt innan du svänger.
 • Börja cykla sakta och korta sträckor. Det är jobbigare att cykla omkring med en hund i cykelkärra bakom cykeln än utan. Så för att inte ta ut dig själv för mycket bör du börja försiktigt. Cykla bara kortare sträckor i början och i ett lagom långsamt tempo. Därifrån kan du sedermera öka såväl hastigheten som längden på dina cykelturer.
 • Håll dig till jämna underlag. Även om du själv sitter på en mountainbike som är gjort för att framföras i tuff och svår terräng, är inte fallet detsamma med din cykelkärra. Cykelvagnar för hundar är nämligen gjorda för att färdas på jämna underlag. Så håll dig till vägar, trottoarer och cykelstigar som är jämna och fina.
 • Spänn fast hunden före avfärd. Din hund bör alltid sitta fastspänd ordentligt när du cyklar med den i en vagn. Det skyddar i viss utsträckning hunden vid en olycka. Men det är också enklare att cykla med hundens vikt någorlunda centrerad i mitten av vagnen. En hund som rör sig mycket i kärran försvårar för dig som cyklist.
 • Bär hjälm. Det är dumt att cykla utan att bära hjälm. Såvida du inte bär tjocka byxor kanske du även bör överväga att bära knäskydd och armbågsskydd. Det spelar ingen roll om du ser lite lustig ut – säkerheten är viktigare än utseendet.

Så vänjer du hunden vid cykelkärran

När du väl har fått hem din nya cykelvagn är det dags att vänja hunden vid den. Många hundar lär sig snabbt och utan större ansträngning att tycka om cykelkärran. Men vissa jyckar är lite mer skeptiska till en början och behöver motiveras lite mer. Börja därför försiktigt och vänj hunden gradvis vid vagnen.

Sätt gärna ihop cykelvagnen i ett rum där skramlet inte skrämmer din hund. Låt sedan hunden komma in och lukta på vagnen och spana in den. Du behöver inte ens sätta fast kärran på din cykel när du befinner dig i detta stadie. Skynda långsamt och låt hunden bekanta sig med vagnen i sin egen takt. Uppmuntra och bjud på godis när han eller hon undersöker vagnen.

I nästa steg kan du öppna ingången till cykelkärran och be hunden kliva in. Även här är det förstås viktigt att inte vara alltför tvingande. Om hunden behöver uppmuntras lite extra kan du kasta in något gott godis eller en favoritleksak i vagnen. Var lugn och bestämd samt belöna hunden när den går in i vagnen. Försök att göra det hela till en så rolig och positiv upplevelse som möjligt.

När din hund är bekväm med att sitta inne i kärran kan du spänna fast den och stänga ingången. Det kan dock krävas ett antal träningssessioner för att komma så här långt, så det är viktigt att ha tålamod. Om hunden tycks vara lugn och bekväm inne i vagnen kan du försiktigt börja dra runt den för hand. Gå långsamt fram och låt din hund veta att han eller hon är trygg inne i kärran.

Är din hund bekväm med att dras omkring i vagnen? Bra, då kan du spänna fast den bakom cykeln och ge dig ut på en kortare cykeltur. Det kan vara nog med en så pass kort sträcka som fram och tillbaka på uppfarten. När din hund känner sig trygg med detta kan du gå vidare och cykla en liten bit.

I detta videoklipp kan då få en mer visuell bild av hur hunden bör vänjas vid cykelvagnen.

Vanliga frågor om cykelkärror för hundar

Vad är en cykelvagn för hundar och hur fungerar den?

En cykelkärra för hundar är en vagn till cykeln som du kan frakta din hund i. Det är en slags släpkärra som ansluts till din cykel. Hunden tar sig vanligtvis in i vagnen via en dörr och du kan i regel koppla fast hunden inne i kärran.

Hur stor cykelkärra behöver jag till min hund?

Storleken på din cykelvagn bör anpassas till din hunds storlek och vikt. De flesta cykelkärror är lagom för små till medelstora hundar. Det är generellt sett enklare att hitta en vagn till en mindre hund än till en stor jycke. Med det sagt finns det naturligtvis även kärror för stora hundar att köpa.

Kan jag rengöra min cykelvagn?

De flesta cykelvagnar för hundar är relativt enkla att rengöra. Själva klädseln kan många gånger tvättas i maskin. Andra delar kan du behöva rengöra för hand med hjälp av en fuktad handduk. Se tillverkarens instruktioner för mer information.

Avslutande tankar

En cykelvagn för hundar gör det inte bara möjligt att låta den aktiva hunden vila mellan varven. Den låter dig även ta med din äldre, sjuka eller skadade hund ut på en cykeltur.

I denna köpguide har vi gått igenom vad du bör tänka på när du gör ditt köp. Med hjälp av den information som vi tillhandahåller kan du köpa den bästa cykelkärran som ryms inom din budget.

Använder du en cykelvagn till din hund? Har du i sådana fall upplevt några utmaningar som vi har missat att gå igenom i denna artikel? Vilka funktioner tycker du har varit särskilt användbara? Skriv en kommentar och dela med dig av dina erfarenheter!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *